Bartın Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bartın, kuzeyindeki 59 kilometrelik sahil şeridiyle Karadeniz'i çevrelemektedir. Doğuda Kastamonu, güneydoğuda Karabük, batıda ise Zonguldak illeri ile çevrili olan Bartın 2143 kilometrekarelik bir alana kuruludur.

Bu bölgede yazlar sıcak, kışlar serin geçerken kentte ılıman deniz iklimi (karadeniz iklimi) hüküm sürmektedir. Denize yakınlığı ve pek yüksek olmayan dağ sıralarının kıyıya paralel oluşu, genellikle kıyı şeridi üzerinde sıcaklık farklarının azalmasına, nemin artmasına ve balkanlardan gelen hava kütlelerinin etkisine açıklığa neden olmaktadır.

Bartın'ın ılıman iklimi tarım için çok uygundur. Ancak tarım arazilerinin küçük parçalar halinde çok dağınık ve yer yer engebeli olması nedeniyle yörede hakim ekonomik sektör olan kömürcülük, tarımdan gelir elde etme düşüncesini arka plana itmiştir. En yüksek nokta Keçikıran Tepesi’dir (1619 m.). Aladağ, Kocadağ, Karadağ, Kayaardı, Karasu ve Arıt dağları ise bölgenin en önemli dağlarıdır. Kent merkezini batıdan Aladağ, kuzeyden Karasu dağları ve doğudan Arıt dağları kuşatmaktadır. Bartın Irmağı ve kolları tarafından derin bir biçimde parçalanan arazi çok engebeli bir görünümdedir.

Verimli arazilere ve akarsulara sahip olan bu bölge tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.Ö. 1200'lere kadar Gaska Kavmi’nin egemenliğinde kalan bölge Gaska-Hitit uygarlığının yaptığı savaş sonrasında Krigen Kavmi’nin himayesi altına girmiştir. Daha sonraki tarihlerde Kokon, Henet ve Paflagonyalılar bu bölgeye hakim olmuşlardır. Bartın 11. yüzyıla kadar Bizans İmparatorluğu’nun himayesi altında ticaret merkezi halinde konumlandırılmıştır. Ancak Bizans egemenliğinin bu bölgedeki hakimiyeti uzun sürmeyerek iki yüz yıllık Selçuklu egemenliği altına girmiştir. Son dönem olarak önce Candaroğlu Beyliği’nin daha sonra da Osmanlı Devleti’nin toprakları arasına katılmıştır.

Bartın Nerededir?

Bartın, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer almaktadır. Doğuda Kastamonu, güneyde Karabük, batıda Zonguldak ve kuzeyde ise Karadeniz ile çevrilidir. 59 kilometrelik sahil şeridine sahip olan il, denizden 12 kilometre içeride kurulmuş ve içerisinden geçen Bartın Çayı ile çevrilmiştir.

Devamını Oku

Bartın’a Nasıl Gidilir?

Bartın iline Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon, Bursa ve Antalya illerinden her gün düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. Sahil kenti konumunda olan Bartın'da uluslararası liman olarak hizmet veren Bartın Limanı aynı zamanda bir yolcu giriş-çıkış kapısıdır. İlde Bartın limanı ile birlikte Amasra ve Kuruçaşile limanları ulusal ticari limanlar olarak hizmet vermektedir.

Devamını Oku

Bartın’a Ne Zaman Gidilir?

Bartın'da Karadeniz kıyılarına özgü her mevsim yağışlı orta kuşak iklimi görülür. Yıllık sıcaklık farkları azdır. Yazlar serin, kışlar ılık geçer. En yağışlı mevsim sonbahardır. En soğuk ay şubat, en sıcak ay ağustostur. Bu nedenle turizme en uygun aylar haziran, temmuz ve ağustostur.

Bartın’da Nerede Kalmalı?

Bartın merkez ve sahil ili olan Amasra’da 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller bulunmaktadır. Bunların yanında butik oteller ve pansiyonlarda da konaklayabilirsiniz.

Bartın Otelleri - Bartın Otelleri Fiyatları

Batı Karadeniz’in doğal güzelliği ile gideni büyüleyen şehri Bartın, Antik Çağ’da Gaskalar ile başlayan tarihi ile günümüze kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Tarihî ve doğal güzelliklere sahip şehir, daha çok turistik amaçlı seyahatlere hitap etmektedir. Bartın otelleri ziyaretçilerine farklı alternatiflerde ve uygun fiyatlarda konaklama imkânı sağlamaktadır. En çok turist ağırlayan ilçelerinden Amasra; tertemiz plajları ile yaz tatillerinde denizin keyfini çıkarmak ve güneşlenmek isteyenler için sakin, huzurlu bir seçenek olmaktadır. Kuşkayası Yol Anıtı, Güzelcehisar Kalesi, Amasra Müzesi, Gürcüoluk Mağarası şehrin tarihini daha yakından tanımak için ziyaret edilmesi gereken yerleridir. Doğal güzelliklere sahip Ulukaya Şelalesi ve Amasra Ağlayan Ağaç Tepesi’ni de gezebilir, tepeden günbatımının fotoğraflarını çekebilirsiniz. Ilıman iklime koşullarının yaşandığı şehri gezmek için en uygun zamanlar haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır. Amasra Çekici Çarşısı’ndan sevdiklerinize ahşap ve dokuma eşyalardan oluşan hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz. Pum pum çorbası, pirinçli mantı, kabak burması, yumurtalı isput gibi yöreye özgü yemekleri deneyimleyebilirsiniz.

Devamını Oku

Bartın’da Gezilecek Yerler

Köklü tarihi, turistik değerleri, ormanları ve doğal güzellikleri yönünden Türkiye'nin önemli ve gelişmekte olan illerinden biri olan Bartın; milli parkları, şelaleleri, denizi, uçsuz bucaksız ormanları, yüzyıllık çınar ağaçları, ahşap evlerle çevrili dar sokakları ve yaylaları ile her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağıdır.

Gezilecek diğer yerler: Amasra Plaji, Göldere Şelalesi, Bartın Fatih Camii, Ulukaya Şelalesi, Direkli Kaya, Amasra Kuşkayası Yol Anıtı, Amasra Kemere Köprüsü, Amasra Küçük Kilise, Bartın Çayı, Kapısuyu Plajı, Amasra Bakacak Mevkii, Güzelcehisar Lav Sütunları, Amasra Büyük Liman Plajı, İnkumu Plajı, Amasra Antik Tiyatro, Amasra Delikli Şili, Ağlayan Ağaç.

Devamını Oku

Bartın Şehir İçi Ulaşım

Bartın’da şehir içi ulaşım halk otobüsü, dolmuş ve taksiyle sağlanmaktadır. İlçeler arası çalışan minibüsler de mevcuttur. Bartın'da tüm şehir içi ulaşımda yarım otobüsler hizmet vermektedir. Eğitim-öğretim dönemlerinde üniversite ve şehir merkezi arasında 5 dakika aralıklarla minibüsler çalışmaktadır. Öğrencilerin akıllı kart çıkartması gerekmektedir.

Bartın Mutfağı

Bartın yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ve kendine has pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur. Bartın'a has yemekler arasında pum pum çorbası, yumurtalı isput, kabak burması, pirinçli mantı vardır.
 
Popüler restoranlar
 
Amasra Canlı Balık Restoranı: Amasra manzarası ile balık yiyebileceğiniz, mezelerinin lezzeti ve fırında helvası ile meşhur bu balık restoranı Bartın/Amasra’da Küçük Liman Caddesi üzerinde bulunmaktadır.
 
Yöresel Yemek Evi: Bartın merkezde bulunan bu restoran Bartın’a özel ev yemekleri yapıyor. Bartın’ın yöresel tatlarının neredeyse her çeşidini burada bulabilirsiniz.
 
Mustafa Amcanın Yeri:Özel soslu ızgara kalkan özel ve ızgara hamsisiyle meşhur olan mekan, Küçük Liman Caddesi üzerinde.
 
Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın yüzde 7-10’u arasındadır. Bazı mekanlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.
 

Bartın’da Alışveriş

TLSRM-6.jpg

Bartın, ahşap ve dokuma ürünlerden oluşan hediyelik eşya yönünden çok gelişmiştir. El dokuma ürünler, özellikle tel kırma yazmaları ve ahşap baskı yazmaları ülkenin genelinde ün yapmıştır. Bu tarz hediyelikleri Amasra Çekiciler Çarşısı’nda bulabilirsiniz.

Bartın Gece Hayatı

Batın'da aktif bir gece hayatı bulunmamaktadır. Gündüz gidilebilecek kafeler ve akşam yemeği için restoranlar mevcuttur.

Bartın Festivaller

Bartın Kültür, Sanat, Turizm ve Çilek Festivali (Merkez - Mayıs 4. haftası - Haziran 1. haftası)
Bartın’ın ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlayarak, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan halkın festival ortamında kaynaşıp, gerek yerel, gerek ulusal, gerekse uluslararası kültürel değerleri paylaşmalarını amaçlamaktadır.

Kozcağız Çevre, Kültür ve Sanat Festival (Merkez - Temmuz 2. haftası)
Festival ile el sanatlarının gelişimine destek olmak ve bu çerçevede sevgiyi, dostluğu ve kardeşliği yaymak amaçlanıyor.

Bartın Tiyatro Festivali(Merkez - 27 Mart)

Kurucaşile Ahşap Tekne ve Yat Festivali (Kurucaşile – Temmuz 4. haftası)

Ulus Doğa Festivali (Ulus - Ağustos 1. haftası)

İnkumu Yaz Şenliği (Merkez - Ağustos 2. haftası)

Bartın Belediyesi Kitap Fuarı (Merkez - Ekim 2. haftası)

El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı (Merkez - Aralık 4. haftası)

Bartın İçin Faydalı Bilgiler

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0378 227 10 25

Bartın Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 4oC
    • Şub 5oC
    • Mar 7oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 14oC
    • Kas 10oC
    • Ara 6oC

Kısa Kısa

Nüfus: 189.405 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karadeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün