Gürcistan'in Kalbi Tiflis

Gürcistan'ın kalbi Tiflis'ten buram buram tarih kokan bir tur getirdim size :) Az ama öz sayılabilecek turlarımdan biriydi kendisi. Koskoca bir şehri tek bir güne sığdırmayı başardım. Bunda tüm turistik yerlerin birbirine yakın olmasının büyük bir payı vardı.Peki, nasıldı Tiflis? Başlayayım hemen anlatmaya. Öncelikle başkent olmayı hak eden bir ağırlığı var Tiflis'in. Ağır başlı, yaşlı ve kendinden emin bir şehir. Batum kadar hareketli değil kendisi. Hatta denizi olmadığı için benim için eksik bir şehir sayılır; fakat kendine göre değerli tarafları da var...

Ulaşım
Sarp kapısından geçiş yaptıktan sonra Batum ile Tiflis arası yaklaşık 6 saat sürüyor. Bunlara molaları da dahil edersek yarım saat ya da bir saat fark edebilir. Tren ile giderseniz yolunuz yaklaşık 5,5 saat sürecektir. Uçak ile de giderseniz bu süre 20 dakikaya inecektir.

Yol Durumu
Araba ile gitmeyi tercih ederseniz yolda çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü Gürcülerde ''durmak, yol vermek'' gibi kavramlar yok. Hani derler ya ''Paşaya kelle mi yetiştireceksin?'' İşte tam olarak Gürcülerin araba kullanması bu sözün bir özeti gibi. İnanılmaz hızlı kullanıyorlar. Ayarsız bir şekilde sollayabiliyorlar. Ayrıca direksiyonları hem sağda hem solda olan arabalar olduğu için trafik akışı karışabiliyor. O yüzden Tiflis yoluna gidecek kişi keskin virajlara, ani frenlere ve durmayacak olan arabalara alışkın olmalı.

Tiflis'de Ulaşım
Tiflis'in merkezinde yürüyerek gezebilirsiniz. Çünkü gezilecek yerler birbirine yürüme mesafesinde kalıyor. Şehir içinde ille bir ulaşım aracına binmek istiyorsanız mutlaka fünikülere binin. Füniküler üç kişi için tek yön 5 Lari.

Konuşulan Dil
Gürcistan'da malumunuz ana dil Gürcüce. O yüzden Gürcüceniz varsa avantajınız büyük. Gürcüceye hakim değilseniz de İngilizce sizi kurtarır. Ayrıca Tiflis'te Azeriler de fazla olduğu için Türkçe konuşarak da size yardımcı olabilirler.

Para Birimi ve Para Bozdurma
Para birimi Lari. 1 Lari an itibariyle 0,76 TL ediyor. Tiflis'e gittiğinizde kesinlikle merkezi yerlerde bozdurmayın, kazıklanabilirsiniz. Mutlaka daha içlere girip paranızı bozdurun. Batum'dan geçecekseniz de para bozdurma işini Batum'da halledin.

Gezilecek Yerler

Barış Köprüsü: Tiflis'in en afilli noktalarından biri diyebiliriz. Kura Nehri üzerine kurulu olan köprü, Tiflis'e farklı bir hava katmış. Köprü üzerinden nehri izlemek ise büyük bir keyif.

Kartlis Deda: Tiflis'te bulunan bu heykel, şehre indiğinizde size ''Hoşgeldin!'' diyor. Bir elinde kase, diğer elinde ise kılıç bulunuyor. Bu heykele ulaşmak için teleferiğe binebilirsiniz.

Rike Park: Köprünün diğer tarafında yer alan bu park, dinlenmek için muhteşem bir alan. Aynı zamanda fünikülere de buradan binebilirsiniz.

Narikala Kalesi: Kartlis Deda'nın heykelinin bulunduğu bölümde bulunan kale Tiflis'in önemli turistik yerlerinden biri. Aynı zamanda, Tiflis'i izleyebileceğiniz alanlardan da biri. Ayrıca o bölümde Metekhi Katedrali bulunuyor.

Eski Tiflis: Eski Tiflis adından da anlaşılacağı gibi Tiflis'in tarihi dokularını içinde barındıran bir bölüm. Bu bölümde, tarihi dokuların yanı sıra şelaleler, ilginç yapılı evler ve oturabileceğiniz birçok mekana rastlayabilirsiniz.

Paliashvili Opera Evi: Opera evini ilk gördüğümde uzun süre ne olduğunu anlayamadım. Çünkü gerçekten çok görkemli bir yapısı var. Farklı farklı şeylere yordum; fakat en nihayetinde öğrendim ki opera binasıymış :) 1851 yılında inşa edilen bu yapı, Doğu Avrupa'daki en eski yapılardan biri.

Gürcü Ulusal Müzesi: Gürcülerin tarihini anlatan bu müzeyi gezmek saatlerinizi almıyor; fakat Gürcüleri anlamak için bu müzeyi de gezmeniz gerekiyor. Yetişkinler için 5 Lari, öğrenciler için ise 1 Lari olan bu müzede eski dönemlere ait paralar, araçlar, o dönemleri anlatan bölümler yer alıyor.

Rustaveli Caddesi: Avrupa'nın cadde yapılarını anımsayacağınız cadde, kesinlikle Rustaveli'dir. Gürcü Ulusal Müzesi de burada yer alıyor. Aynı zamanda cadde üzerinde alışveriş yapabileceğiniz yerler ve bir şeyler yeyip içebileceğiniz kafeler bulunuyor. Rustaveli Caddesi'nde Gramofon çalan adam heykeline de rastlayacaksınız.

Özgürlük Heykeli: Puşkin Caddesi'nde yer alan Özgürlük Heykeli, şehrin en görkemli yerlerinden biri. Aynı zamanda adından da anlaşıldığı üzere burası Özgürlük Meydanı. Birçok kafenin bulunduğu bu meydan, Tiflis'in ilgi çekici noktalarından biri.

Gürcüler Ortodoks oldukları için Tiflis'in her yerinde haç işaretlerine rastlamanız mümkün. Bu yüzden neredeyse adım başı kilise var. Merak ettiğiniz ilginizi çeken bir kilise olursa girebilirsiniz; fakat ayinlerin olduğu saatlerde girmeniz pek mümkün değil. Tiflis'te tepeye çıkıp manzaraya baktığınızda tepesi parlak renkte olan bir kilise (Holy Trinity Cathedral of Tbilisi) göreceksiniz. Kiliseler arasında o ve Kartlis Deda'nın olduğu bölgede bulunan katedral görülebilir diyebilirim.

Yeme-İçme
Gürcülerin yemek kültüründe Khacapuri, Hınkali gibi yemekler vardır. Mutfakları her ne kadar kendilerince zengin olsa da bizim damak tadımıza her anlamda uyum sağlaması zor. Aynı zamanda yemeklerinde domuz eti de kullandıkları için bizim mutfağımıza ters düşüyor.
İçki anlamında da duyduğum kadarıyla şarapları meşhur. Aynı zamanda birçok yerde kendilerine özgü biraları var.

-Önerilen Mekan
La Trappe: Köprünün yanında bulunan bu kafeyi biz sevdik. Haçapuri, çorba, 2 Türk kahvesi, kola ve 2 su 31,20 Lari idi. Bence Gürcistan için gayet uygun :)Özgürlük Parkı'nın yanındaki dönerci: Dönercinin adını almayı unutursam böyle olur. Adını bir türlü hatırlayamadım ama helal kesim bir şeyler yemek istiyorsanız oraya gidebilirsiniz.

Tiflis'e yolunuz düşerse umarım işinize yarar :) Sevgilerimle...