İnebolu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ev59.jpg

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan İnebolu, Kastamonu’nun bir liman ilçesidir. Geleneksel mimarisi ve güzel doğasıyla Karadeniz’de görülmesi gereken bir ilçedir.

Şehrin kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de ilk yerleşimin Lidyalılar döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Lidyalılardan sonra Perslerin ve daha sonra Romalıların hakimiyetine girmiştir. Romalılar döneminde Ionopolis olarak adlandırılan şehir, 11. yüzyılda Selçuklu hakimiyetine girdikten sonra bugünkü adını almıştır. 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı padişahı II. Abdulhamit döneminde yapılan yönetimsel değişikliklerle ilçe statüsüne getirilmiştir.

İnebolu Kurtuluş Savaşı döneminde çok önemli rol oynamıştır. Kurtuluş Savaşı’na katılmak isteyenler Ankara’ya gitmek için İnebolu üzerinden Anadolu’ya geçmiştir. İstanbul’dan ve Rusya’dan gelen, cephelerde kullanılacak silahları ve mühimmatı götürmek için yine İnebolu Limanı kullanılmıştır. İnebolu halkı da bu silah ve mühimmatın taşınmasında hayati bir rol oynamıştır. Ayrıca ilçeden pek çok insan savaşa katılmış veya savaş boyunca seferber olmuştur. İneboluların bu kahramanlıkları 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla “Beyaz Şeritli İstiklâl Madalyası” ile ödüllendirilmiştir. Atatürk, 27 Ağustos 1925’te Şapka Nutku’nu İnebolu Türk Ocağı’nda söylemiştir. Bu nedenle ilçede her yıl 25-28 Ağustos tarihleri arasında Şapka ve Kıyafet Devrimi törenlerle kutlanmaktadır.

Küre Dağları’nın eteklerinde bulunan İnebolu eşsiz bir doğaya sahiptir. Bölgede bulunan ormanlar WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından Avrupa’nın öncelikli korunması gereken ormanlarından biri olarak ilan edilmiştir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=X7lrWa7Vv_c

İnebolu ile İlgili

İnebolu Nerededir?

Kastamonu il sınırları içerisinde olan İnebolu, Karadeniz kıyısında, Küre Dağları’nın eteklerinde bulunur.

İnebolu’ya Nasıl Gidilir?

İnebolu İstanbul’a 600 kilometre, Ankara’ya da 415 kilometre uzaklıktadır. Yolun bazı kısımları virajlı olduğu için dikkatli olmak gerekmektedir. İlçeye en yakın havaalanları Sinop ve Samsun’da bulunmaktadır.

İnebolu’ya Ne Zaman Gidilir?

İnebolu’da Karadeniz iklimi hakimdir. Kışları ve yazları da yağışlıdır. En çok yağış aralık-mart ayları arasında düşer. Bahar aylarında sık sık sis de görülür.

İnebolu’da Nerede Kalmalı?

İnebolu’da kalacak yerler biraz kısıtlıdır ancak fiyatları uygundur. İlçede bulunan pansiyonlar genellikle sahil kıyısında bulunmaktadır.

İnebolu’da Gezilecek Yerler

İnebolu Karadeniz’in doğasını ve Kurtuluş Savaşı’nı hissetmek için en güzel rotalardan birisidir. Küre Dağları’nın denizle buluştuğu noktada konumlanmış İnebolu’da yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Şehir merkezinden yukarı tırmanarak yürüyüş yapabilir ve temiz havayı soluyabilirsiniz. Öte yandan şehrin yukarısında tırmanırken şehirde yapılmış kalelerin kalıntılarının bulunduğu Apaş Tepesi ve Geriş Tepesi ören yerlerini ziyaret edebilirsiniz. Geriş Tepesi’nde eskiden bölgede yaşayan Rumlar için önemli olan bir manastırın bulunduğu biliniyor. Apaş Tepesi’nde bulunan kale kompleksindeyse Roma döneminde yaşamış meşhur kahin Pafloganya’lı Aleksandros’un yaşadığına inanılıyor.

İlçe meydanında bulunan Şerife Bacı Anıtı ise Kurtuluş Savaşı’nda yapılan fedakarlıkları temsil ediyor. Kurtuluş Savaşı’nın sembol isimlerinden Şerife Bacı İnebolu’ya getirilmiş mühimmatı cepheye yağmurda ıslatmadan taşıyabilmek için üzerinde battaniyeyi mühimmatın üzerine sermiş ve kendisi yolda donarak ölmüş. Ayrıca yine şehir merkezinde bulunan Hamamcı Kadı Salih Reis ve Dr. İsmail Hakkı Bey Anıtları İnebolu halkının kahramanlıklarını ve fedakarlıklarını temsil etmektedir.

Eski dönemlerde kervan yolu olarak kullanılan Ankara-İnebolu yolu Kurtuluş Savaşı döneminde İnebolu’dan Ankara’ya giden askerlerin ve cepheye silah taşıyan halkın kullandığı yol olmuş. İnebolu Limanı’ndan başlayıp Ankara’ya giden bu uzun zorlu yol güvenli olduğu için kullanılmış ancak yağışlar nedeniyle yolda ilerlemek çok zormuş. Günümüzde İstiklal Yolu olarak anılmaktadır ve burada şehit olan kahramanların anısına her yıl 9 Haziran İnebolu Kahramanlık Günü’nde etkinlikler düzenleniyor.

İnebolu Hükümet Konağı’nın yakınında bulunan İnebolu Türk Ocağı, 1925’te Şapka Nutku’nun okunduğu yerdir. Binanın tarihi daha eskilere dayansa da 1912’de Türk Ocağı olarak yenilenmiştir. Yakın zamanda restorasyon geçiren binanın çoğu ahşaptan oluşmaktadır. Ayrıca binanın içerisinde İnebolu kültürüne ve Kurtuluş Savaşı’na ait eserler sergilenmektedir.

İnebolu’da bulunan eski konaklar Osmanlı kent kültürünü en güzel yansıtan yapılardandır. Karadeniz’in doğasıyla uyum içinde yapılan konakların arasında dolaşıp Osmanlı havasını hissetmek çok keyiflidir. Aşı boya ile boyanan bu ahşap köşkler bu sayede uzun süre dayanabilmiştir. Bu eşsiz binalardan yaklaşık 350 tanesi koruma altına alınmıştır. Bu konaklar arasında en güzellerinden biri meşhur Pembe Köşk’tür. Ancak özel bir mülk olduğu için ziyaretçilere kapalıdır.

Sahile indiğinizde İnebolu’nun meşhur Denk Kayıkları’nı görebilirsiniz. Farklı bir teknikle yapılan bu kayıkların dünyada benzeri yoktur. Kurtuluş Savaşı’nda hala tamamlanmamış olan limana yanaşamayan gemilerden asker ve mühimmat bu kayıklarla kıyıya taşınmıştır. Sahilde turunuzu tamamlamak isterseniz dünyada güneşin denizden doğup denizde battığı nadir yerlerden biri olan İnebolu’da gün batımını izlemek çok keyifli olacaktır.

Devamını Oku

İnebolu İçi Ulaşım

NzI5OTE3Mj-inebolu-limani-ve-hopa-termik-santrali-ozellestiriliyor.jpg

İnebolu içinde yürüyerek her yere ulaşabilirsiniz. Aracınızı park edebileceğiniz alanlar da mevcuttur. Ayrıca şehir içinde minibüsler de hizmet vermektedir.

İnebolu Mutfağı

maxresdefault.jpg

İnebolu’da çok çeşitli lezzeti tadabilirsiniz. Eğer sezonunda giderseniz Karadeniz’den taze taze çıkan balık dahil pek çok deniz ürününü yiyebilirsiniz. Tarihi İnebolu Dönercisi de bölgede yetişen büyükbaş hayvanlardan yapılan ve meşe odunlarıyla pişirilen döneri ile çok meşhurdur. Bir diğer meşhur lezzet de Kastamonu’nun etli ekmeğidir. İnebolu’ya geldiğinizde pek çok lokantada da etli ekmek bulabilirsiniz.

Kızılcık tarhanası çorbası ve kulak makarnası da burada yiyebileceğiniz yemeklerdir. Kulak makarnasının içine önce et konulur, daha sonra yufkayla katlanır ve haşlanır. Haluşka da buna benzer bir yemektedir ve bazı yörelerde mantı olarak bilinir. Karadeniz klasiklerinden bulgurlu pazı çorbası da severek yiyebileceğiniz bir yemektir.

Tatlı olarak Zarbana (Özlüce) baklavasını, çekme ve tahin helvasını tadabilirsiniz. Ayrıca İnebolu’da üretilen bal, kestane, fındık ve böğürtlen de çok lezzetlidir.

Popüler restoranlar

Karaca Cafe, Tarihi İnebolu Dönercisi, Heyamola Restaurant, Ehlitat Lokantası, İne-Balık&Et Restaurant.

Bahşiş

Türkiye restoranlarında hesabın yüzde 5-10’u gibi bir tutarı bahşiş olarak bırakmak uygun olacaktır.

İnebolu’da Alışveriş

İnebolu’nun deniz ürünleri ziyaretçiler tarafından çok talep görmektedir. Eğer sezonda giderseniz başta limanda olmak üzere pek çok yerdeki balıkçıdan çeşitli deniz ürünlerini taze alabilirsiniz. Fırınlarda ve pastanelerde İnebolu çöreği bulabilirsiniz. Hediyelik eşya satan dükkanların hemen hemen hepsinde İnebolu evlerinin ve kayıklarının sevimli maketleri bulunuyor. Bazı dükkanlar da ev yapımı bıçaklar bulunuyor. Bu bıçakların sapı boynuz kaplı ve kını kiraz ağacından yapılıyor. İnebolu’nun el işleri de meşhurdur. Yöreli kadınların yaptığı eski çarşafları, sofra bezlerini, el tezgahlarında dokunan peştamalları ve bezleri dükkanlarda görebilirsiniz. Bunların en güzel örneklerini bulabileceğiniz dükkanlardan biri Kısmet Tuhafiye’dir. Ayrıca Kastamonu stili el dokumalı mutfak perdeleri ve bağ işi diye nitelendirilen dokumalar da mevcut.

İnebolu Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)

Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)

Zafer Bayramı (30 Ağustos)

Cumhuriyet Bayramı (29 Ekim)

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

İnebolu İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

İnebolu Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 22,144 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TL) / İklim: Karadeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün