Ürgüp Genel Bilgiler / Rehber

Ürgüp Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Kapadokya bölgesi denince akla gelen, Nevşehir iline bağlı olan oldukça önemli bir ilçedir. Roma, Bizans, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından yönetilmiş olan ilçe, turizm açısından oldukça zengindir. “Üç Güzeller’in evi” denen Ürgüp, doğal güzelliğiyle görenleri büyülemektedir. Medeniyetlerin keşişim noktası tekrar tekrar gelinmek istenen bir noktadır.

Ürgüp’te Gezilecek Yerler 

Ev sahipliği yapmış olduğu medeniyetlerin ve doğal yapısının şekillenmesiyle meydana gelmiş olan güzelliklerinin bir araya gelerek oluşturdukları Ürgüp oldukça büyüleyici bir cennettir. Ürgüp denilince görülmesi gereken ilk iki nokta Üç Güzeller ve Kızılçukur Vadisi’dir.
 
Ürgüp’ten Avanos’a giderken karşılaşılan ve Pembe Vadi’de yer alan üç peribacası Ürgüp’ün olmazsa olmazıdır. Üç Güzeller olarak adlandırılan peribacaları doğal koşullar ile oluşmuşlardır. Altında yatan efsane ise Üç Güzelleri daha da merak uyandıran bir güzelliğe bürümektedir.
 
Kızılçukur Vadisi, üzerinde yer alan farklı boyutlardaki peribacası oluşumları ile ilgi çekmektedir. Bunun yanı sıra bu peribacalarının içinde yer alan ve üzüm resimleriyle bezenmiş kiliseler oldukça ilgi çekicidir.
 
Kızılçukur’da yer alan, binlerce yıl önce keşişlerin yaşadığı Üzümlü Kilise en önemlisidir. Vadi özellikle günbatımında mükemmel bir manzaraya sahip olmaktadır.
 
Ortahisar, Ürgüp’ün büyüleyici bir diğer noktasıdır. Köy merkezinde yer alan oldukça büyük bir tüf kaya ve onun etrafında oyulmuş kaya evlerin bulunduğu Ortahisar oldukça ilginçtir. Burada Ortahisar Kalesi, Etnografya Müzesi, Hallaç Dere Manastırı ve Tavşanlı Kilise gibi birçok yapı bulunmaktadır.
 
Ortodoks Hristiyanların yerleşim yeri olarak bilinen Mustafapaşa 30’a yakın şapel ve kiliseye ve 17. yüzyıla ait bir camiye ev sahipliği yapmaktadır. Mustafapaşa’ya yakın bir konumda bulunan Gomeda – Üzengi Vadisi hem doğal oluşumları hem bitki örtüsü hem de maden suyu kaynakları ile keyifli bir yerdir. Ürgüp’ün piknik yeri olarak da bilinen vadide Aziz Basilios Kilisesi’ni görebilirsiniz.
 
Şehrin 18 kilometre uzağında yer alan Mazı Yer Altı Şehri görülmeye değerdir. Tek katlı olan ve 4 tane girişi var olan bu yeraltı şehrinde birçok kaya mezarı görülmektedir.
 
Ürgüp’ün bir diğer olmazsa olması ise 40-60 dakika süren balon turlarıdır. Sabahın erken saatinde giderek tüm Ürgüp’ü 1.500 metre yükseklikten izleyebilirsiniz.

Ürgüp’te Ne Yenir? 

Tüm büyüleyici noktalarının, sokaklarının ve yapılarının içlerinde birçok restoranı ve meşhur yemekleri ziyaretçilerini beklemektedir. Bakliyat ve et yemeği açısından oldukça zengin bir mutfakları bulunmaktadır. Kapadokya’nın en ünlü tadı olan testi kebabını Ürgüp’te denemelisiniz. Kuru fasulyesi, ayva dolması, dıvıl yemeği, koyun yahnisi, nohutlu yahnisi, kayısılı kuzusu ve özel ev yapımı şarapları tadılmadan dönülmemelidir.

Ürgüp’ten Ne Alınır? 

Ürgüp’ten bir şey alınmak istediğinde her yerde görülecek olan ilk şey çeşitli boyutlarda ve renklerdeki peribacaları olacaktır. Peribacasını tercih etmek yerine balon turlarıyla ünlü bu şehir için yapılmış hediyelik balonlardan ve magnet’lerden de tercih edebilirsiniz. El sanatlarının yaygın olduğu yörede çanak, çömlek,seramik ve çini sanatınadair pek çok ürün bulunmaktadır. Halı, kilim ve yöreye özgü taşlar da diğer seçenekler arasında yer almaktadır…

Ürgüp’te Nerede Kalınır? 

Ürgüp konaklama açısından birçok seçenek sunmaktadır. Şehir merkezinde yer alan Antik Cave House, Alexander Cave House, Ürgüp Evi Cave Hotel, Aja Cappadocia Hotel, The Cappadocia Hotel ve Gresco Cave Suites gibi birçok büyüleyici, konforlu ve uygun fiyatlı opsiyonlar bulunmaktadır.

Ürgüp’e Nasıl Gidilir? 

Ankara’ya 300 kilometre, İstanbul’a 750 kilometre, İzmir’e 790 kilometre, Nevşehir’e 20 kilometre mesafede yer almaktadır Ürgüp. Ürgüp’e ulaşabilmek için otoyoldan bireysel ulaşım araçlarıyla veya düzenlenen otobüs seferleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Bir diğer seçenek ise Nevşehir veya Kayseri havaalanlarına uçakla ulaşım sağladıktan sonra buradan Ürgüp’e geçmektedir. Ürgüp, Kayseri’ye 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Ürgüp’e Ne Zaman Gidilir? 

12 ayın her ayında ayrı bir güzelliğe sahip olan Ürgüp’e ne zaman gidilmek istendiği kişisel tercihlere bağlıdır. Bahar ve yaz ayları en güzel zamanı olmakla birlikte en kalabalık olduğu zamanlar olmaktadır. Yaz ayları oldukça sıcak geçmektedir. Sonbahar ise muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Ilık havası ve yaz sezonuna göre daha az insanın olmasından dolayı en çok sevilen zamanlardan biridir. Kış ayları soğuk olmakla birlikte karlar altına gömülen Ürgüp, büyüleyicidir.

Ürgüp ile İlgili

Ürgüp Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa