İskenderiye Hakkında Bilinmesi Gerekenler

latest

İskenderiye Mısır'ın Akdeniz kıyısında bulunan, ikinci büyük şehridir. Ayrıca 4,1 milyonluk nüfusuyla Akdeniz kıyısındaki en büyük yerleşimdir. Büyük bir sanayi bölgesinin merkezi ve Mısır'ın ana limanı olan İskenderiye'de Mısır dış ticaretinin büyük kısmı gerçekleşir. Kahire'nin 183 km kuzeybatısına düşer. Aynı zamanda İskenderiye ilinin merkezidir.

İskenderiye, adını aldığı, Mısır'da bir Yunan kültür merkezi oluşturmak isteyen Büyük İskender tarafından, Rodoslu mimar Dinokrates'in hazırladığı plana göre MÖ 332'de kurulmuştur. Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında 1516 yılında fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır. Akdeniz'in Osmanlı egemenliğine girdiği 16. yüzyıl ortalarından başlayarak İskenderiye, Septe Boğazı’na kadar uzanan bir alanda etkinlik gösteren Türk korsan gemilerine liman hizmeti görmüştür. Ayrıca, vali paşalarca kurdurulan tersanelerde 17. yüzyıl sonlarına kadar hayli ticaret ve savaş gemisi yapılmıştır. 18. yüzyıl sonlarında Napoléon komutasındaki Fransız kuvvetlerince işgal edilmiştir (1798). 1801 senesinde Serdarıekrem Kör Yusuf Ziyaüddin Paşa tarafından kuşatılan kenti boşaltmak zorunda kalan Fransızlar'dan geri alınmıştır.

Mısır'la birlikte Osmanlı yönetiminden çıkarak Britanya egemenliği altına girmiştir, Britanya'nın 1882'de kenti işgaliyle başlayan sömürge yönetimi 50 yıl sürmüştür. I. Dünya Savaşı'nda Müttefikler'in Doğu Akdeniz'deki başlıca üssü olan kent, II. Dünya Savaşı'nda Almanlarca birçok kez bombalanmıştır. 1967-75 arasında Süveyş Kanalı'nın kapanması ve Port Said'in İsrail tarafından bombalanması liman trafiğini İskenderiye'ye yönelterek nüfusunun aşırı derecede artmasına yol açmıştır. Limanı yenileme ve genişletme çabaları 1970'lerde başlamıştır. Ebu Kir Körfezinde doğal gaz yataklarının bulunması ve Kızıldeniz'den petrol taşıyan boru hatlarının tamamlanması sonucunda kent petrol ihraç merkez durumuna gelmiş; birçok petrol rafinerisi ve petrokimya kompleksi inşa edilmiştir.

İskenderiye ile İlgili

İskenderiye Nerededir?

İskenderiye, Mısır'ın verimli toprakları olan bölümüne oranla kenarda, Nil Deltası'nın kuzeybatısındaki işlenen toprakların sınırında kalır, ama liman olanakları açısından son derece elverişli bir yerde, kum taşlı bir adacık olan Faros üzerinde kurulmuştur. Faros Adasına uzanan bir dalgakıran olan “T” biçimli burnun sap bölümü, zaman içinde biriken millerle genişleyerek yaklaşık 1 km genişliğinde bir kıstak oluşturmuştur. Böylece Faros Adası çok geçmeden Akdeniz ile sığ Maryut (Mareotis) Gölü arasındaki bir set olan kıyı şeridine bağlandı ve şehir özellikle bu gölün kıyılarında gelişmiştir.

İskenderiye’ye Nasıl Gidilir?

İskenderiye’de İskenderiye Uluslararası Havalimanı ve Borg al Arab Havalimanı adlı iki havalimanı bulunur. Türkiye’den İskenderiye’ye direkt uçuşlar yapılmaktadır.

İskenderiye’ye Ne Zaman Gidilir?

İskenderiye'nin tipik bir Akdeniz iklimi vardır. Ilık geçen kış aylarında zaman zaman şiddetli yağışlar ve fırtınalar görülür. Ocak ayında günlük ortalama sıcaklık 18 derecedir. Yazın denizden esen meltemler havayı bir ölçüde yumuşatır; ama nem oranı çok yüksektir. Ağustos ayında günlük ortalama sıcaklık 31 dereceyi bulur.

İskenderiye’de Nerede Kalmalı?

Son dönemde yaşadığı siyasi karışıklıklardan tüm Mısır turizmi bir hayli olumsuz etkilendiğinden mevcut durumda İskenderiye’de konaklama fiyatları büyük düşüş yaşanmış, otel doluluk oranları bir hayli azalmıştır. Dolayısıyla şu anda siyasal sorunlarının daha yeni üstesinden gelmiş olan ülkede konaklama yapmak için en uygun zamandır. Budget hoteller şehrin merkezinde Courniche hattı üzerinde Mansheya adlı merkez bölgede yer almaktadır. Lüks oteller ise deniz kenarında ama şehir merkezini oluşturan tarihi merkeze biraz uzaktır.

İskenderiye’de Gezilecek Yerler

Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İskenderiye’de pek çok tarihi kalıntı mevcuttur.

İskenderiye’de diğer gezilecek yerler: Greko-Romen Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Royal Jewelry Museum, Ulusal Oşeanografi ve Balıkçılık Müzesi, Qaitbay Kalesi, Amfitiyatro, Attarine Camii, Bibliotheca Alexandrina yani İskenderiye Kütüphanesi, Corniche sahili, Montazah Kraliyet Bahçesi ve İskenderiye Stadyumu (diğer adıyla Harras El-Hedoud Stadyumu)

Devamını Oku

İskenderiye İçi Ulaşım

Alexandria_-_20080720f.jpg

İskenderiye’de havalimanında şehir içi sisteme bağlanan son derece aktif çalışan bir raylı sistem mevcuttur. Raylı sistem, troleybüs, tramvay ve trenlerden oluşur.

Blue renkteki otobüsler Courniche bölgesinde çalışmaktadır. Tek bilet 2 EGP’tir. İskenderiye’de taksi bulmakta zorluk çekmezsiniz. Ancak kanunlar gereği her taksinin taksi metresi olması gerekse de, tüm Arap ülkelerinde olduğu gibi burada da pazarlık sistemi hâkimdir. Taksiye binmeden önce fiyatı konuşmanız gerekmektedir. Taksi paylaşma sistemi vardır. Bu türde taksilere minibüs denmektedir. Minibüsler, ana arterler üzerinde hizmet veriyor.

İskenderiye Mutfağı

Mısır, tarihi, kültürü ve coğrafyası yanında, Kuzey Afrika’nın en özgün mutfaklarından birine de sahip bir ülkedir. Mısır, coğrafi konum olarak üç önemli bölgeye ayrılır. Birincisi kuzeyda 1000 km.lik bir kıyı şeridi olan Akdeniz kıyısı ile doğuda yine 1000 km.lik Kızıldeniz kıyı şerididir. İkinci bölge ise Nil Deltasıdır. Yüzölçümü küçük olan bu bölge nüfus yoğunluğu açısından en fazla olanıdır. Üçüncü bölge ise, Nil Nehri’nin her iki tarafında ve Sina Yarımadasının ortasında bulunan çöldür. Bu coğrafi konum, toplumun sosyo-ekonomik konumunu belirlediği gibi yeme alışkanlıklarını da belirler.

Kıyı şeridinde daha çok balık ve deniz ürünleri, Nil Nehri Deltası’nda ise pirinç ve kümes hayvanları yenir. Çölde ise daha çok kuzu, koyun ve bakliyat tüketilir. Mısırlılar kahvaltıda ekmek, tereyağı, reçel, bal ve değişik peynirler yer, yanında ise süt veya çay içerler. Bazı bölgelerde kahvaltıda kaynamış yumurta, bazılarında ise tameya denilen Mısır’a özgü bir yemek yerler. Tameya bakla ve undan yapılmış bir çeşit sebze köftesidir. Kızartıldıktan sonra üzerine susam serpilerek yenir.

Mısırlılar öğle yemeklerini, öğleden sonra saat dört civarında yerler. Öğle yemeği kışın, çorba, tavuk veya kuzu eti, salata veya sebze, makama veya pilavdan oluşur ve meyve ile biter. İskenderiye, tüm Mısır içinde en güzel deniz ürünü restoranlarına sahip olmasıyla meşhurdur. Falafel, ful, humus gibi geleneksel Arap yemekleri ve makarna, pirinç, mercimek ve domates sosuyla yapılan meşhur Mısır yemeği kushariden yiyebileceğiniz sayısız hesaplı veya lüks restoran vardır. Lüks restoranlar genellikle otellerde bulunur.

Bahşiş

İskenderiye restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Ama tabii ki hesabın yüzde 10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır.

İskenderiye’de Alışveriş

İskenderiye tarihi merkezinde sayısız eski ve yeni kitap satan kitapçı vardır. Bu anlamda tarihi İskenderiye Kütüphanesi’nin şanına yakışır bir biçimde eski bir el yazması kitabı bu şehirden alıp sahip olmak ya da hediye etmek isteyebilirsiniz. Bu anlamda en yoğun cadde olan Nabi Danyal Caddesi Fransız Kültür Merkezi’nin tam karşısında yer almaktadır. İskenderiye’den alabileceğiniz diğer otantik hediyeler yıllandırılmış balzamik sirke ve elbette zeytinyağıdır.

İskenderiye’de Gece Hayatı

50 yıl önce çok hareketli olan gece hayatından eser kalmamış olan İskenderiye’de ziyaret edenlerin en çok tercih ettiği barlar Sa'ad Zaghloul Caddesinde yer alan Spitfire Bar, bira fiyatları 11 EGP, sahilde bulunan Mermaid Bar ve Adib Bek Ishak Caddesinde bulunan Sheikh Ali isimli bardır. Otellerin içinde de barlar bulunur. Şehrin en meşhur gece kulübü ise El Gueish Caddesinde yer alan San Giovanni Club’dır.

İskenderiye Festivaller

Dini bayramların coşkuyla kutlandığı İskenderiye’de bunlara ek olarak şu etkinlikler de vardır:

Alexandria's of the World Festival (dünya üzerindeki İskenderiye ismindeki tüm şehirlerin ortak ve eşzamanlı festivali. Ekim ayında)

İskenderiye Film Festivali (Eylül)

İskenderiye Kütüphanesi Uluslararası Yaz Festivali (Ağustos)

İskenderiye Resmi Tatiller

Noel (7 Ocak)

Devrim Günü (25 Ocak)

Sinai Özgürlük Günü (25 Nisan)

Coptic Paskalya Pazarı (1 Mayıs9)

İşçi Bayramı (1-2 Mayıs)

Ayaklanma Günü (30 Haziran)

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Devrim Günü (23 Temmuz)

Muharrem Günü (3 Ekim)

Ordu Günü (6 Ekim)

Hz Muhammed’in Doğum Günü

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

İskenderiye İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 123

Yangın: 122

Polis: 180

İskenderiye Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Mısır’a girmek için vize alması gerekmektedir.

İskenderiye Türkiye Dış Temsilciliği

İSKENDERİYE BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: 11 KAMEL EL KILANI STREET ALEXANDRIA A.R.OF EGYPT

Telefon: +20-3 3990700 (30 hat)

Faks: +20-3 3990725

[email protected]

http://iskenderiye.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: İskenderiye, Kafr El-Sheikh, Baheria, Demiatta, Dakahlia, Grabey ve Munuufia Vilayetleri.

İskenderiye Para Birimi

Mısır sınırları içerisinde yer alan İskenderiye şehrinin para birimi Mısır Poundu’dur. 1 TL yaklaşık 3,08 Mısır Poundu’dur.

İskenderiye Resmi Dili

Mısır ülkesinde Mısırca ve Arapça, resmi dil olarak kabul edilmektedir.

İskenderiye Saat Farkı

İskenderiye (GMT +2) ile Türkiye (GMT +2) arasında zaman farkı bulunmaz.

İskenderiye Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5.2oC
    • Şub 7.7oC
    • Mar 12.9oC
    • Nis 18.9oC
    • May 24.3oC
    • Haz 29.8oC
    • Tem 32.1oC
    • Agu 30.6oC
    • Eyl 26.3oC
    • Eki 19.7oC
    • Kas 12.7oC
    • Ara 7.2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 4,110,015 / Dil: Mısırca, Arapça / Para Birimi: Mısır Poundu (EGP) / İklim: Akdeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün