Cuenca Hakkında Bilinmesi Gerekenler

title_Cuenca_(Spain).jpg

Cuenca, İspanya’nın orta bölümünde yer alan Castilla La Mancha özerk bölgesine bağlı bir şehirdir. 911.06 kilometrekare yüzölçümüne sahip kent Madrid ile Valencia arasındadır. Bu bölge, Avrupa’da nüfus yoğunluğunun üçüncü en az olduğu bölge olarak kabul edilmektedir.

İspanya’nın kendine özgü tarihinin doğal sonucu olan atmosferi ve mimarisini tüm yoğunluğuyla barındıran bu kent, yontma taş devrinin sonlarından beri yerleşimin olduğu bir yer olmakla birlikte, bugünkü şehre asıl köklerini veren, Müslümanların fethinden sonra inşa ettikleri Qūnka kalesidir. Cuenca, 1996’da UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası’na dâhil edilmiştir.

Cuenca deyince akla ilk gelenler arasında nehir kenarındaki uçurum kayaların (La Hoz del Huécar) üzerine oyulmuş ‘Casas Colgadas’ (Asılı Evler), İspanyol soyut sanatının önemli temsilcilerinin görülebileceği Museo de Arte Abstracto Español ve mezozoik dönem sonundan kalan oldukça ilgi çekici biçimlerdeki karstik kayaçların oluşturduğu, ‘Büyüleyici Şehir’ anlamına gelen “La Ciudad Encantada” sayılabilir.

Cuenca şehri, kökenleri 8. yüzyıl dolaylarında inşa edilmiş, zamanında şu anki kale surlarıyla hemen hemen aynı alanı kaplayan Endülüs kalesi olan Qunka’dan almaktadır. Bu kale ve hisarda, Júcar ve Huécar nehirlerinin birbirine en çok yaklaştığı yarım ada formunun üzerinde, gittikçe gelişmekte olan şehrin temelleri o zamanlar atılmaya başlanmıştır. Mangana Meydanı’nın yerinde Emevi Sarayı, şu anki Büyük Meydan’ın (Plaza Mayor) yerinde yoğun bir şekilde tüccarlar ve zanaatkarlar, cami ise şu anki katedralin yerinde bulunmaktaydı.

Endülüs Devleti’nde surlar Huécar nehri boyunca güneyi kapatmaktaydı. Surların en zayıf bölgesi Júcar ve Huécar’ın birleştiği yer olsa da, alandaki su kapılarının da etkisiyle geçişi imkânsız kılan bir kıyı göleti oluşmuştur. Geçmişteki cami ise şu anki katedralin içinde bulunmaktaydı. Ayrıca Júcar nehri boyunca yel değirmenleri dikilmiştir. Hristiyanlar geldikten sonra ise şehir bu planın üzerine adapte olmuştur ve 9. yüzyıl dolaylarında aşağı kesim de eklenmiştir.

Cuenca ekonomisi şimdilerde tarım, ormancılık ve turizm üzerine kuruludur. Buğday, arpa, yeşil – lifli sebzeler, ağırlıklı olarak sarımsak, üzüm, tahıl gibi ürünler yetişir. Turizm ise son yıllarda artış göstermiştir.

Emevi Devleti zamanında da Cuenca tarım, tekstil ve halıcılıkta oldukça önde gelen kentlerden biriydi. Lakin sultanın vefatından sonra maruz kaldığı savaşlarla güç kaybetmeye başlamıştır. Bunun sonucunda azalan şehir nüfusuyla birlikte tekstil ve halıcılık da önemini yitirmeye başlamıştır. 1177’de Hristiyan kralı VIII. Alfonso yıllar boyu git gide güç kazanmış olan ve Romalı köyü Ercavíca üzerine kurulmuştur. VIII. Alfonso din adamlarının da yardımıyla Ortaçağ tarihinin en prestijli olaylarından biri olan Cuenca Anayasası’nı oluşturmuştur. Bu anayasa kendinden sonra gelen Castilla, León, Aragón ve Portekiz gibi krallıklara model oluşturmuştur.

Tanıtım videosu:

Cuenca ile İlgili

Editörün Kaleminden

Cuenca Nerededir?

Cuenca, Avrupa’nın güneyinde bulunan İspanya’nın orta bölümünde yer alan Castilla La Mancha özerk bölgesine bağlı bir şehirdir. Madrid ile Valencia arasında bulunmaktadır.

Cuenca’ya Nasıl Gidilir?

24699-cuenca-spain.jpg

Cuenca’da uluslararası bir hava alanı (CORPAC) mevcuttur. Ancak Türkiye’den direkt uçuş bulunmamaktadır. Türkiye’den Madrid’e, oradan havayolu (Vueling, Ryan Air vs), hızlı tren (RENFE) veya otobüs şirketleriyle (GoEuro, Gopili, Busbud, Avanzabus, Alsa) kente ulaşmak mümkündür.

Cuenca’ya Ne Zaman Gidilir?

0000023656_e_1280x720.jpg

Cuenca’da dört mevsim de görülmektedir. Dolayısıyla her mevsimde ziyaret edilebilir. Yılın en sıcak ayları temmuz ve ağustostur. Geceleri nispeten daha serin olmakla birlikte, şehrin en huzurlu olduğu dönem de bu aylardır.

Ama Cuenca’ya gitmek için en uygun zamanlar ilkbahar (nisan sonu, temmuz başı) veya sonbahar (eylül-ekim) dönemidir. Kentte hava şartları zorlayıcı değildir. Ayrıca birçok festival bu zamanlarda gerçekleşmektedir. Soğuk geçen kış aylarında çok tipik olmasa da kar yağışı görülmektedir.

 Cuenca'da Nerede Kalınır?

Cuenca’da Parador de Cuenca, Hotel Leonor de Aquitania, Hotel Alfonso VIII de Cuenca konaklama için en çok tercih edilen mekânlardır. Kentte oteller çok pahalı sayılmamaktadır ama yine de sırt çantanızla gidip çok daha ucuz fiyatlara sahip olan hostellerde de yer bulabilirsiniz. Örneğin en ucuz fiyatlı olan Pension Central’e, ondan biraz daha yüksek olabilecek olan Hostal Mora ve Hotel Tabanqueta bu beklentiyi karşılayacak adreslerdir.

Cuenca’da Gezilecek Yerler

Cuenca kesinlikle gezmeye doğamayacağınız bir kenttir. Hem tarihi güzellikleri, hem doğası hem de kendine has mimarisiyle kendine hayran bırakan kentte görülmesi gereken pek çok adres mevcuttur.

Görülmesi gereken diğer yerler

Casa del Corregidor, Diputacion Provincial binası, Hospital de Santiago Apóstol Torre de Mangana, Plaza Mayor, Ayuntamiento, San Pablo Köprüsü, Júcar nehri üzerindeki ortaçağdan kalma fakat restore edilmiş San Anton Köprüsü, Castillo.

 Şehir İçi Ulaşım

cuenca-ecuador.jpg

Cuenca içinde otobüs en çok tercih edilen ulaşım biçimidir. Bilet 1,05 Euro dur. 5,80 Euro fiyatında olan 10 seyahatlik Bonobus bilet satın alabilirsiniz. Linkten otobüs hatları haritasını kontrol edebilirsiniz: http://www.urbanoscuenca.com/Plano-Lineas-Urbanas-Cuenca.pdf

Cuenca Mutfağı

maxresdefault.jpg

Zarajos adlı bir tür kokoreci, Alaju isminde tatlısı, Morteruelo ve Ajo Arriero’su meşhurdur. İçkilerden kırmızı- beyaz şaraplar, likörler, özellikle kahve, tarçın portakal, şeker içeren ‘resoli’ adındaki likörüyle ünlüdür.

Popüler restoranlar

Meson Candela:İyi yemek, iyi servis ve muhteşem geleneksel Akdeniz tatları mevcuttur. Fiyatlar biraz pahalı olabilir ama tapas (küçük porsiyon) şeklinde sipariş edeceğiniz öğünlerle ekonominizi dengeleyebilirsiniz.

Olea Comedor:Steak Tartar Picante (acılı bir tür biftek) ve El Pez Mantequilla’sı (tereyağlı balık) en iyi ürünleri arasındadır.

Romera Bistròt: Fiyatları uygun olan bu restoran genç işletmecileriyle huzur verici şekilde dekore edilmiştir.

Bahşiş

İspanya’da bahşiş kültürü mekânına göre değişir. Ama ortalama beklenen bahşiş miktarı yüzde 10 civarındadır.

Cuenca’da Alışveriş

Flickr_-_cyclonebill_-_Manchego.jpg

Cuenca’ya gittiyseniz elleriniz dolu dolu gelme ihtimaliniz oldukça yüksektir. Yaşamayı seven insanların yaşadığı bu kentte şansınızı yiyecek ve içecekten yana kullanmaktan çekinmeyin. Cuenca’nın özellikle Manchego peyniri, Resoli likörü, D.O Uclés, D.O Manchuela, Finca La Estacada, La Fontana bağ ve mahzenlerinden çıkan yerel şarapları ünlüdür. Şehirdeki belli başlı anıtların ve yapıların biblolarını, anahtarlıklarını veya İspanyol kültürüne referans olan flamenko ve matador motifli biblo ve kullanım eşyaları ve yerel azizleri gösteren bibloları çok yaygındır.

Cuenca Gece Hayatı

Gece hayatının oldukça hareketli olduğu Cuenca’da dans geceleri de sıkça düzenlenmektedir. La Edad de Oro, Taberno Jovi, Café Calderòn, Lolita Lounge Bar, La Barrica de Miguel, La Paca, El Chàflan del Huécar, Ruta 66, Gabanna, Mesòn Riazor, Café del Huécar, El Carajillo, Loca Disco Pub, ve Bar-Restaurante Los Doss gibi mekanlar kentin en meşhur eğlence mekanları arasındadır. Ama köşe başından ne çıkacağını asla bilemeyeceğiniz sürprizlerle dolu bir kentte olduğunuzu unutmayın.

Cuenca’da Festivaller

Semana Santa *

Dini Müzikler Festivali *

San Julian Bayramı *

San Mateo Bayramı (18-21 Eylül)

*Bu festivallerin tarihleri her yıl değişmektedir.

Cuenca Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Hz. İsa’nın Göğe Yükselişi (6 Ocak)

Kutsal Perşembe (Mart ayının son Perşembe günü)

Kutsal Cuma (Mart ayının son Cuma günü)

Corpus Christi (26 Mayıs)

Castilla La Mancha Özerk Bölgesi Günü (31 Mayıs)

Virgen de la Luz (1 Haizran)

Meryem’in Göğe Yükseltilişi (15 Ağustos)

İspanya Ulusal Bayramı (12 Ekim)

Tüm Azizlerin Günü (1 Kasım)

İspanyol Anayasası Günü (6 Aralık)

Inmaculada Concepción (8 Aralık

Noel (25 Aralık)

Cuenca İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 112

Polis: 112

Cuenca Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Cuenca seyahatlerinde İspanya vizesi alması gerekmektedir.

Cuenca Türkiye Temsilciliği

MADRİD BÜYÜKELÇİLİĞİ

Telefon: 00 34 91 310 39 04

Faks: 00 34 91 308 66 02

[email protected]

http://madrid.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Barselona Başkonsolosluğu Görev Alanı Hariç Tüm İspanya ,Andorra.

Cuenca Para Birimi

2002 yılına kadar Peseta para birimini kullanan ülkenin şu anki para birimi Euro (EUR)’ dur. 1 TRY yaklaşık 0,30 EUR’dur.

Cuenca Resmi Dili

İspanya 17 özerk bölge ve 2 özerk şehirden oluşmaktadır. Resmi dili, Madrid’i içine alan Castilla bölgesinin konuştuğu İspanyolca (Kastilyaca) olan ülkede, Katalanca, Baskça, Valensiyanca gibi, eyaletlere özgü, tanınan ve tanınmayan 9 yerel dil daha vardır. Bunun yanı sıra her bölgede kendine özgü ağızlar ve lehçeler bulunmaktadır. Cuenca’da konuşulan dil ise resmi İspanyolca olan Kastilyaca’dır.

Cuenca Saat Farkı

Cuenca’da (GMT +2) ile Türkiye (GMT +3) arasında 1 saat zaman farkı bulunur. Türkiye’nin saati 1 saat ileridedir.

Cuenca Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 15oC
    • Şub 15oC
    • Mar 15oC
    • Nis 15oC
    • May 14oC
    • Haz 13oC
    • Tem 13oC
    • Agu 12oC
    • Eyl 14oC
    • Eki 15oC
    • Kas 14oC
    • Ara 15oC

Kısa Kısa

Nüfus: 55.428 / Dil: İspanyolca / Para Birimi: Euro (EUR) / İklim: Akdeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün