Kaçkar Yaylaları Genel Bilgiler / Rehber
Kaçkar, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2400 metre yüksekliğinde, Aşağı Kaçkar (Lordeçur ve Miçilov) ve Yukarı Kaçkar Çingit (Uğrak) olarak, Mermanet (Akbucak) ve Açaba ( Bucak) köylülerinin kullandığı bir yayladır.
Aşağı Kaçkar 2100, Yukarı Kaçkar 2400 metre yüksekliğindedir. Kaçkar Vadisi boyunca akan Kaçkar (Tar) Deresi, Kaçkar Altıparmak Dağları’nın eteklerinde başlar. Kaçkar Yaylası ve Kaçkar Vadisi boyunca akan dere 15 kilometre sonunda Fırtına Deresi’ne kavuşur. Kaçkar deresinin Fırtına Deresi’ne kavuşmasına iki kilometre mesafede yer alan Kaçkar (Tar) Şelalesi her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Daha önceki yıllarda çok revaçta olan bu yayla, günümüzde eski havasından uzak bir görüntüde 15-20 hanenin yaşadığı bir yer olmuştur. Şu an Kaçkar Yaylası’nda kalanlar, yayla ve Kaçkar aşkından vazgeçememiş ileri yaşlardaki yaylacılardır. Zamanında 350-400’ü aşkın hanenin yaşadığı yaylada göç zamanı tulum eşliğinde coşkulu türküler söylenerek, horonlar tepilerek, eski Hemşin adetlerini ve kültürünü en iyi şekilde ifade edecek şekilde eğlenilirdi.
Her sene ağustos ayında 1 ay süre ile Vartovar Şenlikleri adı altında horon eğlenceleri yapılırmış. Daha sonraları iştirakler azalınca bu şenlikler yok olmuş ama gene de her yaş gençlerin ve yaylaseverlerin büyük ilgisini çeken bir yayladır.
Kaçkar Yaylası’nda Görülmesi Gereken Yerler
Kaçkar Yaylası doğasıyla, manzarasıyla, tarihi taş evleriyle, el değmemiş güzellikleriyle, görülmesi ve yaşanması gereken yaylarımızdan biridir. Kaçkar Dağları’nın en yüksek zirvelerinden biri olan Altıparmak Dağları Kaçkar Yaylası’nın hemen üzerinde yer alır. Bizler bu dağları Altıparmak olarak biliyor ve öyle söylüyorsak da yörenin yaşlıları bu isme itiraz ediyorlar. “Asıl Kaçkar dağı burası. Sizin Kaçkar dediğiniz yer Kavun Dağıdır” diyorlar. Aslında pek haksız da sayılmazlar, dağın kuzeyinde yer alan göllerden birinin adı Kaçkar Gölü. Yine kuzeybatıya akan derenin adı Kaçkar (Tar) Deresi. Bu dere üzerinde üzerinde bulunan iki yaylanın adlarının da Yukarı Kaçkar, Aşağı Kaçkar olması yörenin yaşlılarının haklı olduğunu ortaya koyuyor.
Kaçkar Yaylası, Çamlıhemşin'e 29 kilometre uzaklıkta olup, araba yolu olmadığı için, turizm açısından pek gelişmemesine rağmen, gelen yerli ve yabancı turistler; otel, konaklama vs. imkânları olmadığı için yaylacılar tarafından en iyi şekilde ağırlanmaktadırlar. Yaylaya varmak için patika yollardan yürüyorsunuz; çevre o kadar güzel ki ruhunuz doğanın bu el değmemiş güzelliği karşısında büyük bir romantizme kapılıyor. O patikalarda yürürken " yaşanan eski hikâyeler, eski yaylacıların şen kahkahaları, tulum sesleri, eski yaylacıların müziğe uyan ayak sesleri, bu yaylalarda daha önce gezinenlerin ayak izleri, eğrelti otlarının, mantarların, dağ çiçeklerinin ev sahibi, ormanların, yıldızların, gökyüzünün sırdaşılığı" geçmişte yaşanmışlığın tüm izleri sizi bir zaman tüneline giriyormuşçasına içine çekiyor. Etrafın yeşilliği gözlerinizi kamaştırıyor. Manzara o kadar güzel ki bazen üzerinde yürüdüğünüz patikada yol uzuyor mu yoksa kısalıyor mu diye merak ediyorsunuz. Karadeniz' de olmak ne güzel şey diye düşünüyorsunuz.
Yaşadığımız şehirlerde her sabah işe yetişmeye çalıştığımız, vapurlar, itişerek bindiğimiz metrolar, metrobüsler, otobüsler ve gün içinde yaşanan stresler hayatımızdan, ruhumuzdan, vücudumuzdan neler götürüyor. O koşturmalar içinde bunları düşünmeye vakit bulamıyoruz.
Bir de başka bir tablo çizelim; kısa bir süre içinde de olsa sabah bol oksijenli, dağ çileği ve envaı çeşit ot, ağaç ve çiçeklerin mis kokuları içinde çok sessiz ve sakin bir ortamda gözlerinizi açıyorsunuz. Koşturma, telaş yok. Sadece doğa ve etrafınızda güler yüzlü insanlar var. İster koşun, ister gezin, isterseniz ayaklarınızı Kaçkar deresine sokun, doğada uzanın, kitap okuyun. Kaçkar dağlarının eteklerini keşfe çıkın kaybolurum diye korkmayın, akşam hava kararmadan dağda otlanmadan evlerine dönen hayvanlar size yolu gösterecektir. Yayla evlerinin arasında gezerken çay daveti alacaksınız o güzel insanların davetlerini geri çevirmeyin.
Kaçkar Yaylası’nda kısa bir süre geçirmek isterseniz (muhakkak o harika yerde bir gece de olsa yaşayın deriz) Ayder Yaylasına inebilir, orada kaplıcalara girebilir, otel ve pansiyonlarda konaklayabilir, kafelerde güzel bir gün geçirebilirsiniz. Gelin Tülü şelalesini görebilirsiniz. Oradan Çamlıhemşin merkeze inerek Bulut Şelalesini ve Palovit Şelalelerini gezerek turistik yayla gezisi yapabilirsiniz.
Kaçkar Yaylası’nda Ne Yenir?
Tamamen doğal olan bu ortamda yayla sakinlerinin kendi elleriyle yaptıkları leziz tereyağlı, dağ çileği reçelli, kaymaklı kahvaltısı, Karadeniz’in meşhur muhlaması, sütlü krema ve elde açılmış yufka ile zeytinyağında yapılan tatlısı Laz böreğini, lahana sarması, et yemekleri.
Kaçkar Yaylası’nda lokanta ve turistik tesis bulunmadığından bu leziz yemekleri, sizi orada gördükleri zaman hemen evlerine davet eden güler yüzlü, sanki sizi çok öncelerden tanıyormuş hissi uyandıran Kaçkar Yaylası sakinleri ikram etmektedirler. Ayrıyeten o güzelliğin gecesini de yaşamak isterseniz yayla sakinleri sizi en güzel şekilde ağırlayacak ve rahat ettireceklerdir.
Kaçkar Yaylası’na Nasıl Gidilir?
Rize-Artvin yolu arasındaki Ardeşen ilçesinden Çamlıhemşin'e giriş yapıyorsunuz. Buradan Avusor Yaylası’na geçiyorsunuz. Avusor Yaylası’ndan iki saatlik yürüme yoluyla Aşağı Kaçkar Yaylası'na ulaşıyorsunuz veya Çamlıhemşin’den Ayder Yaylası minibüslerine binerek Ayder'e gidip oradan tekrar iki saatlik bir yürüyüşle Kaçkar Yaylası’na ulaşabiliyorsunuz.