- 1 view
Selanik Arkeoloji Müzesi’nin kuruluşu 1962 yılına dayanmaktadır. Müzenin binası, Yunan mimar Patroklo Karantino tarafından tasarlanmış ve Yunan modern mimari akımının bir parçası olarak kabul edilmektedir. Zaman içerisinde farklı restorasyonlardan geçen müzenin alanı genişletilmiş ve binaya yeni kanatlar eklenmiştir. 2006 yılında yapılan son restorasyonlar ile şuanki durumuna getirilmiştir.
Müzenin içerisinde günümüzde sürekli ve kalıcı sergi salonları bulunmaktadır. Müze içerisinde Selanik ve çevresinde yapılan kazılarda rastlanan Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Bu nedenle müze, Makedonya kültürüne ve Selanik’in tarihine ayna tutar. Sonradan eklenen yeni kanatta iki sergi bulunmaktadır. Bunlar çeşitli mezarlıklardan toplanan eserlerin bulunduğu The Gold of Macedon (Makedonya’nın Altını) ve Neolitik Çağ’dan Erken Bronz Çağ’a kadar olan döneme ait eserlerin bulunduğu The Thessaloniki Area in Prehistory (Tarih Öncesi Dönemlerde Selanik)’dir.
Müzenin ana bölümünde ise Selanik ve çevresinde bulunan Roma dönemine ait heykeller sergilenmektedir. Selanik Arkeoloji Müzesi, büyük ve tematik birçok geçici sergiye de dönemsel olarak ev sahipliği yapar. Bunların yanında müzede eğitim programları, seminerler, atölye çalışmaları ve kültürel eğlence etkinliklerine de yer verilmektedir.
Oldukça fazla eser barındırmasına rağmen organize bir yerleşim düzenine sahip olan müzeyi gezmek keyifli ve bir o kadar da kolaydır. Selanik Arkeoloji Müzesi, Stratou, Üçüncü Eylül ve Manoli Andonikou caddelerinin kesiştiği kavşakta bulunmaktadır. Müzeyi haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. İçeri girmek için belli bir miktar giriş ücreti ödemeniz gerekmektedir.