Seyahat Etmek Sizi Nasıl Etkiler?

Bugüne kadar seyahatlerin etkisini sadece ”mutluluk” sözcüğü ile tanımladık; fakat ”seyahat etme” eyleminin sosyal, psikolojik vb. olmak üzere birçok yönü daha var. Sizin karakterinizden, beyninize kadar bir çok noktada seyahat etme eylemi kendini gösteriyor. Bende bu etkileri merak edip araştırdım ve sizin için derledim. Bakalım seyahat etmek bizi nasıl etkiliyormuş?
 
1-Uzun seyahatler karakterinizi etkiler!


Terezin Nazi Kampı

Kesinlikle doğru. Birçok arkadaşınızda yurt dışına gidip geldikten sonra çeşitli değişimler fark etmişsinizdir. 2 aylığına bile gitse 2 ay sonra onda bazı değişimler olmuştur. Gittiği kültüre bağlı olarak ya daha rahat olmuştur; ya daha realist düşünüyordur ama o eski o değildir.

En basiti kendimden örnek vereyim; Londra’da 2 ay kaldıktan sonra 20 sene yaşamış olduğum İstanbul’u sorguladım. Dönünce buranın düzenini de değiştirme kararı aldım. Her ne kadar birkaç ay sonra fabrika ayarlarıma dönmüş olsam da değiştim mi değiştim :)

2-Daha yaratıcı olursunuz!


Artvin/Erimeyen Karlar

Düşünün 5 ülke görmüş bir insan mı yoksa sadece 1 ülke görmüş bir insan mı daha yaratıcı olabilir? (Yaratıcılık konusundaki yetenekleri eşit) Bence 5 ülke gören biri. Çünkü farklı kafalar, farklı kültürler, farklı politikalar derken her gittiği yerde kendi ülkesinden farklı olan birçok şeye tanık olur. Bu da bireye görüş olarak çok yönlülük sağlar. Bir hadiseye farklı yönlerden bakan kişilerde tabi ki daha yaratıcı olur!

3-İnsanlığa güven ve inanç duygunuz artar!


Londra

Bu ne kadar iyi ne kadar kötü bilmiyorum ama seyahatin böyle bir etkisi de varmış. Ben bunu biraz ülke imajını olumlu algılama ile ilişkilendirebilirim. Yani diyelim ki siz Fransa’ya gittiniz. Fransızlar için hep kötü şeyler söylemişlerdi; fakat o insanların bahsedildiği gibi olmadığını gördünüz. Bu noktada o ülke insanlarına daha fazla güven ve inancınız oluşabilir. Onun dışında da o kadar seyahat eden biri olmama rağmen ne insanlara inanıyorum ne de güveniyorum! Bende o olay oluşmadı yani :) Siz siz olun kimseye güvenmeyin! :)

4-Sizi daha korkusuz yapar!


Madame Tussauds Londra/Atamın yanında

Gerçekten de öyle. Önceden bir yere giderken: ”Ya konuşamazsam ya şu olursa ya bu olursa!” derken seyahat ettikten sonra o laf: ”Hallederiz sıkıntı yok!” cümlesine dönüşüyor. Dil korkusu falan hak getire. Gezdikçe onu bile atlatıyorsunuz. Baktınız İngilizce bilmiyor ya da siz bir kelimeyi getiremediniz, ”ben hallederim” deyip kenara çıkıyorsunuz.

Hele insanların: ”Gitme ölürsün!” dediği yerlere giden birilerinin olduğunu görüp sizin de cesaretlenmeniz…

5-İzin alan çalışanların daha verimli, moralleri daha yüksek ve mental açıdan daha az işten ayrılmak istemelerini göz önüne alırsak daha az stres ve daha az tükenmişlik yaşarsınız!


Kemer/Antalya

Bazılarınızın çılgın yoğun işleri vardır eminim ki... Seyahat fotoğraflarına bakarken size ”darısı başıma” dedirten ve sizin canınızı çıkaran… Fakat siz tatile çıkmadığınız an veriminiz düşer. Maalesef ki bunu sizi hunharca çalıştırmaya yemin etmiş işverenleriniz anlamayabilir. Sizi ısrarla çalıştırmak isteyebilir ve siz tükenebilirsiniz. Seyahat etmek ve ettirmek çalışma hayatına renk verir, söyleyin onlara!

6-Kalp krizi ve damar hastalıkları riskiniz azalır!


Çengelköy

Bunu ilk okuduğumda bende şaşırdım; fakat gerçek böyleymiş. Yapılan araştırmalara göre yılda iki kez seyahat eden kadınlarda kalp krizi ve damar hastalıkları önemli derecede azalıyormuş. Benzer şekilde; yıllık izne çıkmayan erkeklerin ölüm riskinin %20 olduğu ve yaklaşık %30 gibi büyük bir oranda ölüm riskinin de kalp krizinden kaynaklanacağını belirtiliyor.

7- Yeni görüşlere açık olmanızı sağlar!

Prag

Daha önceden de bahsettiğim gibi farklı kültürden insanlarla bir arada olmak sizi farklı kılıyor. Önceden belli bir sınır içerisinde hapsolup kalmışken seyahat ettikten sonra sınırlarınızı aşıyorsunuz. Bu sadece fiziksel bir eylem değil; zihninizde sınırlarını aşıyor.

8-Beslenme düzeniniz aniden değişir!


Prag’da Gulaş Çorbası keyfi.

”Aaa bu ülkenin Gulaş Çorbası mı meşhur?”, ”En iyi pizzacı orada mı?” derken bir bakarsınız farklı farklı yemeklerle haşır neşir olmuşsunuz. Belki bir gün önce evinizde ev yemeği yerken bir gün sonra Mc Donalds’da hamburger yemenizde muhtemeldir…

9-Başka bir dili konuşurken beyniniz daha güçlü ve hızlı olur!


Bratislava’da yolda tanıştığımız yabancı dostlarımız

Yapılan araştırmalar, iki anadile sahip olan kişilerin daha zeki olduğunu ortaya çıkarmış. Şimdi bu doğrultuda düşünürseniz; kendi anadiliniz dışında bir dil daha kullanmaya çalışmak, kelimelerini ezberlemek veya cümle kuruluşlarını toparlamak derken beyin çalışır da çalışır. Ne demişler işleyen demir pas tutmaz! Siz seyahatlerinizde başka dil konuşmaya çalıştıkça da beyniniz daha güçlü ve daha hızlı olur.

10-Yaşam alanınızın dışında aşık olmanız daha muhtemeldir!


Bratislava/Herkeslere selam veren amca

Benim bugüne kadar başıma böyle bir şey gelmedi :) Fakat; bu bulgu dikkatimi de çekmedi değil. Bunu aslında şuna bağlıyorlar; dinlendiğin zaman streslerden uzaklaşacağın için kafanda boşalmaya başlıyor. E tabi kafa boşalınca da ”fall in love” :)
Bunlar harici sizde etkileri ne şekilde? Lütfen paylaşın benimle :) Sevgilerimleee… (Ne kadar kafiyeli bir son)

Kaynak: http://www.theatlantic.com/health/archive/2015/03/for-a-more-creative-brain-travel/388135/
http://www.buzzfeed.com/anniedaly/travel-makes-you-a-better-person#.iaBVOvbWP
http://elitedaily.com/life/ways-travel-affects-body/1029885/
http://www.bbc.com/travel/story/20130130-can-travelling-make-you-healthier
http://www.bbc.com/travel/story/20130130-can-travelling-make-you-healthier
http://articles.chicagotribune.com/2014-01-28/travel/sc-trav-0128-travel-mechanic-20140128_1_brain-20-percent-health
Ve benim tecrübelerim :P