Uzungöl
Uzungöl Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uzungöl, Trabzon’da bulunan turistik bir mahalledir. Bir yayla köyü olan Uzungöl, sahip olduğu doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin Karadeniz turunda odak noktalarından biri olmuştur. Bölgenin temel geçim kaynağı turizmdir. 2007 sayımına göre yaklaşık 1.600 kişinin ikamet ettiği Uzungöl, Türkiye’nin yağmur ormanlarının bulunduğu bölgedir. Mahalle, adını kıyısında kurulduğu gölden almıştır. Göl, yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin yolunu kapatmasıyla meydana gelmiştir. Uzungöl’deki ormanlık alan, yerküre üzerinde ılıman bölgede bulunanların en eskisidir. Bölge tipik Karadeniz ikliminin bir özelliği olarak kışın kar, yazın yağmur yağışı aldığından yıl boyu yemyeşil bitki örtüsüyle kaplıdır.
Uzungöl’den tarihte ilk defa 1586 yılında Rumca Saraho ismiyle bahsedilmiştir. Bölgedeki ilk yerleşik hayat dönemi ise 1650’li yıllarda başlamıştır. Müslüman olmayan on iki hane ile başlayan yerleşim, Müslümanların da katılmasıyla büyümüş, 1876 yılında 229 haneye ulaşmıştır. Cumhuriyetin kurulması ile uzun yıllar Of ilçesine bağlı kalan Uzungöl, 1948’de Çaykara’nın ilçe olmasıyla sınırlarına katılmıştır. 1969’da belediye olan Uzungöl, daha sonra çıkarılan bir kanun ile kapatılmıştır.
Bitki örtüsü geniş ve zengindir. Yörenin yaban hayatının bulunduğu 1.625 hektarlık alan Tabiat Parkı olarak belirlenmiştir. 1989 yılında Tabiat Parkı, 2004’te de Özel Çevre statüsü alan Uzungöl, denizden 1100 metre yükseklikte bulunmaktadır. Bölgede gündüz vaktinde yırtıcı kuşların göç hareketleri rahatça gözlenebilmektedir. Dağlarda 60’tan fazla endemik bitki türü, 59 memeli ve 250 adet kuş türü tespit edilmiştir.
Uzungöl yemyeşil doğasının sağladığı görsel güzellik, sessiz atmosfer ve canlı çeşitliliği ile şehir hayatından uzaklaşıp biraz rahatlamak ve dinlenmek için tercih edilebilecek Türkiye’nin eşsiz köşelerinden biridir.
Uzungöl Nerededir?
Uzungöl, Doğu Karadeniz’in Trabzon ilinde, Çaykara ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon’a 99, Rize’ye 71, Çaykara’ya 19 kilometre mesafededir. Soğanlı ve Kaçkar Sıradağları’nın birleştiği yerde bulunmaktadır.
Uzungöl’e Nasıl Gidilir?
Uzungöl’de yaz aylarında turizm hareketlerinin canlanmasıyla ulaşım alternatifleri de çoğalmaktadır.
Trabzon’dan karayolu ile ulaşım mümkündür. Yılın her dönemi günlük otobüs seferi düzenleyen bir tur şirketi hizmet vermektedir. Trabzon’un Merkez Çömlekçi Mahallesi’nden Uzungöl’e yaklaşık 30 dakika süren otobüs seferleri bulunmaktadır. Trabzon’dan özel araçla Uzungöl’e yolculuk edilmesi durumunda ise Trabzon, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Of, Çaykara ve Uzungöl şeklinde sıralanan bir rota izlenmesi gerekmektedir.
Uzungöl’e en yakın havalimanı ise Trabzon’da bulunmaktadır. Uluslararası uçuşlara açık olan Trabzon Havalimanı, Trabzon şehir merkezine 10 dakika mesafededir.
Trabzon Limanı, İstanbul, İzmir ve Samsun limanları ile bağlantılı olduğundan bölgeye deniz yolu ile ulaşmak da mümkündür. Deniz ulaşımı yaz aylarında sıklaşmakta ve genelde yerli turistler tarafından tercih edilmektedir.
Uzungöl’de Yapılacaklar
Uzungöl’de hava şartları elverdiğince her yıl ağustos ayında üç veya dört günlük şenlikler düzenlenmektedir. Konserlerin ve etkinliklerin düzenlendiği festival, yerel ve ulusal sanatçıların katılımıyla birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir.
Trabzon Havacılık Şenlikleri ise yamaç paraşütü ile Uzungöl’ü kuş bakışı izleme ve keşfetme imkânı sunmaktadır. Şenlikte çeşitli uçuş gösterileri de yapılmaktadır.
Uzungöl, doğal güzelliği ile ekoturizmin geliştiği bir bölgedir. Bu açıdan ATV turu, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, heliski (helikopterli kayak), safari gibi aktiviteler ilgi çekici ve cezbedici olabilmektedir.
ATV turu, aracı bir süreliğine kiralayarak veya profesyoneller eşliğinde gerçekleştirilebilir. Doğa ile iç içe yapılan bu etkinlik oldukça adrenalin yükseltici bir deneyim sunmaktadır. Toza, çamura ve doğanın bin bir güzelliğine doyulacak ATV turu esnasında fotoğraf da çekmek mümkündür. ATV turunun yanı sıra gölün üzerinde deniz bisikleti ile gezinti yapma imkânı da mevcuttur.
Heliski (helikopterli kayak) ise kayakçıların helikopterle tepeye bırakıldığı ve sporcuların aşağıya kaydıkları bir spor türüdür. Dünyanın yalnızca bazı bölgelerinde yapılan heliskinin en büyük özelliği, kayak pistinden uzakta, karın bol olduğu yerlerde kayak yapabilme imkânına sahip olmasıdır. Dünyada Kanada, Alaska, Kafkaslar ve Himalayalar’da yapılan heliski Türkiye’de ilk kez 2005’te Kaçkar Dağları’nda yapılmıştır. Bu uğraş, pahalı donanımlar gerektirmekte ve profesyonel kayakçılar tarafından rağbet görmektedir.
Doğa dostu olan yamaç paraşütü ise Uzungöl’ün muhteşem doğasını kuş bakışı izlemek için güzel bir deneyimdir. Havada kalma süresi 10 ile 15 dakikayı bulabilen yamaç paraşütü sezonu mayıs ayında başlayıp eylülde son bulmaktadır.
Uzungöl’ün zengin tabiatıyla iç içe olmak için tercih edilebilecek en etkili yol ise doğa yürüyüşüdür. Yaz aylarında düzenlenen turlara katılma imkânı bulunduğu gibi kişisel rota da takip edilebilir.
Bölgede araçla safari yapma imkânı da sunulmaktadır. Belli bir rotaya sahip safari turunda bölgeyi tanıma fırsatı yakalanmaktadır.