Maşukiye Nerededir?

Kocaeli sınırları içerisinde olan Maşukiye, Sapanca Gölü kıyısında, Kartepe eteklerine bulunur.

Maşukiye’ye Nasıl Gidilir?

Otoyola yakın olan Maşukiye, İstanbul’a yaklaşık 120 kilometre, İzmit’e 20 kilometre ve Bursa’ya 150 kilometredir. Maşukiye’ye pek çok şehirde günlük turlar da düzenlenir.

Maşukiye’ye Ne Zaman Gidilir?

Maşukiye, Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin kesişim noktasındadır. İki iklimin etkileri de görülür. Yazları sıcak, kışları soğuktur. Kartepe Kayak Merkezi’ne yakın olduğu için kış aylarında kar yağışı da görülür. En çok bahar dönemlerinde ziyaret edilir. Özellikle sonbaharda harika bir görüntüye bürünmektedir.

Maşukiye’de Nerede Kalınır?

Ekonomik tatil arayanlar için uygun bir tercih olan Maşukiye’de çeşitli pansiyonlar ve oteller bulunur. Bu yerler hafta sonları yoğun olsa da rezervasyon yaptırmak her zaman mümkündür. Ayrıca Kartepe’ye sadece 13 kilometre uzaklıkta bulunduğu için Kartepe’de bir otelde kalıp Maşukiye’ye rahatlıkla ulaşılabilir.

Maşukiye otelleri - Maşukiye Otel Fiyatları

Kartepe’nin eteklerinde yer alan Maşukiye son yıllarda oldukça fazla ziyaret edilen bir köyümüzdür. Yemyeşil ormanları, gürül gürül akan şelaleleri, mis gibi kokan meyve bahçeleri ile doğanın sesine ve güzelliklerine kulak vermek isteyenler için tercih edilebilir. İsminde geçen ‘maşuk’ kelimesi âşık anlamına gelir. Yıllardır çevre illerden gelen yeni evli çiftlerin balayı tatilleri için tercih edilmesiyle, köy sakinleri ‘Maşukiye âşıklar köyüdür’ demektedir. 1860’lı yıllarda kurulan köy, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kadın belediye başkanı ve ilk kadın subayı Maşukiye’den çıkmıştır. Son yıllarda oldukça popüler olmasıyla çevre illerden hafta sonları ziyaretçi akınına uğramaktadır. Kartepe ve Sapanca Gölü arasında yer almasıyla yılı her mevsimi muhteşem görüntüsüyle ilgi çekmektedir. Dilediğimiz zaman ziyaret edebilirsiniz. Aygır Deresi, Kuzu Yaylası, Sapanca Gölü ve Kartepe’yi gezebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir ve cıvıl cıvıl kuş sesleri eşliğinde sevdiklerinizle mutluluk dolu zamanlar geçirebilirsiniz. Maşukiye otelleri konaklamanız için butik oteller, bungalovlar, pansiyonlar gibi seçenekler sunmaktadır. Kış mevsiminde kayak yapmak için geliyorsanız Kartepe otellerini tercih edebilirsiniz.

Devamını Oku

Maşukiye’de Gezilecek Yerler

Su sesine karışan kuş seslerini dinlemek, doğa yürüyüşleri yapmak, leziz yemekler yemek için çok uygun bir destinasyondur. Sık ormanları sayesinde köyün havası tertemizdir ve bu sebeple rahat bir uyku alıp dinlenmek için çevre illerden pek çok ziyaretçi yılın her döneminde Maşukiye’ye gelmektedir. Otoyol bağlantısından dolayı hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılabildiği için son yıllarda çok popüler bir rota olmuştur.

Kartepe’nin zirvesinden başlayıp Maşukiye’ye doğru uzanan Aygır Deresi köyün en rağbet gören noktasıdır. Dere kıyısında akan suyun sesi kuş seslerine karışırken patikalarda yürüyüş yapmak insanın içini huzurla doldurur. Bu gezintiler sayesinde yeni keşifler yapabilir, şehir hayatının verdiği yorgunluğu bir an olsun atabilirsiniz. Ayrıca Aygır Deresi kenarında birbirinden güzel restoranlar bulunur. Ziyaretçiler bu restoranlara başta köyün meşhur alabalığı olmak üzere pek çok lezzeti tatmaya gelir. Bu restoranlar dışında Maşukiye’de piknik yapmak için de uygun alanlar bulabilirsiniz.

Yürüyüşlerinize Sapanca Gölü kıyısına inerek devam edebilirsiniz. Köyün yeşilini eşssiz mavisiyle tamamlayan Sapanca Gölü’nde kano veya deniz bisikletiyle tura çıkmanız da mümkün. Yürüyüş dışında bisiklet veya atv kiralayarak da belli rotalar üzerinden tur yapabilirsiniz.

Maşukiye’nin güzel noktalarından bir diğeri de Kuzu Yaylası’dır. Sapanca Gölü’nü arkanıza alarak Kartepe’ye doğru tırmanırken ulaşabileceğiniz bu yayla size eşsiz bir göl manzarası sunar. Bu panoramik manzaranın tadını çıkarırken adeta gençleştiğinizi hissedebilirsiniz. Yaylanın huzur veren sessizliğini bozan tek şey ise kuşların cıvıltısıdır. Doğa tutkunları burada çam, kayın, ıhlamur ve fındık ağaçlarını bulabilir. Kuzu Yaylası dışında Kirazlı Yaylası da bölgenin sevilen noktalarından birisidir. Hafta sonu geldiğinizde Kirazlı’da piknik yapan pek çok insan görebilirsiniz. Ayrıca yayladan hem Sapanca Gölü’nü hem de İzmit Körfezi’ni görmek mümkündür. Bu da tadını doyum olmaz bir manzara ortaya çıkarır.

Kış turizminin son yıllardaki popüler rotalarından biri olan Kartepe de Maşukiye’ye çok yakındır. Kış aylarında Maşukiye’ye gittiğinizde Kartepe’ye kayak yapmaya da geçebilirsiniz.

Devamını Oku

Maşukiye İçi Ulaşım

Maşukiye içinde yürüyerek her yere ulaşabilirsiniz. Aracınızı park edebileceğiniz alanlar da mevcuttur. Köy çevresindeki ormanlarda atv turları son zamanlarda çok popüler olmuştur.

Maşukiye Mutfağı

1

Maşukiye’de bir birinden lezzetli bir sürü yemek yiyebilirsiniz. Ormanın içinde, derenin kenarında, kuş cıvılıtıları eşliğinde yiyeceğiniz yemek size daha lezzetli bile gelebilir. Köyün en meşhur yemeği Aygır Deresi’nden avlanan alabalıklardan yapılam kiremitte alabalıktır. Dere kenarına yaklaştığınızda burada bulunan restoranlardan gelen enfes alabalık kokusunu alabilirsiniz. Bu yemekte kullanılan kiremit, testi ve güveç gibi kaplar özel olarak Bilecik’in Kınık ilçesinden getiriliyor. Dilerseniz alabalığınıza lezzet katmak için kimyon, karabiber, kekik, sumak gibi baharatların eklenmesini de isteyebilirsiniz. Alabalık dışında sızma zeytinyağı ve kekikte bekletilmiş tavuğun ızgarası, kiremitte peynir, kiremitte kaşarlı mantar ve kiremitte köfte gibi yemekler de çok tercih ediliyor.

Maşukiye’de bulunan restoranlarda adeta krallara layık bir kahvaltı edebilirsiniz. Eğer günübirlik geliyorsanız erken gelip kahvaltıyı burada yapmanızı öneririz. Bölgede yetiştirilen salatalık, domates ve biberle, kara fırınlarda pişirilen ekmekle ve Edremit Körfezi’nden getirilen has zeytinyağıyla unutulmaz bir öğün yiyebilirsiniz.

Popüler restoranlar

Vadi Restaurant, Pınar Alabalık Tesisi, Koru Park Restaurant.

Bahşiş

Türkiye restoranlarında hesabın yüzde 5-10’u gibi bir tutarı bahşiş olarak bırakmak uygun olacaktır.

Maşukiye’de Alışveriş

Maşukiye’nin meşhur alabalıkları turistler tarafından çok rağbet görmektedir. Başta Mersu Alabalık Tesisleri olmak üzere bölgede bulunan tesislerden alabalık alabilirsiniz. Eğer alabalığı tavada pişirmeyi düşünüyorsanız, balığı çift poşete koydurmanızda fayda var. Ayrıca tavada pişirmek isteyenler için bir küçük poşette mısır unu da veriliyor. Eğer balığı kiremitte pişirmek istiyorsanız Yazıcılar Hediyelik Eşya dükkanı gibi yerlerden Kınık’tan getirilen kiremit, güveç, testi gibi kaplar alabilirsiniz.

Sapanca Gölü’nün karşı tarafında hayvancılıkla uğraşan köylerden gelen süt, tereyağı ve yoğurt gibi ürünleri de Maşukiye’deki dükkanlarda ve pazarda bulabilirsiniz. Paza günleri kurulan pazarda süt ürünleri dışında pek çok taze meyve ve sebze bulabilirsiniz. İlkbahar sonu, yaz başında kiraz döneminde Maşukiye’yi ziyaret ettiğinizde meyve bahçelerinde yetiştirilen kirazlardan satın alabilirsiniz. Bölgede bulunan Akpınar, Gümüşpınar, Melek Suyu gibi pınarlardan su doldurabilirsiniz.

Ziyaretçiler hediyelik eşya dükkanlarından ahşap masaj topları, kiremit kaplar ve hamak gibi ürünler satın alıyor. Eğer bir bahçenizde varsa çevrede bulabileceğiniz çiçekçilerden ve seralardan rengarenk çeşitli çiçekler ve fidanlar alabilirsiniz. Bu çiçekçilerde peyzaj için kullanılan malzemeler de bulabilirsiniz.

Maşukiye Resmi Tatiller

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)

Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)

Zafer Bayramı (30 Ağustos)

Cumhuriyet Bayramı (29 Ekim)

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Maşukiye İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Maşukiye Para Birimi

Türkiye sınırları içerisinde yer alan Maşukiye köyünün para birimi Türk Lirası’dır.

Maşukiye Resmi Dili

Türkiye sınırları içerisinde yer alan Maşukiye’nin resmi dili Türkçe’dır.

Maşukiye Saat Farkı

Maşukiye, Türkiye (GMT +3) saat dilimi içindedir.

Maşukiye Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 6,483 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TL) / İklim: Karadeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün