Sudan Hakkında Temel Bilgiler

Sudan_1.jpg

Resmi adıyla Sudan Cumhuriyeti, Afrika'nın en büyük 3. ülkesiyken 2011 yılında Sudan ve Güney Sudan olarak ikiye ayrılmıştır. Ülkenin kuzeyi bu bölünmenin ardından petrol kaynaklarının büyük kısmını kaybettiği için hızla fakirleşirken, güneyinde de rant kavgaları nedeniyle iç savaş devam etmektedir. Ülke ikiye ayrılmadan önce kuzeydeki çöller, arkeoloji alanları, tarihi doku, Kızıl denizin eşsiz güzelliği ile güneyin doğası, ormanları, vahşi yaşam parkları, yerli kabileleriyle tüm ülke küçük bir Afrika olarak kabul edilmiekteydi. Ancak bölünmeden sonra tüm park alanları Güney Sudan'da kaldığından dolayı ülkede safari yapmak olanaksızdır.

Afrika'nın giriş kapısı olarak görünen Sudan'da orta sınıf bulunmamaktadır. Maaşların çok düşük olduğu ülkede nüfusun çoğunluğunu Araplar oluştururken, geri kalan halkı Beja, Dinka, Nuer, Shilluk, Azande gibi Afrika yerli kabileleri oluşturmaktadır. Sudan'da halk oldukça zor koşullarda yaşamaktadır. Sudan halkı yavaşlığı ve hareketsizliğiyle bilinir. Evlerin genelde tek katlı kulübeler şeklinde olduğu Sudan'da El Amarat Bölgesi en modern bölgedir. Ülkenin en önemli özelliklerinden biri de alkolün kesinlikle yasak olmasıdır. Gümrükten alkol geçişine asla izin verilmemektedir. Afrika'daki ülkeler arasında turistik amaçla en az ziyaret edilen bölgelerden biri olan Sudan'da ilerleyen zamanlarda turist sayısının artması beklenmektedir.

Sudan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

53ebac3ad61de46d6206c3c5c1dff5e8.jpg

Sudan'ın başkenti Hartum'dur. Ülke 2011 yılı itibarıyla El Cezire, El Kadarif, Mavi Nil, Kassala, Hartum, Kuzey Darfur, Kuzey Kordofan, Kuzey, Kızıl Deniz, Nil Nehri, Sennar, Güney Darfur, Güney Kordofan, Batı Darfur ve Beyaz Nil olmak üzere 15 eyalete ayrılmıştır. Ülkenin önemli şehirleri başkent Hartum'un yanı sıra en büyük şehri Omdurman, Port Sudan, Vad Medeni, El Obeid, El Gadarif, Nyala, Atbara, Kassala, Wau ve Kosti'dir.

Sudan Nerededir?

Unicef-Sud-Sudan71.jpg

Sudan Kuzey Afrika'da Kızıldeniz kıyısında bulunmaktadır. Kuzeyinde Mısır, kuzeybatısında Liya, doğusundaEtiyopya ve Eritre, güneyinde GüneySudan, batısında Orta Afrika Cumhuriyeti veÇad bulunmaktadır. Nil Nehri Sudan'ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır.

Sudan’a Nasıl Gidilir?

Sudan Cumhuriyeti Türk vatandaşlarından vize istememektedir. Ülkenin başkenti Hartum’a direkt seferler mevcuttur.
4 saat 10 dakikalık bir yolculuğun ardından Sudan’daki Civil Havaalanı’na ulaşılabilmektedir. Ayrıca Türkiye’nin birçok şehrinden de aktarmalı seferlerle Sudan’a ulaşmak mümkündür.

Sudan’a Ne Zaman Gidilir?

large_southsudan-DSC_4568.jpg

Sudan'a seyahat etmek için en uygun dönem ekim-nisan ayları arasındaki dönemdir. Ancak temmuz-ağustos ve kasım-ocak ayları arasında kum fırtınaları yaşanmaktadır. Bu nedenle ülkeye seyahat edecek ziyaretçilerin dikkatli olması gerekmektedir.

Sudan Kültürü

_71976376_020450268-1.jpg

Sudan'da yaşanan karışıklıklar nedeniyle halk ekonomik olarak zor durumdadır. Sudan insanları inatçıdır ve karşılarındaki insana kolay güvenmezler. Sudanlılar özellikle rahatlıkları ve telaşsızlıklarıyla bilinmektedirler. Fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanmazlar bunun nedeni beyaz adam dedikleri turistlerin içinde bulundukları zor durumu yaymasını istememeleridir. İzinsiz fotoğraf çekilmesi halinde ya para ödenmesi ya da fotoğrafın silinmesi gerekmektedir.Özellikle resmi binalar, havaalanları, köprüler olmak üzere birçok yerde fotoğraf çekmek yasaktır.

sudan-alt2-main-image_fe.jpg

Ülke genelinde Mısırlı müzisyenlerin müzikleri ve Mısır filmleri takip edilmektedir. SinemalardaBollywood filmleri gösterilirken, evlerde Türk dizileri izlenmektedir. Sudanlılar yemekleri elleriyle yerler. Sudanlıların selamlaşma şekilleri de farklıdır. Önce sağ ellerini karşılarındaki kişinin sol omuzlarına aynı anda vurup ardından tokalaşarak selamlaşırlar. Ülke genelinde güreşe oldukça önem verilmektedir.

Sudanlı kadınlar Thoop adındaki geleneksel örtüleri giyerler. Yeni nesilde kadınlar başlarına tarha denilen bir örtü sarmaktadırlar. Ülkede kadınlar trafikte, medyada ve siyasette aktiftirler. Kadınların ellerinin ve ayaklarının Hennah adındaki kınalarla süslenmesi evli oldukları anlamına gelmektedir. Sokaklarda yaygın olarak rakşa denilen üç tekerlekli araçlar kullanılır. Seyahat için kullanılan küçük otobüslere ise emcet denilmektedir. Ülkede önceleri internet sorunu yaşanmazken yaşanan karışıklıklar nedeniyle bağlantı sorunları ortaya çıkmıştır. Başkent ve çevresinde güvenlik sorunu yoktur denebilir.

 

Sudan Mutfağı

kissra-matoui.jpg

Sudan mutfağında kuzu eti ve tavuk eti çok tüketilmektedir. Yemeklerde pirinç önemli yer tutmaktadır. Susam yağı çok kullanılmaktadır. Sudan mutfağının en ünlü yemekleri kuzu etinden yapılan Bamia Bamia ve domatesli dana eti yemeği olan machidir. Mutfakta en çok tüketilen geleneksel yemeklerden biri ezilmiş bakladan ya da fasulyeden yapılan yemekleri fuldur. Kissra denilen mısır unundan yapılan ekmek ve Aseeda dedikleri mayalanmış hamuru tuzlu suda haşladıkları yemekleri vazgeçilmezlerindendir. Mudafarapeyniri de Sudan mutfağının önemli lezzetlerindendir. Ülkeye ait Tabrihana adında alkolsüz bir içecek vardır. Ülke genelinde sosyal kanuna bağlı olarak kesinlikle alkol bulunmamaktadır. En bilinen içeceklerinden biri hibiskus çiçeğinin yapraklarından yapılan karkadehdir. En çok tüketilen içeceklerden biri de çaydır. Krem karamel ise en çok sevilen tatlı çeşididir.

 

Sudan’dan  Alınacak Hediyelik Eşyalar

Sudan'da halkın yaptığı el işleri ürünler en çok tercih edilen hediyelik eşya alternatifleridir. Alışveriş konusunda en gelişmiş yer ülkenin başkenti Hartum'dur. Hartum'da sokaklara kurulan pazarların yanı sıra Afra Mall ve Al Waha Mall büyük alışveriş merkezleridir. Ayrıca Cumhurriya Caddesi’nde fazlacahediyelik eşya dükkânı bulunmaktadır.

Sudan’ın Festivalleri

Sudan’da Sudan Eğitim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Sudan Üniversiteleri Sosyal Kültürel Bilimsel Öğrenci Festivali, sergi, eğlence programları, konserler ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı bir festivaldir. Festival her yıl nisan ayında gerçekleştirilmektedir.

Sudan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Dini bayramlar ayın hareketlerine göre hesaplandığından tarihleri değişmektedir.

Bağımsızlık Günü (1 Ocak)
Aşure Nevruz Bayramı
Mevlit Kandili
Ramazan Bayramı
Kurban Bayramı
Hicri Yılbaşı
Ulusal Selamet Devrimi Bayramı(30 Haziran)
Noel (25 Aralık)

Sudan’da İklim ve Hava Durumu

Sudan'da iki farklı iklim tipi görülmektedir. Ülkenin kuzeyinde çöl iklimi hâkimken, güneyinde tropikal iklim görülmektedir. Ülkenin kuzeydoğusu deniz kıyısında olduğundan kuzeybatıya göre daha ılımandır. Kuzey kesimlerde çöl ikliminin etkisiyle sıcaklık ortalamaları 40 derece civarındadır.

Kuzey bölgeleri az miktarda yağış alır ve yağışlı olan zamanlar kısa sürer. Bu bölgelerde nisan-temmuz arasındaki dönemde sıcaklıklar kısmen düşer. Yağışlar ekim-aralık arasındaki dönemde görülür. Güney bölgelerde tropikal iklimin etkisiyle hem sıcaklık ortalamaları hem de yağış kuzey bölgelere göre fazladır. Genel olarak ülkede yağışlar nisan-ekim arasındaki dönemde görülür.

Sudan’ın Kısa Tarihi

sudan.jpg

Sudan tarihten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 6. yüzyılda bölge halkının Koptik Hristiyanlığı kabul etmesinin ardından Nil kıyılarında kurulan krallıklar 14. yüzyılda Müslüman Araplar tarafından fethedilmiştir. 1821 yılında Osmanlı tarafından fethedilen Sudan'da Osmanlı egemenliği 1885 yılında sona ermiştir.

Ardından 1899 yılında Sudan, İngiliz-Mısır ortak yönetimi altına girmiştir. Sudan'ın doğusunda yer alan Darfur Sultanlığına da İngiliz-Mısır ortak yönetimi tarafından son verilerek bu topraklar da Sudan'a katılmıştır. Sudan, 1 Ocak 1956 tarihinde bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin bağımsızlığına kavuşmasının ardından etnik ve dini farklılıklar nedeniyle ciddi sorunlar yaşanmıştır. Bu farklılıklar neticesinde siyasi kutuplaşma başlamış ve ülkede istikrarlı bir yönetim kurulamamıştır. İç barışın sağlanamadığı ülkede Müslüman-Arap kuzeyle, Animist-Hıristiyan güney arasında iç savaşlar yaşanmıştır. Bu savaşlar sonunda Güney Sudan 9 Temmuz 2011 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Güney Sudan'ı tanıyan ilk ülke Sudan olmuştur.

Sudan’ın Ekonomisi

sudan-6.jpg

Sudan ekonomisi iki ana sektöre ayrılır. Birincisi temel olarak pamuk üretimi ve ihracatına dayanan modern sektör, ikincisiyse tarım ve çobanlığa dayalı sektördür. Ülkede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri tahıl, patates, Afrika darısı, şekerkamışı, sebze, tütün, yerfıstığı, susam, mısır, hurma, pamuk, yulaf, pirinç, kahve ve süpürge darısıdır.

Hayvancılıktaysa deve, keçi, koyun ve sığır yetiştirilmektedir. Sudan'ın en önemli endüstri kolları tekstil ve gıda maddeleridir. Ülkede yeraltı zenginlikleri bakımından en çok krom, altın, bakır, beyaz mika, asbestos ve demir elde edilir. Sudan'ın önemli gelir kaynakları arasında orman ürünleri, özellikle mahun, balıkçılık ve turizm bulunmaktadır.

Sudan’da Din ve İnanç

south-sudan-3-girls-food-distribution-1220x763.jpg

Ülkenin resmi dini İslam'dır. Halkın yüzde 90'ının Müslüman olduğu ülkede geri kalan halk Animist ve Hristiyan'dır. Hristiyanlar Kıpti ve Ortodoks mezhebine mensuptur. Müslümanların çoğunluğu Sünni’dir. Sünni'lerin bir kısmı Şafii ve diğer kısmı Maliki'dir.

Sudan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

Adres: HOUSE NO: 21, BLOCK NO: 8H, BELADIA STR. P.O.BOX: 771 EAST KHARTOUM-SUDAN

Telefon: 00 249 183 - 794 215 00 249 183 - 794 216

Faks: 00 249 183 794 218

[email protected]

http://hartum.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Sudan

Sudan’da Konuşulan Diller

Resmi dili Arapça ve İngilizce’dir. Halk arasında kullanılmakta olan yaygın dil Arapça'dır. Ülkenin ikinci resmi dili olan İngilizce ise yükseköğretim, devlet yönetimi ve iş dünyasında kullanılmaktadır. Sudan'da 134 farklı dil konuşulmaktadır. Güney bölgelerde Dinka dili daha yaygınken, kuzey bölgelerde konuşulan Arapça'ya yerel diller, Mısır ve ArabistanArapçası'nın karışımından oluşan Sudan Arapçası denir. Kuzeyde konuşulan diğer önemli diller Beja ve Nubian dilleridir. Dinka, Nuer, Acholi, Madi, Otuho, Didinga, Zande, Abukaya, Muru, Murule, Lopit, Toposa, Buya, Pari, Shilluk, Bari ve Anywak dilleriyse güneyde konuşulan yerel dillerden bazılarıdır.

Sudan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 28oC
    • Şub 28oC
    • Mar 30oC
    • Nis 28oC
    • May 27oC
    • Haz 26oC
    • Tem 25oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 26oC
    • Kas 26oC
    • Ara 27oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 40,235,000 Dili: Arapça, İngilizce Para Birimi: Sudan Sterlini (SDG) İklim: Tropikal ve çöl iklimi