Foça’da Gezilecek Yerler

1

Mavi denizi, mitolojik efsaneleri ve tarihi güzellikleriyle Ege'nin en güzel tatil beldelerinden biri olan Foça, Yeni Foça ve Eski Foça olmak üzere 2 ayrı bölümden oluşuyor. Foça'nın en eski taş yapıları, çarşısı ve sempatik mekânları Eski Foça'da yer alıyor. Foça'nın ruhunu en iyi yansıtan bölge Eski Foça’dır. Gerek tarihi yapıları, gerekse eşsiz doğal güzellikleriyle Foça'da tatil yapmayı planlıyorsanız, burada göreceğiniz pek çok yer var. Size önereceğimiz bu yerlerin bir kısmını tarihi yapılar, bir kısmını ise eşsiz doğal güzellikler oluşturuyor.

Siren kayalıkları

1

Foça'da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında, belde ile özdeşleşmiş olan Siren Kayalıkları geliyor. Homeros Destanı'nda da adı geçen Siren Kayalıkları, Foça'ya adını veren ünlü fok balıklarının da başlıca yaşam alanıdır. Doğal yaşama zarar vermemek adına burada denize girmek yasak; fakat bu güzelliği uzaktan izlemek bile büyük keyiftir.

Foça Adaları

 

Foça'nın hemen önünde yer alan altı ıssız adadan oluşan bu ada grubunun en büyüğü Orak Adası’dır. Silüeti fok balığını andıran adaların diğerleri, İncir Adası, Kartdere Adası, Fener Adası, Hayırsız Ada ve Metalik Ada’dır. Orak Adası'nın güney kıyısında uzun bir çalılık kumsal vardır. Yine Orak, Hayırsız ve Kartdere adalarında 80 metre yüksekliğe ulaşan dik yarlar bulunur. Özellikle İncir Adası, turistler ve bölge halkı tarafından piknik alanı ve plaj olarak kullanılmaktadır. Adalar ve çevresindeki koylar, Türkiye'deki son Akdeniz foku kolonilerinden birini barındırmaktadır.

Athena Tapınağı

Bu tapınak, Batı Anadolu'nun 12 İyon kentinden biri olan Phokaia kentinin ana tanrıçası olan Athena adına, M.Ö. 590-580 yıllarında yapımına başlanan İyon kalıntısı.

 

Kybele Açıkhava Tapınağı

M.Ö. 580 yılına tarihlenen tapınaktaki surların bir bölümü harçsız yapılmıştır. Roma dönemi surlarında kireç harcı kullanılırken; Ceneviz ve Osmanlı dönemi surlarında kireç harcı, kum, tuğla parçası ve kiremit tozlarından oluşan Horasan Harcı kullanılmıştır.

Arkaik Duvar ve Heredot Duvarı

Bölgede son dönemde yapılan kazılarda, Foça'nın Arkaik dönemde 5 kilometre uzunluğunda surlara sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan kazılarda surun duvarları bulunmuş. Heredot bu duvarlardan sıkça bahsettiği için, Heredot Duvarı olarak anılmaktadır. Ayrıca kazılarda çıkarılan ok ve mızrak uçları, kırık amphoralar ve eski mancınık gülleleri, M.Ö. 546 yılında büyük bir savaş olduğunu gösteriyor.

Taş Ev (Pers Anıt Mezarı)

1

Foça'nın yaklaşık 8 kilometre doğusunda, yol kenarındaki kuru bir dere yatağında bulunan Taş Ev’in, M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı belirtiliyor. Pers etkisinde inşa edilen yapı, yarı yontulmuş kaya mezar şekliyle dikkat çekiyor.

Şeytan Hamamı

Antik Çağ'da kayaların oyulmasıyla yapılmış bir aile kaya mezarı olan yapı, uzun bir yol ve iki mezar odasından oluşuyor. İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Çan tepesinin eteğinde yer alan mezar M.Ö.4. yüzyıla aittir.

Yel Değirmenleri

Foça'ya inilen yokuşun solunda Top Dağı, dağın üzerinde de tarihi yel değirmenleri bulunuyor. Neredeyse yıkılmak üzere olan yel değirmenleri, hem tarihi anımsatıyor hem de güzel bir manzara oluşturuyor. Yel değirmenlerinin restorasyonu planlanıyor.

Yorumlar

19 Nis 2024, Cuma - 22:48
Yazınıza koyduğunuz fotoğrafları kontrol etmenizi öneririm. Foça'daki Athena Tapınağı ayakta değil. Bunun için Foça Belediyesi'nin sayfasına bile bakmanız yeterli olurdu. Fotoğrafın tapınakla uzaktan yakından ilişkisi yok. Daha ayrıntılı bilgi isterseniz Prof. Ekrem Akurgal veya George Bean'in kitaplarına da bakabilirsiniz. Aynı şekilde, Pers Mezarı da koyduğunuz ev fotoğrafı değil. Düzeltmeniz doğru olur düşüncesindeyim. Saygılarımla.