Mısır Hakkında Temel Bilgiler

Resmi ismi Mısır Arap Cumhuriyeti olan Mısır 1,002,450 kilometrekarelik yüzölçümüyle Ortadoğu’nun en büyük ülkelerinden biridir. Aynı zamanda Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyaları arasında bir tür köprü olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık 7.000 yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin en önemli medeniyetlerinden birisine ev sahipliği yapmış olan Mısır, tarih boyunca birçok uygarlığın geçiş noktası olmuştur.

Mısır, Firavunlar döneminden Memlüklere, Osmanlılardan Napolyon Fransası’na kadar birçok farklı medeniyetin ve kültürün etkilerini halen taşımaktadır. Günümüzde büyük çoğunluğu Müslüman bir nüfusa sahiptir. 1922’de bağımsızlığını kazanmış, 1953’te cumhuriyeti ilan etmiştir. Tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de Nil Nehri, ülkenin ekonomik ve coğrafi anlamda en önemli unsuru olarak öne çıkmaktadır.

Devamını Oku

Mısır’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Mısır, idari olarak 29 ayrı valiliğe ayrılır. Bu bölgelere “muhafaza” adı verilir.

Bu valilikler; İskenderiye, Asuan, Asyut, Buheyre, Beni Suef, Kahire, Dekahliye, Dimyat, Fayyum, Garbiye, Gize, Hilvan, İsmailiye, Kafr El-Şeyh, El Uksur, Matruh, Minye, Minufiye, Yeni Vadi, Kuzey Sina, Port Said, Kalyubiye, Kina, Kızıl Deniz, Şarkiye, Sevhac, Güney Sina, Süveyş ve 6 Ekim’dir.

Devamını Oku

Mısır Nerededir?

Mısır, Kuzey Afrika’nın kuzeydoğusunda yer alır. Nil Nehri boyunca uzanır. Batısında Libya, güneyinde Sudan ile komşudur. Ayrıca doğusunda İsrail ve Filistin bulunur. Akdeniz ve Kızıldeniz’e kıyısı bulunan Mısır, Kuzey Afrika’nın nüfus bakımından en büyük ülkesidir. Hem Ortadoğu’nun hem de Kuzey Afrika’nın en önemli ülkelerinden birisi olma özelliğine sahiptir.

Mısır’a Nasıl Gidilir?

Mısır’a en kolay hava yolu ile ulaşılır. Dünyanın birçok büyük ülkesinden buraya direkt olarak uçuşlar bulunmaktadır. İstanbul’dan Kahire’ye hemen her gün doğrudan uçuşlar bulmak mümkündür. İstanbul’dan Kahire’ye yolculuk yaklaşık olarak 2 saat sürer. Ayrıca İstanbul’dan aktarmasız olarak İskenderiye ve Hurgada uçuşları da yapılmaktadır.

Mısır’a Ne Zaman Gidilir?

Mısır’da kışlar oldukça güneşli ve sıcak geçer. Yaz aylarında ise ülke çöl ikliminin etkisi altına girer ve sıcaklık oldukça yükselir. Dolayısıyla Mısır’ı gezmek için en uygun dönem Ekim-Şubat ayları arasındaki zamandır. Bu dönemde bile sıcaklık birçok ülke standartlarının oldukça üzerinde seyreder.

Mısır Kültürü

Ülkenin çok büyük bir kısmı Müslüman’dır ve sosyal yaşam da bu doğrultuda belirlenir. Ancak bununla birlikte bölgenin dünyanın en önemli turizm merkezlerinden birisi olması ve tarihsel zenginlikleri sebebiyle birçok Müslüman ülkeye nazaran oldukça modern ve özgür bir gündelik hayatı vardır. Ramazan ayı dışında alkol kullanımı resmi olarak yasak değildir. Yine de kamusal alanda bu konudaki duyarlılıklara dikkat edilmelidir. Bu durum kıyafetler için de kesinlikle geçerlidir. Mısır toplumu turistlere fazlasıyla alışık olsa da fazla dikkat çekici ve açık kıyafetler tercih etmemek orada geçirilecek vakti kolaylaştıracaktır. Kadınlar, özellikle yalnız yolculuk ediyorlarsa yanlarında mutlaka başörtüsü bulundurmalı, kol ve bacakları örten kıyafetler tercih etmelidir.

Mısır Mutfağı

Mısır,bir geçiş coğrafyasında bulunması sayesinde oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Mısır mutfağı hem Kuzey Afrika hem Ortadoğu etkilerini bünyesinde taşır. Ayrıca Arap mutfağının hemen her ürününü burada tatmak mümkündür. Ülkenin nehir ve deniz kenarında bulunması nedeniyle denizürünleri de bolca mevcuttur ve rahatlıkla tercih edilebilir.

Devamını Oku

Mısır’dan Alınacak Hediyeler

Mısır’ın hem ekonomik hem de sosyal merkezi olan başkent Kahire, alışveriş imkânları açısından da oldukça elverişli bir şehirdir. Bunların başında Han Halili Çarşısı gelir. Burada papirüslerden baharatlara, kıyafetten halıya kadar Mısır’a özgü hemen her şeyi satın almak mümkündür.

El yapımı takılar, deriden yapılma eşyalar, her yerde bulabileceğiniz alkolsüz parfümler, baharatlar ve halılar Mısır’dan dönerken alabileceğiniz sayısız hediye seçeneğinden yalnızca birkaçıdır.

Devamını Oku

Mısır’ın Festivalleri

Kahire Güvercin Festivali (Ocak/ Kahire): Bine yakın kuşun topluca uçurulduğu festivalde, güvercinler de çeşitli dereceler için yarıştırılıyor.

Shem al Nessim (Nisan): Baharın başlangıcında kutlanan ulusal bir tatildir. Festivalin ismi Mısırca hasat zamanından türetilmiştir ve yaratılış günü anlamı taşır. Her yıl Paskalya’dan sonra gelen ilk pazartesi gününde kutlanır.

Leylet en-Nuktah (Haziran): Eski Mısır’da Nil Nehri’nin verdiği nimetlere teşekkür etmek amacıyla genç kadınları kurban etme geleneği günümüzde Nil kenarında kamp ve piknik, cadde boyunca partilere dönüşmüş durumda.

Ebu Simbel Festivali (22 Şubat ve 22 Ekim): Doğal bir fenomen olan güneş ışınlarının İkinci Ramses Tapınağı’na düşüşü ziyaretçiler tarafından müzik, dans ve yiyeceklerle kutlanır. Yılda iki defa gerçekleşir.

Diğer Festivaller:

● Kahire Uluslararası Film Festivali

● Güney Sina Deve Festivali

● Characters of Egypt Festivali

● Mısır Sanat Festivali

Mısır’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Tahrir Devrimi Günü / Polis Günü (25 Ocak)

· Sina'nın Kurtuluşu (25 Nisan)

· İşçi Bayramı (1 Mayıs)

· Sham el Nessim (2 Mayıs)

· Ramazan Bayramı

· Devrim Bayramı, Mısır Milli Günü (23 Temmuz)

· Kurban Bayramı

· Hicri Yılbaşı

· Silahlı Kuvvetler Günü (6 Ekim)

· Hz. Muhammed'in Doğum Günü

Mısır’da İklim ve Hava Durumu

Mısır’da yaşam genel olarak Nil Nehri ve denizlerin etrafına kurulmuştur. İklim de su kıyılarına olan yakınlık ve uzaklığa göre oldukça farklılık gösterir. İç bölgelerde yoğunluklu olarak çöl iklimi hâkimdir. Nehir kıyısı bölgelerde ise nispeten daha ılımlı bir iklim görülür. Genelde yaz ayları oldukça sıcak ve kuru geçer. Kasım ve Mart ayları arası dönemde hava biraz daha yumuşar. Aralık ve Ocak ayları sıcaklığın en çok düştüğü dönemlerdir. Ancak yine de bu dönemlerde de hava oldukça sıcaktır. Mısır ikliminde genel olarak yağış görülmez.

Mısır’ın Kısa Tarihi

Mısır’ın kökleri 7.000 yıllık bir medeniyete dayanır. Meşhur Nil Nehri Deltası’nda kurulmuş olan Mısır medeniyeti, Antik Çağ’ın en büyük uygarlıklarından birisidir. Medeniyetin kurucusu olarak bilinen Tiu’nun doğum tarihi tam olarak bilinememekle beraber bu medeniyete dair bulunmuş en eski bilgiler M.Ö. 6.000 yılına kadar dayanır. Binlerce yıl içerisinde, coğrafi konumu gereği dış etkilere kapalı bir biçimde gelişen medeniyet Nil Nehri’nin etrafında büyür ve güçlenir. Nil’e olan uyumuyla gelişen toplum, matematikten astronomiye, özgün yazı sisteminden mimariye birçok farklı alanda oldukça başarılı olmuştur. Sonrasında Roma İmparatorluğu’nun bölgeyi işgaliyle başlayan sürecin ardından Mısır birçok farklı ülkenin kontrolü altına girip çıkar.

Bölgede Memlükler, Osmanlılar, İngilizler hâkimiyet kurar. Mısır, yüzyıllar önce kaybettiği bağımsızlığını 1922’de tekrar kazanır. 1953 yılında da cumhuriyet ilan edilir ve Mısır Arap Cumhuriyeti kurulur.

Mısır’ın Ekonomisi

Modern Mısır, Ortadoğu’nun en büyük ekonomilerinden birisidir. Her ne kadar 2011 yılında başlayan siyasal karışıklık dönemiyle birlikte ülke ekonomik olarak bazı zor dönemlerden geçmiş olsa da, Mısır halen dünyanın en büyük turizm merkezlerinden birisi olma özelliğine sahiptir. Başta Gize bölgesinde bulunan Piramitler olmak üzere ülkenin birçok bölgesi önemli turistik merkezlere sahiptir. Nüfusun ciddi bir kısmı da turizm sektöründe çalışmaktadır. Bununla birlikte Mısır, enerji, tarım ve ulaşım konusunda da ciddi bir ekonomik potansiyele sahiptir. Burada bulunan Süveyş Kanalı Kızıldeniz ve Akdeniz’i birbirine bağlar ve bu sebeple bölge deniz yolları açısından muazzam bir stratejik öneme sahiptir.

Mısır’da Din ve İnanç

Ülkede yaygın olarak Sünni Müslüman nüfus yaşar. Toplam nüfusun yüzde 90’ı Müslüman’dır. Yüzde 9 oranında ise Kıpti bulunmaktadır. Mısır’ın kadim halklarından birisi olan bu halk, köklerini İslamiyet’ten öncesine, Eski Mısır medeniyetine dayandırır. 12 milyonluk nüfusuyla ciddi bir azınlık olma özelliğine sahip Kıptiler, Hıristiyanlığın Oryantal Ortodoks Kiliselerinden birisi olarak bilinen İskenderiye Kıpti Ortodoks Kilisesi’ne bağlıdırlar. Her ne kadar günümüzde pek kullanılmasa da kendilerine ait bir dilleri ve oldukça özgün bir din anlayışları vardır. 
 

Mısır’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

KAHİRE BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 25, El-Falaky Str. Bab El-Louk, Cairo/EGYPT

Telefon: 00 20-2 279 784 10 / 00 20-2 279 784 26 / 00 20-2 279 784 28

Faks: 00 20-2 279 784 77

[email protected]

http://kahire.be.mfa.gov.tr/

Görev Bölgesi: Mısır

İSKENDERİYE BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: 11 Kamel El Kilani Caddesi İskenderiye-Mısır

Telefon: 00 20-3 3990700

Faks: 00 20-3 3990725

[email protected]

iskenderiye.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: İskenderiye

PORT SAİD FAHRİ BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Mohamed Mahmoud ve Mahmoud Sidky sokakları köşesi, El-Mahrousa Building, Port Said - Mısır

Telefon: 00 20 66- 333 85 91

Faks: 0 20 66- 333 85 94

Görev Bölgesi: Port Said

Mısır’da Konuşulan Diller

Resmi dili Arapça’dır. Ülkede genel olarak Mısırca ya da Mısır Arapçası olarak bilinen diyalekt kullanılır. Suudi Arapçası ve Bedevi Arapçası da burada sık kullanılan diyalektler arasında sayılabilir.

Mısır Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 14oC
    • Şub 15oC
    • Mar 16oC
    • Nis 19oC
    • May 22oC
    • Haz 24oC
    • Tem 26oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 24oC
    • Kas 21oC
    • Ara 16oC

Kısa Kısa

Nüfus: 91.132.000 Dili: Mısırca, Arapça Para Birimi: Mısır paundu İklim: Ilıman çöl iklimi Big Mac Index: 2.16