Maden Deresi Genel Bilgiler / Rehber

1914’te Fransızlar, Sakarya’da işlettikleri madenleri terk ettiler. Bugün hala madenlerden geriye kalan tünel ve rayların korunduğu Maden Deresi, yıllar içinde doğanın eşsiz güzelliğine teslim olmuş ve sık orman örtüsüne bürünmüştür. Maden Deresi Sakarya’ya bağlı olup Karadeniz kıyısındaki Kocaali ve Karasu ilçeleri arasında bulunur. 30 kilometre uzunluğundaki Maden Deresi, kuzeydeki Karadeniz’e doğru akar. Çam Dağı’ndan kaynayan doğal kaynak suyu bazen Kocaali bazen Karasu topraklarını sular. Dere yatağı, Osmanlı’nın son döneminde kurşun, boraks, çinko ve altın madenleri işletilen bir bölge olduğundan Maden Deresi ismiyle anılır. Maden Deresi; dinlenme tesisleri, mesire yerleri, alabalık çiftlikleri, şelale ve akarsu gibi gezilecek yerleri ile günübirlik tatil mekanıdır. Özellikle İstanbul’a olan yakınlığından dolayı kısa bir tatil yapmak isteyen İstanbullular için hafta sonları gidebilecekleri çok uygun bir dinlenme yeridir.

 
Maden Deresi’nde Neler Yapılır?

Derenin dinlendirici sesini dinleyerek kırlarda piknik yapmak, şelalenin büyüleyici fotoğraflarını çekmek ve tarihi maden mağarasını gezmek Maden Deresi ziyaretinizde mutlaka yapmanız gerekenler arasındadır. Bu bölge oldukça sık ormanlık bir alandır. Derin bir vadinin içinde akan derenin her iki tarafı kayın, kestane ve çınar ağaçları ile kaplıdır. Bu ağaçların altında ekim-kasım aylarında kestaneye, bahar yaz aylarında da dağ çileği yemeye doyulmaz. Patikayı takip ederseniz kayalıklar üzerinde çeşitli mağara girişleri görebilirsiniz. Geçmişte altın madenlerinin bulunduğu bu mağaraların çoğu kapatılmış olup bazı tüneller hala kullanılmaktadır. Bu alanda bulunan yollar macera arayan dağcılar ve doğa sporları tutkunları tarafından uygun bir parkur olarak belirlenmiş ve oldukça sık tercih edilmektedir. Maden Deresi şelalesinin hemen arkasında Cenevizlilerden kalan yaklaşık 15 metre yüksekliğinde bir set var. Taşlardan örülerek oluşturulmuş bu set, Maden Deresi’nin üzerinde baraj gibi görünmektedir.
 
Piknik alanlarından yukarı doğru yürüdüğünüzde şelaleye ulaşıyorsunuz. Özel ayakkabılarla derenin içinden geçerek de şelaleye varabilirsiniz. Buradaki şelale 5 metre yüksekliğindedir.  Suyu oldukça soğuk olan derenin içinde açılan yollardan ve sudan, hatta mağara ve taş balkonlardan tırmanarak şelale tırmanışı yapmanız mümkün.
 
Maden Deresi’nde cilt hastalıklarına, mide rahatsızlıkları, sinir sistemi hastalıkları ve yaraların iyileşmesine iyi geldiği söylenen şifalı sular bulunmaktadır. Maden Deresi içindeki kaplıcalar ve şifalı sular yılın dört mevsimi ziyaretçi çekmektedir. Kaplıca bölgelerinin çevresi ormanlık alanlarla kaplı sakin bir dinlenme imkanı sunar. Alabalık ve sazan balıklarının bulunduğu Maden Deresi’nde olta ile balıkçılık da yapılmaktadır.

Maden Deresi’nde Nerede Kalınır?

Maden Deresi bölgesine giriş ücretli olup araba başına 15 TL gibi bir ücret istenmektedir. Yiyeceklerinizi önceden hazırlayıp suyunuzu, içeceklerinizi de yanınızda bulundurmalısınız. Bu alanda çadırınızla kamp yapabilirsiniz. Tesisin içinde geceliği 150 ila 200 TL’den kiralayabileceğiniz küçüklü büyüklü bungalovlar mevcuttur. Bungalovların 2+1 olanlarında 5-6 kişi rahatça kalabilmektedir. İçinde buzdolabı gibi temel ihtiyaçlar da bulunur. Antik Maden Tesisleri işletmesinin de gelecek yıllarda tamamlanacak olan bir otel kısmı mevcuttur. Ayrıca, Maden Deresi mevkiinde Asya Kamp ve Karavan Derneği gibi dernekler tarafından mayıs aylarında kamp etkinlikleri düzenlenir. İsterseniz kamp çadırında isterseniz karavanda günlük 20-25 liraya bu etkinliklere katılabilirsiniz. Tesiste Antik Maden Deresi adlı piknik imkanı sunan bir restoran da bulunur. Ayrıca alabalık yiyebileceğiniz başka bir restoran da var.
 
Antik Maden Tesisleri Telefon No: 0 (212) 662 9292
 

Maden Deresi’ne Nasıl Gidilir?

Maden Deresi’ne TEM otoyolundan İstanbul tarafından geliyorsanız Hendek Adapazarı çıkışından çıkarak, Ankara yönünden geliyorsanız Hendek çıkışından çıkarak ulaşabilirsiniz. Her iki yerden de mesafe yaklaşık aynıdır. İstanbul Maden Deresi arası toplam 225 kilometredir. TEM Hendek çıkışından çıktığınızda 7 kilometre sonra Hendek'e varırsınız. Hendek'e vardığınızda Şehir Merkezi tabelasını gördükten sonra sola doğru Kocaali'ye döneceksiniz. Kestane Pınarı köyünü geçtikten sonra Kirazlı köyüne varacaksınız. Köy meydanından sola doğru baktığınızda Akpınar tabelasını göreceksiniz. Sola doğru bu yolu takip ederseniz 1 kilometre sonra Antik Maden Tesisleri’ne ve dereye ulaşacaksınız. Adapazarı üzerinden geliyorsanız TEM Adapazarı çıkışından çıkıp önce Adapazarı’na sonra Karasu istikametine devam ediyorsunuz. Karasu’yu geçtikten sonra sağda bulunan tabelaları takip ederek Maden Deresi/Şelalesi tabelasını görmelisiniz. Tabelayı takip ederseniz Kuyumculu köyü üzerinden Maden Deresi’ne varacaksınız.

Maden Deresi ile İlgili

Maden Deresi Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa