İnebolu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan İnebolu, Kastamonu’nun bir liman ilçesidir. Geleneksel mimarisi ve güzel doğasıyla Karadeniz’de görülmesi gereken bir ilçedir.
Şehrin kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de ilk yerleşimin Lidyalılar döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Lidyalılardan sonra Perslerin ve daha sonra Romalıların hakimiyetine girmiştir. Romalılar döneminde Ionopolis olarak adlandırılan şehir, 11. yüzyılda Selçuklu hakimiyetine girdikten sonra bugünkü adını almıştır. 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı padişahı II. Abdulhamit döneminde yapılan yönetimsel değişikliklerle ilçe statüsüne getirilmiştir.
İnebolu Kurtuluş Savaşı döneminde çok önemli rol oynamıştır. Kurtuluş Savaşı’na katılmak isteyenler Ankara’ya gitmek için İnebolu üzerinden Anadolu’ya geçmiştir. İstanbul’dan ve Rusya’dan gelen, cephelerde kullanılacak silahları ve mühimmatı götürmek için yine İnebolu Limanı kullanılmıştır. İnebolu halkı da bu silah ve mühimmatın taşınmasında hayati bir rol oynamıştır. Ayrıca ilçeden pek çok insan savaşa katılmış veya savaş boyunca seferber olmuştur. İneboluların bu kahramanlıkları 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla “Beyaz Şeritli İstiklâl Madalyası” ile ödüllendirilmiştir. Atatürk, 27 Ağustos 1925’te Şapka Nutku’nu İnebolu Türk Ocağı’nda söylemiştir. Bu nedenle ilçede her yıl 25-28 Ağustos tarihleri arasında Şapka ve Kıyafet Devrimi törenlerle kutlanmaktadır.
Küre Dağları’nın eteklerinde bulunan İnebolu eşsiz bir doğaya sahiptir. Bölgede bulunan ormanlar WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından Avrupa’nın öncelikli korunması gereken ormanlarından biri olarak ilan edilmiştir.
Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=X7lrWa7Vv_c