Lahor Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Think-Pakistan-Lahore-WazirKhanMosque-539346285-gaborbasch-copy.jpg

Pakistan’ın en büyük kentlerinden Lahor, Pencap Eyaleti’nin başkentidir. Yaklaşık 14 milyonluk nüfusuyla ülkenin en canlı şehirlerindendir. Hareketli çarşıları ve Babür İmparatorluğu döneminden kalma güzel mimarisiyle dikkat çeken Lahor, asırlardır bölgenin ana cazibe merkezlerinden biridir. Karaçi’den sonra ülkenin en kalabalık ikinci kentidir. Pencap Eyaleti’nin tarihî kültür merkezi olmakla birlikte ülkenin en ilerici ve kozmopolit şehirlerinden biridir.

Kökeni Orta Çağ’a kadar uzanan kente hükmeden başlıca topluluklar Hindular, Gazneliler, Gurlular ve Babürlerdir. Babür İmparatorluğu’nun ihtişamlı yıllarını yaşadığı 16. ve 18. yüzyıllar arasında hızlı bir yükseliş gösteren Lahor aynı zamanda imparatorluğun başkenti olmuştur. 18. yüzyıl ortalarında Pers İmparatoru tarafından istila edilen kent bundan yaklaşık yüzyıl sonra Sih İmparatorluğu’nun başkenti unvanını elde etmiştir. Daha sonra İngiliz sömürgesine dahil edilen bu tarihi kent çok kanlı bağımsızlık savaşlarına sahne olmuştur. 1947 yılında bağımsızlığına kavuşan kent Pencap’ın başkenti ilan edilmiştir.

Pakistan üzerinde güçlü bir kültürel etkiye sahip olan Lahor ülkenin yayıncılık endüstrisi için önemli bir merkezdir. Pakistan’ın edebiyat dünyasının önde gelen temsilcilerini barındıran kent Güney Asya’nın en ünlü kültürel etkinliklerinden biri olan Lahor Edebiyat Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır. Pakistan’ın film endüstrisi Lollywood’a ev sahipliği yapmaktadır. Önde gelen üniversiteleriyle ülkenin eğitimde öncü olmasını sağlayan kent ayrıca UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Lahor Kalesi ve Şalimar Bahçeleri’ne ev sahipliği yapıyor.

2017 yılında yapılan nüfus sayımına göre 9 milyonu aşkın insanı barındıran Lahor’da halkın çoğunluğu Müslüman’dır. İlk kilisesi 16. yüzyıl sonlarında Babür İmparatoru Ekber tarafından inşa edilmiştir. Azınlık Hristiyan nüfusuna sahiptir. Her ne kadar küçük olsalar da uzun süredir varlığını koruyan bir Zerdüşt topluluğu da yer almaktadır. Sihizm’in en kutsal bölgelerine sahip olan kent önemli bir Sih hac bölgesidir.

Lahor’da buraya hükmeden her topluluğun nadide eserlerini görebilirsiniz. Kentin kuzey bölümünde dünya mirası listelerinde yer alan eserler ile tarihî Lahor surları bulunuyor. Lahor’da Babür İmparatorluğu’na ait eserlerden Delhi’den daha fazladır. Şehrin en çok ziyaret edilen bölgeleri de Babürlerin bıraktığı muhteşem eserlerdir. Bahçeler Şehri olarak bilinen kentte bu döneme ait en ünlü eserlerden biri Şalimar Bahçeleri’dir. Babür estetiğini en iyi biçimde yansıtan bu bahçeler UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Cennetin yeryüzünde tasavvur edilmesi amacıyla inşa edilmiştir. Surlarla kaplı bölgede on üç adet tarihî kapı yer almaktadır. Güney Asya’daki en eski ikinci hayvanat bahçesi Lahor Zoo yüzlerce türe ev sahipliği yapan mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. İngiliz sömürge yönetimine ait eserleri eski kentin güney bölgesinde görebilirsiniz. Her biri büyüleyici bu yerleri gezerken geçmişe doğru kısa bir yolculuk sizi bekliyor. Babürlerin yıkılışından sonra eski ihtişamını kaybeden ancak Sih İmparatorluğu’nun başkenti olmasıyla birlikte yeniden yükselişe geçen kentte bu döneme ait birçok eser bulunmaktadır.

Lahor Pakistan’ın en zengin kentlerinden biridir. Sanayi ve teknolojinin merkezi konumundaki kentte iş gücünün büyük bölümü finans, bankacılık ve hizmet sektörlerinde istihdam edilmektedir. Ülkenin en büyük yazılım ve donanım üretim merkezidir. Eğitim ve kültür faaliyetlerinin yaygın olduğu Lahor’da ülkedeki kitapların yüzde sekseni basılmaktadır. Lahor Expo Center gibi kültürel merkezleriyle hem yerli hem yabancı turistlere hitap eden fuar alanlarına sahiptir.

Pakistan yasalarına göre kentte alkol satışı yasaktır. Ancak yabancılar ve gayrimüslimler belirli noktalardan alkol satın alabilirler. Özellikle barlara sahip lüks otellerden kolaylıkla elde edebilirsiniz. Lahor’daki gece hayatı Batı’daki eğlence anlayışına göre oldukça farklıdır. Gece kulübü ve bar bulamayacağınız kentte sadece davet ile katılabileceğiniz yeraltı partileri bulunuyor. Kent sakinleri için gece hayatı, güneş battıktan sonra canlı müzikli kafelerde, çarşılarda ve yemek sokaklarında vakit geçirmek anlamına geliyor. Gece hayatına nispeten daha hareketli bir alışveriş yaşamından söz etmek mümkün. Güney Asya’nın en eski çarşılarından Anarkali Çarşısı’nda geleneksel Pakistan ürünlerini satın alabilir yerel halkın günlük yaşamına en yakından tanık olabilirsiniz.

Lahor spor alanındaki çalışmalarıyla da ünlüdür. 1990 Erkekler Hokeyi Dünya Kupası’na ve 1996 Kriket Dünya Kupası’na başarıyla ev sahipliği yapmıştır. Pakistan’ın en büyük stadyumlarından 27 bin kişilik kapasiteli Kaddafi Stadyumu burada bulunuyor. Kriket, hokey, rugby ve futbol kentteki en yaygın sporlardır. Golf alanında oldukça gelişmiş tesislere sahiptir.

Tanıtım Videosu: