İsveç’in 3. büyük şehri olan ve güney sahilinde konumlanan Malmö bir liman şehridir. Nüfusunun %16’sı Müslüman olan Malmö diğer ülkelerden çok sayıda göç alır.
Uzun yıllar boyunca Danimarka’ya ait olan bu şehir, 1658 Roskilde Antlaşması’yla beraber İsveç’e katıldı. Eski adı Malmhaug olan ve kum yığını anlamına gelen Malmö, ilk kurulduğu zamanlarda Danimarka’nın savunma kentlerinden biriydi. Bu yüzden oldukça kale ve hisara sahip olan Malmö’de günümüze ulaşan sadece tek bir kale vardır: Malmöhus Kalesi.
16. yüzyılın Reform hareketlerini benimseyen ilk İskandinavya şehri Malmö olmuştur. Danimarka askerleri her ne kadar şehri İsveç’ten geri almaya çalışsa da başarılı olamamışlardır. 18. yüzyılda veba salgınları yüzünden çok fazla nüfus kaybeden kent, 1800’lü yılların başında çağdaş bir limanın da kurulması ile çok fazla göç almış ve nüfusunu oldukça artırmıştır. Limanın kurulması demir yolunu artırmış, demir yolu sayesinde de sanayi gelişmiştir. Zamanla gerçekleşen bu gelişimler şehri bir İskandinav Ticaret Merkezi haline dönüştürmüştür. Özellikle Kockums adlı limanı dünyanın en büyük limanı haline gelerek, hem komşu şehirlerdeki işsizliği artırmış hem de şehre çok fazla göç edilmesine neden olmuştur. Bu olayların kötü sonuçlarını önlemek adına liman kapatılmış ve diğer sanayi dallarına önem verilmeye başlanmıştır.
Danimarka’yı İsveç’ten ayıran ve şehre çok yakın olan Öresund Boğazı, Malmö ve Kopenhag arasında kara yolu ulaşımını sağlamaktadır. Bu boğazdan geçen trenler sayesinde Avrupa ülkelerinden İskandinav ülkelerine geçişler oldukça kolaydır. Kopenhag’dan alınan bir tren bileti ile bu köprü üzerinde yapılan yaklaşık 20 dakika süren bir yolculuk ile Malmö’ye ulaşmak mümkün. 1992 ve 2013’te Eurovision Şarkı Yarışmalarına ev sahipliği yapan Malmö, günümüzde halen göçmen kenti olarak bilinir ve yoğun bir nüfusa sahiptir. Norr, Vaster, Innerstaden, Öster ve Söder adında 5 farklı bölgeye ayrılmış olan Malmö şehrinin merkezi Norr bölgesidir ve İskandinavya’nın en uzun binası olarak kabul edilen Turning Torsa Vaster bölgesinde yer alır. Dünya mimarisinde yeni bir akım başlatan ve dönen bir binayı andıran bu yapıyı, şehrin her yerinden görmek mümkün.
Doğal güzellikleriyle ve modern tasarımlarıyla ünlü olan Malmö şehrinde 3 ana büyük meydan bulunmaktadır. Stortorget olarak bilinen ve diğer adıyla Büyük Meydan olan bu yerin merkezinde Malmö’yü Danimarkalıların elinden alan İsveç Kralı 5. Karl Gustav’ın heykeli bulunur. Lilla Torg olarak adlandırılan ve tasarımcılarıyla ünlü Küçük Meydan’da eski ve küçük yapılı binalar bulunmaktadır. Malmö şehrinin kalbi olarak bilinen Gustav Adolfs Torg ise, şehrin merkezinde yer alır. Görülmesi gereken yerlerin hemen hemen hepsi bu meydanlarda bulunmaktadır. Şehrin meydanlarını gezerken aynı zamanda müzelerini, belediye binalarını, parklarını ve kiliselerini de görmek mümkün olacaktır. Doğal güzellikleri ile öne çıkan bu şehirde 45 metrekarelik bir alanı kaplayan, şehrin en büyük şehir parkı olarak adlandırılan Pildammsparken Parkı’nda çeşitli kuş türlerini besleyip, göl kenarında doğanın tadını çıkarmak mümkün olacaktır.
Ayrıca, bu şehir doğal güzelliklerinin yanında iki önemli festivali ile de ünlüdür. Haziran ayında LGBTİ haklarının savunulduğu ve eğlenceli aktivitelerin gerçekleştiği, 1 hafta boyunca süren Malmö Gay Pride adında bir festival kutlanırken, yine 1 hafta boyunca sokakta gerçekleştirilen, sanatın, müziğin, kültürün ve yemeklerin her çeşidini deneyimleyebileceğiniz, İskandinavya ülkelerinin en büyük festivali olarak bilinen, her yıl ağustos ayında kutlanan, farklı ülkelerden ve şehirlerden toplamda 1,4 milyon ziyaretçinin katıldığı The Malmö Festival adında bir festival daha kutlanır.
Yemek konusunda kendine özgü tatlar barındıran İsveç, balık konusunda dünyanın en iyi ülkelerinden biridir. Özellikle bu ülkenin liman kentin Malmö’de marine edilmiş somon balığını tatmak, şehrin kendine özgü geleneksel yemeği olan bira ile yapılmış Denizci yahnisini yemek kaçırılmaz bir fırsattır. Ayrıca şehir genel olarak çok sıcak olmadığı için bu şehirde sıcak şarap içerken kar yağışını izlemek de ayrı bir huzur verir. Okyanus ilkimi sayesinde kar kalınlığı yerde çok kalamasa bile kış aylarında kar yağışlarına sıkça rastlayabilirsiniz.
Gece hayatı oldukça aktif ve renkli olan bu şehirde, yerliler özellikle hafta sonları sabaha kadar eğlence etkinlikleri düzenleyerek hafta içi çalışma hayatının yorgunluğunu atarlar. Eğlence mekânlarının birbirlerine çok yakın olduğu ve birçoğunun meydanlarda konumlandığı bu yerde dilediğiniz türden bir etkinlik bulup katılabilirsiniz.
Tanıtım Videosu