- 1 view
Beçin Kalesi,Milas – Ören yolunun beşinci kilometresinde yer almaktadır. Yalçın bir kaya kütlesi üzerine oturtulmuş kalenin Bizans döneminde yapıldığı bilinmektedir. Fakat bölgeden elde edilen bulgulara göre MÖ 3000 yıllarından beri civarda farklı medeniyetler var olmuştur. Yine bu bulgulardan yola çıkarak bölgenin antik dönemlerde nekropol olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Zaman içerisinde Romalılar, Menteşoğulları ve Osmanlılar bölgede hâkimiyet sürmüştür. Bölge, sonra 14. yüzyılın başlarında Menteşoğulları’na başkentlik de yapmıştır. Bu noktadan sonra da hızla gelişmiştir ve buna bağlı olarak döneme ait oldukça güzel eserler günümüze ulaşabilmiştir. Bu denli çok ve çeşitli eserin varlığı, dönemdeki gelişim hızını da gözler önüne sermektedir. Bölgeyi Osmanlı hâkimiyeti sırasında Evliya Çelebi de gezmiştir ve buradan bahsetmiştir. Beçin şehri ve kalesi bu gün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.
Beçin Orta Çağ Kenti, Türk kültürü ve tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip tarihi bir kenttir. Genellikle 14 ve 15. yüzyıla ait eserleri ile gidenlerin büyük beğenisini toplayan kent, Batı Anadolu mimarisi hakkında da detaylı bilgi verir. Pek çok kalıntıyı görebileceğiniz tarihî kent Muğla sınırlarında yer alır. Tarihî ve mimari açıdan gezebileceğiniz çok sayıda yeri bulunan Beçin köyüne, yolunuz Muğla’ya düşerse mutlaka uğramalısınız. Zaman tüneli yolculuğunda şimdiden iyi geziler.
Beçin Orta çağ Kent Hakkında Bilgi
Beçin Orta Çağ Kenti, Menteşeoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış bir kenttir. Milas – Ören yolu üzerinde konumlanan yer, kente 5 kilometre mesafededir. Kentte bulunan kale ise Bizans dönemi ile tarihlenir. Menteşeoğulları döneminde onarımdan geçirilen kale günümüzde görülebilecek başlıca yapılar arasında yer alır.
İç Kale bölümünde bulunan asıl yerleşim ise yaklaşık olarak platodan 200 metre yukarıda yer alır. Beçin Orta Çağ Kenti’nde yer alan eserler arasında medrese, hamam, cami, han, zaviye, türbe kalıntısı vardır. Ayrıca kentten günümüze kadar gelen yapılar arasında; Bizans şapeli, Menteşeoğulları Dönemi’nden Karapaşa Medresesi, türbe, Ahmet Gazi Medresesi, Orhan Bey Camii, Bey Konağı, Bey Hamamı, Kızılhan, Yelli Camii ve Medresesi bulunur.
1972 senesinden beri sistemli şekilde kazılan kentin ilgi çekici yanlarından bir tanesi de çok sayıda sikkeye sahip olmasıdır. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bulunan 60.000’i İslami, 850 tanesi Avrupa’ya özgü sikke topluluğu, Türkiye’deki kazılarda ortaya çıkarılmış en geniş sikke topluluğu olarak bilinir.
Günümüzde hâlâ ayakta duran ve dönemin mimari özelliklerini yansıtan hanları, hamamları, medrese ve camileri, çeşmeleri, türbe ve zaviyeleriyle oldukça önemli bir yer tutan tarihi kent 17. asrın başlarında terkedilmiştir. Beçin, tarihi değeri ve görünümünü korumayı başarması yönüyle de diğer kentlerden ayrı bir yere sahiptir.
Beçin Orta Çağ Kenti Gezilecek Yerler
Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan Beçin Orta Çağ Kenti, özellikle 13. yüzyıldan itibaren yaklaşık olarak 200 sene hüküm süren Menteşeoğulları Beyliği’nin başkenti olması ile ilgi çeken bir yer haline gelmiştir. Kent, Klasik dönemlerden, Romalılara, Bizanslardan, Menteşeoğulları Beyliği ve Osmanlı’ya kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapsa da Menteşeoğulları Beyliği’ne kadar merkezi bir yer olmamıştır.
Orta Çağ Kenti’nde gezebileceğiniz yerler arasında Emir Avlusu, Orman Locası, Yeni Kilise, Bizans Şapeli ve diğer arkeolojik kalıntılar baş sırada yer alır. Ayrıca iç hisar, 1, 2, ve 3 numaralı anonim mezarlar, Büyük Hamam, Zaviye, Mültezim Evi, Orhan Camii, Hankah, Ahmet Gazi Medresesi, Bey Konağı ve Hamamı, Kubbeli Çeşme, Kızılhan, Seymenlik Zaviye, Menteşe Mezarlığı, Yelli Külliye ve Kara Paşa Medresesi de yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görür. Antik çağların kalıntılarına kurulan hisar yapısı dışında bu yapıların çoğu, 14. ve 15. yüzyıldan kalmadır.
Beçin Orta Çağ Kenti Ziyaret Saatleri
2012 senesinden bu yana UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yerini koruyan Beçin Orta Çağ Kenti 15 Nisan ile 2 Ekim tarihleri aralığında 08.00 – 19.00 saatleri arasında, 3 Ekim 14 Nisan tarihleri aralığında ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında gezilebilir. Orta Çağ Kenti haftanın her günü açıktır.
Beçin Orta Çağ Kenti Giriş Ücretleri
Beçin Orta Çağ Kenti’ni Müzekart’ınız varsa yılda 2 kere, Müzekart+’nız varsa sınırsız olarak ücretsiz gezebilirsiniz. Kartınız yoksa 5 Türk lirası ödeyerek Beçin Orta Çağ Kenti’ni gezebilirsiniz.
Beçin Orta Çağ Kenti Gezisinde Yemek
Beçin Orta Çağ Kenti’ni gezerken Muğla’nın yöresel lezzetlerini de mutlaka tatmalısınız. Milas’ta bulabileceğiniz restoranlarda tarhana çorbası, çökertme kebabı, döş dolması, ekşili balık, kefal dolması, Muğla köftesi, kabak çiçeği dolması, börülce ekşilemesi, kaya koruğu salatası, Muğla halkası ve lokma yiyebilirsiniz. Size önerebileceğimiz restoranlardan iki tanesinin bilgileri aşağıdadır.
Meşhur Milas Köftecisi Nazmi Usta: İsmetpaşa Mah., Atatürk Blv. 6/B, Milas / Muğla
Telefon: (0252) 512 41 54
Bacanaklar Sofrası: Ahmet Çavuş Hayıtlı Mahallesi, Menteşe Cad. No:15, 48200 Milas / Muğla
Telefon: (0252) 512 11 34