Bartın’da Gezilecek Yerler

Köklü tarihi, turistik değerleri, ormanları ve doğal güzellikleri yönünden Türkiye'nin önemli ve gelişmekte olan illerinden biri olan Bartın; milli parkları, şelaleleri, denizi, uçsuz bucaksız ormanları, yüzyıllık çınar ağaçları, ahşap evlerle çevrili dar sokakları ve yaylaları ile her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağıdır.

Gezilecek diğer yerler: Amasra Plaji, Göldere Şelalesi, Bartın Fatih Camii, Ulukaya Şelalesi, Direkli Kaya, Amasra Kuşkayası Yol Anıtı, Amasra Kemere Köprüsü, Amasra Küçük Kilise, Bartın Çayı, Kapısuyu Plajı, Amasra Bakacak Mevkii, Güzelcehisar Lav Sütunları, Amasra Büyük Liman Plajı, İnkumu Plajı, Amasra Antik Tiyatro, Amasra Delikli Şili, Ağlayan Ağaç.

Güzelcehisar Kalesi

352.jpg

Güzelcehisar Kalesi Amasra'nın Güzelcehisar Köyü'nde bulunmaktadır. Cenevizlilerden kalan bu yapı, eskiden tarihi Kromna Kenti'nin gözcü kalesi olarak kullanılmıştır. 1900’lü yıllarda Güzelcehisar Kalesi’nin oldukça büyük bir yapı olduğu söylenmektedir. Fakat şimdilerde yalnızca tek bir burcu ayakta kalabilmiştir. Kalenin en üst tepesine çıkıldığı zaman Güzelcehisar Köyü'nün doğa manzarası ve kuzey yönüne baktığınız zaman ise Karadeniz'in eşsiz manzarası sizi mest edecektir. Kaleye araçla ulaşım oldukça zordur. Bu nedenle 1.5 kilometre uzağına aracınızı park edip, yürümeniz gerekiyor.

Gürcüoluk Mağarası

Turizm açısından büyük değer taşıyan bu mağara Amasra'ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Her yıl turistler tarafından ziyaret edilen Gürcüoluk Mağarası tek galeriden oluşmaktadır. Ulaşımı da oldukça kolaydır. Amasra-Çakraz karayolu üzerindeki Karakaçak ve İnpiri Köyü'nün sapaklarından mağaraya ulaşabilirsiniz.

Amasra Müzesi

Bu müze Amasra'daki ilk ve tek müzedir. Amasra merkez ilçede bulunan müzede Amasra'nın 3000 yıllık tarihi eserlerini sergilenmektedir.

Amasra Feneri

27_143168638424S.jpg

Amasra'ya seyahat ettiğiniz sırada burada özellikle akşam vakti, Boztepe üzerinde yer alan Amasra Feneri'ne çıkıp akşamın karanlığını aydınlatan, eşsiz manzarasını izlemek size farklı bir duygu tattıracaktır.

Edhem Ağa Konağı

bartin-ili-gezilecek-yerleri-2-amasra-etdhem-aga-konagi.jpg

Karadağ’dan Amasra’ya gelen madenci Edhem Ağa 1864 yılında Tarlaağzı Köyü’nde kömür ocağı açan ilk Müslüman sermayedardır. Epeyce bir servet edindikten sonra ailesi için tasarladığı evi yaptırmak üzere kayınbiraderi İbrahim Ağa’yı bina emiri olarak görevlendirmiş ve söylenceye göre kendisine bir fes dolusu altın Osmanlı lirası vermiştir. Bu ilginç mimariyi içeriden incelemek ne yazık ki mümkün değildir fakat dışarıdan inceleyip fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Amasra Cenova Şatosu

Zamanında bir iç kale olan yapının, Cenova Ailesi tarafından saray haline getirilen bölümüdür. Bu farklı yapının en ilginç özelliklerinden biri girişteki kapıda Amasra'ya egemen olmuş ailelerin armalarının hâlâ yer almasıdır.

Amasra Kalesi

Roma döneminde stratejik konumu nedeniyle yapılmış olan kale, Zindan ve Sormagir kalesi olmak üzere iki ana yapıdan oluşmaktadır. Kale, Bizans, Ceneviz ve Osmanlılar döneminde meydana gelen deformeler dolayısı ile onarım görmüş ve kullanılmıştır.