Danimarka Hakkında Temel Bilgiler
Kuzey Avrupa'da yer alan en güneydeki ve en küçük İskandinav ülkesi Danimarka'nın İskandinav ülkelerinin en güneydeki ve en küçük, güneybatıda İsveç'le ve güneyde Norveç ve Almanya ile çizilmiştir.
Kuzey Avrupa'da yer alan en güneydeki ve en küçük İskandinav ülkesi Danimarka'nın İskandinav ülkelerinin en güneydeki ve en küçük, güneybatıda İsveç'le ve güneyde Norveç ve Almanya ile çizilmiştir.
Üniter parlamenter demokrasi ve Anayasal monarşi ile yönetilen Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadasın'da bulunmaktadır. 443 adaya sahip olan ülke, 5 idari bölgeye, bölgeler 98 belediyeye ayrılmaktadır. Başkenti Kopenhag'tır. Büyük şehirleri: Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Randers, Kolding, Horsens, Vejle ve Roskilde'dir.
Danimarka'dan Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız direk uçuşlar bulunmaktadır. Uçuşlar ülkenin başkenti olan Bratislava'da bulunan Copenhagen Airport'a, ikinci en büyük havalimanı olan Billund Airport'a ve üçüncü büyük havalimanı Aalborg Airport'a gerçekleştirilmektedir.
Otobüs, tren ve İstanbul, İzmir'den deniz yoluyla gitme şansıda bulunmaktadır. Daha ekonomik olmalarına rağmen oldukça uzun sürmektedir.
Danimarka Vizesi
Danimarka İskandinav ülkeleri arasında en az ekstrem iklime sahip olan ülkedir. Sıcaklıklar ülke genelinde değişiklik göstermektedir.
Bahar sezonunda güneş ışığı ve bulutsuz gökyüzü hâkim olsa da Danimarka'yı ziyaret etmek için en uygun zaman yaz ayları olan Haziran, Temmuz ve Ağustos'tur. Sıcak havaların ve filizlenen çiçeklerin, ağaçların göz alıcı manzarasının ve turistik tesislerin hepsinin açık olduğu bu aylar seyahat için oldukça uygundur. Sıcaklıklar 26 dereceye kadar yükselmektedir.
Düşen yapraklarla muhteşem bir altın gösterisi sunan sonbahar sezonu da ziyaret için iyi bir zamandır.
Soğuk ama dondurucu olmayan Danimarka kışları Kuzey İskandinav komşularına kıyasla kesinlikle daha az soğuktur. Sıcaklıklar 15 dereceye kadar düşebilmektedir.
Bugün Danimarka çoğu insan, barış dolu, konforlu modern bir hayat yaşamaktadır ancak turistlere karşı pek sıcakkanlı değillerdir ve kendi aralarında birçok kuralları bulunmaktadır. Genellikle sözlü formalite olarak kullanılan bay/bayan kelimelerini kullanmamakta kaba bir davranış olarak kabul edilmez. Ve dakiklik oldukça önemlidir.
Danimarka'nın geleneksel mutfağı, tıpkı diğer İskandinav ülkelerinin ve Kuzey Almanya'nın da olduğu gibi çoğunlukla et, balık ve patatesten oluşmaktadır. Danimarka yemekleri ülkenin tarımına, soğuk kışlara, coğrafyasına ve iklimine dayanarak oldukça mevsimseldir. 1970 yılından bu yana, Danimarka'da bulunan şefler ve restoranlar, büyük ölçüde Fransızmutfağı etkisinde oluşmuş olan gurme yemek kültürünü sunmaktadırlar.
Her ülkeden hediyelik eşya olarak getirilebilecek magnetler, bardaklar, anahtarlıkların yanı sıra Danimarka'dan replika Viking mücevheri ve minyatür ölçekli Viking modelleri getirilebilme şansı bulunmaktadır. Bunların başında gelen bir başka hediyelik ise geleneksel Lego ve yün İskandinavkazaklarıdır.
Danimarka'da birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır.
Şubat ayında karnavallar ve üç haftalık kış CazMüzikFestivalleri düzenlenmektedir.
Haziran ayında İndierock müzik festivali olan NorthsideFestival'i, yaz ortası festivali olan Sankthansaften ve müzik ve sanat festivali RoskildeFestival düzenlenmektedir.
Temmuz ayında on gün süren Danimarka Caz Festivali ve bir hafta süren Uluslararası Caz Festivali yer almaktadır.
Danimarka Yerel Dini Tatili (24-25 Mart)
Paskalya (25-28 Mart)
Danimarka Yerel Dini Tatili (22 Nisan)
İşçi Bayramı (01-02 Mayıs)
Danimarka Yerel Dini Tatili (05 Mayıs)
Danimarka Yerel Dini Tatili (16 Mayıs)
Danimarka Milli Günü (05 Haziran)
Noel (24-26 Aralık)
Kuzey Avrupa'da bulunan Danimarka, ılıman iklim etkisi altında bulunmaktadır. Ilık kış ayları geçiren ülke Ocak ayında sıcaklıklar 15 dereceye kadar düşmektedir. Yaz sezonunda ise serin yazlar geçiren Danimarka'da Ağustos ayında ortalama sıcaklık 17,2 derecedir.
5 Haziran 1849 tarihinde yayınlanmış olan Danimarka Anayasası ile 1660 yılında başlayan mutlak monarşi sona ermiştir.
Danimarka I. ve II. Dünya Savaşı boyunca tarafsız kalan devletlerden bir tanesi olmuştur. II. Dünya Savaşı'nda tarafsız kalmasına rağmen Almanya tarafından işgallere maruz kalmıştır.
1945 yılında Birleşmiş Milletler' e üye olan ülke 1949 yılında NATO'nun kurucu üyelerinden biri olmuştur. 1 Ocak 1973 tarihinde de Avrupa Birliği'ne katılan Danimarka bazı konularda Avrupa Birliği'nin dışında kalmayı tercih etmektedir.
Gelişmiş karma bir ekonomiye sahip olan Danimarka, Dünya Bankası tarafından "ekonomikgeliriyüksek" olarak sınıflandırılmaktadır. Danimarka ekonomisi Ekonomik Özgürlük ve Dünya Ekonomik Özgürlük endeksinde göre en özgür ülkelerden biri olarak öne çıkmaktadır. Ülke işçi haklarını savunma konusunda dünyanın en üst sırasında yer almaktadır.
Anayasa tarafından dini belirlenen ülke nüfusunun nüfusun yüzde 79'u Lutheryan mezhebinde olan Danimarka Ulusal Kilisesi'nin üyesidir. Yüzde dörtlük kısım Müslüman dinine mensuptur ve ikinci en büyük din topluluğunu oluşturmaktadırlar. Geriye kalan yüzdelik kesim Ateizm, Musevilik ve diğer inançlara sahiptirler.
Adres: Rosbaeksvej 15 2100 Kobenhavn Danmark
Telefon: Konsolosluk: 45 39 20 55 00
Büyükelçilik: 45 39 20 27 88
Faks: Konsolosluk (Consular Section): 45 39 20 10 17
Büyükelçilik (Embassy): 45 39 20 51 66
E-posta: [email protected], [email protected]
İnternet sitesi: http://kopenhag.be.mfa.gov.tr/
Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma ( 09:00 - 17:30 )
KONSOLOSLUK ÇALIŞMA SAATLERİ: 09:00-13:00
Danimarka'nın resmi dili Danca’dır. Ülke resmi dili İngilizce olmayıp en çok konuşulan bölgelerden bir tanesidir. Aynı zamanda Almanca da genel olarak bilinmektedir. Fransızca çok yaygın olmamakla birlikte konuşulmaktadır.
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi Type F / 250V / 16 A
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
Kısa Kısa
Nüfus: 5.707,251 Dili: Danca Para Birimi: Danimarka Kronu (DKK) İklim: Ilıman İklim Big Mac Index: 4.44 USD