Batna (Cezayir) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Cezayir zengin tarihsel değerlerle yıllarca birçok kültüre ev sahipliği yapmış, Kuzey Afrika ülkesidir. Bölge tarihsel süreçte önce Romalılara, daha sonra Osmanlı İmparatorluğuna ve son olarak Fransız devletinin egemenliği altından kalmış, yerel halkın devrimci hareketleriyle çok sonraları bağımsızlığını kazanmıştır. Cezayir’in sahip olduğu büyüleyici doğal güzelliklerinden en önemlisi Sahra Çölü'dür. Batna ise eşsiz güzellikleri ve tarihi dokusuyla Cezayir’in kuzey doğu noktasında konumlanmış bir ildir. İsim kökeninin tam olarak anlamı bilinmese de çoğu tarihçi isim anlamının arabo-berberian karışımından oluştuğu noktasında hem fikirdir. Dilimize göre anlamı, “bu gece uyduğumuz yer” olarak çevrilebilir. Yaklaşık 290,645 nüfuslu bu şehir Cezayir’in en büyük beşinci şehri olma niteliği taşıyor. Coğrafi konum itibariyle bu il, Kuzey ve güney Atlas dağları arasından konumlanmış küçük bir beldedir.
Tarihi olarak şehir, bir Fransız kalesinin konumlanmasıyla hayat buldu. 1844 yılında yapılan bu kale, Fransızların bir nevi garnizon şehri konumundaydı. Amaç ise Sahra çölü ve Atlas dağları arasında bulunan Kantara geçidinin, şehre sızmaya çalışan işgalci kuvvetlere karşı korumasının sağlanmasıydı. Böylelikle hem Atlas dağları arasında devriye kuvvetleri rahat hareket edebilecek hem de geçit gözlemlenebilecekti. Yaklaşık 4 yıl sonra bu kalenin çevresi yerleşim yeri olarak mesken tutuldu ve şehrin nüfusu hızla artmaya başladı. Önceleri bu beldenin ismi Nouvelle Lambese olarak adlandırılsa da 1849 yılında Batna olarak değiştirildi. Cezayirlilerin, Fransızlara karşı verdiği bağımsızlık mücadeleleri 1954 yılında başladı. Şehrin sakinleri yaşadıkları bu sömürgeciliğe karşı ayaklandılar. Ayaklanma filizlenerek şehrin dört bir yanına yayıldı. Böylelikle Batnada, tarih kitaplarına konu olan bir ayaklanma hareketi yani Cezayir Devrimi başladı. 5 Temmuz 1962 yılında Cezayir, Fransız sömürgesinden kurtularak bağımsızlığını ilan etti. Son yıllarda bu belde tarımsal olarak büyük sıçramalar yaptı. Günümüzde bölgenin tarımsal üretimi bir Uluslararası güce dönüştü. Şehrin temel ihracat kaynakları tarım ve ormancılık ürünlerinden oluşuyor ancak bu düzen yeni şekillendi diyebiliriz. Çünkü 1970li yılların ilk yarısında bölgedeki üretim ağır sanayiye dayanıyordu.
Fransız egemenliği altında geçen yıllar elbette ki bölgenin mimarisini de yansımıştır. Fransız düzeni anlayışıyla inşa edilmiş dikdörtgen meydanlar, geniş bulvarlar, yürüyüş yapmak amacıyla Fransız mimarisinin etkisiyle döşenmiş taşlar, günümüzde Fransız kültürünün bir zamanlar bölge için ne derece etkin olduğunu gösteriyor. Batna son yıllarda sanatsal anlamında da atılımlar yaptı. Şehir de her geçen gün bir yenisi eklenen kültür merkezleri bulunuyor. Birçok genç yetenek bu sahnelerde yoğun çalışmalarla halkın karşına çıkıyor. Tarihte bir dönem bölgeye hâkim olan Romalılardan kalan kalıntılar ise, barnanın en muhteşem turistik yerlerinden biridir. Timgad ve Lambaesis kalıntılarını ziyaret ederek Antik Roma imparatorluğu hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz. M.S.1. yüzyıl civarlarında inşa edildiği düşünülen Timgad, ilk zamanlarda merkezdeki ticaretin kontrolünde önemli bir rol oynadı. Yani ticaret Roma döneminde de Fransız döneminde de ve günümüzde de bölgenin yönetilmesinde temel dayanaktı.
Ülkenin zenginliği ve jeopolitik konumunun özelliği elbette ki sadece tarımsal anlamda değil, sahip olduğu doğal kaynakları da etkilemiştir. Bölgede petrol, doğal gaz, demir gibi önemli kaynaklar bulunmaktadır. Bölge, diğer şehir merkezlerine karayolu ve demiryolu ile bağlanmaktadır. Ana karayolu Akdeniz kıyısındaki Annaba'ya gider. Bölgeye hava yoluyla ulaşmak isteyenler ise, şehirde bulunan Batna Havaalanını kullanabilirler. Yılın birkaç ayı şehirde ki sıcaklık 25 derecenin üzerinde seyreder, bazen de 38 dereceye ulaşan sıcaklıklar görülür. Özellikle kasım ve mart ayları seyahat için çok tercih edilebilecek aylar değildir çünkü bu aylar diğer aylara nazaran daha soğuk geçer. İlkbahar ve sonbahar aylarının ortaları bölgeyi ziyaret etmek için en uygun aylardır diyebiliriz. Şehirde hem yerel lezzetlerin sunulduğu hem de güzel bir şehir turu sonrası dinlenme mekânı olarak çeşitli kafeler mevcuttur. Salon De The, Cafe Dariassa, Cafe El Wieam, Cafe Melakhessou, Cafe Du Coin,Cafe Sport,Cafe Rafik,Cafe Mehdi ve Cafe Larbaa bölgede bulunan ünlü kafelerden bazılarıdır. Özellikle yerel Cezayir kültürünü kafelerin mimari yansımalarında görmek işten bile değil. Kısacası kronolojik kültürel birikimi ve mimarisi, tarihsel dokusu, bağımsızlık savaşları, birbirinden lezzetli yemekleriyle Afrika kıtasında konumlanmış bu şehir mutlaka gidip görmeniz gereken yerlerden biri.
Batna (Cezayir) Nerededir?
Kuzey Afrika ülkesinin en büyük yüzölçümüne sahip olan Cezayir, Arap ülkelerinden biri olarak kabul edilir. Cezayir, kuzeydoğuda Tunus, doğuda Libya, güneydoğuda Nijerya ve batıda bulunan Fas devletlerinin sınır komşusudur. Ülke bir Arap ülkesi konumunda bulunduğundan dolayı, ülke için aynı zamanda bir İslam ülkesi de diyebiliriz. Cezayir’in en büyük beşinci şehri olan Batna ise, Kuzey ve güney Atlas dağları arasından konumlanmış küçük bir beldedir. Şehrin toplam nüfusu ise 290,645'tir.
Batna (Cezayir) Ne zaman gidilir?
Batnada yazlar oldukça sıcak ve kısa sürmektedir. Kışlar ise yazlara nazaran daha uzun ve yüzü tahriş edici bir soğukluktadır. Eğer yüzme gibi aktiveler gerçekleştirmek istiyorsanız beldeyi ziyaret için en iyi zaman Haziran ve Ağustos aylarıdır. Yılın en sıcak ayı Temmuz, en soğuk ayı ise Ocaktır. Nem miktarı ise sıcaklık ile ters orantılı olarak en az temmuz ayında görülür. Mart ayı yıllık yağış miktarının en fazla olduğu aydır. Yağışlı bir hava koşulu gezi için pek iyi bir alternatif olarak düşülmediğinden bu aylarda seyahat etmekten kaçının. Özetleyecek olursak, en uygun hava koşullarının görüldüğü Mayıs, haziran, eylül ve ekim ayları, şehir ziyareti için en makul aylardır.
Batna (Cezayir) Nasıl Gidilir?
İstanbul havalimanından bölgeye, haftanın her günü direkt uçuş seferleri bulunmaktadır. Yaklaşık 3 saat süren yolculuk, uçağın Cezayir’in Batna şehrindeki Mostefa Ben Boulaid Havalimanına (Batna havalimanı) varmasıyla son bulmaktadır. Ancak Cezayirden varmak isteyenler için karşımıza iki seçenek çıkıyor. İlki 6 saatte Batna şehrine ulaşım imkânı sunan, her iki saate bir kalkan, yaklaşık 25 ila 40 Türk Lirası arasında değişen ücretleri ile Otobüs yolculuğudur. Diğeri ise zaman yönünden tasarruf etmenizi sağlayan yaklaşık olarak 4 saat 40 dakikada sizi şehre ulaştıran taksidir. Cezayir’in geleneksel meydanlarından biri olan Kasbah bölgesinde, günde iki kez kalkan ve ortalama 9 saat 40 dakikada, 60 ila 118 Türk Lirası karşılığında sizi bölgeye ulaştıran tren seferleri de mevcuttur.
Batna (Cezayir) Gezilecek Yerler
Timgad
Bu mükemmel tarihi yapı için kısaca Afrika’nın Efes’i diyebiliriz. Roma imparatorluğunun kuzey Afrika’da kurduğu en büyük yerleşim yeri unvanına sahiptir. Romalılar döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmış bu hoş tarihi yapı, MS 100 civarların da İmparator Trajan tarafından askeri bir üs mahiyetinde yapılmıştır. Yapı, Batna şehrinin yaklaşık 35 kilometre doğusunda yer almaktadır. Arkeolojik kazılara dayanarak yapının içerisinde yer alan, 3. Yahut 4. Yüzyıldan kalma Julius Quintianus Flavius Rogatianus tarafından yaptırıldığı düşünülen bir kütüphane de bulunmaktadır. Kütüphanenin yanı sıra bu yerleşim merkezinde yaklaşık 3.500 kişilik bir oturma kapasitesine sahip açık hava tiyatrosu bulunmaktadır. Coşkulu kalabalık için roma döneminde pek çok oyunun sergilendiği tahmin edilmektedir. Yapılan kazılar sonucundan Latince alfabesinde yazılmış şu sözler bulunmuştur. “Avlanmak, banyo yapmak, oyunlar oynamak, gülmek; işte yaşamak budur!” Aslında bu sözler, Romalıların hayat felsefesini yansıtması bakımından delil niteliğindedir. Timgad yaklaşık 1000 yıl önce tarihe gömülmüş olsa da bugün de pek çok kişinin aynı yaşam felsefesiyle hareket ettiğini söylemek mümkün. Bu tarihsel kalıntı roma dönemlerindeki şehir planlamasında sıklıkla kullanılan ızgara planının en iyi örneklerinden biridir.1982 yılında Unesco tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır. Romanın son dönemlerde etkinliği kaybetmesi ve Arap kabilelerin roma kalıntılarını tahrip etmesiyle Timgad 1000 yıldan fazladır çöl kumlarının altında bulunmaktaydı.
1st November Mosque
1 Kasım 1954 yılında inşa edilen bu cami batna şehrinin Biskra şehrine bağlı caddesinde konumlanmıştır. 30.000 kişilik ibadet alanıyla Cezayir’in en büyük camisidir. Cami şehrin birçok noktasından gözlemlenebilmektedir. İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri bu camide sergilenmektedir. Cami 1980li yıllarda restore çalışmalarıyla 2003 yılında ibadet için tekrar açılmıştır. Caminin ortasında devasa bir kubbe, bu kubbeyi taşıyan çevresine konumlanmış sütunlarıyla yapı, dönemsel bir mimari özelliği taşımaktadır. Caminin kuruluş amacı ise, İslami bir kutlama niteliği taşımasıdır. Öyle ki bu dönemde bölgede hüküm süren Fransız sömürgesi ve Hristiyanlık etkisini kaybetmeye başlamış, İslam dini yeniden yükselişe geçmiştir. Bu olaylar, bir kurtuluş niteliğinde, Cezayir’in en büyük camisinin yapımına neden oldu.
Mausoleo Real Numida de Medracen
Batna şehrinin 35 kilometre kuzeydoğusunda bulunan bu bölge, Berber Numidia kralının içinde bulunduğu, M.Ö. 4. Yüzyıldan kalma bir türbedir. Numidia krallığı, eski zamanlarda Cezayir'i yöneten ilk krallıktır. Anıtta mısır ve Yunan mimarisinin izlerini görmek mümkün olsa da türbe, bakımsızlıktan dolayı yer yer tahrip olmuş ve çürümeye başlamıştır. Anıtın girişinde türbe hakkında bilgiler sunan bir plak çalmaktadır. Türbe ulaşım olarak son derece merkezi bir konumda olup, Batna Havaalanının birkaç kilometre doğusunda yer alıyor. Maalesef bölgede tuvalet ve yemek yerleri bulunmuyor. Bu sebeple anıtı gezerken, yanınızda atıştırmalık getirmenizi tavsiye ederiz. Sözün kısası bu anıt için muazzam bir mühendislik örneği demek hiç de yanlış olmaz.
Lambaesis Ruins
Roma döneminden ait kalıntılardan oluşan Lambaesis, Afrika'daki en büyük Roma askeri üssü olarak kurulmuştur. Bu tarihi eser, Konstantin karayolunun güneybatı bölgesinin 128 kilometre uzağında, Batna şehrinde yer almaktadır. Eski roma kenti olan Lambaesis, iki büyük zafer kemeri, bir su kemeri ve amfi tiyatro, hamam ve tapınaklardan oluşmaktadır. Zafer Kemerinin hemen kuzeydoğusuna, oldukça büyük bir mezarlık alanı konumlanmıştır. 1848'de Fransız tarımcıların bölgeyi keşfetmesiyle modern yerleşim yeri olarak mesken tutuldu. 1852'de Fransızlar tarafından, siyasi suçlar içi mahkûm hapishane çevrildi. Özellikle roma dönemine ait sanatsal, kültürel ve mimari eserleri incelemek isteyenler için bu küçük kentsel oluşum oldukça iyi bir seçenek. Bölgeyi ziyaret etmek isteyenler için herhangi bir giriş ücreti alınmamaktadır.
Şehrin diğer görmek isteyeceğiniz tarihsel yapıları arasında;
Cezayir’in önemli milli parklarından biri olan Medracen,
Ghoufi kanyonu olarak da bilinen, çöle doğru konumlanmış heybetli bir kanyon olan Balcones de Ghoufi, sayılabilir.
Batna (Cezayir) Nerede Kalınır?
Timgad Hotel Hazam
Şüphesiz ki keşif gezilerinin yorgunluğunu atmak için iyi bir konaklama mekânı bulmak, yapılan tarihi geziler kadar önemlidir. Bu yüzden, Cezayir’de gezginlerin sıklıkla tercih ettiği tesis ve otelleri sizler için bir araya getirdik. Bilgilendirmemize öncelikle Timgad Harabelerine 22 kilometre uzaklıktaki, adını aynı harabelerden alan Timgad Hotel Hazamdan başlayalım. Hem merkezi konuma yakın olsun hem de oldukça fazla olanak sunsun diyenler için bu otel oldukça iyi bir tercih olacaktır. Sigara içilmeyen odaları, açık havuzu, ücretsiz wifi erişimi, sıcak su hizmeti ve 24 saat hizmet veren resepsiyona sahip bu otel pek çok ihtiyacınıza yanıt verebilecek nitelikte. Otelin kişi başı gecelik ücreti ise 340 Türk Lirasından başlamaktadır.
HOTEL CHELIA
Batna havaalanına 35 kilometrelik bir mesafede bulunan, dört yıldızlı bu otel, 24 saat hizmet veren resepsiyona ve oda servislerine sahiptir. Diğer otellerden ayıran bir diğer önemli özelliği ise, bünyesinde uluslararası tatlara sahip bir restoran bulundurmasıdır. Tesiste her sabah kahvaltı servisi yapılıyor. Otelin gecelik fiyatı ise 286 ila 412 Türk Lirası arasında değişmektedir.
Batna House
Merkeze 650 metrelik bir uzaklıkta bulunan bu tesis, batna ilinin Tamchit bölgesinde yer alıyor. Tesisi diğer konaklama mekanlarından bir adım üste taşıyan farkı ise harikulade bir dağ manzarasına sahip olması. Üstelik tesis, Batna Havaalanına 39 km uzaklıkta bulunuyor. Bir ev tarzında şekillenmiş bu tesisin her dairesinde 2 ayrı yatak odası, buzdolabı ve mutfak bulunmaktadır. Gecelik fiyatlar ise 372 Türk Lirasından başlıyor.
Diğer oteller;
Hotel Residence Yasmin,
Salim Hotel,
Hotel El Bez,
Hotel Tafranet’dir
Batna (Cezayir) Mutfağı
Cezayir’in yüzyıllarca boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptı. Bu kültürel ev sahipliği şüphesiz ki, ülkenin mutfak kültürüne de yansıdı. Cezayir mutfağı, Berberi, Arap, Osmanlı ve Akdeniz mutfağının yöresel tatlarının karışımından oluşan oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Cezayir mutfağının vazgeçilmez tahıllarından biri, ülkemizde de olmadan sofraya oturulmayan ekmektir. Ekmek Cezayirliler için son derece önemli bir gıdadır. Ekmeklerin hammaddesi bizdekinden farklı olarak irmikten oluşsa da ülkede Fransız ekmeği de yaygın olarak tüketilmektedir. Cezayirliler hemen her yemeğin içerisini et çeşitleriyle donatıyorlar. Ülkede domuz eti satışı yasak olduğundan genellikle tavuk ve kırmızı et seçenekleri tercih ediliyor. Geleneksel gözlemelerden Kesra, Cezayir mutfağının en önemli atıştırmalıklarından biri. Kesra bir gözleme çeşidi olduğu için hemen her öğünde kolaylıkla tüketilebiliyor. Diğer rağbet gören ülkede oldukça popüler olan bir berberi sosis çeşidinden yapılan Merguez’dir. Ayrıca şekerli kuskus ve şakşuka da ev hanımlarının mutfaklarında vazgeçilmez yemeklerden biridir. Cezayir’de Arap kültürünün esintilerinden arta kalan tatlardan biri olan baharat çeşitlerine de bolca rastlanıyor. Özellikle kimyonlar, kişnişler, tarçınlar gözde baharatlar arasında sayılabilir. Cezayir mutfağı, doğudan batıya kadar uzanan bir kültürel birikimin lezzetle buluşması olarak da adlandırılabilir.
Batna (Cezayir) Vize İşlemleri
Cezayir, Türkiye’nin vizeye tabi tuttuğu ülkelerden biridir. Ancak Hususi (yeşil), Hizmet (gri) ve Diplomatik(siyah) pasaporta sahip kişiler ülkede 90 gün süreyle vizeden muaf tutulmuşlardır. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi kişiler ise Cezayir’e olan seyahatlerinde Cezayir vize prosedürlerini uygulamak zorundadır. Gerekli evrak ve belgeler eşliğinde Cezayir Konsolosluğu veya konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezlerine başvuru yapılabilir.
Batna (Cezayir) Hakkında Diğer Bilgiler
Dil: Arapça ve Fransızca
Para birimi: Cezayir Dinarı
Telefon Kodu: +213
İklim: kuzeyde Akdeniz iklimi, Güneyinde ise Çöl iklimi görülür.
Ulusal gün: Ulus, Fransa’dan bağımsızlıklarını 5 Temmuz 1962 yılında elde etti. Bu sebeple her yıl 5 Temmuz’da ulusal tatil günü olarak,” bağımsızlık günü” kutlanır.
Sıcaklık: Yıl boyu ortalama sıcaklık 25,2 derecedir. Temmuz ayı bölgenin en sıcak ayıdır.
Saat dilimi: GMT+1 (Türkiye Cezayir’den iki saat ileridedir).