- 1 view
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesi sınırlarında bulunan Aizanoi Antik Kenti, Roma Dönemi’nin en önemli antik kentlerinden biridir. Zeus Tapınağı, Tiyatro kompleksi ve Macellumu ile İkinci Efes olarak adlandırılan kentin dünyada başka bir örneği yoktur. Özellikle Zeus Tapınağı’nın neredeyse tamamı korunarak günümüze gelmiş olması ile ayrı bir öneme sahiptir. Aizanoi Antik Kenti’nde Roma Dönemi’nde yaklaşık seksen bin kişinin yaşadığı düşünülmektedir. 13.500 kişilik stadyumu, 20 bin kişilik tiyatrosu bu düşünceyi doğrular niteliktedir. MS 2. yüzyıla uzanan tarihi ile Aizanoi Macellum’u dünyanın bilinen ilk borsalarından biridir. O dönemde satılan malların fiyatlarını belirten yazıtlar günümüze kadar korunarak gelebilmiştir. Agoralar, su kanalları ve nekropoller ile birlikte daha birçok tarihî yapıyı görebileceğiniz Aizanoi Antik Kenti Kütahya’ya 58 kilometre uzaklıktadır. Özel aracınızla gidebileceğiniz gibi Çavdarhisar, Emet ve Gediz ilçelerine giden otobüsler ile de antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz.
Aizanoi Antik Kenti Hakkında Bilgi
Aizanoi Antik Kenti nerede diyecek olursanız Kütahya merkeze yaklaşık olarak 50 kilometre mesafede bulunduğunu söyleyebiliriz. Kocaçay Irmağı’nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin Kutsal Mağarası civarında Frigyalıların yaşamış olduğu tahmin edilir. Şehrin oluşumu ile mitolojik hikâyeye göre ise Azan adlı mitoloji kahramanının su perisi Erato ile efsanevi kral Arkas’ın birleşmesinden şehir oluşmuştur. Aizanoi Antik Kenti, antik Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkezi olarak işlev görürdü.
Helenistik dönemde Bergama’ya ve Bitinya’ya bağlı olan Aizanoi, MÖ 133 senesinde Roma egemenliğine girer. Roma imparatorluğu zamanında tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş kentte kesin kentleşme MS 1’li yıllarda başlar. Bu dönemde ilk sikkeler de basılır.
Kentte en parlak dönem MS 2. yüzyılda yaşanır. Pek çok mimari yapının inşa edildiği bu asırda çeşitli gelişmeler yaşanır. Bizans döneminden sonra önemini yitiren kent, 13. asırda Selçuklular dönemine gelindiği zaman Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanıldığı için Çavdarhisar adı ile anılmaya başlanır.
Aizanoi 1824 yılında Avrupalı gezginlerce yeniden keşfedilir ve kazı çalışmaları başlar.
Aizanoi Kenti'nde Gezilecek Yerler
Milattan sonra 2. asırda en parlak dönemini yaşayan ve mimari anlamda gelişme gösteren antik kentte gezebileceğiniz çok sayıda yapı bulunuyor.
Roma döneminde Antik kentte yaklaşık 80.000 kişinin yaşadığı varsayılıyor. Görebileceğiniz kalıntılar arasında Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı ilk sırayı alıyor. Ayrıca, 15.000 kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13.500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası ve sütunlu cadde de bulunuyor. Kocaçay üzerinde ise ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları, kapı yapıları da görülmeye değer yerler arasında. Aizanoi Antik Kenti’nin Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaş olduğu biliniyor. Zeus Tapınağı’nın Anadolu’daki en iyi koruna gelmiş İon düzenindeki tapınaklardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Yapının ön galeri duvarlarında imparator Hadrian’i ve Aizanoi için önemli hizmetler görmüş Apuleius’u öven yazıtlar da mevcut.
Aizanoi Antik Kenti Özellikleri
Oldukça tarihi bir kente ev sahipliği yapan Çavdarhisar ilçesi pek çok ilke ev sahipliği yapıyor. Buraya gittiğiniz zaman her karşının bir tarihi güzellik olduğunu görebilirsiniz. Şüphesiz ki en güzel yer ise Aizanoi Antik Kenti olacaktır. İlçe dünyanın bilinen ilk ticaret borsasına sahiptir. Ayrıca antik kent sayesinde dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapar. Antik kent dünyada tiyatro ve stadyum kombinasyonunun bir arada yer aldığı ilk ve tek antik kent olarak bilinir.
Ayrıca Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun en büyük kara alabalık tesisine sahiptir.
Kütahya Aizanoi Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Kütahya Aizanoi Antik Kenti’ne yaz ve kış dönemlerinde şu saatler arasında ziyaret gerçekleştirebilirsiniz:
Yaz Dönemi ( 15 nisan – 2 ekim ): 08.00 – 19.00
Kış Dönemi ( 3 ekim – 14 nisan ): 08.00 – 17.00
Ören yeri haftanın her günü açık oluyor.
Kütahya Aizanoi Antik Kenti Giriş Ücreti
Antik kente Müzekart’ınız varsa yılda 2 kere, Müzekart +‘nız varsa sınırsız olarak ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Kartınız yoksa girişte 5 Türk lirasına bilet alarak ören yerini ziyaret edebilirsiniz.
Kütahya Aizanoi Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
Kütahya’ya 50 kilometre mesafede konumlanan Aizanoi Antik Kenti’ne ulaşım için farklı alternatifleriniz bulunuyor.
Otomobil: Antik kente şahsi aracınızla ulaşmak isterseniz öncelikle Çavdarhisar ilçesine gitmeniz gerekiyor. Yol levhaları ile takip ederek ulaşabileceğiniz kent için navigasyon desteği de alabilirsiniz.
Dolmuş: Şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla Aizanoi Antik Kenti’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.
Otobüs: Aizanoi Antik Kenti’ne Kütahya – Çavdarhisar ilçe otobüsleri ile olabildiği gibi ve Emet ve Gediz ilçelerine giden otobüsler ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.