Cuenca Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Cuenca, İspanya’nın orta bölümünde yer alan Castilla La Mancha özerk bölgesine bağlı bir şehirdir. 911.06 kilometrekare yüzölçümüne sahip kent Madrid ile Valencia arasındadır. Bu bölge, Avrupa’da nüfus yoğunluğunun üçüncü en az olduğu bölge olarak kabul edilmektedir.
İspanya’nın kendine özgü tarihinin doğal sonucu olan atmosferi ve mimarisini tüm yoğunluğuyla barındıran bu kent, yontma taş devrinin sonlarından beri yerleşimin olduğu bir yer olmakla birlikte, bugünkü şehre asıl köklerini veren, Müslümanların fethinden sonra inşa ettikleri Qūnka kalesidir. Cuenca, 1996’da UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası’na dâhil edilmiştir.
Cuenca deyince akla ilk gelenler arasında nehir kenarındaki uçurum kayaların (La Hoz del Huécar) üzerine oyulmuş ‘Casas Colgadas’ (Asılı Evler), İspanyol soyut sanatının önemli temsilcilerinin görülebileceği Museo de Arte Abstracto Español ve mezozoik dönem sonundan kalan oldukça ilgi çekici biçimlerdeki karstik kayaçların oluşturduğu, ‘Büyüleyici Şehir’ anlamına gelen “La Ciudad Encantada” sayılabilir.
Cuenca şehri, kökenleri 8. yüzyıl dolaylarında inşa edilmiş, zamanında şu anki kale surlarıyla hemen hemen aynı alanı kaplayan Endülüs kalesi olan Qunka’dan almaktadır. Bu kale ve hisarda, Júcar ve Huécar nehirlerinin birbirine en çok yaklaştığı yarım ada formunun üzerinde, gittikçe gelişmekte olan şehrin temelleri o zamanlar atılmaya başlanmıştır. Mangana Meydanı’nın yerinde Emevi Sarayı, şu anki Büyük Meydan’ın (Plaza Mayor) yerinde yoğun bir şekilde tüccarlar ve zanaatkarlar, cami ise şu anki katedralin yerinde bulunmaktaydı.
Endülüs Devleti’nde surlar Huécar nehri boyunca güneyi kapatmaktaydı. Surların en zayıf bölgesi Júcar ve Huécar’ın birleştiği yer olsa da, alandaki su kapılarının da etkisiyle geçişi imkânsız kılan bir kıyı göleti oluşmuştur. Geçmişteki cami ise şu anki katedralin içinde bulunmaktaydı. Ayrıca Júcar nehri boyunca yel değirmenleri dikilmiştir. Hristiyanlar geldikten sonra ise şehir bu planın üzerine adapte olmuştur ve 9. yüzyıl dolaylarında aşağı kesim de eklenmiştir.
Cuenca ekonomisi şimdilerde tarım, ormancılık ve turizm üzerine kuruludur. Buğday, arpa, yeşil – lifli sebzeler, ağırlıklı olarak sarımsak, üzüm, tahıl gibi ürünler yetişir. Turizm ise son yıllarda artış göstermiştir.
Emevi Devleti zamanında da Cuenca tarım, tekstil ve halıcılıkta oldukça önde gelen kentlerden biriydi. Lakin sultanın vefatından sonra maruz kaldığı savaşlarla güç kaybetmeye başlamıştır. Bunun sonucunda azalan şehir nüfusuyla birlikte tekstil ve halıcılık da önemini yitirmeye başlamıştır. 1177’de Hristiyan kralı VIII. Alfonso yıllar boyu git gide güç kazanmış olan ve Romalı köyü Ercavíca üzerine kurulmuştur. VIII. Alfonso din adamlarının da yardımıyla Ortaçağ tarihinin en prestijli olaylarından biri olan Cuenca Anayasası’nı oluşturmuştur. Bu anayasa kendinden sonra gelen Castilla, León, Aragón ve Portekiz gibi krallıklara model oluşturmuştur.
Tanıtım videosu: