Burgazada Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Prens Adaları; Burgazada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedef Adası, Yassıada, Kaşık Adası, Sivriada ve Tavşan Adası olmak üzere toplam 9 adadan oluşur. Burgazada, Marmara Denizi’nde bulunan ve İstanbul’a bağlı olan Prens Adaları’nın üçüncü en büyük adasıdır. Kış sezonunda nüfusu 1.500 civarında olan adanın yaz aylarındaki nüfusu ise 15 bin dolaylarında seyreder. 2 km genişliği vardır ve adanın tek tepesi eski ismi Hristos Tepesi olan Bayrak Tepe’dir. 176 m yükseklikteki Bayrak Tepe, adanın güney kıyısından yükselen dik bir yamacın üstündedir. "Hristos Manastırı" bu tepede bulunmaktadır. Burgazada, Adalar Belediyesi’nin görev sınırları içinde yer alır. Kısaca Burgaz diye de bilinen Burgazada’nın adı Eski Yunancada “kale, burç” anlamına gelen “Pyrgos”tan gelir. Tarihte farklı isimlerle de anılan adanın en bilindik isimleri Antigoni, Castrum, Panarmos’dur. Büyük İskender’in ordularının kumandanı olan General Antigon’un Burgazada’da bir kale yaptırdığı bu yüzden adanın binyıllardır Antigoni adıyla anıldığı da bilinmektedir. Burgazada’nın orman örtüsü 2003 yılında meydana gelen yangın felaketi sonrası tahrip olmuştur. Geçtiğimiz yıllarda belediye ve çeşitli kuruluşların ortak yürüttükleri çalışmalarla yeşillendirilen adada yapılan çalışmalar yavaş yavaş sonuç vermeye başlamış, yanan yerler ağaçlandırılmasıyla adalılar doğaya verdikleri önemi bir kez daha göstermiştir. Çağdaş Türk edebiyatının önemli öykücülerinden Sait Faik Abasıyanık, hayatının bir bölümünü burada geçirmiştir. Burgazada ve Prens Adaları’nın hepsi, O’nun hikâyelerinde önemli yer tutar. Abasıyanık'ın Burgaz'daki evi, Sait Faik Müzesi adıyla günümüzde müzeye dönüştürülmüştür. 1928'de kurulan Burgaz Adası Sanatoryumu, Türkiye'nin en eski sanatoryumlarından biridir. Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi de Burgazada’da açılmıştır. Burgazada’nın en eski ve en bilinen plajına vapurdan indikten sonra sola dönerek 10 dakika içinde ulaşılır. Plaja giderken yine solda adanın itfaiyesini görürsünüz. Adanın sol yamacındaki Avusturya Lisesi'ne ait binalarda ise Avusturyalı rahip ve rahibeler yaşamaktadır.

Devamını Oku

Burgazada ile İlgili

Burgazada Nerededir?

Burgazada, Marmara Denizi’nde bulunan Prens Adaları’nı oluşturan 9 adadan biridir. Ve Kınalıada ile Heybeliada’nın arasında yer alır. Burgazada, Kadıköy’den şehir hatları vapurlarıyla yarım saat mesafede bulunur.

Burgazada’ya Nasıl Gidilir?

Burgazada’ya İstanbul’dan denizyoluyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Devlete ait vapur seferlerinin yanı sıra özel ulaştırma şirketlerinin motorlarıyla da Burgazada’ya gidilebilir. İstanbul’un Bostancı, Eminönü ve Kadıköy vapur iskelelerinden kalkan ada vapurlarına binebilirsiniz. Vapur saatleri için İstanbul Şehir Hatları resmi internet sitesine bakmanızı ve kış sezonu ile yaz sezonu için ayrı tarifeler olduğunu hatırlatırız.

Burgazada’ya Ne Zaman Gidilir?

Burgazada’ya dilediğiniz takdirde yılın her günü gidebilirsiniz. Özellikle İstanbullular için hem pratik hem yakın bir kaçış noktası olması sebebiyle Burgazada her daim iyi bir seçenektir. Ancak fırtınalı bir günde adaya gitmeniz veya gitseniz bile adadan dönmeniz pek mümkün olmayabilir, bu yüzden bir gün daha adada konaklamak için bahaneniz olur. Burgazada’ya elbette en çok rağbet bahar ve yaz mevsimlerinde yaşanır. Nisan-mayıs aylarında olduğu gibi haziran-temmuz-ağustos aylarında da çok kişi ister birkaç günlüğüne ister bir haftalığına Burgazada’ya gider. Yazlık evi olan veya sezonluk ev kiralayan ise tüm yazı adada memnuniyetle geçirir. Aynı aylarda çok sayıda yerli ve yabancı turist günübirlik ada seyahati yapar. Zira İstanbul’u gezmeye gelenlerin mutlaka adalara da uğraması gerekir. Yaz aylarında olduğu kadar ılık eylül günleri de Burgazada’ya gitmek için gayet uygundur. Denize girmeseniz bile yazdan kalma bir günü Burgazada’da geçirebilir, deniz kenarında akşam yemeği yiyebilirsiniz. Çok kalabalığın olduğu popüler yaz sezonunu tercih etmeyenlere Burgazada’ya bahar ve sonbahar aylarında gitmelerini öneririz.

Burgazada’da Nerede Kalınır?

Burgazada’ya bir haftalığına veya hafta sonu için geliyorsanız ve adada bir yazlığınız yoksa konaklama tesisi bulmanız hiç zor değil. Vapurdan iner inmez göreceğiniz çok sayıda otel size en iyi konaklama seçeneklerini sunacaktır. Bu otellerin çoğunda deniz manzaralı odalar mevcuttur ve siz de erkenden rezervasyon yaptığınız takdirde bu odalardan birinde kalabilirsiniz. Böylece sabah uyandığınızda göreceğiniz ilk şey eşsiz İstanbul manzarası olacaktır. Burgazada’da iskeleye yani ada merkezine yakın bir otelde kalabileceğiniz gibi denize girmek istediğiniz onlarca koydan birine yakın konumlanmış otellerden birini de seçebilirsiniz. Burgazada’daki otellerde sizin ve aileniz için en uygun oteli otel rezervasyon sitelerinden ücretsiz iptal ve/veya kredi kartsız işlem seçenekleriyle ayırtabileceksiniz. Bu otellerin çoğunda restoran ve canlı müzik hizmeti verilir. Sahil yolu boyunca dizilmiş balık lokantalarını tercih etmediğiniz takdirde otelinizin restoranında akşam yemeğinizi yiyip hoş vakit geçirebilirsiniz. Adaya vardığınızda bagajınız ağır ise iskelede yolculara oteline kadar taşıma hizmeti veren kişilerden yardım isteyebilirsiniz. Ancak taşıma ücreti hakkında bu kişilerle önceden anlaşmanızı tavsiye ederiz zira ücret kalacağınız otelin iskeleye uzaklığına göre değişecektir.

Burgazada’daki oteller toplantı salonu arayan şirketler için de çok uygundur. Şirket çalışanları böylece aynı yerde hem konaklayabilir hem de toplantılarını gerçekleştirebilir. Otellerin temin ettiği salonlarda düğün, nişan, ödül törenleri, sünnet düğünleri gibi çeşitli organizasyonlar da gerçekleştirilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde büyük ilgi gören Burgazada’nın otellerini seyahat tarihinizden çok önce ayırtmanızı tavsiye ederiz. Hem yerli hem yabancı konuklarını ağırlayan oteller yaz sezonuna hatırı sayılır dolulukoranıyla girerler. Çocuklu bir tatil planlıyorsanız otelinize karar verirken otellerin çocukları kabul edip etmediklerinden emin olmayı unutmayınız. Ayrıca evcil hayvanıyla seyahat etmek isteyen turistlerin hayvan dostu otelleri araştırması gerektiğini söyleyebiliriz. Adaya evcil hayvanıyla gelmek isteyenler şehir hatları vapurlarının ve feribotların evcil hayvan taşıma kurallarını yolculuk öncesi okumalıdır.

Kimi ada tutkunları Burgazada’da sadece birkaç günü değil tüm yaz mevsimini geçirmek isteyebilir; bu yüzden otelde kalmaktan ziyade bir ada evini tercih eder. Siz de dilerseniz evinin tamamını veya bir kısmını kiralayan ev sahipleriyle iletişime geçebilirsiniz. Ev sahipleri yazın olduğu gibi kışın da evlerini kiralayarak gelir elde etmektedir. Eğer ev kiralama seçeneğinde karar kılarsanız bir ada evinde konaklamayı böylece deneyimleyebilirsiniz. Tüm yaz mevsimini Burgazada’da geçirmeyi planlıyorsanız 3 ay boyunca bir ada evinde yaşamak hoş bir deneyim olabilir. İstanbul’u gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler günübirlik Burgazada’yı ziyaret ettikleri takdirde konakladıkları otele vaktinde dönebilmek için vapur saatlerini takip etmelidir.

Hangi otel veya pansiyonda kalırsanız kalın emin olduğumuz tek şey Burgazada’da harika zaman geçireceğinizdir. Burgazada geziniz boyunca gece-gündüz her anınızın huzurlu ve mutlu geçeceğinden eminiz. Prens Adaları’nın çoğunda olduğu gibi Burgazada’da da otel işletmeciliğinin geliştiğini ve misafirlerini iyi ağırladıklarını göreceksiniz. İstanbul’a vapurla 1 saat mesafede kalarak gerçekleştireceğiniz seyahat süreniz boyunca Burgazada’daki oteller size yüksek standartlarda konaklama hizmeti sunacak.

Burgazada’da Gezilecek Yerler

Burgazada, tarihî yapılarıyla, ibadethaneleriyle, ünlü koylarıyla hem İstanbulluların hem de İstanbul’a gelen turistlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir adrestir. Burgazada’ya gittiğinizde görmeniz gereken en önemli adresleri ve detaylı bilgiyi rehberimizde bulabileceksiniz.
 

Burgazada’da Gezilecek Yerler

Burgazada’nın mutlaka gezmeniz gereken en önemli adreslerini sizin için derledik. Burgazada’daki en önemli turistik noktalar olan Aya Yani Kilisesi, Madam Marta Koyu, Sait Faik Müzesi, Aya Yorgi Manastırı, Burgazada Camii, Bayrak Tepe ve Hristos Manastırı, Kalpazankaya, adanın en önemli lokantası sayılan Barba Yani’yi merak edenler için anlattık. Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Burgazada Ada İçi Ulaşım

Burgazada’da kamu hizmeti için kullanılan ve belediyeye ait olan araçlar haricinde motorlu taşıt bulunmaz. Bu yüzden ada içi ulaşım için çok yoğun olarak faytonlar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ada sakinleri ve turistler kendilerine ait bisikletlerini kullanıyor veya bisiklet kiralıyorlar. Adayı hakkını vererek keşfetmeniz için size tavsiyemiz ise her daim yaya kalmanızdır. İster adanın tek tepesi olan Bayrak Tepe’ye çıkmak için ister plajlara ve koylara gitmek ve adanın tarihî köşk ve müzelerini görmek için yürümenizi tavsiye ederiz.

Diğer Prens Adaları’nda olduğu gibi Burgazada’da da vapurdan indiğiniz anda ağır at kokusuyla karşılaşırsınız. Bunun sebebi atların faytonlar için kullanılmasıdır. Yine diğer adalarda olduğu gibi bu adada da akülü fayton sistemine bir türlü geçilememektedir ve bu durum hem atların eziyet çekmesine hem de adanın temiz ve sağlıklı bir görünüme kavuşamamasına neden olmaktadır. Size önerimiz atlara yapılan işkenceye ortak olmamanız için ada içi ulaşımda faytonları kullanmamanızdır. Yine de faytonları tercih ederseniz adada gitmek isteyeceğiniz yerin ücretini sürücüyle baştan anlaşmanızı tavsiye ederiz. Böylece turistlerin sıkça başına gelen sorunları tecrübe etmezsiniz. Adanın tepe yerlerine atların çıkamayacağını ve fayton sürücüsünün sizi yüksek ihtimalle yokuşun başında bırakacağını da hatırlatmak isteriz. İşte yine bu sebepten adada en iyi seçenek yaya kalmak ve adayı yürüyerek keşfetmektir.

Burgazada Mutfağı

Burgazada’ya piknik için hazırlıklı gelmediyseniz ve karnınız acıktıysa başta balık lokantaları olmak üzere onlarca restoran sizi bekliyor olacak. Daha adaya adımınızı atar atmaz sahilde peşi sıra dizilmiş balık lokantalarını göreceksiniz. Bu lokantalarda çeşit çeşit balık yiyebileceğiniz gibi kebaptan pideye, köfteden dolmaya kadar dilediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Tüm zeytinyağlı yemek çeşitlerini bulabileceğiniz bu lokantalarda dilerseniz midye, kokoreç de yiyebilirsiniz. Rakı-balık sofrası istediğiniz bir akşam ana yemek öncesi dilediğiniz her mezeyi de bulmanız mümkün olacaktır. Sahildeki bu lokantaların çoğunda akşam canlı müzik dinleyebilecek, şarkılara eşlik ederek dost meclisinde hoşça vakit geçireceksiniz. Burgazada’daki bazı otellerin kendilerine ait restoranlarında da akşam yemeği yiyebileceğinizi hatırlatırız. Adanın batısında yer alan Kalpazankaya Lokantası ise Burgazada’nın en ünlü lokantasıdır ve köftesi başta olmak üzere tüm yemekleri sahip oldukları şöhreti hak eder. Lokantanın bulunduğu yerden göreceğiniz manzaraya ise doyum olmaz.

Burgazada’ya iner inmez hemen iskelenin karşısında konumlanan patiseriler adanın en ünlü, en cıvıl cıvıl duraklarındandır. Kendinize bir sandalye bulamasanız dahi bu pastanelere uğramadan ve buranın meşhur börek ve pastalarından yemeden dönmeyiniz.

Burgazada’nın huzur dolu atmosferinde, nefis lezzetlerle dolu bir kahvaltı keyfi de sizi bekliyor olacak. Burgazada’da göreceğiniz her kafe ve çay bahçesi kahvaltı hizmeti verir. Ada içerisinde deniz kıyısına yakın birçok lokantada da kahvaltı servisi bulunur ve açık büfe kahvaltı fiyatları 15 ile 25 TL arası değişir.

Burgazada’da Alışveriş

Burgazada özellikle İstanbul ve Bursa’dan günübirlik turist çeken bir yer olması sebebiyle kendine özgü hediyelik eşya sektörü gelişen bir adres değil. Fakat iskeleye adım attığınız anda karşınıza çıkacak olan dükkânlardan hatta bakkallardan kendiniz veya sevdikleriniz için çeşitli biblo ve objeler bulmanız mümkün. Daha çok yeme-içme kültürünün geliştiği Büyükada’da hatıra olsun diye buzdolabı mıknatıslarından hasır şapka ve çantaya, plaj için gerekli olabilecek malzemelere kadar her ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Vapur iskelesinin bulunduğu sahil şeridi boyunca ve Burgazada sokaklarındaki tezgâhlardan kolaylıkla da incik boncuk ve el işi aksesuar alışverişi yapabilirsiniz. Yapay veya gerçek çiçeklerden yapılmış taçlardan alıp bir de bisiklet kiralarsanız yaz havasında ada ruhunu yaşayabilirsiniz. Eviniz için deniz kabuğu detaylı bir çerçeve alabileceğiniz gibi balkonunuz için rüzgârgülleri, ahşap ve bakır ürünler, yağlıboya resim replikleri, kapı süsleri ve dahi anahtarlıklar alabilirsiniz. Adanın en ünlü patiserisinden çok seveceğiniz ve tadı damağınızda kalacak kurabiye ve pastalarından kutu kutu alıp evinizde de yiyebilir veya sevdiklerinize götürebilirsiniz. Tarçınlı, limonlu, damla sakızlı kurabiyelerden, çeşit çeşit böreklerden ve poğaçalardan satın alabilirsiniz. Son olarak adada kurulan pazara gidip organik zeytinyağı, sebze ve meyve almanızı öneririz. İstanbul’un merkezindeki bir pazara nazaran daha ucuza bu tarım ürünlerini satın alabilirsiniz. Adada yetişen meyveleri kuru veya taze haliyle alıp tadabilirsiniz. Ayrıca bu pazarlardan yazlık bez elbise ve gecelikler alabilirsiniz. Şile bezini andıran kumaşta üretilen veya el ile işlenen bu elbiseleri çok sevecek, özellikle yaz aylarında vazgeçemeyeceksiniz.

Burgazada’da Gece Hayatı  

Burgazada’da, aynı Büyükada ve Heybeliada’da olduğu gibi, gece hayatı yoğunlukla balık lokantalarında yaşanır. Özellikle iskelenin bulunduğu sahil şeridi boyunca sıralanan meyhane ve lokantalarda hem adalılar hem yerli-yabancı turistler her akşam eşiyle dostuyla ziyafet çekerler. Çeşit çeşit mezeleri tattıktan sonra dilediğiniz balığı yiyebilir veya dileğinize göre köfte, kebap ve kırmızı eti tercih edebilirsiniz. Bu lokantalardaki samimi ortam ve garsonların sunduğu hizmet kuşkusuz hoşunuza gidecek. Adalar, şehrin gürültüsünden kaçmak ve sakin bir akşam geçirmek için ideal adreslerdir çünkü asla çok yüksek sesle müzik çalınmaz. Ancak yemek yediğiniz lokantada fonda mutlaka Türk musikisi duyarsınız. Size gitmenizi ve yemeklerini tatmanızı tavsiye edebileceğimiz başlıca Burgazada lokantaları Sahil Restaurant, Kardeşler Cafe, Çardak Restaurant, Yasemin Restaurant, Antigoni Restaurant, Kalpazankaya Restaurant, AdaKeyf Restaurant, Fincan Cafe & Restaurant ve İndos Restaurant’dır. Gurmeliğiyle tanınan Vedat Milor da beğenilerini ifade ettiği bir yazısında son 4 mekân ismini “Burgaz’ın 4 Gülü” olarak tanıtmıştır. Bu restoranların çoğu adanın doğusunda yer alır. Özellikle canlı müziğin olduğu bir lokantada yemek yemek isterseniz rezervasyonların birkaç gün önceden yapıldığını hatırlatmak isteriz. Kaldığınız otelin de restoranında hoş vakit geçirebilirsiniz. Bu otellerin salonlarında nişan, düğün organizasyonları yapıldığı gibi ve yılbaşı, balo ve doğum günü davetleri de verilebiliyor.

Burgazada’nın en eski meyhanesi ise vapurdan iskeleye indiğinizde hemen sağ tarafta konumlanan Barba Yani Rum Meyhanesi’dir. Sadece Burgazada’nın en eski meyhanesi oluşuyla değil İstanbul sınırları içinde kalan nadir gerçek Rum meyhanelerinden biri olması sebebiyle de kesinlikle ziyaret edilmeyi hak ediyor. Rum müzikleri eşliğinde, ada mezelerinden deniz mahsullerine geniş bir menü sunan bu restoranda gerçek bir akşam yemeği keyfi yaşayacağınızdan hiç şüpheniz olmasın!

Burgazada’da yaz mevsiminde gündüzleri olduğu gibi geceleri de eğlenceli geçecektir. Koylarını, müzelerini, ibadethanelerini ziyaret ettiğiniz ve elinizde dondurmayla adanın sokaklarını ve köşklerini keşfettiğiniz yaz mevsiminde akşam olduğunda da meyhanelerde kaliteli vakit geçirirsiniz. Ancak kışın da ne zaman dilerseniz Burgazada’ya gelebilirsiniz. Yukarıda saydığımız lokantalarda ve çok daha fazlasında en iyi şekilde ağırlanırsınız ve akşamınızı en iyi şekilde geçirirsiniz. Ne zaman giderseniz gidin adada güneş batıp hava kararınca sahildeki birçok işletme üst düzey hizmet kalitesi ve Türk usulü misafirperverliğiyle sizi bekliyor olacak.

2017 yılının haziran ayından itibaren Burgazada’daki Cennet Bahçesi’nde Peyote organizasyonuyla gerçekleşecek olan açıkhava etkinlik ve konserleri akşam yemeğinden sonra eğlenmek isteyenler için ideal olacaktır. Burgazada’daki hayata canlılık veren bu yenilik özellikle adalı genç nüfusun ve genç turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle yaz mevsiminde şehirdeki kapalı mekânlara bağlı kalmak istemeyen ve eğlence dünyasında taze soluk arayanların gözde mekânı olacağa benzeyen Cennet Bahçesi’nde yeni neslin en güzel sesleri sahne alıyor. Üstelik mekânda yiyecek-içecek bulmak da mümkün.

Burgazada’daki Festivaller

Burgazada’da kültürel turlar yapılır, yenir içilir, en güzel koylardan denize girilir ve alışveriş yapılır da şenlikler olmaz mı? Elbette olur. Burgazada’ya şenlik ve festivallerin tarihlerinde yolunuz düşerse mutlaka bunlara katılmanızı öneririz. Bazı organizasyonların detaylarını yazımızda bulabileceksiniz.

Burgazada Progresif Müzik Festivali: 2017 yılının ağustos ayında dördüncüsü düzenlenen müzik festivalidir. Ancak ada halkının konser dinleyicilerinin alanı kirlettiğine ve çok gürültü yaptıklarına dair şikâyetleri üzerine festivalin ikinci günü iptal edilmiştir. Giriş ücretsizdir. En fazla 400 kişilik alana binden fazla dinleyicinin gelmesi adadaki düzeni maalesef bozmuştur.

Burgazada Rüküş Gecesi: Fenerburnu mevkiindeki Burgazada Anadolu Su Sporları Kulübü’nde 12 Ağustos gecesi saat 10’da gerçekleşen Burgazada Rüküş Gecesi’ne tüm kadınlar davetlidir ve her katılımcı istediği şekilde giyinip süslenerek, dilerse abartıya kaçacak şekilde hazırlanarak, bu geceye katılabilir. Rüküşler Gecesi adadaki tüm kadınlara eğlence vadeden bir ada etkinliğidir.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Burgazada İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Polis: 155

Ambulans: 112

Burgazada Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 7oC
    • Mar 8oC
    • Nis 13oC
    • May 17oC
    • Haz 22oC
    • Tem 24oC
    • Agu 24oC
    • Eyl 21oC
    • Eki 16oC
    • Kas 12oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.500 / İklim:  Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1-2 gün