Palandöken
Palandöken Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Türkiye’de kış turizmi dendiğinde akla ilk gelen adreslerden olan Palandöken Erzurum ilinin merkezine 5 kilometre güneyinde yer almaktadır. Türkiye’nin en popüler kayak merkezlerinden birisi olan Palandöken Dağı 3.125 metre yüksekliğinde olup tektonik dağ grubuna girmektedir. Kış mevsiminde bilhassa kuzey yamacında biriken kar miktarı sebebiyle ülkenin en kaliteli ve önde gelen kayak merkezlerinden olan Palandöken aynı zamanda en uzun kayak pistine sahip olma özelliğindedir.
Anadolu’da anlatılan pek çok mitte kendisine yer bulan bu dağın ismi eşek semeri anlamına gelen “palan” kelimesi ve “döken” kelimesinin birleşiminden gelmektedir. Sadece burada bulunan ve mayıs ayında yetişen Palandökenesis çiçeği de bölgenin sembolik ögelerinden biridir. Tırmanış açısından çok büyük bir zorluk barındırmamakla beraber dağın bazı dik yamaçları ve kış mevsiminin bölgede sert geçmesinden dolayı tehlikeli olabilmektedir. 2011 senesinde Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Palandöken’in en yüksek noktası Büyükejder Tepesi ismiyle anılmaktadır.
Her yıl binlerce turisti ağırlayan Palandöken yılın neredeyse yarısını karlar altında geçirmektedir. Kasım ayı sonunda mayıs ayı başına dek karlar altında olan Palandöken, özellikle kış sporları tutkunları için idealdir. Bilhassa ocak ve şubat aylarında iklim şartlarının zorlayıcılığının göz önünde bulundurulması gerekir. Palandöken hakkında detaylı bilgi vermeden evvel cağ kebabı ve oltu taşıyla ünlü olan Erzurum sınırları içinde olduğunuzu hatırlatalım.
Palandöken’e Nasıl Gidilir?
Palandöken’e ulaşım konusunda birkaç seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en çok tercih edileni Erzurum Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra buradan araç kiralayarak ya da servisler aracılığı ile yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonrasında Palandöken’e varmaktır. Eğer kente şehirlerarası otobüs vasıtasıyla gelecekseniz hemen otogardan indiğinizde Palandöken’e giden halk otobüslerini kullanabilir ya da yine araç kiralayabilirsiniz. Ayrıca Erzurum’a Erzincan, Malatya ve Kars üzerinden demiryolu hattı ile ulaşım imkânı bulunmaktadır. Doğu Ekspresi ve Yeni Doğu Ekspresi aracılığı ile Erzurum’a her gün seferler düzenlenmektedir.
Palandöken Kayak Merkezi Hakkında
Palandöken’de her seviyeye uygun pist bulunmaktadır. Kayak için ekipman kiralama imkânının bulunduğu kayak merkezinde zorluk seviyelerine göre ayrılmış 22 pist bulunmaktadır. Bunlar arasında 8 tanesi kolay, 9’u orta düzeyde, 3’ü ise ileri düzeyde pisttir. Merkezde 4 tane de yol pisti bulunmaktadır. Ayrıca merkezin bir diğer özelliği ise slalom ve snowboard meraklıları için bulunan 28 kilometrelik olimpik pisttir. Ayrıca paintball ve ATV yarışı gibi eğlence imkânlarının da bulunduğu kayak merkezinde yer alan otellerde termal su noktaları ve spa hizmeti de sunulmaktadır. Dolayısıyla burada dağ manzarasına karşı başlayan keyifli bir kahvaltının ardından kayak merkezinde gününüzü geçirdikten sonra termal havuzlarda günün yorgunluğunu atıp gevşeyebilirsiniz.
Palandöken’de Görülmesi Gereken Yerler
Palandöken her ne kadar kış sporları ve kayak turizminin en popüler olduğu destinasyonlardan birisi olsa da burada yapabilecekleriniz bununla sınırlı değildir. Palandöken’e geldiğinizde görmeden dönememeniz gereken pek çok tarihî, doğal ve kültürel güzellik de bulunmaktadır.
Yakutiye Medresesi: Kent merkezinde bulunan Yakutiye Medresesi’nin inşası 1310 yılına dek uzanmaktadır. O dönem Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından yaptırılan medrese bugün İslami Eserler Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Çifte Minareli Medrese: Erzurum ilinin sembolik yapıları arasında kabul edilen bu yapı 26 metreyi bulan çini süslemeleri ile hayli ihtişamlıdır. Medresenin inşası ise 13. yüzyıla dek uzanmaktadır. Alaeddin Keykubat tarafından kızı için yaptırılan medresenin yüksekliği 26 metreye varmaktadır.
Aziziye Tabyası: Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış olan bu tabyanın amacı Osmanlı ile Ruslar arasındaki savaşta Kars’ın güvenliğini sağlamaktı. Kent tarihinde oldukça önemli yere sahip olan bu yapı hakkında pek çok söylence mevcuttur. Bunlar arasında en meşhur olanı ise Nene Hatun’a aittir. Efsaneye göre Rus askerlerinin tabyadaki nöbetçileri öldürdüğü haberini alan Nene Hatun kucağındaki bebeğini bırakıp elinde satırla tabyaya koşmuştur. Bu hikâyeye istinaden tabyanın önünde bir de heykel bulunmaktadır.
Atatürk Müzesi: Erzurum, Kurtuluş Savaşı tarihi ve Cumhuriyet kuruluş yılları sırasında da büyük öneme sahip kentlerden birisidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan evvel burada kaldığı konak şimdilerde eşyaların korunduğu bir müzeye dönüştürülmüş durumdadır.
Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü: Türkiye’nin en görkemli şelalelerinden birisi olan Tortum Şelalesi bölgenin doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. 20 metre genişliğinde ve 50 metre yüksekliğinde olan bu heybetli şelale merkeze 35 kilometre uzaklıkta yer alsa da Palandöken’e geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken adreslerden.