Sharm El Sheikh (Şarm El Şeyh)

Şarm El Şeyh Hakkında Bilinmesi Gerekenler

sharm-800x445.jpg

Şarm El Şeyh, Kızıldeniz’de, Sina Yarımadası’nın tam ucunda yer alan, Mısır’ın son zamanlarda en çok tercih edilen ve sevilen tatil kentlerinden biridir. Şarm el Şeyh için Mısır’da hatta bulunduğu bölgede en başarılı şehir diyebiliriz. UNESCO’nun Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından barış ve güzellik açısından dünyanınen iyi şehri kabul edilen Şarm El Şeyh doğal güzellikleri, berrak denizi, zengin sualtı habitatı, mercan resifleriyle ve politik açıdan konumuyla dünyanın çeşitli yerlerinden birçok insanı ağırlamaktadır.

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Sharm El Sheikh (Şarm El Şeyh) ile İlgili

Şarm El Şeyh Nerededir?

Şarm El Şeyh, bir Afrika ülkesi olan Mısır’da, Kızıldeniz kenarında yer alan Sina Yarımadası’nın ucunda konumlanmış bir şehirdir.

Şarm El Şeyh Nasıl Gidilir?

4-Sharm-El-Sheikh-Airport.jpg

Türkiye’den Şarm El Şeyh’e haftanın dört günü direkt uçuş bulunmaktadır. Direkt uçuşlar ortalama 2 saat 15 dakika sürmektedir. Bunun haricinde Kahire aktarmalı olarak da şehre ulaşabilirsiniz.

Şarm El Şeyh’e Ne Zaman Gidilir?

diving-1808717_960_720.jpg

Sıcak ve kuru bir çöl iklimine sahip olan Şarm El Şeyh yıl boyunca yüksek sıcaklıklara sahip bir şehirdir. Şarm El Şeyh’te yaz ve kışın farkı, güneşin ortalama havada kalma süresi, ortalama yağış süresi ve deniz sıcaklığıdır. Serin deniz esintisi ve Akdeniz’den gelen rüzgârlar aşırı sıcaklıkları engeller dolayısıyla herhangi bir mevsimde bunaltıcı bir sıcaklıkla karşılanmaz. Yaz mevsimi olan haziran-ağustos aylarında sıcaklıklar 28-33 derece arasındadır, bölgede nem oranının en düşük olduğu sezon yaz sezonudur. Yaz sezonu boyunca hiç yağış almayan Şarm El Şeyh’te güneş 13 saat boyunca tepede kalmaktadır. Yaz sezonu boyunca şehir oldukça kalabalıktır, eğer bu dönemde bir seyahat düşünüyorsanız mutlaka erken rezervasyon yaptırmalısınız aksi halde yer bulmak mümkün olmayabilir ve fiyatlar el yakabilir. İlkbahar ve sonbahar aylarında sıcaklıklar 23 derece etrafında seyreder, bu dönem denizin en açık renge sahip olduğu dönemdir dolayısıyla dalış için ilkbahar ve sonbahar ayları en uygun aylardır diyebiliriz. Kış mevsiminde sıcaklıklar 18 dereceye düşebilir lakin deniz diğer sezonlardaki sıcaklığını kaybetmez. Kış mevsimlerinde bile çok azyağış alan Şarm El Şeyh’te serin bir tatil geçirmek istiyorsanız kış mevsimini tercih edebilirsiniz. Yine bu dönem otel ve uçak bileti açısından en uyguna bilet bulabileceğiniz dönemdir. Nisan ayında yapılan Deve Yarışları oldukça renkli geçen yılbaşı kutlamaları, haziran ayında Nil’in yükselişinin kutlandığı Leylet-en Nuktah Festivali ve içeriğimizin devamında detaylı bir şekilde vereceğimiz festival tarihlerini de seyahatinize denk getirmek isteyebilirsiniz.

Şarm El Şeyh’te Nerede Kalınır?

Kızıldeniz’in incisi Şarm El Şeyh, Mısır’ın turizm merkezlerinden biri olarak tüm dünyanın beğenisini topluyor. Eşsiz mercan resifleri ile birlikte rengârenk su altı zenginliklerinin yanı sıra Sina Çölü de bölgenin popülerliğini arttırıyor. Kış mevsiminin yaz sıcaklığında geçtiği bu coğrafyada, her an denize girebilmek gibi bir lüks yaşanıyor. Kumarhaneleri, restoranları, plajları, otelleri, çöl turları, dalış okulları ile son derece keyifli bir tatil için gereken alt yapıya da sahip olan Şarm El Şeyh aynı zamanda uluslararası bir liman kenti.

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Şarm El Şeyh otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Şarm El Şeyh Otelleri

Kızıldeniz’e uzanan Sina Yarımadası’nın en uç kısmında yer alan Şarm El Şeyh, Mısır’ın en keyifli tatil şehri olarak tüm tatilcilerin beğenisini topluyor. UNESCO barış ve güzellik açısından şehri dünya birincisi ilan etmiş bulunuyor. Mısır’ın en popüler turistik kenti olan Şarm El Şeyh, iki binli yıllara doğru hayata geçirilen turizm yatırımları ile günümüzde yüksek standartta tatil turizmi vadeden bir tatil beldesi olarak büyük ilgi görüyor.

İsmi “Şeyhin Koyu” anlamına gelen şehir, doğal güzellikleri ile göz kamaştırıyor. Hemen hemen 12 ay denize girilebilen şehrin yer üstü ve yer altı manzarası eşsiz güzellikte. Bir yanı çöl, bir yanı deniz olan Şarm El Şeyh, sahip olduğu yüksek standartlı işletmeleri ile de her yıl binlerce misafire hayallerindeki tatili yaşatıyor. Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Şarm El Şeyh otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Şarm El Şeyh Gezilecek Yerler

Akabe Körfezi’nin güney sahili, Tiran Adası ve Ras Muhammed Milli Parkı arasında yer alan dünyanın en güzel su altı manzaralarınasahip bu turizm şehrinde elbette yapılacak en iyi şey dalış için farklı konumlar deneyimleyip Kızıldeniz’in bin bir çeşit balık türüyle tanışmak olacaktır. Bunun yanında dağların önünde yer alan şehirde bir çöl gezisine katılıp Bedevilerintarihini öğrenme ve develerle tanışmafırsatı da bulabilirsiniz. Kültürel ve tarihî açıdan da gezilecek yerlere sahip bu küçük şehirde oldukça doyurucu vakit geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

Şarm El Şeyh Gezilecek Yerler

Şarm El Şeyh tarihî ve doğal açıdan görülmeye değer yerlere sahiptir. Kumsallar, Renkli Kanyon, Ras Muhammed Milli Parkı, El-Mustafa Camii, Tiran Adası, Old Market, Thistlegorm, Sina Dağı, Aziz Katerina Manastırı, Naama Bay Şarm El Şeyh’in görülmeye değer yerlerinden sadece birkaçıdır.
Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Şarm El Şeyh Şehir İçi Ulaşım

auto-3107479_960_720.jpg

Şarm El Şeyh küçük bir yerleşim alanı olduğu için şehir içi ulaşımın çok fazla gelişmediğini ve çok fazla alternatifinizin olmadığını söyleyebiliriz.

Öncelikle havaalanında indikten sonra şehir merkezine ulaşmak için havaalanından kalkan shuttle servisleri kullanabilirsiniz. GO Airport Shuttle adındaki bu servisler gün içerisinde uçak saatlerine göre ayarlanmış bir şekilde sürekli havaalanı ve şehir arasında gidip gelmektedirler. Daha lüks bir ulaşım için SuperShuttle servisini de kullanabilirsiniz. Bu servisler 10-20 euro arasında sizi şehre güvenli bir şekilde taşıyacaktır. Özel bir aracı ise 25 euro civarında bir fiyata ayarlayabilirsiniz.

Şehir içerisinde yerli halk ve turistlerin en çok tercih ettiği ulaşım araçları ise taksilerdir. Şehirdeki en güvenilir taksi şirketi G Taxi Cab’dir. Taksiciler genelde taksimetre kullanmaz, dolayısıyla verecekleri net ücret üzerinden bir pazarlık yapabilirsiniz. Turistlere iki katı fiyat veren taksicilerle iyi bir pazarlık etmeden taksiye binmemenizi tavsiye ederiz. Şarm El Şeyh şehri içerisinde gezen 15 farklı rotaya sahip mavi otobüsler bulunmaktadır. Bu otobüsler çoğu turistik yerden geçmektedirler. Fiyat olarak daha uygun görünse de bu otobüsler yeterli yolcu olmadığı vakit istedikleri durakta istedikleri kadar bekleyebiliyorlar. Zamanınızı boşa harcamamanız ve rotanızı uzatmamanız adına kullanmanızın pek mantıklı olmayacağını söyleyebiliriz. Taksi ve otobüsler dışında şehir içerisinde araç kiralayabilirsiniz. Özel hizmet sunan birçok araba şirketi bulunmaktadır ve istediğiniz tip aracı size şoförlü ya da şoförsüz sunacaklardır.

Şarm El Şeyh Mutfağı

maxresdefault.jpg

Geleneksel Mısır mutfağı, bölgedeki en özgün mutfaklardan birine sahiptir. Akdeniz ve Kızıldeniz’e kıyısı olması, Nil Deltası’nda bulunması, ülkenin sosyo ekonomik durumu gibi sebeplerden ötürü mutfak kültürleri epey çeşitlidir. Kıyı şeridinde yer alan Mısır deniz mahsulleri açısından tüm balık çeşitlerini içeriyor diyebiliriz. Nil Deltası’nda üretilen pirinç ve yaygın olan pirinç yemekleri Mısır mutfağını Asya kültürüne yaklaştırmaktadır. Mısır’daki Kızıldeniz limanları zamanında Avrupa’ya baharatların ana giriş noktasıydı. Bu yüzden başta kimyon olmak üzere kişniş, kakule, kırmızıbiber, anason, defneyaprağı, tarçın ve nane gibi birçok baharat Mısır mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Et her zaman Mısırlılar için pahalı bir ürün olmuştur dolayısıyla mutfak içerisinde vejetaryen yiyecekler gelişmiştir diyebiliriz. En çok tükettikleri etler arasında ise tavşan, güvercin, tavuk ve ördek sayılabilir. Bunun yanında Mısırlılar sakatat ve inek, koyunbeyni tüketmeyi de severler.

Mısır kahvaltılarına baktığımızda bizi şaşırtabilir çünkü akşam yemeği ağırlığında yiyecekler tüketilir. Örnek verecek olursak bakla, sarımsak, limon suyu, kimyonla yapılan ve pide, haşlanmış yumurta, tahin, tereyağı ve pastırmayla ikram edilen fül mudammas adlı yemekleri, Mısır kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Öğle ve akşam yemeklerinde en önemli nokta ise çorbadır. Baklagil ağırlıklı çorbalar yapan Mısırlılar bu çorbalarda oldukça fazla baharat kullanırlar. Mısır mutfağının vazgeçilmez öğelerinden biri de ekmektir, birçok yiyecekle tükettiklerini görebilirsiniz. Meyve ve sebzenin oldukça ucuz olduğu ülkede her insanın yiyebileceği bir şey bulunabilir, dolayısıyla damak zevkinize uygun bir yemek bulacağınıza ve aç kalmayacağınıza emin olabilirsiniz. Bunun dışında Şarm El Şeyh dünyaca bilinen birçok ünlü zincire de ev sahipliği yapmaktadır ve farklı ülkelerin mutfaklarından yemek yiyebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır.

Mısır mutfağına özgü yiyecek tavsiyesinde bulunacak olursak en ünlü yemeklerinden ikisi ful medames (fava fasülyesi püresi, kushari, mercimek, pirinç, makarna ve diğer maddelerden oluşan bir karışım) ve molokhiya’larını (kıyılmış ve pişmiş çalı, bamya, sarımsak) deneyimlemenizi öneririz. Çeşitli çaylar ve kahveler deneyebileceğiniz Mısır’da alkol konusunda da herhangi bir problem yaşamazsınız ki çoğunu Türkiye ve Balkan ülkelerinden tedarik etmektedirler. Şarm El Şeyh içerisinde mangal, barbekü, kebap için El Kababgy, Fransız mutfağı için La Fleur, deniz mahsulleri için herhangi bir Fares Seafood dükkânı, İtalyan ve vejetaryen dostu mekân olarak II Frantoio, Hint yemekleri için Rangoli’ye uğrayabilirsiniz.

Şarm El Şeyh’de Alışveriş

Sharm-el-sheikh-Shopping-Tours.jpg

Şarm El Şeyh’te birçok çarşı, alışveriş merkezi çevresinde çok çeşitli Mısır hediyelik eşyalarını bulabilirsiniz. Şarm El Şeyh’teki popüler hediyelik eşyalar mücevher, deri eşyalar, boyanmış papyri’ler, kartpostallar, kilimler, ipek şallar, vazolar ve nargile borularıdır. Şarm El Şeyh’teki çoğu dükkân mücevherci, kıyafetçi, parfümeri ve diğer eşyalar olmak üzere dörde ayrılır. Genel olarak şehirde alışveriş yapmak unutulmaz bir deneyimdir çünkü yerli esnaf pazarlık esnasında size oldukça keyifli anlar yaşatacaktır. Bölgedeki esnaflar oldukça zeki satış teknikleri geliştirmiştir, İngilizce bir şey yazmanızı rica etmek için dükkâna çağırmak gibi. Onların şirin taktiklerini görmeden dilediğinizce dükkân gezebilirsiniz.

Dükkânlar genelde haftanın her günü açıktır fakat düşük sezonda pazar günleri birkaç mağazayı kapalı bulabilirsiniz. Yaz ayları genelde öğle saatlerinde dükkânlar kapanır çünkü çok fazla ziyaretçileri olmaz. Buna ek olarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar birçoğunu açık bulabilirsiniz. Ramazan aylarında da yine benzer şekilde çalışırlar.

Şarm El Şeyh’teki en büyük mağaza ve alışveriş merkezi Naama Bay bölgesinde toplanmıştır. Mağazalar burada otellerin ve restoranların arasına dağılacak şekilde konumlanmıştır. Kalabalık Sharm Eski Pazarı (Gezilecek yerlerde bahsettiğimiz Old Market) yerel malzemeler bulmak ve pazarlık yapmak için en uygun yerdir. Yine alışveriş için yakınlarda bulunan Dahab köyüne de gidebilirsiniz. Şehir merkezindeki ürünlerin aynısı burada daha ucuz fiyata bulunabilir. Deniz için gerekli malzemelerinizi, mesela şnorkel malzemeleri gibi, Naama Alışveriş Merkezi’nden tedarik edebilirsiniz. Şarm El Şeyh alışverişiniz için bir uyarıda bulunacak olursak, aldığınız herhangi bir şeyin sahte olmadığına emin olun çünkü bölgede çok fazla yan sanayi vardır ve ürün orijinal fiyatına satılmaya çalışılır. Özellikle papirüs olduğu söylenilen kâğıtlara ve deri ürünlerine dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Şarm El Şeyh’te Gece Hayatı 

Şarm El Şeyh gece hayatı, akşam eğlenceleri, kumarhaneleri, bar ve gece kulüpleriyle bilinen bir yerdir diyebiliriz. Gündüz deniz güneş ve kumun tadını çıkardıktan sonra akşamına eğlence eklemek için birçok yer mevcuttur. Gece hayatının en yoğun olduğu bölge Naama’dır. Şarm El Şeyh’te bulunan tüm mekânlarda klasik içkiler bulunmaktadır bunun yanında yerel, egzotik içecekleri de deneyimleyebilirsiniz. Şarm El Şeyh’te güneş batar ve eğlence başlar. Sizin için Şarm El Şeyh’in en çok tercih edilen gece mekânlarını derledik.

Hard Rock Cafe: Özellikle turistler tarafından ilgi çeken kafede Amerikan burgerleri, vejetaryen yiyecekler, sandviçler bulunmaktadır. Yerli ve yabancı alkol sunan kafede hafta sonları müzik modasını takip eden playlist’lerle birlikte gece partileri verilmektedir. Sabah saat 04.00’e kadar açık olan kafe Naama Bay bölgesinde bulunmaktadır.

Little Buddha: Hard Rock Cafe’nin hemen yanında yer alan Little Buddha Bar misafirlerine geniş bir yemek menüsü, alkol ve nargile köşesi sunmaktadır. Japon, Asya, Fransız, Pasifik mutfaklarının en iyi örneklerini bulabileceğiniz bu barda hafta içerisinde DJ bulunmaktadır ve hafta sonları partiler düzenlenmektedir. Yine turistlerin buluştuğu bu barda sabah saat 05.00’e kadar sınırsız eğlencenin garantisi veriliyor.

Pacha Club: Naama Bölgesi’ndeki en eski gece kulüplerinden biri olan Pasha Club yine en çok tercih edilen mekânlardan biridir. Bir havuz etrafına konumlanmış dans pistinin yanında deep house, trans ve urban müziklerin çaldığı özel odalar da kiralanabilmektedir. Hafta boyunca sabah 04.00’e kadar açık olan gece kulübünde pazar günleri Swagga, Arap gecesi, R&B ve hip hop partileri düzenlenir. Pazartesi günleri Doğu Avrupa müziği, çarşamba günleri popüler şarkılar, cumartesi günleri elektro dans partileri olmak üzere gece kulübünün her güne özel bir konsepti bulunmaktadır.

Camel Bar: Sportif aktivitelerin gerçekleştirildiği bir bar konseptini ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Camel Bar müşterilerine spor ve sakinlikle geçirilen bir akşam sunmaktadır. Gece yarısına kadar açık olan barda belirli günlerde DJ performansları gerçekleşmektedir. Happy hour’larda bardaki yiyecekleri indirimli fiyatlarla deneyimleyebilirsiniz.

Pirate’s Bar: Hilton Otel’de yer alan ve bölgenin en eski barlarından biri olarak adlandırılan barda canlı müzik verilir. Yerel ve yabancı kokteyllerin en iyi örnekleri sunulur. Haftanın farklı günlerinde özel etkinlikler ve partiler düzenlenir. Pirate’s Bar 01.00’e kadar açıktır.

Space Night Club: Şehir merkezine uzak konumuyla Marriot Otel’in arka kısmında kalan bu uzay konseptli gece kulübüne taksiyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Disko sevenlerin vazgeçilmez mekânı Space Night Club’ın geniş bir alkol menüsü vardır.

Ice Bar: Gün boyu sıcağın tadını çıkardıktan sonra biraz serinlemek isteyenler için yapılmış dört tarafı buzlarla çevrili bir buz bardır burası. Dekorasyonuyla oldukça cezbeden barda birçok içki türüne erişebilirsiniz. Buz duvarlarının tersine çok sevecen çalışanlarıyla Ice Bar, Şarm El Şeyh yerlilerinin de en sevdiği mekânlardan biridir.

Turizm cenneti haline gelmiş Şarm El Şeyh içerisinde her türlü talebe cevap verecek mekân bulunmaktadır. Bunun dışında gece aktivitesi olarak doğanın içerisinde, özellikle kış aylarında açık olan gökyüzündeki yıldızları sohbetinizle süslemenizi tavsiye edebiliriz.

Şarm El Şeyh Festivalleri

Şarm El Şeyh, sene boyunca ziyaretçilerine çeşitli festivaller sunan güzel bir kenttir. Burada deve yarışlarından Noel kutlamalarına kadar değişik festivallere tanık olabilirsiniz. Festival zamanlarında kente gitmeyi düşünüyorsanız, mutlaka otel rezervasyonlarını önceden yaptırmalısınız çünkü festival zamanlarında otellerin doluluk oranı da epey artmaktadır. Sizin için seçtiğimiz birkaç festivali aşağıda bulabilirsiniz.

Ocak Şenlikleri: Kıpti Noel (Coptich Christmas) din bazlı bir kutlamadır. Kutlama sırasında renkli geçitler, müzik konserleri ve din konulu tiyatro oyunları sergilenir. Yine bu ayda İslami Yeni Yıl, Muhammed’in Mekke’den Medine’ye geldiği zaman kutlanır.

Şubat Şenlikleri: Birlik Günü (Union Day) şubat ayı ve yıl genelinde en ön plandaki festivallerden biridir. Yine bu ayda Abu Simbel Festivali düzenlenir. Abu Simbel Tapınağı’nda nefes kesen manzaralarla Abu Simbel’in yükselişi kutlanır.

Deve Yarışları ve İlkbahar Festivalleri: Nisan ayında Sina Kurtuluş Günü, 1979'da İsrail ile Mısır arasındaki barış anlaşmasının ardından meydana gelen Sina Yarımadası boyunca İsrail birliklerinin çekilmesini onurlandırmaktadır. Yine bu ayda kutlanan Shem Al Nessim deve yarışlarıyla kutlanan bir yerel festivaldir. 1 Mayıs İşçi Bayramı ülkede oldukça şen bir şekilde kutlanır. Mayıs ayında düzenlenen Balıkçılık Yarışları yerel halkın ve turistlerin en sevdiği etkinliklerden biridir, festival havasında geçer. Nisan aylarında ise şehirde Uluslararası Dalış Yarışması düzenlenir.

Anma Şenlikleri: Haziran ayında düzenlenen Leylet en-Nuktah Festivali Nil’in yükselişini kutlamak amacıyla düzenlenir. Temmuz ayında Mısır Hükümeti için Devrim Günü (Revolution Day) kutlanır. Ağustos aylarında bütün ülkeleri ağırlayacak şekilde büyük bir Sanat Festivali düzenlenir.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Şarm El Şeyh Resmi Tatiller

7 Ocak: Kıpti Noel’i

25 Ocak: Tahrir Devrimi Günü / Polis Günü

25 Nisan: Sina’nın Kurtuluşu

1 Mayıs: İşçi Bayramı

23 Temmuz: Devrim Bayramı, Mısır Milli Günü

6 Ekim: Silahlı Kuvvetler Günü

1 Kasım: Hz. Muhammed’in Doğum Günü

Bunların dışında ülkede Ramazan ve Kurban Bayramları da kutlanmaktadır. Tarihleri her sene değişen bu bayramları bulunduğunuz seneye göre değerlendirebilirsiniz.

*Yukarıdaki tatiller 2017 takvimine ait olup yıllara göre değişmektedir.

Şarm El Şeyh Resmi İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 180

Polis: 160

Ambulans: 123

Şarm El Şeyh Para Birimi

Şarm El Şeyh’in para birimi Mısır lirasıdır. 1 Türk lirası 4,35 Mısır lirasına tekabül eder.

Şarm El Şeyh’in Resmi Dili

Şarm El Şeyh’in resmi dili Arapçadır. Ülke ve şehir genelinde İngilizce yaygın bir dildir. Birçok yerde İngilizce konuşan insan bulabilirsiniz.

Şarm El Şeyh Saat Farkı

Şarm El Şeyh, Türkiye’ye göre 1 saat geridedir.

Sharm El Sheikh (Şarm El Şeyh) Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 17.5oC
    • Şub 18.1oC
    • Mar 20.6oC
    • Nis 24.9oC
    • May 28.8oC
    • Haz 31.8oC
    • Tem 32.1oC
    • Agu 32.8oC
    • Eyl 30.9oC
    • Eki 27.4oC
    • Kas 22.9oC
    • Ara 19.1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 73.000 / Dil: Arapça, Mısırca / Para Birimi: Mısır lirası / İklim: Tropikal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün