Trablus Hakkında Bilinmesi Gerekenler

9.jpg

Tarihi adıyla Trabluspgarp olarak da bilinen Trablus şehri, Libya’da yer alır. Ülkenin en büyük şehri ve başkentidir. Libya’nın kuzeybatısında yer alan Trablus’un hem çöle hem de Akdeniz’e kıyı sınırı mevcuttur.

Savaş yorgunu ve bir hayli küçük bir şehir olan Trablus’ta gezilecek yerler sınırlıdır. Ancak ülkenin yer aldığı coğrafyanın, Kutsal Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı’ya kadar uzanan tarihinden kendisine miras kalmış pek çok tarihi zenginlikleri de mevcuttur.

tripoli-libya-11.jpg

Milattan önce 7. yüzyılda Fenikeliler tarafından kurulan Trablus şehri, tarih boyunca pek çok medeniyetin egemenliği altında kalmış, yakın tarihte bile pek çok savaş atlatmıştır. Ancak hızla gelişmeye ve iyileşmeye devam etmektedir.

Sahip olduğu liman sayesinde ülkenin en önemli ve büyük ticaret merkezlerinden biridir. Üretim ve finans merkezleri anlamında da ekonomiye katkısı büyüktür. Üretim açısından işlenmiş gıda, tekstil, inşaat malzemeleri ve tütün açısından gelişmiştir. Her ne kadar geçirdiği savaşlardan dolayı yapısal anlamda bozulmalar yaşamış olsa da, şehirde hâlâ görülebilecek pek çok tarihi alan ve güzellik mevcuttur.

Yarı kurak iklimin görüldüğü Trablus’a gitmek için en uygun zaman ise hava sıcaklıklarının 9-18 derece arasında seyrettiği kış aylarıdır. Çünkü yaz aylarında hava sıcaklığı 38 derece civarında seyreder. Dilerseniz temmuz ayını da tercih edebilirsiniz.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=0L9EsdlaIXo

Trablus ile İlgili

Trablus Nerededir?

Tarihi adıyla Trabluspgarp olarak da bilinen Trablus, Libya’da yer alır. Ülkenin en büyük şehri ve başkentidir. Libya’nın kuzeybatısında yer alan Trablus’un hem çöle hem de Akdeniz’e sınırı mevcuttur.

Trablus’a Nasıl Gidilir?

Trablus’un 34 kilometre güneyindeki Ben Ghashir’de uluslararası çalışan bir havalimanı mevcuttur. Ve bölgenin en büyük havalimanıdır. İstanbul’dan direkt uçuş yapılabilmektedir. Bunun dışında Malta, Roma, Viyana, Dubai, Amsterdam, Frankfurt, Kazablanka, Amman, Tunus ya da Belgrad gibi şehirler üzerinden de Trablus’a gitmek mümkündür.

Trablus’a Ne Zaman Gidilir?

Trablus şehrinde yarı kurak iklim görülür. Uzun, sıcak ve kurak yaz ayları yaşanır. Kış ayları ise yağışlı ve sıcaktır. Yaz aylarında hava sıcaklığı 38 derece civarında seyreder. Ancak temmuz ayında bu durum 22-33 derece arasında kalır. Aralık ayında ise en düşük sıcaklık 0 derecedir. Ama kış aylarında ortalama hava sıcaklığı 9 ila 18 derece arasında yaşanır. Kenti ziyaret etmek için en uygun dönem kış ayları olsa da temmuz ayında da ziyaret edilebilir.

Trablus’ta Nerede Kalmalı?

Trablus’ta hem şehir merkezinde, hem sahil şeridinde hem de merkez dışında pek çok otel seçeneği mevcuttur. Dilerseniz uygun fiyatlı oteller dilerseniz de 5 yıldızlı lüks tesisleri tercih edebilirsiniz.

Trablus’ta Gezilecek Yerler

Savaş yorgunu ve bir hayli küçük bir şehir olan Trablus’ta gezilecek yerler sınırlıdır. Ancak ülkenin yer aldığı coğrafyanın, Kutsal Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı’ya kadar uzanan tarihinden kendisine miras kalmış pek çok tarihi zenginlikleri de mevcuttur.

Trablus’ta görülmesi gereken diğer yerler

Eski Kent Medina, Gurgi Camii, Turgut Camii ve Marcus Aurelius Kemeri.

Devamını Oku

 Trablus İçi Ulaşım

135_3276taksi__12.jpg

Düz bir yapıya sahip olan Trablus’ta gezmenin en güzel ve kolay yolu yürümektir.

Bunun dışında ulaşım için özel taksiler de kullanılabilir. Ancak Batılı turistlere karşı çoğu zaman fiyat konusunda çok dürüst olmadıklarını söylemek gerek.

Trablus Mutfağı

Akdeniz, Arap ve Güney Doğu mutfağından etkilenmiş bir mutfak kültürü vardır Libya’da.

Mutfaklarda öne çıkan türlerin daha çok meze olduğu görülür. Labneyle hazırlanan bir börek türü olan “semsek”, humus, ince bulgurla hazırlanan maydanoz salatası “tabuli”, nar ekşili zahter salatası, bulgurlu ya da bulgursuz çiğ köfte, közlenmiş patlıcan ezme, zeytin, deniz ürünleri, zeytinli börek ya da içli köfte türü olan “kibbe”, bu meze türlerinden sadece bazılarıdır.

“Couscousi” Libya’nın en bilinen yöresel lezzetidir. Buharda pişirilmiş koyun veya kuzu etinin buğday ve irmik ile servis edilmesinden oluşur. Sebzeler ve baharatlardan yapılan bir sos eşliğinde yenir.

Bir diğer yöresel yemek “bazen” de sıcak soslarla servis ediliyor. Elle yenen bu yemek genellikle Libyalıların vazgeçilmez öğlen atıştırmasıdır. Ana yemeklerin başrolünde genellikle bulgur, nohut, fasulye ve yoğurt oluyor. Nohutlu yoğurt çorbası "lebeniye”, bunun içli köfte versiyonu olan "kibbe lebeniye", kızarmış soğanlı nohut ezmesi "falafel", tavuklu pilav, fasulye ezmesi "maluf", ekşili yaprak sarma bu ana yemeklere örnekler arasındadır.

Falafel aynı zamanda Lübnan'ın tipik bir sokak yemeği lezzetidir. Neredeyse her köşe başında falafel yapan küçük tezgah ya da büfeler görebilirsiniz.

Ulusal içecekler olarak naneli kırmızı ve yeşil çay öne çıkıyor. Hemen her yerde özel minik bardaklarda servis edilen çay genellikle şekerli bir şekilde masaya geliyor. Özellikle akşam yemekleri sonrası ikram edilen çaya nane de ekleniyor.

Popüler restoranlar

Barakoda, Al-Athar, Old City, Safir, Fry Day, Veranda, Naranj Restaurant.

Bahşiş

Libya’da eğer hizmetten memnun kaldıysanız toplam hesabın %10’unu bahşiş olarak bırakmanız uygun olacaktır.

Trablus’ta Alışveriş

Trablus şehrinde alışveriş yapmak için eski şehir merkezi (Medina) öne çıkmaktadır. “Souk al-attara” halı ve geleneksel takılar arayanlar için ideal bir yerdir. “Souk al-Turk” ise geleneksel anlamda tekstil ürünlerini ve altın takıları satan mağazaları ile dikkat çeker. Eğer dokuma halı, çömlek ya da kilim türü ürünler arıyorsanız, adresiniz “Ben Zeglam” olmalı. Trablus’taki mağazalardan ayrıca deri ve ipekte yapılmış ürünler de alınabilir.

Trablus Gece Hayatı

Trablus’ta ve genel anlamda Libya’da alkol kullanımı kesinlikle yasaktır. Bu sebeple de Trablus’ta gece hayatı anlayışı yoktur. İnsanlar daha çok restoranlarda ya da kafelerde vakit geçirir. Bunun için Osmanlı Kulesi’ne ya da Yeşil Meydan’a gidilebilir. Keyif yapmak için naneli çay eşliğinde nargile içimi çok popülerdir.

Trablus Festivaller

Ghadames Festivali (Ekim)

Özgürlük Günü Kutlamaları (23 Ekim)

Kurban Bayramı Kutlamaları (dini takvime göre değişmektedir)

Trablus Resmi Tatiller

Libya Devrim Günü (17 Şubat)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Şehit Ömer Muhtar Günü (16 Eylül)

Özgürlük Günü (23 Ekim)

Hz. Muhammed’in Doğum Günü (12 Aralık)

Bağımsızlık Günü (24 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Trablus İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 193

Yangın: 1515

Polis: 1515

Trablus Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Trablus’a girebilmeleri için vize almalarına gerek yoktur.

Trablus Türkiye Dış Temsilciliği

TRABLUS BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: SHARA ZAVIA DAHMANI P.K.947 TRIPOLI LIBYA

Telefon: 00 218-21 340 11 40 - 340 11 43 00 218-21 340 11 44

Faks: 00 218-21 340 11 46

E-posta:[email protected]

Website:http://trablus.be.mfa.gov.tr

Trablus Para Birimi

Libya sınırları içerisinde yer alan Trablus şehrinin para birimi Libya Dinarı’dır (LYD). 1 TL yaklaşık 0,45 Dinar’dır.

Trablus Resmi Dili

Libya sınırları içerisinde yer alan Trablus’un resmi dili Arapça’dır. Ülke genelinde Berberice de konuşulmaktadır.

Trablus Saat Farkı

Trablus (GMT +2) ile Türkiye (GMT +3) arasında 1 saatlik zaman farkı vardır.

Trablus Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 13oC
    • Şub 14oC
    • Mar 16oC
    • Nis 18oC
    • May 21oC
    • Haz 24oC
    • Tem 26oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 22oC
    • Kas 19oC
    • Ara 14oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1,126,000 / Dil: Arapça / Para Birimi: Libya Dinarı (LYD) / İklim: Yarı Kurak / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün