Heykelleriyle Kars

Ruslar’dan kalma taş binaları ile St. Petersburg'u andıran bir şehir Kars... Kars kaşarı ve Karakovan balı ile üne sahip olan Kars'ın görülmeye değer en önemli yeri kent merkezine 40 kilometre mesafedeki Ani Harabeleri.

Ermenistan - Türkiye sınırını oluşturan Arpaçay kıyısında kurulmuş çok eski bir yerleşim yeri olan ani Harabelerinin zamanında dünyanın 4. büyük şehri olduğu söylenenler arasında. Çünkü o dönemde tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan bu antik kentin nüfusu 100 bin kişi civarındaymış. Buradaki iki kademeli surlar yapıldığı dönemde 4,5 kilometre olsa da günümüze sadece 100-150 metrelik kısmı ulaşmış.

Ani Harabeleri, büyük bir Agora ve hamama da sahip. Ancak bana göre buradaki en etkileyici kısım Kurtarıcı İsa Kilisesi. Balgat krallığı tarafından inşa edilmiş olan kilise, yıldırım düşmesi sonucu ikiye ayrılmış. Bir yarısı tamamen yıkılırken diğer yarısı ayakta kalmış.

Buradan sonra 1265’de yapılmış olan ve içinde freskler bulunan Tigan Hones tarafından yaptırılmış olan Resimli Kilise’ye geçiyoruz. Bu kilisenin altında bir de 100 metrekarelik bir yer altı şehri bulunuyor. Diğer önemli yapı ise 987’de katedral olarak yapılan, ancak 1064 sonrası camiye çevrilen Büyük Katedral, nam-ı diğer Fethiye cami…

Kars, belki de Türkiye’nin en geniş kaldırımlarına sahip şehri. Tabii bun da da Ruslar’ın büyük payı var.

Kentin en dikkat çekici unsurlarından biri tepeye kurulu kalesi. Bu kale 1153 yılında Selçuklular'a bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin'in isteği ile yaptırılmış. Kale doğu-batı istikametinde 250 metre, kuzey-güney istikametinde ise yaklaşık 90 metre. Ancak 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında büyük tahribata uğramış. Zaten bu savaş sonrasında da 40 sene boyunca Ruslar’ın hakimiyetinde kalmış. Bu nedenle kentteki taş evler hep Ruslardan kalma. Bu binaların 101 tanesi günümüzde koruma altına alınmıştır. Ruslar burayı yeniden inşa ederken Hollanda’dan mühandisler getirmişler ve kentte ızgara sistemini uygulamışlar. Bu nedenle kent çok düzenli.

Kentte Kümbet Cami yani 12 Havariler Kilisesi, Kars Müzesi ve KarsTabyaları da görülmesi gereken en önemli yerlerden.

Kars, Türkiye'de en çok heykele sahip olan şehirdir. Özellikle 2000 senesi sonrası heykel yapımına ağırlık verilmiştir. Kars'ta bulunan önemli heykellerden bazıları: Leyla ile Mecnun heykeli, Dört mevsim kadın heykeli, Meyve toplayan kadın heykeli

Türkiye'nin en büyük heykeli olarak 2006 senesinde yapımına başlanan İnsanlık Anıtı, heykeltraş Mehmet Aksoy tarafından, tüm Dünya'da barış ve hümanizme katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. 35 metre genişliğe ve 30 metre yüksekliğe sahip olan heykel, Ermenistan'dan da görülecek şekilde yapılmıştır. Ancak ÇEŞİTLİ nedenlerle yıkılmıştır.

Kars’ta kutlanan en önemli festivaller ise Kars Kafkas Kültürleri Festivali, Uluslararası Altın Kaz Film Festivali, Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı ve Kaşar Festivalidir.

Kaşar demişken, buraya gelip Kars Kaşarı yemeden ve almadan dönmemelisiniz. Aynı zamanda bölgede Çeçil ve Gravyer peyniri de oldukça yaygın.

Yörede bulunan Kuyucuk gölü ve kuş cenneti de doğa meraklıları ve kuş gözlemcileri için bir seçenek. Aynı zamanda kente yaklaşık 55 km. mesafede bulunan Sarıkamış'a giderek kış aylarında kayak yapmak da mümkün.

Kars'da ulaşımı kolay konumuyla ve muhteşem yemekleriyle çok tercih edilen Kars Konak Hotel ve The Gala Palace Suits otellerinde kalabilirsiniz. 

HÜSEYİN YILMAZ

Yazar Hakkında

HÜSEYİN YILMAZ

 1942 Sinop Ayancık doğumluyum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Mecburi hizmet nedeni ile Hakkari, Yüksekova, Siirt’te görev yaptım.