İnebolu Karadeniz’in doğasını ve Kurtuluş Savaşı’nı hissetmek için en güzel rotalardan birisidir. Küre Dağları’nın denizle buluştuğu noktada konumlanmış İnebolu’da yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Şehir merkezinden yukarı tırmanarak yürüyüş yapabilir ve temiz havayı soluyabilirsiniz. Öte yandan şehrin yukarısında tırmanırken şehirde yapılmış kalelerin kalıntılarının bulunduğu Apaş Tepesi ve Geriş Tepesi ören yerlerini ziyaret edebilirsiniz. Geriş Tepesi’nde eskiden bölgede yaşayan Rumlar için önemli olan bir manastırın bulunduğu biliniyor. Apaş Tepesi’nde bulunan kale kompleksindeyse Roma döneminde yaşamış meşhur kahin Pafloganya’lı Aleksandros’un yaşadığına inanılıyor.
İlçe meydanında bulunan Şerife Bacı Anıtı ise Kurtuluş Savaşı’nda yapılan fedakarlıkları temsil ediyor. Kurtuluş Savaşı’nın sembol isimlerinden Şerife Bacı İnebolu’ya getirilmiş mühimmatı cepheye yağmurda ıslatmadan taşıyabilmek için üzerinde battaniyeyi mühimmatın üzerine sermiş ve kendisi yolda donarak ölmüş. Ayrıca yine şehir merkezinde bulunan Hamamcı Kadı Salih Reis ve Dr. İsmail Hakkı Bey Anıtları İnebolu halkının kahramanlıklarını ve fedakarlıklarını temsil etmektedir.
Eski dönemlerde kervan yolu olarak kullanılan Ankara-İnebolu yolu Kurtuluş Savaşı döneminde İnebolu’dan Ankara’ya giden askerlerin ve cepheye silah taşıyan halkın kullandığı yol olmuş. İnebolu Limanı’ndan başlayıp Ankara’ya giden bu uzun zorlu yol güvenli olduğu için kullanılmış ancak yağışlar nedeniyle yolda ilerlemek çok zormuş. Günümüzde İstiklal Yolu olarak anılmaktadır ve burada şehit olan kahramanların anısına her yıl 9 Haziran İnebolu Kahramanlık Günü’nde etkinlikler düzenleniyor.
İnebolu Hükümet Konağı’nın yakınında bulunan İnebolu Türk Ocağı, 1925’te Şapka Nutku’nun okunduğu yerdir. Binanın tarihi daha eskilere dayansa da 1912’de Türk Ocağı olarak yenilenmiştir. Yakın zamanda restorasyon geçiren binanın çoğu ahşaptan oluşmaktadır. Ayrıca binanın içerisinde İnebolu kültürüne ve Kurtuluş Savaşı’na ait eserler sergilenmektedir.
İnebolu’da bulunan eski konaklar Osmanlı kent kültürünü en güzel yansıtan yapılardandır. Karadeniz’in doğasıyla uyum içinde yapılan konakların arasında dolaşıp Osmanlı havasını hissetmek çok keyiflidir. Aşı boya ile boyanan bu ahşap köşkler bu sayede uzun süre dayanabilmiştir. Bu eşsiz binalardan yaklaşık 350 tanesi koruma altına alınmıştır. Bu konaklar arasında en güzellerinden biri meşhur Pembe Köşk’tür. Ancak özel bir mülk olduğu için ziyaretçilere kapalıdır.
Sahile indiğinizde İnebolu’nun meşhur Denk Kayıkları’nı görebilirsiniz. Farklı bir teknikle yapılan bu kayıkların dünyada benzeri yoktur. Kurtuluş Savaşı’nda hala tamamlanmamış olan limana yanaşamayan gemilerden asker ve mühimmat bu kayıklarla kıyıya taşınmıştır. Sahilde turunuzu tamamlamak isterseniz dünyada güneşin denizden doğup denizde battığı nadir yerlerden biri olan İnebolu’da gün batımını izlemek çok keyifli olacaktır.