Kopenhag Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kopenhag Danimarka’nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Bir İskandinav ülkesi olan Kopenhag, Danimarka’nın Sjaelland Adası’nın doğusunda yer alır. İsveç şehri Malmö ile arasında sadece Oresund Boğazı kadar mesafe bulunur ve 2000 yılından beri 2 şehir birbirine Oresund Köprüsü ile bağlıdır. Danimarkalılar her araştırmada dünyanın en mutlu halkı olarak gösterilir. Kopenhag’a gittiğinizde gerçekten de Danimarkalıların çok mutlu olduğunu çünkü refah seviyelerinin çok yüksek olduğunu ve çok iyi kalitede kamu hizmeti aldıklarını görürsünüz. Öyle ki, mutluluk bulaşıcı olsa gerek, Kopenhag’a gidenler de kendilerine çok mutlu ve huzurlu hissetmeye başlarlar. Kopenhag’da 1480 yılında kurulan Kopenhag Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi bulunur. 2002’de hizmete açılan Kopenhag metrosu sayesinde şehir merkezindeki ulaşımın dışında çeper ilçelere ulaşım da büyük ölçüde kolaylaşmıştır. Kopenhag’ın Kastrup Havaalanı kuzey ülkelerinin en kalabalık havaalanıdır. Yılda 2 milyon yolcu bu havaalanından geçer. Kopenhag’da göçmen olarak en çok Pakistanlılar, Faslılar, Almanlar ve Türkler yaşar. Kopenhag’ın kardeş şehirleri Paris, Reykjavik ve Pekin’dir.
Kopenhag isminin, eski Danca’da “tacirlerin limanı” anlamına gelen Køpmannæhafn isminden türediği düşünülmektedir. Kopenhag’ın en önemli caddelerinden olan Stroged’in sonundaki Kral Meydanı (Kongens Nyrtov) isimli meydanda yapılan metro çalışmaları arkeolojik araştırmalar sebebiyle askıya alınmıştır zira bu kazılarda ortaya çıkanlar şehrin geçmişi hakkında çok geniş bilgi vermektedir. Buna göre şehirdeki ilk yerleşimlerin Taş Çağı’nda gerçekleştiği ve 8.-11. yüzyıl arasındaki Viking hâkimiyetinden sonra Kopenhag’ın 1020 yılında kurulduğu ortaya çıkmıştır.
1416’da Kopenhag hem Danimarka’nın hem de Norveç ve İsveç’in başkenti kabul edildi. Buna Kalmar Birliği deniliyordu. Danimarkalılar vahşi Viking kültüründen modernliğe ve medeniyete geçişin Hristiyanlığı kabul etmeleriyle gerçekleştiğine inanır. Coğrafi Keşifler’e kadar Kopenhag şehri ana geçim kaynağı olan balıkçılık ile deyim yerindeyse kendi yağında kavruluyordu. Ne zaman ki sömürgecilik ile uluslararası şirketler (Doğu Hindistan Kumpanyası gibi) baş gösterdi, Kral IV. Christian döneminde Danimarka bu şirketler ile ticaret yapmaya başladı, 1661 yılında başkent olan Kopenhag’da ilk borsa açıldı ve şehrin refah seviyesi gittikçe yükseldi. Zenginleşen şehirde Christianhavn gibi mahallelere altyapı hizmeti sunuldu, çok sayıda saray inşa edildi, şehrin nüfusu 80 yılda 3 katına çıktı. 1711’de baş gösteren veba 60 bin kişinin ölümüne sebep oldu. 1728’deki büyük Kopenhag yangını şehirdeki 35 bin kitabı kül etti, birçok önemli bina hasar aldı.