Agia Sofia Kilisesi

Bir çoğumuza ilk duyduğumuz andan itibaren tanıdık gelmeye başlayacak olan Agia Sofia Kilisesi, şehrin en eski kiliselerinden biridir. Aynı zamanda Selanik’te bulunan en büyük ve popüler Bizans kilisesidir. Kökenleri 3. yüzyıla dayanan bir kilisenin yerine 8. yüzyılda, İstanbul’da bulunan Ayasofya’nın tasarımı örnek alarak inşa edilmiştir.

1205 yılında şehrin Haçlı Seferleri sürecinde Venedik egemenliğine geçmesiyle bir katolik katedraline dönüştürülen yapı, 1523 yılında ise Osmanlı egemenliği altında müslümanların merkez camiisi olmuştur. 1912 yılında Selanik’in Yunanistan egemenliği altına dönmesiyle tekrar hristiyanlara iade edilmiştir. 1917 yılında çıkan büyük yangından dolayı şehirdeki diğer birçok yapı gibi tahrip olduğu için zaman içinde restore edilmiştir. Ancak günümüzdeki hali ile orijinal yapı arasında bir değişiklik yapılmamıştır. Kilise, 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.

Binanın yapısı haç şeklindedir ve Orta Bizans devrine ait mimari geleneği yansıtmaktadır. Aiga Sofia’nın kubbesi, İsa’nın göğe yükselişini temsil etmektedir. Binanın görkemli dış mimarisi kadar içerisinde bulunan farklı yüzyıllardan kalma motifler, süslemeler ve mozaikler de oldukça ilgi çekicidir. Zeminde melekler tarafından çevrelenmiş Meryem’in resmi bulunmaktadır.

Kilise, Agia Sofia ve Ermou sokaklarının kesişim noktasında bulunur. Aristotelous Meydanı’ndan yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Ayrıca Selanik’in en meşhur meydanlarından biri olan Agia Sophia Meydanı, kilisenin kuzey batısında oldukça yakında bulunmaktadır. Kiliseyi ziyaret ettikten sonra bu bölgede keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Kiliseye herhangi bir giriş ücreti ödemenize gerek yoktur. Haftanın her günü 08.30-14.00 & 17.30-20.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Eğer yaz dönemi ziyaret edecekseniz kıyafetlerinize az çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Açık bulunan kıyafetlerle içeri girmek yasaktır.