Hartum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sudan'ın başkenti olan Hartum, Beyaz ve Mavi Nil Nehirleri'nin birleştiği noktanın hemen güneyinde yer alır. Aynı zamanda bir eyalet olan Hartum, Arapça “fil hortumu” anlamına gelmektedir. 1993 yılında 900 bin kişilik nüfusa sahip olan kent gelişimini hızla sürdürmüş ve günümüzde 5 milyondan fazla insana ev sahipliği yapmaktadır. Hartum eyaleti içinde yer alan Omdurman, Hartum ve Bahri kentleri birbirine köprülerle bağlıdır.

Afrika'nın orta kesiminde yer alan modern kentlerden biri olan Hartum, yüksek katlı binalara ve modern tesislere sahiptir. Başkent olmasından dolayı yoğun bir ekonomi ve ticaret kenti olan bu şehir dar sokakları ve pazarlarıylaünlüdür. Nüfusunun artmasıyla birlikte turizm faaliyetlerine verilen önem bu sektörün önemli bir gelir kaynağı olmasını sağlamıştır.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=nwKAmY4mBzs

Hartum ile İlgili

Editörün Kaleminden

Hartum Nerededir?

khartoum-hero-5.jpg

Hartum, Doğu Afrika'da yer alan ve Kızıl Deniz'e kıyısı bulunan Sudan'ın kuzeydoğusunda konumlanmıştır. Kent ayrıca Mavi ve Beyaz Nil Nehirleri'nin kesişim bölgesinde yer alır.

Hartum'a Nasıl Gidilir?

Khartoum-International-Airport.jpg

Türkiye'den Hartum'a ulaşım sağlamak direkt seferler sayesinde oldukça kolaydır. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Hartum Uluslararası Havalimanı'na her gün uçak seferleri yapılmakla birlikte yolculuklar ortalama 4.5 saat sürmektedir.

Hartum'a Ne Zaman Gidilir?

blue-nile_khartoum_sudan.jpg

Hartum'u ziyaret etmek için en uygun dönem kasım ve mart ayları arasıdır. Tropikal iklimin yaşandığı kentte yaz ayları oldukça bunaltıcı ve sıcak geçmektedir. Nisan ve ekim ayları arasındaki dönemde hava sıcaklıkları ortalama 40 derece olmakla birlikte yoğun kum fırtınaları yaşanmaktadır. Ancak tüplü dalışla ilgilenenler için Kızıldeniz koşulları tüm yıl boyunca idealdir.

Hartum'da Nerede Kalmalı?

facade-4.jpg

Hartum'da her bütçeye uygun olarak konaklama hizmeti alınabilir. Düşük bütçeli ziyaretçiler için en uygun oteller Mavi Nil'in güney kıyısında gruplaşmıştır. Ücretlerine göre oldukça iyi hizmet veren bu tesislerde çadır kamplar, kulübe evleri ve eşsiz nehir manzaralı odalar bulmak da mümkün.

Orta ve yüksek bütçeli turistler için de geniş yelpazede alternatifler sunan Hartum'un bu tip otellerinde öğle ve akşam yemeği hizmetleri, Yunan ve İtalyan mutfaklarının yanı sıra uluslararası mutfaklardan çeşitli lezzetler ve ailelere özel kısımlarıyla tam pansiyon hizmet almak mümkündür.

Hartum'da Gezilecek Yerler

Nil Nehri'nin muhteşem manzarasına, eski tarz kahverengi yapılara ve müzelere sahip olan Hartum'da turistlerin ilgisini çekebilecek çok sayıda mekan bulunur.

Görülmesi gereken diğer yerler

Mogran Aile Parkı, Mavi ve Beyaz Nil Nehirleri'nin Kavşağı, Sudan Ulusal Müzesi

Devamını Oku

 Hartum Şehir İçi Ulaşım

Hartum'da şehir içi ulaşımı için taksiler, minibüsler, üç tekerlekli taksiler, botlar ve araç kiralama acentaları kullanılabilir. Ulaşımda birçok alternatif sunan kentte uzun ve düz yollar araçlı ulaşımı kolay kılsa da yürüyerek ulaşım sağlamak isteyen ziyaretçiler için yolculuklar oldukça yorucudur. Petrol fiyatlarının düşük olması ulaşım maliyetlerini de olumlu yönde etkilemiştir ve en hesaplı ulaşım aracı minibüslerdir. Ayrıca köprülerle bağlanan şehirleri karayolu dışında botlarla da ziyaret edebilirsiniz.

Hartum Mutfağı

Sudan mutfağı bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte tarih boyunca kültürler arası etkileşim sonucunda oldukça zengin bir görünüme kavuşmuştur. Yerli Afrika halklarının lezzetlerine ek olarak Osmanlı İmparatorluğu döneminde Arap tüccarlar tarafından Mısır, Yemen, Hindistan ve Etiyopya'dan birçok yemek de bu mutfağa dahil olmuştur.

Bir çeşit fasulye yemeği olan ful medamesülkenin milli yemeğidir. Kırmızı biber ve sarımsağın hemen hemen her yemekte kullanılması Hartum mutfağına karakteristik bir özellik kazandırmıştır. Kente geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yulaf lapasıyla çevrelenmiş yahni ve Yemen'den alınan mokhbaza (muz ezmesi) ilk sıralarda gelir.

picBHj2Dn.jpg

Ekmek çeşitleri yönünden de oldukça zengin olan bu mutfakta kissra, aseeda, gurassa gibi buğday ve mısır unundan yapılan birçok lezzetli ekmek bulmak da mümkün. Hartum mutfağı çok fazla tatlı çeşidi bulundurmasa da muhtemelen ilk defa göreceğiniz birkaç lezzete sahiptir. Bir tür kek çeşidi olan bisbosa en çok tüketilen tatlıların başında gelir. Ayrıca şeker ile tatlandırılmış çemen macunu ve süt kullanılarak yapılan madada tatlısı Hartum mutfağının en popüler tatlılarından biridir.

Şeriat kanunlarıyla yönetilen Sudan'da alkollü içki satışı ve kullanımı yasak olduğundan içecekler kahve ve çay üzerine yoğunlaşmıştır. Tabaldi, aradaib ve karkadai gibi birçok meyve çayı soğuk ya da sıcak olarak servis edilir.

Popüler restoranlar

Al Nuba Restaurant: Fiyat ve kalite bakımından değerlendirildiğinde şehirdeki en uygun restoranlardan biridir. Temiz ve ferah bir ortama sahip olan restoranda uluslararası mutfağın yanı sıra Akdeniz ve Ortadoğu mutfağından yemekler bulmak da mümkündür.

Ozone: Daha çok kalabalık gruplar ve çocuklu aileler için hizmet veren restoran, ziyaretçilerine açık havada oturma imkanı da tanır.

Lebanese Restaurant: Restoranın mimari yapısı eski taş evleri andırır ve ziyaretçilerine muhteşem bir atmosferin yanında lezzetli yemekler ve güler yüzlü servis sunar.

Solitaire: Müşterilerine Avrupa mutfağından yemekler de sunan bu mekan 07.30-01.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. En önemli özelliği ucuz yemeklere ve muhteşem bir manzaraya sahip olmasıdır.

Diğer restoranlar: Topkapı Restaurant, Le Grill, Mugran Restaurant, Assaha, Alhoush Restaurant

Hartum'da Alışveriş

Hartum'da alışverişin kalbi sokak pazarlarıdır. Diğer Ortadoğu ülkelerine nazaran daha az çekici olan bu sokak pazarları yine de ekonominin temelini oluşturur. Bir turist için çok çeşitli eşyalar barındıran sokak pazarlarında el sanatlarından taze gıdaya kadar birçok ürün bulabilirsiniz. Ürünlerin fiyatları ithalat masraflarından dolayı aşırı derecede ucuz olmasa da çevredeki büyük alışveriş merkezlerine göre daha fazla tercih edilir. Kaotik bir ortama sahip olan pazarların yanı sıra modern alışverişin kendini yoğun olarak hissettirdiği yer ise Afra Mall'dur. Bu büyük alışveriş merkezinde ise kıyafet dükkanları, sarraflar ve hediyelik eşya dükkanları gibi birçok işletme bulunur.

Hartum Gece Hayatı

sam_6982.jpg

Hartum çok hareketli bir gece hayatına sahip olmasa da farklı bölgelere yayılmış birçok profesyonel ve uluslararası kulüpleri vardır. Sudan'ın tutucu bir ülke olmasından dolayı doğrudan gece hayatına yönelik olmayan bu kulüplerde spor ve kültürel faaliyetlerin yanı sıra insanların sosyalleşmesine ve tanışmasına katkıda bulunulur. Yunan Kulübü, Alman Kulübü ve Hint Kulübü gibi tesislere sahip olan kentte yönetim şeriat kanunlarına göre yapıldığı için alışılmış alkollü gece hayatına rastlamak mümkün değildir.

Hartum Festivaller

afp_sudans_warhit_nuba_showcase_heritage_at_khartoum_festival.jpg

· Hartum Uluslararası Ticaret Fuarı (Ocak)

· Yıllık Çiçek Festivali(Şubat)

· Hartum Bisiklet Yarışı (Mart)

· Hartum Uluslararası Müzik Festivali (Ekim)

· Avrupa Film Festivali (Kasım)

Hartum Resmi Tatiller

· Bağımsızlık Günü(1 Ocak)

· Kıpti Noel Günü(7 Ocak)

· Kıpti Paskalya Bayramı(1 Mayıs)

· Devrim Günü (30 Haziran)

· Ramazan Bayramı

· Kurban Bayramı

· Hicri Yeni Yıl(3 Ekim)

· Hz. Muhammed'in Doğum Günü(12 Aralık)

· Noel (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Hartum İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 999

Yangın: 999

Polis: 999

Hartum Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Sudan'ı ziyaret edebilmeleri için vize almaları gerekmektedir. En az 6 aylık pasaportunuzla birlikte Hartum Uluslararası Havalimanı'a iniş yaptıktan sonra 30 günlük Sudan vizesini 105 ABD Doları karşılığında yine bu havalimanında satın alabilirsiniz.

Hartum Türkiye  Dış Temsilcilikleri

HARTUM BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: HOUSE NO: 21 BLOCK NO: 8H, BELADIA STR. P.O.BOX: 771 EAST KHARTOUM-SUDAN

Telefon: +249 183 794 210 / +249 183 794 216 / +249 183 710 310

Faks: +249 183 794 218

E-Posta: [email protected]

Web sitesi: http://hartum.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Sudan

Hartum Para Birimi

camel.jpg

Hartum'da para birimi olarak Sudan Sterlini kullanılmaktadır. Sudan Sterlini Türk Lirası'na göre daha değersizdir; öyle ki 1 Türk Lirası yaklaşık olarak 2 Sudan Sterlini'ne tekabül etmektedir.

Hartum Resmi Dili

al_mogran_mosque_khartoum_sudan_1.jpg

Sudan'ın resmi dili Arapçadır. Sudan'da ve Hartum'da en çok kullanılan dil Sudan Arapçası olmasına rağmen 100'den fazla yerel dil konuşulmaktadır. Çoğunluğu Arapça bilen halkın ana dilleri ise çok çeşitlidir. Arapça dışında en çok kullanılan diller Nubyece, Beja, Fur, Nuban dilleridir. Özellikle her kabilenin kendine ait dili ve aksanının olması iletişimi zorlaştırsa da İngilizce de Sudan'da kullanılan dillerden biridir.

Hartum Saat Farkı

Hartum ile Türkiye aynı zaman diliminde yer aldığından dolayı iki bölge arasında hiçbir saat farkı yoktur.

Hartum Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type D / 250V / 5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 23oC
    • Şub 25oC
    • Mar 28oC
    • Nis 32oC
    • May 34oC
    • Haz 34oC
    • Tem 32oC
    • Agu 31oC
    • Eyl 32oC
    • Eki 32oC
    • Kas 28oC
    • Ara 25oC

Kısa Kısa

Nüfus: 5.185.000 / Dil: Sudan Arapçası / Para Birimi: Sudan Sterlini (SDG) / İklim: Tropikal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün