Nijer Ne Zaman Gidilir?
Nijer'i ziyaret etmek için en uygun dönem, hava sıcaklıklarının düşük olduğu ve yağış görülmeyen Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Mart - Haziran arası sıcaklıklar 45 derecelere kadar çıkabilmektedir. Ülkenin güneyi Mayıs sonundan Eylül'e kadar yağış almaktadır.
Nijer Ülke Mutfağı / Yemek / Ne Yenir Ne İçilir?
Nijer mutfağında ağırlıklı olarak pirinç ve yanında çeşitli soslar, kuskus, kebap, ızgara balık ve tavuk büyük yer tutar. Patates de oldukça fazla tüketilmektedir. Sabah kahvaltılarında genelde haşlanmış pirinç yenir. En popüler yemekleri arasında çeşitli soslarla (bakla sosu, biber sosu, damates souo, vb.) hazırlanmış olan yulaf ezmesi, sosisli pilav, kırmızı soslu makarna, pilav ve fasulye, "dumbou" denilen mısır ve kuskus ağırlıklı bir yemek, "kilishi" denilen fıstık ya da karabiber soslu biftek, "masa" denilen ve daha çok fıstık sosu ile tüketilen pancakeler, "koudagou" adı verilen kızartılmış tatlı patates yer alır. Omlet ile ve kızartılmış balık ile yaptıkları sandviçler de tercih edebileceğiniz lezzetlerdendir. Barlarda sunulan sarımsak soslu bezelye ve fasulyeler de oldukça lezzetlidir. Meyve olarak en fazla Mango tüketilir.
Nijer Festival / Fuar
- Eylül ayında "Gerewol (In-Gall)" adı verilen kültür ve gelenek festivali kutlanmaktadır.
Nijer Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
- Cumhuriyet Günü, 18 Aralık (1958)
Nijer Pratik Bilgiler
Dünyanın en fakir ülkelerindendir. Toplam nüfusunun % 50,1'i 0-14 yaş grubu arasındadır. Bu nedenle dünyanın en genç nüfusu olarak kabul edilmektedir. Şubat 2010'da askeri darbe olana kadar 2008-2010 arasında 2 yıl süren kanlı bir iç savaş yaşanmış ve toplam 60 bin civarında insanın hayatını kaybetmiştir. Halen ülkede iç karışıklıklar devam ettiği için seyahat etmek güvenli değildir. Ülkede Sarıhumma sıklıkla görülmektedir. O nedenle gitmeden önce mutlaka 1 yaşın üzerindeki tüm yolcuların on gün önce sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası bulundurması zorunludur.
Nijer Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler
Nijer, çok farklı etnik gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Hausa, Djerma, Fula, Tuareg, Beri Beri (Kanouri), Arap, Toubou ve Gourmantche bu etnik gruplardan en kalabalık olanlarıdır. Bunun yanı sıra 1.500-2.000 civarında Fransız, Nijer'de yaşamaktadır. Nijer'in sonradan Sahra Çölü'ne dönüşen Kuzey kesiminde, târih öncesi döneme uzanan yaşam izleri bulunmuştur. 19. yüzyılda Avrupa'dan gelen İngiliz ve Alman kâşifler Nijer Nehri'nin kaynağını aramışlardır. Nijer'in sömürgeleşmesi ise Fransızlar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Nijer Ekonomi
Topraklarının yüzde 11.5'i ekilebilir alan olup, tarıma elverişli alanların çoğu Nijer ırmağı kıyısındadır. En önemli tarım ürünleri pamuk, darı, manyok ve pirinçtir. Büyükbaş hayvan, keçi, koyun, deve, eşek, at ve kümes hayvanları yetiştirilmektedir. İhracat ürünleri arasında uranyum'un payı (yüzde 65) büyüktür. Diğerleri hayvansal ürünler ve soğandır. En önemli ihracat ortakları Fransa, Nijerya ve İngiltere'dir. Tüketim malları, makine, araç ve parçaları, petrol, tahıl ithal eder. En önemli ithalat ortakları Fransa, Fildişi Sahilleri ve Nijerya'dır.
Nijer Din
- Nüfusun %80'i Müslümandır.
- Geri kalan %20'lik kısım
- Hıristiyanlığa ve yerel inançlara sahiptir.
Nijer Para Birimi
Afrika Frankı (XOF)
Nijer Saat Farkı
-1
Nijer Başkent
Niamey
Nijer Yüzölçümü
1.267.000 km²
Nijer Nüfus
15.306.252
Nijer İklim / Hava Durumu
Nijer sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Çok fazla yağış alan bir ülke değildir. En yoğun yağışı Temmuz ve Ağustos aylarında görür. Nijer Irmağı kıyılarında ve başkent Niamey'de yıllık sıcaklık ortalaması 37.6 derece, yıllık yağış ortalaması 164 mm.'dir. Orta kesimlerde ve Agadez şehrinde ise yıllık sıcaklık ortalaması 36.2 derece, yıllık yağış ortalaması ise 636 mm.'dir.
Nijer Bağımsızlık Tarihi
3 Ağustos 1958 (Fransa'dan)
Nijer Yönetim Biçimi / Devlet Yapısı
Şubat 2010'da General Jordan Niembe hükümetini devirerek yönetime Albay Guamsia ve yanlıları el koymuştur. O zamandan beri Askeri Cunta ile yönetilmektedir.
Nijer Anayasa
Nijer'de 26 Aralık 1992'de halkoyuna sunulan anayasanın kabul edilmesinden ve bu anayasanın 1993 başlarından itibaren yürürlüğe girmesinden sonra çok partili demokratik bir sisteme geçilmiştir. Ancak 18 Şubat 2010 yılında Askeri Darbe gerçekleşmiştir.
Nijer Eyaletler / Bölgeler / Şehirler
7 bölge ve 1 başkent bölgesinden oluşmaktadır;
- Niamey (Başkent),
- Agadez,
- Diffa,
- Dosso,
- Maradi,
- Tahoua,
- Tillaberi,
- Zinder.
Nijer Önemli Şehirler
- Niamey,
- Tahoua,
- Agadez,
- Gaya,
- Doso,
- Maradi
- Zinder
Nijer'in önemli şehirleridir.
Nijer Konuşulan Diller
- Nijer'in resmi dili Fransızca'dır.
- Hausa,
- Fulfulde,
- Gulmancema,
- Kanuri,
- Zarma,
- Tuareg
Nijer'de konuşulan diğer ulusal dillerdir.
Nijer Künyesi
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
- Oca 20oC
- Şub 22oC
- Mar 27oC
- Nis 31oC
- May 34oC
- Haz 34oC
- Tem 32oC
- Agu 31oC
- Eyl 32oC
- Eki 30oC
- Kas 25oC
- Ara 21oC
Kısa Kısa