Kosta Rika'ya Giriş ve Arenal Volkanı

Nikaragua’nın Granada kentinden yola çıkarak Nikaragua gölü boyunca devam ederek Kosta Rika’ya doğru ilerledik. Bu seyahatimde El Salvador'dan beri Pan American highway ya da bir diğer ismi Transamerika otoyolunu takip ediyoruz. İsminin otoyol olduğuna bakmayın gidiş-geliş iki şerit sıradan bir yol. Asıl özelliği Alaska'da başlayıp Patangonya'da sonlanması. Yani tüm Amerika kıtasını Kuzey'den Güney'e kat eden bir yol.

Sınıra gelmeden önce Nikaragua’da yolda Rivas kentine uğradık.  Rivas’taki taksiler bir hayli ilginçti.

1 dolar 24 Nikaragua cordobası ediyor. Nikaragua'da Galon sistemi uygulanıyor yani normal benzinin bir galonu 32.20 cordoba. 1 Galon da yaklaşık 3,6 litreye denk geliyor...Basit bir hesapla benzine sıradan bir Nikaragua vatandaşının ödediğinin 6 katını ödüyoruz!!!

Sonunda Kosta Rika sınırına geldik, sistem biraz saçma. İki sınır arasındaki tampon bölgeyi araçtan inip valizlerinizle yürümek zorundasınız. Durum böyle olunca yeni bir iş kolu doğmuş: "valiz taşıyıcılar"

Sınırı geçiyor ve yola devam ediyoruz.

Guanacaste Ulusal parkından geçerek Liberia üzerinden Arenal milli parkına doğru yol alıyoruz. Bu sırada tepesi tüten ilk aktif volkanımızla da karşılaştık.

Latin Amerika’nın en önemli noktalarından biri olan Kosta Rika aktif volkanları ile ünlü.  Bu ülkenin en önemli özelliklerinden bir diğeri de ordusu bulunmayan bir ülke olması. Küçük bir ülke olan Kosta Rika’nın anlamı ise Zengin Kıyı.

Sınırı geçtikten sonra yaklaşık 5 saat daha yol gidiyoruz ve sonunda Arenal Volkanı Milli Parkına ulaşıyoruz.

Arenal milli parkı, Alajuela bölgesinde olup başkent San Jose’nin 90 kilometre kuzey batısında yer alıyor. 1633 metre yükseklikteki volkan genç volkanlar kategorisinde değerlendiriliyor ve 7.500 sene kadar önce oluştuğu tahmin ediliyor.

Diğer bilinen isimleri ise Pan de Azucar, Canaste, Volcan Rio Frio ve Guatusos tepesi.

Bu bölgede çok zengin bir hayvan çeşitliliği var. İlk olarak maymunlarla karşılaştık. Daha sonra da bu hayvancıklara…

Bunlara "pisot" diyorlar. Bir çeşit rakun benzeri hayvan sanırım. Aslında Kosta Rika ormanları zehirli kurbağaları ve yılanlarıyla ünlü, ama mümkünse karşılaşmak istemiyorum…

Milli park sınırları içinde bir de göl var. Arenal Volkanının etekleri boyunca uzanan göl ismini de volkandan alııyor, "Arenal Gölü"

Arenal Volkanı, dünyadaki en aktif volkanlardan biri, ilk üçün içindeymiş.

Kaldığım Lodge Arenal Paraiso, ormanın ortasında bir yerde. Odam Volkana tam cepheden bakıyor, fotoğraflardan belli olmuyor ama çok heybetli ve ürkütücü bir görüntüsü var.

Bildiğin gölgesindesin yani:)

Bir volkanın dibinde olduğumuzdan olsa gerek her yerden sıcak su fışkırıyor, bu yüzden gecenin köründe böyle görüntülerle karşılaşabiliyorsunuz:)

Tüm Orta Amerika ülkelerinde sabah öğle akşam Gallo Pinto denilen bir yemek tüketiyorlar. Pirinc ve siyah fasulyeden yapılıyor.Tadı güzel ama hergün de yenmez ki…

Bölgedeki ikinci günümüzde Arenal Volkanı'nın eteklerinde trekking yaptık.  Volkan Kosta Rika'nın 7 volkanından biri ama en tehlikelisi. Zira iç maddesi cam ve ayrıca piroklastik akıntı da sergileyebiliyor.

Son büyük patlamasını 1968 senesinde gerçekleştirmiş ve yamacında yer alan 90 haneli bir köy olan Tabacon isimli köyü yerle bir etmiş. Şimdi sadece otlar ve yeni biten ağaçlar var. Kimse kurtulamamış.

Bu patlama sırasında bir otomobilden daha büyük kayalar saatte 800 km hızla kilometrelerce uzağa fırlamış. İşte o kayaların açtığı kraterlerden biri. Geçen 45 yılda kraterin tam ortasında bir ağaç bitmiş...Doğa her zaman kendini yeniler yeter ki ona zaman verilsin.

Arenal Volkanı'nın iç malzemesinin cam içerikli olduğunu söylemiştim. Gecen 45 yıla rağmen ortalıkta sanki bir gece öncesinden ayyaşlar alem yapmış gibi cam kırıkları dolu. Tabii bunlar doğal cam parçacıkları…