Dresden Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Elbe Nehri üzerindeki konumu ile Saksonya’nın kalbi sayılan Dresden şehri, barok ve rokoko tarzındaki mimarinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu özelliği sebebiyle geçmiş yüzyıllarda “mücevher kutusu” olarak anılmıştır. Elbe’nin kuzey kıyısında yükselen sarayların kuleleri ve kubbeleri, kiliseler ve görkemli yapılar bu güzel şehirde eşsiz bir manzara sunar.
Kentin adı ise “bataklık ormanları sakinlerinin yeri” anlamına gelen “drezdane” kelimesinden türemiştir.
Geçmişi M.Ö. 7500’e kadar uzanan Dresden şehri, 18. yüzyılda Güçlü Augustus’un ve oğlu III. Augustus’un saltanatı dönemlerinde kültürel doruk noktasına ulaşmıştır. Güçlü Augustus, Avrupa’nın en önemli müzisyenlerini, mimarlarını ve ressamlarını Dresden’e toplamıştır.
Dresden’in simgeleri sayılan Zwinger Sarayı ve Frauenkirche’nin (Kadınlar Kilisesi) de dahil olduğu birçok yapının inşası bu dönemlerde gerçekleştirilmiştir. Ancak şehrin güzelliği sürekli olarak Otuz Yıl Savaşları ya da Yedi Yıl Savaşı gibi olaylarda bozulmuştur. Ama ne yazık ki en büyük darbeyi 13-15 Şubat 1945’te, İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde almıştır. 500 bin kişinin hayatını kaybettiği bombardıman günlerinde şehir çok fazla hasar almıştır. Fakat buna rağmen Dresden halkı ve yöneticileri büyük bir mücadele vererek kentin birçok simgesini tekrar diriltmiştir.
1990’ların başına kadar ülkenin önemli bir endüstri merkezi olan şehir, zamanla kötü giden ekonomisi ile bu unvanını kaybetmiştir. Ancak ilerleyen dönemde özellikle teknoloji sektöründeki girişimciler merkezlerini buraya kurmuştur. Bunun dışında ilaç ve mühendislik firmaları da ekonominin gelişimini devam ettirmektedir.
Son yıllarda turizm açısından da gelişmeler gösteren Dresden gezilecek yerler anlamındaki muazzam tarihi simgelerini daha çok kişiyle paylaşmaya başlamıştır. Günümüzde sürekli gelişen kültürel sahne sanatları, barları ve gece hayatına tanıklık etmektedir. Bunların yanı sıra müzeleri, tarihi yapıları, nehir kıyılarındaki bira bahçeleri oldukça keyif vericidir.
Tanıtıcı Video: