Senegal’in Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Senegal, 14 bölgeye ayrılmış olarak yönetilmektedir. Başkenti, ülkenin batısında yer alan Dakar şehridir. Dakar, nüfus olarak da ülkenin en kalabalık şehridir. Diğer önemli şehirler şöyledir: Touba, Thies, Kaolack, M’Bour, Saint Louis, Rufisque, ziguinchor.

Senegal Nerededir?

Batı Afrika'da yer alan Senagal’in batısında Atlas Okyanusu yer alır. Kuzeyinde Moritanya, doğusunda Mali, güneyinde ise Gine yer alır.

Senegal’e Nasıl Gidilir

Senegal'e gitmek için en rahat ve hızlı yolculuk havayolları ile yapılır. Türkiye'den Senegal'in başkenti Dakar'a direkt uçuş bulunur. Uçuş seferleri hemen hemen her gün düzenlenir. Uçuş süresi ise yaklaşık 7 saattir.

Senegal’e Ne Zaman Gidilir?

Tropikal iklime sahip ve okyanusa kıyısı olan Senegal’e gitmek için en iyi zaman Kasım-Şubat ayları arasındaki dönemdir. Sıcaklıklar 22-25 derece arasında olduğundan hem şehir gezisi hem de denize girmek için idealdir. Temmuz-Eylül ayları arasında ise yağışlar görülür.

Senegal Kültürü

Birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi, Senegal halkının etnik kökeni de çeşitlilik gösterir. Nüfusun yüzde 43,3'ü Wolof-Serer, yüzde 23,8 Pular, yüzde 14,7 Jola, yüzde 3 Mandinka, yüzde 1,1 Soninke ve yüzde 1 Avrupalı ve Lübnanlıdır. Birkaç küçük etnik grup da nüfusun kalan yüzde 9,4'ünü oluşturur.

Senegal halkı çok misafirperverdir ve bununla gurur duyarlar. Ancak ülkeyi ziyaret eden kadın turistlerin çok açık tarzda giyinmesinden hoşlanmazlar. Özellikle kırsal kesimlerde omuzun kapalı olduğu kıyafetlerin tercih edilmesi iyi olacaktır. Erkeklerden ise, bir gruba girdikleri zaman diğer kişilerle el sıkışması beklenir. Bu bir saygı ifadesidir.

Yasalara göre cinsiyet ayırımı yasak olmakla birlikte erkekler aile reisi konumunda yer almaktadır.

Günlük yaşam içinde selamlaşma hafife alınmaması beklenen önemli bir unsur olup iyi ilişkiler kurulması bakımından önemsenmektedir. Aile ilişkileri de önemsenmekte ve karşılaşmalarda aile bireylerinin sorulması sıkça rastlanan ön konuşmalar arasında yer alır. Tokalaşma merasimi de ülkede yaygın olup konuşmalar uzun tokalaşmalar eşliğinde yapılmaktadır.

Senegal Mutfağı

Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Senegal’in hem ekonomisinde hem de mutfak kültüründe en önemli unsur, balıktır. Bunun dışında mısır ekmeği, yer fıstığı, kuskus ya da pirinç temel besin kaynaklarıdır. Biber sosu ve hurma yağını da yemeklerde sıkça kullanırlar. Başlıca yemek çeşitlerinden biri, kızarmış balık, pirinç ve sebze sosu ile hazırlanan “thiéboudienne”dir. Balık ya da tavuk ızgara, kuru soğan ve limon sosu ile hazırlanan “yassa au poulet” ya da “yassa au poisson” denilen yemek de çok tercih edilir. Yemekler genellikle toplu olarak yenir ve servis tek tabakta yapılır.

Senegal’den Alınacak Hediyelik Eşyalar

Senegal’in hem en güzel hem de uygun fiyatlı alışveriş yerleri açık pazarlardır. Ahşap, bakır ve batik ürünlere sıkça rastlanır. Cam altı sanatı ve kumla yapılan resimler de yaygındır.

Senegal’den ahşap biblolar, masklar, el yapımı cam takılar, çömlekler, desenli şal ve kıyafetler, örgü ürünler satın alabilirsiniz. Başkent Dakar’ın en ünlü alışveriş yeri Sandaga Madness’tır. Burada aradığınız her türlü ürünü bulmanız mümkündür. St. Louis’i ziyaret edenler alışveriş için General de Gaulle Avenue’ye gidebilir.

Senegal’in Festivalleri

Senegal’de yılın farklı dönemlerinde pek çok eğlenceli festival düzenlenmektedir. Abene şehrinde yaşayan Casamance halkının 10 günlük davul çalma gösterisi görülmeye değerdir. Her yıl Aralık ayının sonunda başlar ve yeni yılın ilk günlerinde devam eder. Senegal’in bağımsızlığını ilan ettiği 4 Nisan, şenliklerle kutlanır. Okullar 2 hafta kapalı kalır ve yerel halk aile ziyaretleri yapar. Dakar sokaklarında ise asker ve polis güçlerinin yürüyüş gösterileri izlenebilir.

Her iki yılda bir Mayıs ayında düzenlenen “Dak’Art Biennale” yani Dakar Bienali, ülkenin önemli etkinliklerinden biridir. Afrika ülkelerinden pek çok sanatçının buluşma tarihidir.

Mayıs ayının bir diğer sanatsal etkinliği St. Louis Caz Festivali’dir. Afrika’nın en büyük caz festivali olan etkinlikte hem efsanevi isimler hem de yeni müzisyenler sahne alır. Her yıl Aralık ayında Senegal’in en büyük film festivali olan “Festival International du Film de Quartier” düzenlenir.

Senegal’deki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yeni Yıl (1 Ocak)

Mart Ekinoksu (20 Mart)

Paskalya’dan Önceki Pazartesi

Bağımsızlık Günü (4 Nisan)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Hz. İsa'nin goge yükselişinin 40. Günü

Anneler Günü (8 Mayıs)

Babalar Günü (19 Haziran)

Haziran Gündönümü (20 Haziran)

Kurban Bayramı

Ramazan Bayramı

Eylül Ekinoksu (22 Eylül)

Tüm Azizler Günü

Mevlid Kandili

Aralık Gündönümü (21 Aralık)

Noel (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.

Senegal’de İklim ve Hava Durumu

Tropikal iklimin hâkim olduğu Senegal’de hava sıcaklıkları yüksektir. Temmuz-Eylül ayları arasında ise yağış görülür. Kuzeydoğu ve güneybatıdan esen rüzgârların durumuna bağlı olarak kuru ve açık bir hava ile nemli geçen mevsimler yaşanabilmektedir. Yıllık yağış miktarı 600 milimetreyi geçmez. Yağış mevsiminde en fazla sıcaklık 27 derecedir. Yağmur alan bölge güney kesimleri olup, yıllık yağış miktarı 1500 milimetreyi geçebilir.

Senegal’in Kısa Tarihi

Arkeolojik çalışmalar, Senegal'de tarih öncesi çağlarda da yaşam ve yerleşim olduğu görülmektedir. Bölgenin bilinen ilk sakinleri Takruriler'dir. 15. yüzyılda ise Portekizlilerin, Senegal Nehri kıyılarındaki kolonilere sahip olduğu bilinmektedir. İlk Fransız yerleşimi ise 1659’da St Louis ve çevresinde yapılmıştır. Ülkenin kuzey batısında yer alan St Louis kenti Fransız Batı Afrika Sömürge Kolonisinin başkentiydi. 1902’de ise başkent Dakar'a taşındı.

İngilizler pek çok zaman Senegal'e sömürge yapmak amacıyla saldırdı. Ancak 1840’ta Fransa Senegal'i işgal etti. 1895’te Fransız Batı Afrika Kolonisinin bir parçası haline getirdi. Senegal 1946 yılında Fransız Batı Afrika Kolonisinin diğer parçaları ile birlikte Fransa’nın deniz aşırı topraklarından birisi oldu. 1960 yılının başlarında Mali ile birlikte federe bir federasyon oluşturdular ancak bu federasyon 4 ay içinde çöktü.

Konumu sebebiyle stratejik açıdan önemli bir yere sahip olan Senegal, 4 Nisan 1960’ta bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığını kazanan Senegal, Fransa'nın nüfuzu altında demokratik hayatına başladı. İlk devlet başkanı Léopold Sédar Senghor, 1981 yılında gönüllü emekliliğine kadar ülkenin siyasi hayatı üzerinde çok önemli bir rol oynadı. Senghor'dan sonra devlet başkanı Abdou Diouf oldu. 2000 yılına kadar devlet başkanlığı yaptı. Diouf daha geniş alanlarda siyasi katılımı sağladı ve ekonomide devlet katılımını azaltmaya çalıştı, diğer gelişmekte olan ülkelerle ilişkilerini güçlendirdi.

1999’da uluslararası gözlemcilerin özgür ve adil gördüğü bir seçimde muhalefet lideri Abdoulaye Wade, Diouf'u mağlup etti. Senegal, bir siyasi partiden diğerine barışçıl bir geçiş yaşadı.

Senegal’in Ekonomisi

Senegal, Fransızca konuşulan Batı Afrika ülkeleri arasında sınai gelişmişlik düzeyi açısından Fildişi Sahili’nden sonra ikinci sırada yer alır. Bu başarının temeli, 1994’te başlatılan ve tedbirler içeren yapısal reformlara dayanmaktadır. Ülke ekonomisi tarıma dayalıdır. Doğal kaynaklar ise sınırlıdır. Tarım sektörü, işgücünün yüzde 70’ine istihdam sağlamaktadır. Bu sebeple Senegal’in ekonomisi, iklim koşullarına, uluslararası piyasalardaki gelişmelere ve hammadde fiyatlarına duyarlıdır. Turizm ise en önemli döviz kazandırıcı sektördür.

Senegal’in son 10 yılda ekonomik büyümesi yıllık ortalama yüzde 5 düzeyindedir. Yüzde 70’i 25 yaşından küçük nüfusa sahip olan ve işsizliğin yüzde 48 gibi yüksek bir seviyede seyrettiği Senegal, 2001 yılından bu yana BM En Az Gelişmiş Ülkeler Listesi’nde yer almaktadır.

Ülkenin başlıca doğal kaynakları fosfat ve demir cevheri; başlıca sanayi ürünleri fosfat, gübre, petrol rafineri ürünleridir. Başlıca gıda ürünleri ise balık, yerfıstığı, mısır, pirinç, pamuk, domates, yeşil sebzeler ve hayvanlardır. Balıkçılık Senegal’in önemli gelir kaynaklarından biridir. Dünya fosfat ihracatının yüzde 3’ünü sağlayan Senegal’in ihracatında fosfat, balıkçılıktan sonra en önemli gelir kaynağıdır. Kara ve demiryolu altyapısının eriştiği düzey, Batı Afrika ortalamasının üstündedir. Senegal’de 2014 yılı itibarıyla enflasyon yüzde 0,53 düzeyinde gerçekleşmiştir. İşsizlik oranı yüzde 48, kişi başı GSYİH 1260 ABD Dolarıdır.

Senegal’de Din ve İnanç

Ülkenin yüzde 94’ünü Müslümanlar oluşturmaktadır. Yüzde 5’lik kesimin çoğunluğu Katolik olmakla birlikte Hristiyan’dır. Yerli dinler ise geri kalan yüzde 1’lik kısmı oluşturmaktadır.

Senegal’de Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

DAKAR BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: AVENUE LEO FROBENIUS,No:7, FANN RESIDENCE,DAKAR/SENEGAL POSTA ADRESİ: AMBASSADE DE TURQUIE B.P.6060 ETOILE DAKAR-SENEGAL

Telefon: (00 221) 33 869 79 56

Faks: (00 221) 33 825 68 74

[email protected]

http://dakar.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: SENEGAL, GİNE BİSSAU, CABO VERDE (YEŞİL BURUN ADALARI)

Senegal’de Konuşulan Diller

Senegal’in resmi dili Fransızca’dır. Ancak ülke içerisinde kullanılan pek çok yerel dil de, ulusal dil olarak kabul görmektedir: Arapça, Soninke, Noon, Wolof, Pulaar, Jola, Mandinka bunlardan bazılarıdır.

Senegal Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 21oC
    • Şub 21oC
    • Mar 21oC
    • Nis 21oC
    • May 22oC
    • Haz 25oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 27oC
    • Eki 27oC
    • Kas 26oC
    • Ara 23oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 13,567,338 Dili: Fransızca Para Birimi:   Batı Afrika CFA frangı (XOF) İklim: Tropikal Big Mac Index: -