Kemalpaşa Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karadeniz bölgesinin en doğusunda yer alan Artvin’in en yeni ilçesi Kemalpaşa ile birlikte 8 ilçesi bulunmaktadır. Kemalpaşa’nın ilçe olması ile Gürcistan’a sınır ilçe ünvanı da Hopa’dan Kemalpaşa’ya geçmiştir. Kemalpaşa, karadeniz kıyısına yerleşik şirin bir ilçedir. Tarihine bakıldığında birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı görülür. Yazılı kaynaklarda “Makriyali” adıyla bilinen Kemalpaşa, Cumhuriyetin ilanından sonra, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk‘ün adına atfen “Kemalpaşa” adını almıştır.

Kemalpaşa’ya ilk defa M.Ö.680 yılında İskitler yerleşmişlerdir. M.Ö. 415 yılları arasında ise Bizanslıların istilasına uğramıştır. 1490-1512 yılları arasında Yavuz Sultan Selim’in Trabzon Valiliği sırasında, Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine girmiştir. 1509 yılında Yavuz Sultan Selim Hopa ve yöresini Osmanlı İmparatorluğuna katarak, Rum-Pontus hükümdarlığına son vermiş ve Batum’daki Gonye kalesini fethederek Hopa’yı Gonye Sancağına bağlamıştır.

Kemalpaşa, 1936 yılından sonra, Hopa Artvin İline bağlanmıştır. Burada 51 yıl süre ile Bucak (Nahiye) statüsünde iken sonradan bucak müdürlüğü kadrosu kaldırılarak köy statüsüne dönüştürülmüştür. Kemalpaşa, Hopa ilçe merkezine 14 km uzaklıkta olup, köyleri ile birlikte yaklaşık on bin nüfuslu bir yerleşim birimidir. Sahil kesiminde yer alması ve buradan geçen Sarp-Samsun transit karayolu ile diğer büyük yerleşim yerlerine yakın konumu ilçenin önemini artırmaktadır.

Kemalpaşa’nın ana geçim kaynağı yeşil çay yaprağı üretimidir. Buna ek olarak, yöre için oldukça önemli ekonomik değere sahip Devlet Çay Fabrikası kurulmuştur. Kemalpaşa’nın uzun sahil şeridi deniz ve yat turizmine elverişli olup doğası ile göz doldurmaktadır. Sarp Sınır kapısına 4 km gibi kısa bir mesafede bulunması da Kemalpaşa’nın turistik değerini artırmaktadır.

Yeşil Yol Projesi

Karadeniz'de turistlerin doğa içerisinde ulaşım sağlamasını hedefleyen Yeşil Yol Projesi  kapsamında Samsun'dan Artvin'e kadar 1000 kilometre yolda iyileştirilme çalışmaları yapılmıştır. Yeşil Yol; Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin illerindeki turizm merkezlerini birbirine bağlamaktadır. Yeşil Yol Projesi’ne dahil olan turistik yerlerin başlıcaları; Samsun Kuş Cenneti, Tokat'ın Ballıca Mağarası, menderesleriyle ünlü Ordu'nun Perşembe Yaylası, Giresun'un Kümbet Yaylası, Trabzon'un Uzungöl'ü, Rize'nin Anzer Yaylası, Gümüşhane'nin Karaca Mağarası, Bayburt'un yer altı şehri, Artvin'in Kafkasör Yaylası’dır. Yeşil Yol Projesinin Artvin ilindeki ayağında ise birbirinden güzel doğa harikaları bulunmaktadır. Arhavi ilçesi Yeşil Yol Projesi için bir başlangıç noktası olmakla birlikte Salikvan Yaylası, Yüksekoba, Bıçakçılar, Altıparmak, Yaylalar, Yüncüler, Çevreli, Tekkale, Çıralı, Öğdem, Narlık ve Çevizlik üzerinden Artvin merkez ilçesinin Sarıbudak, Atabarı Kayak Merkezi, Kafkasör ve Merkez üzerinden Ardanuç ilçesinin Yolüstü, Cevizli, Irmaklar ve Kutlu köylerinden geçmektedir. Şavşat ilçesinin Çavdarlı, Arpalı, Düzenli, Yavuzköy, Karaköy, Meşeli, Pınarlı, Yoncalı, Atalar, Şalcı, Meydancık, Mısırlı köylerinden geçerek Borçka İlçesinin Curupila Yaylası, Uğur, Camili, Muratlı, Güreşen, Çaylı köyleri üzerinden Hopa ilçesi Kemalpaşa ilçesinin Köprücü köyüne ulaşıp Sarp köyünde son bulmaktadır.

Zindane Kayalıkları

Kemalpaşa’nın ünlü tırmanış rotası Zindane Kayalıkları ve Zindane Mağarası Offroad ve Dağcılık Kulüpleri ile Doğa Sporları Kulüplerinin uğrak noktasıdır. Doğa sporları için tercih edilen Kemalpaşa Köprücü Köyü, Zindane Mağarası, Gogula Park ve Cefuka Tepesi doğal güzelleri ile göz doldurmaktadır. Hopa Gençlik Merkezi’nin de yıl içinde çeşitli etkinlikler düzenlendiği bu rotada özellikle Kemalpaşa Zindane mağarası, Zindane kayalıkları ve Gohola bölgesi çeşitli tırmanış, yürüyüşlere ev sahipliği yapar.

Sarp Sınır Kapısı

Sarp Sınır Kapısı’nın bulunduğu Sarp, Artvin ilinin Kemalpaşa ilçesine bağlı bir köydür. Türkiye-Sovyetler Birliği sınırının belirlendiği 1921'den sonra bir köyün ikiye bölünmesi sonucunda iki köy ortaya çıkmıştır. Bu köyün Gürcistan'da kalan bölümü ise Sarpi adını taşır. Türkiye ve Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı bu iki köyün ortasında bulunmaktadır. Sarp sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır ve deniz seviyesinden 252 metre yüksekliktedir.

Kemalpaşa ile İlgili

Kemalpaşa Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa