Sakız Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yunanistan’ın, Türkiye’ye en yakın adalarından biri olan Sakız Adası, namı diğer Chios”, Ege Denizi’nde Çeşme’nin tam karşısında yer alır. 904 kilometrekarelik yüzölçümü ile en büyük beşinci Yunan adasıdır.Sakız Adası’na bağlı olan iki küçük ada daha vardır: Oinusses (Koyun) Adası ve Psara (Balık) Adası. Şehir merkezi olan Chios Town, Hora adıyla da anılır.

Dünya üzerinde sakız ağaçlarının yetiştiği ve damla sakızı üretiminin yapıldığı yegane yer olan Sakız Adası adını, ününü de borçlu olduğu bu ağaçlardan almaktadır. Adanın en büyük gelir kaynağı olan damla sakızını turunçgiller, zeytinyağı, uzo, vişne ve incir takip eder. Turizmin de bu gelirde hatırı sayılır bir yeri vardır zira bu büyük adanın dört bir yani birbirinden farklı güzellikte kumsallarla çevrilidir.

Tarih boyunca burada hüküm süren pek çok büyük uygarlıktan izler taşıyan Sakız Adası’nda görülmeye değer pek çok tarihi yapı ve müze vardır. Adanın özgün ortaçağ köyleri ise ziyaretçilere zamanı unutturacak güzelliktedir.

Sakız Adası ile İlgili

Sakız Adası Nerededir?

Sakız Adası, Ege Denizi’nde bulunan bir Yunan Adasıdır. Karaburun Yarımadası’nın karşısında yer alan ada, Türkiye kıyılarına yalnızca 8 kilometre uzaklıktadır. Kuzeyinde Midilli, kuzeybatısında Psara (Balık) Adası, batısında ve güneyinde Ege Denizi, doğusunda İzmir, kuzeydoğusunda ise Samos Adası vardır.

Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?

Sakız Adası’na ulaşımda denizyolu ve havayolu tercih edebilirsiniz. 

Sakız adası'na Türkiye'den ulaşmanın en kolay yolu Çeşme’den adaya feribotla geçmek. Çeşme'den Sakız Adası'na kalkan feribotlara sadece 30 dakikada Sakız Adası'na ulaşabilir ve Yunan adaları seyahatinize hemen başlayabilirsiniz. 

Sakız Adası’na Pire’den günde bir kez (yaz sezonunda günde iki kez) feribot kalkar. Yıl boyunca Samos ve Midilli’den de düzenli feribot seferleri bulunmaktadır.. 

Samos'a havayoluyla gitmek isterseniz, Uluslararası havayolu şirketlerinin Atina’dan her gün kalkan seferlerini değerlendirebilirsiniz. Rodos, Samos, Limnos gibi Yunan adalarından da Sakız Adası’na uçuşvardır. Yaz sezonunda haftada 2-3 kez Selanik ve Rodos’tan adaya seferler olur. Selanik – Sakız Adası seferlerini Astra Airlines düzenler.

Sakız Adası’na Ne Zaman Gidilir?

Sakız Adası’nda Akdeniz iklimi görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Ortalama sıcaklıklar yaz aylarında 27 derece, kış aylarında ise 11 derecedir. Yıl boyunca güneşli gün sayısı fazladır ancak Ekim ayı ile mart ayı arasında yağış olasılığı yüksektir. Yıl boyunca, ekseriyetle kuzeyden ve güneybatıdan esen rüzgârların etkisindedir.

Sakız Adası’nın en popüler olduğu dönem yaz mevsimidir. Deniz tatili için adayı tercih edenler ortamı da hareketlendirir. Yaz aylarında hava sıcaklığı 40 dereceyi bulur. Kimine bunaltıcı gelen yaz sıcaklarını tercih etmezseniz, ilkbahar ve sonbahar aylarında da adayı ziyaret edebilirsiniz.

Sakız Adası’nda Nerede Kalınır?

Türkiye’den bakıldığında İzmir Çeşme’nin tam karşısına denk gelen, Ege Denizi’nin en güzel adalarından birisidir Sakız Adası. Chios olarak da anılan ada, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Beyaz evlerinin güzel mimarisi, temiz denizi ve doğal güzellikleri ile dört mevsim boyunca özellikle sakin bir tatil arayan turistlerin ilgisini çeker. Bu yoğun ilgiyi karşılıksız bırakmayan adada konaklama için pek çok seçenek de mevcuttur. 4 yıldızlı lüks otellerden apart dairelere kadar her türlü seçeneği bu adada bulmak mümkündür.



 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Sakız Adası otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz. 

Devamını Oku

Sakız Adası’nda Gezilecek Yerler

Neolitik Çağ’a kadar uzanan zengin tarihinin yanı sıra, doğal güzellikleri ve Yunan kültürü ile de hatırı sayılır bir üne sahip olan Sakız Adası’nda mutlaka görülmesi gereken pek çok adres vardır.

Görülmesi gereken diğer yerler: Sakız Limanı, Sakız Adası Kalesi, Kampos, Arkeoloji Müzesi, Bizans Müzesi, Denizcilik Müzesi, Jüstinyen Müzesi, Tıp Müzesi, Agia Markella Manastırı, Olympi Mağarası, Agio Galas Mağarası, Heraklion Bahçeleri, Koyun Adası, Balık Adası.

Devamını Oku

Sakız Adası İçi Ulaşım

Sakız Adası içi ulaşım otobüs ve taksiyle mümkündür. Belediye binasının önünden kalkan otobüslerle merkezi bölgelere ve adanın pek çok köyüne rahatlıkla ulaşılabilir. Havalimanında, şehir merkezinde ve limanda kolaylıkla bulabileceğiniz taksilerle ulaşım hem kolay hem de ucuzdur. Ancak uzun mesafeler için pazarlık etmeyi unutmayın.

En büyük Yunan adaları sıralamasında beşinci sırada bulunan Sakız Adası oldukça geniş olduğundan, adayı doyasıya gezmek için araç veya motosiklet kiralamayı da tercih edebilirsiniz. Çok uzun mesafeler kat etmeyecekseniz, adada bisiklet kiralamayı da düşünebilirsiniz.

Sakız Adası Mutfağı

Fish-Stew-with-onions.jpg

Sakız Adası’nda yemek kültürü genelde balık ve deniz ürünleri etrafında yoğunlaşmıştır. Taze balığın yanı sıra, Yunan mutfağının türlü örnekleri ve meşhur Yunan mezeleri her restoranda karşınıza çıkar. Fava, adaya özgü bir tarifle; bakla yerine sarı mercimekten veya bezelye-kapari karışımından yapılır. Fırında pişirilen bir sardalye olan “Bourtheto”, sakız köftesi, zeytinli kalamar, kalamar dolması ve ıspanaklı deniz tarağı adanın en meşhur yemeklerinden. Damla sakızlı tatlılar, “chian” adlı kaşık tatlısı ve incir rakısı “souma” da Sakız Adası’na özgü lezzetlerden.

Popüler restoranlar

Ouzeri Tzivaeri: Bir aile işletmesi olan tavernanın, mekâna adını veren tzivaeri (kabak) salatası ve Yunan peyniri, eğlencesi kadar ünlüdür. Ahtapot, kalamar ve karides ise deniz ürünleri arasından öne çıkanlar.

Hotzas Taverna:Makarnalarından tatlılarına kadar her şeyin el yapımı olduğu Hotzas Taverna, adanın en beğenilen mekânlarından biridir. Menüde çeşitli et yemeklerinin yanı sıra vejetaryenler için de pek çok seçenek var. Yoğurt ve roka ile servis edilen kuzu kebap denenebilir.

Diğer restoranlar: Taverna Fabrika, Meseonas, Kechibari Ouzerie, Pyrgos, Limani Meston, Ixthioskala, To Asteri, Bel Air, Taverna Porto Emborios.

Bahşiş

Sakız Adası restoranlarında ve tavernalarında bahşiş hesaba dâhil edilir. Buna rağmen burada adet, ayrıca hesabın %5’ini bahşiş olarak bırakmaktır.

Sakız Adası’nda Alışveriş

IMG_4508-Small.jpg

Sakız Adası’na özgü bir ürün olan ve mastika adıyla satılan çeşitli damla sakızı ürünlerini adanın çeşitli noktalarında kolaylıkla bulabilirsiniz. Sakız reçeli, sakızlı kahve, sakızlı kurabiye gibi ürünler çok rağbet görüyor. Sakız içeren kozmetik ürünleri bile var. Adanın merkezinde ve sahil bölgesinde pek çok dükkân ve mağaza bulunuyor. Buralarda takı, deri, antika ve çeşitli hediyelik eşyalar da mevcuttur. El işi ürünleri ve el yapımı çanak çömlek gibi otantik hatıralar için Mestáve Armolia köylerini ziyaret edebilirsiniz.

Sakız Adası Gece Hayatı

Adanın, merkezinde ve genellikle Karfas sahilinde yoğunlaşan canlı gecelerinde; şık barlar, geleneksel tavernalar, onlarca kafe ve yalnızca yaz sezonunda açık olan birkaç gece kulübü var. Tavernalarda ve kimi restoranlarda uzo eşliğinde canlı müzik dinleyerek geleneksel bir Yunan gecesi geçirebileceğiniz gibi, geç saatlere kadar açık olan barlardan birinde rıhtım manzarasının keyfini de çıkarabilirsiniz.

Sakız Adası Festivaller

Karavakia - Noel Baba Kayıkları Yarışı (Yılbaşı)

Roket Savaşı (Paskalya Bayramı)

Mostra Karnavalı (Karnaval ayının son Cuma günü)

Ağa Karnavalı (Temiz Pazartesi)

Geleneksel Panayırlar

Sakız Adası Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Aydınlanma Günü – Acı Su Yortusu (6 Ocak)

Temiz Pazartesi

Bağımsızlık Günü (25 Mart)

Paskalya Yortusu

İşçi Bayramı / Mayıs Günü (1 Mayıs)

Kutsal Ruh Yortusu

Meryem’in Göğe Kabulü (15 Ağustos)

Ochi-Hayır Günü (28 Ekim)

Noel (25-26 Aralık)

Yeni Yıl Arifesi (31 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Sakız Adası İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 199

Polis: 100

Sakız Adası Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Sakız Adası’na gitmek için Yunanistan Konsolosluğu’ndan Schengen vizesi alması gerekmektedir.

Sakız Adası Türkiye Temsilciliği

ATİNA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: VASSILEOS GHEORGIOU B'8 10674 ATHENS, GREECE

Telefon: 00 30 210 726 30 00

Faks: 00 30 210 722 95 97

[email protected]

http://atina.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Yunanistan

RODOS BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: TURKISH CONSULATE GENERAL, IROON POLYTECHNIOU 10-12, 85100 RHODES

Telefon: 00 30 2241 023 3 62, 0030 22410 23595

Faks: 00 30 2241 027472

[email protected]

http://rodos.bk.mfa.gov.tr/

Görev Bölgesi: iMidilli (Lesvos), Limni(Limnos), Sakız (Chios), Sisam (Samos) ve Onikiada Rodos (Rhodes), Herke (Chalki), Piskopi (tilos), Sömbeki(Simi), İncirli (Nisiros) İstanköy (Kos,) Kilimli (Kalimnos), leros (Leros), Patmos(Patmos), Lipsi (Lipsos), Astimpalya(Astipalea), Kerpe(Karpathos), Meis(Kastellorizo), Kaşot (Kasos).

Sakız Adası Para Birimi

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Sakız Adası’nın para birimi Euro’dur. 1 TL yaklaşık 3,2867 Euro’dur.

Sakız Adası Resmi Dili

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Sakız Adası’nın resmi dili Yunanca’dır. Sakız Adası’nda, Yunanistan’ın güneydoğu lehçesi de yaygın olarak kullanılır. Nüfusun büyük kısmı İngilizce de konuşur.

Sakız Adası Saat Farkı

Sakız Adası (GMT +2) ile Türkiye (GMT +2) arasında zaman farkı yoktur.

Sakız Adası Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 7.4oC
    • Şub 7.7oC
    • Mar 9.7oC
    • Nis 13.6oC
    • May 18.4oC
    • Haz 23.6oC
    • Tem 25.9oC
    • Agu 25.2oC
    • Eyl 21.5oC
    • Eki 16.9oC
    • Kas 12.3oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 51,930  / Dil: Yunanca / Para Birimi: Euro (EUR) / İklim: Akdeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün