Bir Tat Bir Mekân: İnebolu Evleri ve İnebolu Döneri

İnebolu pek çok özelliği ile biliniyor. Özellikle de Kurtuluş savaşı'nda oynadığı rol çok büyük. Ama seni İnebolu'da en çok ne etkiledi derseniz, şüphesiz ki cevabım aşı boyalı tarihi İnebolu evleri olur.

Aşı Boyalı Tarihi İnebolu Evleri

Bordo renkli bu evler tarihi bir yere geldiğinizin en büyük habercisidir. Bol pencereli, yüksek tavanlı ve 3.derece tarihi eser kapsamındaki evlerden 350 taneye yakını koruma altındaymış.

Evlerin bordo rengi, köklerden yapılan aşı boya ile elde ediliyormuş. Bu boya, ahşabın uzun yıllar bozulmadan kalmasını sağlıyormuş. Çatılarda kullanılan ve denizden çıkartılan "marla taşı" ise yalıtımı sağlamakla birlikte, çatının sert rüzgârlara karşı dayanmasında da etkin rol oynuyormuş. İnebolu'ya gittiğinizde muhakkak belediye binasına uğrayıp bölgenin tanıtım kitapçığını isteyin. Güler yüzlü insanlarla sohbet edip, bilgi alabilirsiniz.

İnebolu Merkez'de bulunan maket ev


İlçenin arka taraflarında ve köylerinde bu evlere rastalamak daha kolay


İnebolu'nun yeşil köyleri ve tarihî ahşap evleri

İnebolu Döneri

"İnebolu'da ne yenir" diye sorduğumda, pilav üstü dönerinin meşhur olduğunu öğrendim. "Tarihi İnebolu Dönercisi", söylenene ve okuduğuma göre 1858 yılından beri hizmet veriyormuş. Mekân görünüm olarak o kadar iddialı değil, daha doğrusu salaş ama masaya pilav-döner geldiğinde tüm fikriniz değişebilir.

Yörede yetişen büyükbaş hayvanların etinden yapılan döner, meşe odunuyla pişiriliyormuş. Tadını da buna borçluymuş. Yapan arkadaş bana böyle anlattı :) Yağ konusunda ise pek bir bonkörler, döner bol yağlı ve dönerin tadı yerinde.


Personel güler yüzlü, fotoğraf için poz vermeyi de ihmal etmediler

Görünüşü sade olabilir ama tadı emsalsiz.

Yeni tatlarda görüşmek üzere : )