Yangon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yangon-info.jpg

Yangon, diğer adıyla Rangoon, Myanmar’ın eski başkenti, Yangon bölgesinin ise başkentidir. 7 milyonu aşan nüfusuyla ülkenin en büyük şehridir. Her ne kadar ülkenin başkenti 2006 yılında Naypyidaw olarak değiştirilmiş olsa da, Yangon hâlâ ülkenin en önemli ticaret merkezidir. Özellikle inşaat, medya, endüstri, eğlence ve turizm sektörlerinde etkili bir şehirdir.

Şehir adeta Burma, Çin ve İngiltere’nin bir karışımı gibidir. Kolonyal dönemden kalan mimarisi, tapınakları, halkın halen sokaklarda giymeye devam ettiği yöresel kıyafetleri ve doğal güzellikleriyle gezginlerin ilgisini çekmektedir. Yangona’da tropikal iklim hakimdir. Mayıs ayından ekime kadar uzun bir yağışlı dönemi vardır. Yağışsız dönem ise kasım ayından nisana kadar sürer. Yıllık hava sıcaklıklarında küçük değişiklikler olmaktadır. Tüm yıl boyunca en yüksek sıcaklıklar 29-36 derece arasındayken, en düşük sıcaklıklar 18-25 derece arasındadır.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=Cl6WSkIH7lM

Yangon ile İlgili

Yangon Nerededir?

Myanmar’daki Yangon bölgesinin başkenti olan Yangon şehri, ülkenin güneyine doğru yer almaktadır.

Yangon’a Nasıl Gidilir?

Yangon’da uluslararası bir havalimanı mevcuttur. Şehir merkezine 30 dakikalık mesafededir. En kolay ulaşım yolu taksidir. Ancak otobüsler de mevcuttur. Türkiye’den buraya direkt uçuş yoktur. Ancak Bangkok, Hong Kong, Singapur, Seul, Tokyo ya da Kuala Lumpur üzerinden gitmek mümkündür.

Yangon’a Ne Zaman Gidilir?

Yangona’da tropikal iklim hakimdir. Mayıs ayındna ekime kadar uzun bir yağışlı dönemi vardır. Yağışsız dönem ise kasım ayından nisana kadar sürer. Yıllık hava sıcaklıklarında küçük değişiklikler olmaktadır. Tüm yıl boyunca en yüksek sıcaklıklar 29-36 derece arasındayken, en düşük sıcaklıklar 18-25 derece arasındadır.

Yangon’da Nerede Kalmalı?

Yangon’da otel fiyatları bölgedeki diğer ülkelere göre biraz daha yüksek. Beklentileri de çok yüksek tutmamak gerekiyor. Uygun fiyatlı oteller şehrin biraz dışında yer alıyor. Şehrin yüksek yerlerindeki oteller, merkezdekilere göre daha sakin ve sessiz ortamlar sunuyor.

Myanbar’da elektrikler kontrol altında veriliyor. Bu sebeple otelinizi seçerken elektriğin olup olmadığını ya da hangi saatlerde olduğunu mutlaka öğrenmelisinz. Orta sınıf ve üzeri otellerin çoğunda jeneratör mevcut oluyor.

Yangon İçi Ulaşım

brt1.jpg

Yangon şehrinde turistik gezinti yaparken yürümeyi tercih edebilirsiniz. Çünkü mesafeler çok uzun değil. Bunun dışında toplu taşıma aracı olarak oldukça güvenli olan otobüsler mevcuttur. Otobüslerle ilgili tek sorun çoğu yerli halkın İngilizce konuşmuyor olması ve tabelaların Birmanca dilinde yazılmış olması. Bu yüzden gideceğiniz yerlerle ilgili otelinizden bilgi alabilirsiniz. Şehirde dolaşmanın bir yolu da taksiler. Normalde taksiler hem ulaşımı kolaylaştırıyor hem de taksimetreler çok yüksek tutmuyor. Ancak son yıllarda kalabalıklaşan şehir ve artan trafik sebebiyle taksi ücreti biraz fazla gelebilir.

Yangon Mutfağı

Genel anlamda Çin ve Hint mutfağının etkileri görülür Myanmar mutfağında. Ülkede en çok yetiştirilen ürün pirinç olduğundan yemek çeşitlerinin çoğunda etkileri görülmektedir. Pirinç dışında deniz ürünleri öne çıkar. Balık sosu, fermante edilmiş bir deniz ürünü olan “ngapi” ya da kurutulmuş karides bunlardan bazılarıdır.

Balık, et suyu ve pirinç ile hazırlanan “mohinga”, hindistancevizi sütü ile pişirilen tavuk yemeği “onnokauswe” yerler lezzetlerden öne çıkanlardır. Ayrıca pirinç, sebze ve tavukla hazırlanan “nan gyi thoke” ve pirinç, kabuklu yemiş ve yeşillikle yapılan “laphet thote” de denenebilecek yemeklerdendir.

Popüler restoranlar

Seven One One Restaurant, 50th Street, Sabai Sabai, Le Planteur Restaurant and Bar, Signature Garden Restaurant, Karaweik Buffet Restaurant, Soe Pyi Swar.

Bahşiş

Myanmar restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Ama tabii ki hesabın yüzde 10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır.

Yangon’da Alışveriş

Her ne kadar Myanmar ve Yangon’da pek çok yerde ATM olsa da, pek çok banka buraya para transferini engellediği için ATM’den para çekemeyebileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Ancak Euro ya da Dolar taşıyorsanız bozdurma şansınız mevcuttur. Yangon, yöresel ürünlerle sıkça karşılaşabileğiniz bir alışveriş kültürüne sahiptir. Değerli taşlar, el işi ürünler, yerel kıyafetler, ahşap ürünler alabilirsiniz.

Chinatown Bölgesi, hem buraya hem de Çin’e özgü ürünleri bulabileceğiniz, bir şey satın almayacak olsanız da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Ancak burada dükkanlardan ziyade sokak tezgahları mevcuttur ve 15.00-21.00 saatleri arasında açıktırlar. Gerçek yöresel ürünler içinse adresiniz Bogyoke Aung San Market olmalı. Burada el işi objeler ve yöresel kıyafetler çoğunlukta. Hletan Bölgesi’ndeki Junction Meydanı ve çevresindeki Kyun Taw ve Pyay sokakları da alışveriş için idealdir. Eğer modern alışveriş merkezlerini tercih ediyorsanız Dagon Centre ya da FMI Centre’a gidebilirsiniz.

Yangon Gece Hayatı

Batı ülkeleriyle karşılaştırıldığında Yangon’da standartlar biraz düşük kalacaktır. Şehirdeki barlar saat 10-11 civarında kapatır. Ama çok uygun fiyata içki satarlar. Myanmar’da kadınların içki içmesi pek hoş karşılanmaz. Bu yüzden barlarda Myanmarlı kadınları görmek nadir rastlanan bir durumdur.

Kaliteli gece kulüplerinin çoğu 5 yıldızlı otellerin içindedir ve çoğunun girişi ücretlidir.. The Music Club (Parkroyal Hotel) ve Paddy O'Malley's (Sedona) bunlar arasındadır. Şehirde bar olarak en çok tercih edilen mekansa ucuz içki ve iyi müziğin olduğu Mr Guitar’dır.

Yangon Festivaller

Shwedagon Pagoda Festivali (Tabaung Dolunayı zamanı)

Panguni Utram (Mart-Nisan)

Dokuma Festivali ve Yarışması (Tazaungmone Dolunayı zamanı)

Mae Lamu Pagoda Festivali (Nadaw Dolunay zamanı)

Popa Koruyucuları Festivali (Nadaw Dolunay zamanı)

Yangon Fotoğraf Festivali (Mart)

Yangon Resmi Tatiller

Bağımsızlık Günü (4 Ocak)

Kayin Yeni Yılı

Birleşme Günü (12 Şubat)

Çiftçi Günü (3 Mart)

Silahlı Kuvvetler Günü (27 Mart)

Maha Thingyan (Su Festivali)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Şehitler Günü (19 Temmuz)

Ulusal Gün (24 Kasım)

Noel (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Yangon İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 192

Yangın: 191

Polis: 199

Yangon Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yangon’a gidebilmesi için vize almaları gerekmektedir. Klasik vize başvurusunun yanında, e-vize olarak da başvurulabilmektedir.

Türkiye Yangon Dış Temsilcilikleri

NEPİDO BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: No.19 (AB), Kan Yeik Thar Street, Mayangone Township, Yangon, Myanmar

Telefon: 00 95 1 662 992

Faks: 00 95 1 661 365

[email protected]

Yangon Para Birimi

Myanmar sınırları içerisinde yer alan Yangon’un para birimi Myanmar Kyatı’dır. 1 TL yaklaşık 416,60 Myanmar Kyatı’dır.

Yangon Resmi Dili

Myanmar sınırları içinde yer alan Yangon’un resmi dili Birmanca’dır. Ülkede ayrıca Kachin, Kayah, Karen, Chin, Mon, Rakhine ve Shan gibi yerel diller de ulusal dil sayılmaktadır.

Yangon Saat Farkı

Yangon (GMT +6.30) ile Türkiye (GMT +2) arasında 4 satt 30 dakika zaman farkı vardır.

Yangon Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 25oC
    • Şub 27oC
    • Mar 29oC
    • Nis 31oC
    • May 29oC
    • Haz 27oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 27oC
    • Eki 28oC
    • Kas 27oC
    • Ara 25oC

Kısa Kısa

Nüfus: 7,360,703 / Dil: Birmanca / Para Birimi: Myanmar Kyatı (MMK) / İklim: Tropikal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 5 gün