Erzurum'da Gezi ve Kayak Yerleri

Erzurum'da gezi ve kayak yerleri yazısında 2-3 günlüğüne Erzurum'a gidenler için Erzurum'da görülmesi gereken yerler, Erzurum tarihi yapıları, Erzurum şehir merkezi, Erzurum kış sporları, Erzurum'da kayak turizmi, Erzurum Havaalanı ulaşımı, Erzurumda ne yenir ne içilir konularından bahsettiğim bir Erzurum gezi yazısı hazırladım. Erzurum aklımızda hep Türkiye'nin en soğuk yeri olarak kalmıştır. Biz de Erzurum'a ayak bastığımızda -16 dereceyi gösteriyordu. 3 gün kaldığımız Erzurum'da havanın hiç artıya geçtiğini görmedik.

Erzurum'da kayak yerleri arasında bahsetmek istediğim yer; Palandöken Dağı. Erzurum'a başka şehirlerden gidenlerin, Erzurum'a gitme sebeplerinin başında Palandöken Dağı'nda kayak yapmak bulunuyor. Özellikle son yıllarda Erzurum kış turizmi açısından çok fazla tercih edilen bir yer oldu. Kış aylarında haftasonları Erzurum'a giden bütün uçaklar full doluluk oranında çalışmaktadırlar. Erzurum Havaalanı ile Palandöken Dağı arası yaklaşık 15 dakika sürüyor. Erzurum şehir mekezi Palandöken Dağı arası arabayla 5 dakika mesafede bulunuyor. Bu ulaşım özellikleriyle esasında İstanbula uzak gibi görünen Erzurum diğer bir çok kayak alternatifine göre daha kısa sürede ulaşılabilir bir konuma sahip. Biz de bir grup arkadaşımızla beraber Gezimanya.com ve Xanadu Snow WhiteHotel işbirliğiyle gerçekleşen organizasyonda Erzurum'da Palandöken'e kayak yapmaya gittik.

Erzurum gezilecek yerler ilk sırasındaki Palandöken Dağı'nda bulunan Xanadu Snow White bünyesinde bulundurduğu Snowplus kış sporları merkezi ile kayak ve snowboard yapmak isteyenler için oldukça elverişli bir ortam hazırlamış. Otel, Erzurum şehir merkezine 4 kilometre Erzurum Havaalanı'na 15 kilometre mesafede olmasından dolayı çok rahat ve kolay ulaşım imkanına sahip bir konumda bulunuyor. Xanadu Snow White Hotel sahip olduğu Türkiye’de ilk aydınlatmalı pist sayesinde, karanlığın erken bastığı Erzurum'da saat 20.00'ye kadar gece kayağı yapılabiliyor. Xanadu Snow White Hotel sahip olduğu özel karlandırma sistemi sayesinde Aralık başından Mart sonuna kadar kayak yapma imkanı sağlıyor. Benim gibi ilk kez kayak yapmaya gidenler için otelin içinden gerekli kayak ve snowboard malzemelerini kiralayabiliyorsunuz. Otelin hemen yanıbaşında bulunan eğimi daha az olan pistte kayak yapmaya yeni başlayanlar düşe kalka korkusuzca kayak öğrenebilirler. Ayrıca otel bünyesinde bulunan kayak hocalarından da ders alabilirsiniz. Çocuklar da kendi yaş gruplarıyla birlikte kayak eğitimleri alabiliyorlar.

Xanadu Snow White Hotel'de kayak dışında kapalı havuz, masaj, spa gibi çeşitli imkanlardan yararlanabilirsiniz. Gitmeden önce aklımda olan acaba kayarken başımıza bir şey gelirse, düşersek ne olur gibi soruların cevabını, arkadaşlarımız ufak sakatlanmalar geçirince öğrenmiş olduk. Ufak incinmeler geçiren arkadaşlarımız öncelikle otel içinde kontrol edildikten sonra her ihtimale karşın Erzurum merkezdeki bir hastaneye götürüldüler. Neyse ki önemli bir şeyleri yoktu. Palandöken dağı ve otel şehir merkezine çok yakın olduğu için aklınızda bu tür şüpheler kalmıyor. Gecenin bir saati olsa bile rahatça Erzurum şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Erzurum gezi yerleri arasında tarihe tanıklık etmiş bir çok eser ve yapı bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlilerinden birisi Erzurum Kongresi'nin yapıldığı kongre binasıdır. Kongre binası Erzurum şehir merkezinde bulunmaktadır. Erzurum kongresi yapıldığı sırada burası okul olarak kullanılıyormuş. Kongre binasında Erzurum Kongresi'nin yapıldığı salonu görebiliyorsunuz. Salondaki masaların üzerinde kongre sırasında orada bulunanların isimleri yazıyor. Erzurum gezi yerleri içinde yer alan Çifte Minareli Medrese Erzurum'da görülmesi gereken bir yerdir. Yapılış tarihi tam olarak bilinmese de Selçuklu döneminden kaldığı düşünülen Çifte minareli medrese Erzurumun ana caddesi olan Cumhuriyet caddesinin en sonunda yer alır. Biz gittiğimiz zaman tadilatta olduğundan içini göremedik.Çifte Minareli Medrese'nin hemen yanında yer alan Ulu Cami Erzurum'da görülmesi gereken bir diğer eserdir. Erzurum gezi yerleri arasında Üç Kümbetler adındaki anıt mezarlar da yer alır. Üç Kümbet arasından en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu düşünülmektedir. Bu kümbete dikkatlice bakarsanız üzerinde hayvan motiflerini görebilirsiniz.

Erzurum'da görülmesi gereken yerler arasında yer alan Yakudiye Medresesi, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alır. Yakudiye Medresesi günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Yakudiye Medresesi girişi ücretlidir. Müze kart geçerlidir. Medrese içinde bulunan, eskiden sınıf olarak kullanılan küçük odalar şu anda farklı sergi alanları olarak kullanılmakta. Bu odalarda Osmanlı'ya ait madeni ve kağıt paralar, eski dönemlerde kullanılan silahlar, eskinin kadın ve erkek kıyafetleri, takıları ve bunun gibi o dönemlere ait farklı konularda sergiler bulunmaktadır.

Erzurum görülmesi gereken yerler arasında takı alışveriş yapmayı sevenler için Rüstem Paşa Kervansarayı bilinen adıyla Taşhan mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılmakta olan Oltu taşından yapılmış takı, tespih, yüzük ve çeşitli süs eşyalarının satıldığı çok sayıda dükkan Taşhan içinde bulunmaktadır. Erzurum'daki oltu taşının merkezi burası diyebiliriz.

Erzurum görülmesi gereken yerler listesi içinde bulunan diğer yerler arasında ise Erzurum Kalesi, Saat Kulesi, Atatürk Evi müzesi, Erzurum Arkeoloji Müzesi ve Erzurum Tabyalarını sayabiliriz.

Erzurum görülmesi gereken yerler yazısının sonunda kısaca Erzurum'da ne yenir ne içilir konusuna da değinmek istiyorum. Erzurum'da ne yenir konusunda herkesin aklına ilk olarak cağ kebabı gelir. Son yıllarda daha da meşhurlaşan Erzurum cağ kebabı için Erzurum'da pek çok alternatif yer bulunmaktadır. Erzurum'da tatlı olarak ise kadayıf dolması, Erzurum'a gitmişken mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır. Cağ kebabının son zamanlarda bütün Türkiye'de çok meşhur olmasından dolayı Erzurum'da da çok sayıda sadece cağ kebabı ve kadayıf dolması satan restoran açılmıştır.