Kopenhag İskandinav ülkesiDanimarka’nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Kopenhag, Danimarka’nın Sjaelland Adası’nın doğusunda yer alır. Kopenhag’ın İsveç şehri Malmö ile arasında sadece Oresund Boğazı kadar mesafe bulunur ve 2000 yılından beri 2 şehir birbirine Oresund Köprüsü ile bağlıdır. Danimarkalılar her araştırmada dünyanın en mutlu halkı olarak gösterilir. Kopenhag’a gittiğinizde gerçekten de Danimarkalıların çok mutlu olduğunu çünkü refah seviyelerinin çok yüksek olduğunu ve çok iyi kalitede kamu hizmeti aldıklarını görürsünüz. Öyle ki, mutluluk bulaşıcı olsa gerek, Kopenhag’a gidenler de kendilerine çok mutlu ve huzurlu hissetmeye başlarlar. Kopenhag’da 1480 yılında kurulan Kopenhag Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi bulunur. 2002’de hizmete açılan Kopenhag metrosu sayesinde şehir merkezindeki ulaşımın dışında çeper ilçelere ulaşım da büyük ölçüde kolaylaşmıştır. Kopenhag’ın Kastrup Havaalanı kuzey ülkelerinin en kalabalık havaalanıdır. Yılda 2 milyon yolcu bu havaalanından geçer. Kopenhag’da göçmen olarak en çok Pakistanlılar, Faslılar, Almanlar ve Türkler yaşar. Kopenhag’ın kardeş şehirleri Paris, Reykjavik ve Pekin’dir.
Kopenhag isminin, eski Danca’da “tacirlerin limanı” anlamına gelen Køpmannæhafn isminden türediği düşünülmektedir. Kopenhag’ın en önemli caddelerinden olan Stroged’in sonundaki Kral Meydanı (Kongens Nyrtov) isimli meydanda yapılan metro çalışmaları arkeolojik araştırmalar sebebiyle askıya alınmıştır zira bu kazılarda ortaya çıkanlar şehrin geçmişi hakkında çok geniş bilgi vermektedir. Buna göre şehirdeki ilk yerleşimlerin Taş Çağı’nda gerçekleştiği ve 8.-11. yüzyıl arasındaki Viking hâkimiyetinden sonra Kopenhag’ın 1020 yılında kurulduğu ortaya çıkmıştır.
1416’da Kopenhag hem Danimarka’nın hem de Norveç ve İsveç’in başkenti kabul edildi. Buna Kalmar Birliği deniliyordu. Danimarkalılar vahşi Viking kültüründen modernliğe ve medeniyete geçişin Hristiyanlığı kabul etmeleriyle gerçekleştiğine inanır. Coğrafi Keşifler’e kadar Kopenhag şehri ana geçim kaynağı olan balıkçılık ile deyim yerindeyse kendi yağında kavruluyordu. Ne zaman ki sömürgecilik ile uluslararası şirketler (Doğu Hindistan Kumpanyası gibi) baş gösterdi, Kral IV. Christian döneminde Danimarka bu şirketler ile ticaret yapmaya başladı, 1661 yılında başkent olan Kopenhag’da ilk borsa açıldı ve şehrin refah seviyesi gittikçe yükseldi. Zenginleşen şehirde Christianhavn gibi mahallelere altyapı hizmeti sunuldu, çok sayıda saray inşa edildi, şehrin nüfusu 80 yılda 3 katına çıktı. 1711’de baş gösteren veba 60 bin kişinin ölümüne sebep oldu. 1728’deki büyük Kopenhag yangını şehirdeki 35 bin kitabı kül etti, birçok önemli bina hasar aldı.
1801-1807 yılları arasında Norveç ve Danimarka ordusu İngilizlere karşı savunmaya geçti. Kopenhag’a çıkarma yapan İngiliz ordusu özellikle Danimarkalı sivilleri hedef almıştır ve binlerce kişiyi öldürmüştür. Bunun sebebi şehrin zenginleşmesine rağmen savunma mekanizmalarının çağının gerisinde olmasıdır. Ülkenin durumu kötü olmasına karşın Danimarkalılar, üretimin yangıdan beslenmesi misali, 19. yüzyılda sanatta atılım yapmış, resim ve mimari gibi birçok sanat dalında ilerleme kaydetmişlerdir. Danimarka 1849 yılında mutlak monarşiden anayasal monarşi rejimine geçer. Kopenhag’a elektrik 1892 yılında gelmiştir. Şehir 20. yüzyıla 400 bin nüfusla giriş yapar.
20. yüzyıl birçok Avrupa şehri gibi Kopenhag için de sanayi yüzyılı olacaktır. Şehrin çeperinde birçok fabrika kurulur. 1. Dünya Savaşı’nda (1914-18) tarafsız kalmayı tercih eden Danimarka ticaret ve sanayide birçok ülkenin önüne geçer. 2. Dünya Savaşı’nda ise Nazi işgali altında olan Kopenhag’da hükümetin kraldan habersiz Nazilerle iş birliği yapması sonucu kraliyet donanması batırılır. İngilizler bu sefer Nazilerden kurtulmak için Danimarkalılara yardım edecektir. Savaştan sonra her Avrupa şehri gibi Kopenhag da yorgun düşmüştür ancak bugün eskisinden bile daha zengin durumdadır ve dünyanın “en yaşanılır” şehirlerinin başında gelir. Özellikle 1970’li yıllardan itibaren organize edilen jazz festivalleri, koşu maratonları ile Kopenhag canlılığını yeniden kazanır. Kopenhag dünyanın en temiz şehirlerindendir. Öyle ki isterseniz kanalda yüzebilirsiniz.
Turizm alanında atılım yapan Kopenhag 2009-2013 yılları arasında çektiği turist sayısını % 42 oranında arttırmıştır. Turistlerin % 70’i Uzak Doğu’dan gelmektedir. Sırf turizmden şehrin geliri 2 milyon Danimarka kronudur. 2014 yılında 9 milyon turisti ağırlamıştır. Kopenhag’da yaklaşık 100 bin öğrencinin yaşaması şehri çok daha eğlenceli kılmaktadır. Ataları Vikinglerin hafızamızda ne kadar vahşi izlenimleri varsa günümüzde Danimarkalılar o kadar medeni ve moderndir. Dünyanın en sakin, en mutlu, refah seviyesi en yüksek insanları olarak bilinirler. Kopenhag’a gittiğinize hiç pişman olmayacağınız gibi bir daha ve bir daha gitmek isteyeceksiniz. Bu rehberi de gitmenizden önce seyahatinizi kolaylaştırmak adına sizin için hazırladık.
Tanıtım Videosu : https://www.youtube.com/watch?v=yHZlNfWuA7g