Milas Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Milas, Ege Bölgesi’nin en batısında yer alan Muğla ilçesine bağlı bir sahil ilçesidir. Muğla’nın yüz ölçümü bakımından ikinci büyük ilçesi olan Milas, il merkezine de 64 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Sodra Dağı’nın etekleri ile dağın ön tarafında yer alan tepelerde kurulmuş ve zamanla ovalara doğru büyüyerek yayılmıştır. Uzunca bir kıyı şeridi vardır. İlçenin, batı ve güneyden Ege Denizi’ne, doğudan Yatağan ve Muğla’ya, güneybatıdan Bodrum’a ve kuzeyde Aydın’a sınırları bulunmaktadır. Bir başka deyişle Bodrum, Mandalya Körfezi, Bafa Gölü ve Gökova Körfezi ile çevrelenmiştir.

Devamını Oku

Milas ile İlgili

Milas Nerededir?

Ülkemizin en batısındaki bölgelerden biri olan Ege Bölgesi’nde bulunan, Muğla iline bağlı ve ilin en büyük ikinci ilçesidir. Aydın, Muğla il merkezi, Yatağan ve Bodrum’a sınır komşusudur. Ayrıca Ege Denizi’ne uzun sahil şeritleri olan bir Ege ilçesidir. Muğla ilçe merkezine 64 kilometre, İstanbul’a 650 kilometre, Ankara’ya 680 ve İzmir’e 190 kilometre uzakta bulunmaktadır.

Milas’a Ne Zaman Gidilir?

Milas; Ege Denizi’ne kıyısı olan sakin ve şirin bir Ege ilçesidir. Doğal güzelliği, tarihî dokusu ve mavi ile yeşilin eşsiz harmanı sayesinde ziyaretçilerin gönüllerini fethetmektedir. İklimi de tipik bir Akdeniz İklimi olduğundan yılın büyük bir bölümünde ziyaret edilebilecek bir yerdir. Yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiği Akdeniz ikliminin de izin verdiği şekilde bahar ayları ve yaz ayları Milas’ı ziyaret edebilmek için uygun dönemdir. İlkbaharın ortalarından sonra, yaz boyu ve son baharın ortalarına kadar olan süreci kapsayan geniş bir aralık için tatil planı yapılabilir. Özellikle bahar aylarının bahsettiğimiz döneminin dışında kalan dönemde ve kış aylarında sezon dışı olması sebebiyle bazı işletmeler hizmet vermiyor olabilir. Bu sebeple tatil programı yapılırken önceden uğramak istenilen işletmelerin tespiti ve telefonla aranarak teyit edilmesi kötü sürprizlerle karşılaşılma riskini azaltacaktır. Deniz suyundaki sıcaklık artışı ile de deniz turizmi için elverişli dönem başlamış demektir. Deniz için gelen ziyaretçilerin yaz aylarının sıcağından faydalanması beklenirken özellikle tarihî ve kültürel noktalara gezi yapacak kişilerin ilkbahar sonu ve sonbahar başlarını tercih etmesi önerilebilir.

Bunların dışında tatilini yöresel festival ve kutlamalarla birleştirmek isteyen ziyaretçiler için mayıs, temmuz, ağustos ve eylül ayları tercih edilebilir dönemlerdir. Sebebi ise Milas ilçesinde düzenlenen çoğu programın bu aylarda organize ediliyor oluşudur. Özellikle edebiyat ve sanata yoğun ilginin olduğu ilçede her yıl edebiyat, sanat, tiyatro ve karikatür gibi konuları merkezine almış organizasyonlar planlanır.

Milas’ta Nerede Kalınır?

DI_2314-kopyala21.jpg

Milas, uzun kıyı şeridiyle ve Bafa Gölü gibi eşsiz doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil vadediyor. Kişilerin konaklamak isteyecekleri yerlerin de taleplerine göre şekillenmesi bu durumda kaçınılmazdır. Örneğin kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü meraklılarının konaklayabileceği yerler ile kumsala uzanıp denize girmek isteyecek ya da yamaç paraşütü yapmak isteyecek bir tatilcinin konaklamak isteyeceği yerler farklılık gösterecektir. Milas bu noktada hem zevklere hem de bütçelere göre çeşitli alternatifler sunabilecek işletmeler barındırıyor. Genel olarak bakıldığında, oteller, pansiyonlar ve kamp alanları olarak opsiyonlar sıralanabilir.

Milas seyahatinizde konaklama tercihiniz otel tarafında olacaksa; burada da doğanın kucağında ve samimiyetiyle konuklarına kucak açan butik oteller ve çiftlik otelleri gibi alternatiflerin olduğunu bilmenizde fayda var. Örneğin Silva Oliva Hotel & Farm, harika Bafa Gölü manzarası ile ziyaretçilerine harika bir konaklama deneyimi yaşatıyor. Ayrıca işletme sahipleri, konaklamada sağladıkları doğallığı ve huzuru tatilinizin hemen her noktasına yaymaya gayret ediyorlar. Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda gezme ve yoga yapma gibi imkânların yanı sıra tamamen kendi ürettikleri zeytinyağı ve yöre halkının yetiştirdiği meyve ve sebzelerle, hiçbir suni ürün kullanmadan yaptıkları yemekle de konuklarının ruhları kadar damaklarında da iz bırakıyorlar. Ayrıca Boğaziçi köyünde bulunan Yalıçapkını Boutique Hotel de keyifli konaklama alternatiflerinden. Bozbük’te bulunan, konuklar için hemen her şeyin düşünüldüğü harika manzarası ile lüks bir tatil keyfi sunan Six Senses Kaplankaya Otel ya da biraz daha ekonomik olabilecek Ören’de yer alan Club Pomalin Butik Otel de seyahat planlaması için göz atılabilecek yerlerdendir.

Otelden ziyade, pansiyon tercih edecek ziyaretçiler için de değerlendirebilecekleri alternatiflerden bahsedebiliriz. Çökertme’de yer alan Orhan Pansiyon & Restoran, masmavi kapıların önlerindeki rengârenk çiçekleri ile görsel bir şölen sunuyor. Ege sahil mimarisine sahip pansiyonda sakin ve huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. Ayrıca pansiyonun işletmeciliğini yapan, yörenin yerlisi ev sahiplerinden de çevre hakkında bilgi alarak sıcak sohbetler yapabilirsiniz. Eğer tatilinize minik hayvan dostlarınızla çıkmayı planlıyorsanız hayvan dostu konaklama imkânı sunan, Kıyıkışlacık’taki Hayal Pansiyon da tam size göre diyebiliriz. Gündelik hayatın ve karmaşanın uzağında basit bir tatil arzulayan konuklar için ise Bafa’da yer alan Selenes Pansiyon da ideal bir seçim olacaktır.

Betonarme yapılardan sıkılan ve tamamen doğal bir tatil tasarlayan ziyaretçiler için ise bölgede karavan, bungalov ve çadır gibi salaş konaklama imkânlarının sunulduğu işletmelerden de bulunmaktadır. Çökertme’de bulunan Fesleğenbükü Ahşap Evleri, deniz kenarında sakin ve huzurlu bir tatil imkânı sunuyor. Ayrıca Bafa’da bulunan Turgut Kamping de doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı yapmak isteyen ya da sadece doğa içerisinde dinlenmek amacıyla yola çıkan ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca Ören Kervan ve Çadır Kampı da yamaç paraşütü yapmak isteyen ve denize girmek isteyen ziyaretçilerini bekliyor.

Milas’da Gezilecek Yerler

Milas; plajları, antik kentleri, tarihî eserleri ve doğal güzellikleri ile adeta bir cennet gibi fakat çok yakınlarında bulunan Bodrum ve Marmaris’in gölgesinde kalmaktan kaçamamış maalesef. Başka bir açıdan bakıldığında ise bu kadar hareketli ve hızlı yerlerin hemen yanında sakin ve huzurlu bir yer olarak da varlığını koruduğu yorumu yapılabilir elbet. Milas sıcacık Ege insanlarıyla, eşsiz Ege sofrasıyla ve binlerce yıllık tarihiyle ziyaretçilerini bekliyor.

Milas’ta Gezilecek Yerler

Milas ilçe sınırları içerisinde 27 antik kent olduğunu söylediğimizde sizin de gözleriniz biraz büyümüş olabilir. Elbette bu kentler irili ve ufaklı olmakla birlikte bir kısmı gezilebilecek niteliktedir. Antik kentlerin yanı sıra doğal ve diğer tarihî güzellikler de gezi planlamaları esnasında merak uyandırıyor. Iassos Antik Kenti, Firuz Bey Camii, Milas Müzesi, Bafa Gölü, Herakleia Antik Kenti, Çöllüoğlu Hanı, Zeytinlikuyu Plajı, Gümüşkesen Mezar Anıtı, Beçin Kalesi, Hacıaliağa Konağı gezilecek yerler listenizin ilk sıralarında yerini alabilecek nitelikte yerlerdir.

Adını andığımız yerler ile ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Milas Şehir İçi Ulaşım

Milas ilçe merkezinde farklı yerlere, sahil kesiminde yer alan mahallelere ve planladığınız rotalara nasıl ulaşacağınızı kurgulamak da tatilin kilit noktalarındandır. Özellikle araba, motor veya bisiklet kiralayacak ziyaretçilerin önceden rezervasyon yaptırmaları gerekebilir. Yaz döneminde yoğun turist gelişiyle arz talep dengesi şaşabilir ve plan yapmadan gidenler alternatif çareler üretmek durumunda kalabilir. Özellikle Bodrum’un yaz dönemindeki popülerliğinden kaynaklığı kalabalığın kiralık araç talebini desteklemek için Milas da kullanılıyor olabilir. Bunu unutmamak gerek.

Araba kiralamak biraz daha maliyetli olsa da en konforlu ulaşım yöntemidir. Arzu edilen saatte arzu edilen rotadan planlama yapma olanağı sunar. Araçlar, Milas ilçe merkezinde bulunan araç kiralama firmalarından temin edilebileceği gibi Milas – Bodrum Havaalanı, Dalaman Havaalanı gibi noktalardan da kiralanabilmektedir. Araç değil de motor kiralamak isteyen ziyaretçiler için de bu anlamda seçenekler bulunmaktadır. Hem Milas’ta hem de Bodrum’da motor kiralanabilecek firmalar bulunmaktadır. Motorlu taşıtlardan uzaklaşıp spor dolu bir tatil geçirmek isteyenler için de bisiklet kiralama hizmeti veren şirketler de bulunmaktadır. Motor ve bisiklet kiralayacak okurlarımıza koruyucu donanım kullanmalarını ve sürüş güvenliğine önem vermelerini, titizlik göstermelerini kendi can güvenlikleri için önemle hatırlatıyoruz.

Ayrıca Milas merkezinde ve sahil mahallelerine ulaşabilmek için minibüsler kullanılmaktadır. Sadece Milas içerisinde değil, Ören, Güllük gibi mahallere de dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelere ve ilçeler arasına düzenlediği minibüs seferlerinden de yararlanabilirsiniz. Şehir içi ulaşım kartlarından temin edebilir ve bu kartın avantajlarından da yararlanabilirsiniz. Ayrıca taksi de sıkça tercih edilen bir ulaşım yöntemidir.

Milas Mutfağı

fish-2366925_960_720.jpg

Milas mutfağı da kültürü gibi oldukça zengindir. Özellikle deniz kıyısı konumunun da etkisiyle Milas mutfağında zengin bir balık kültürü ve meze çeşitliliği görmeniz kaçınılmaz. Yılan balığı, ahtapot ve kalamar başlıca deniz mahsullerinin yalnızca bir kaçıdır. En salaş restorandan en lüks restorana kadar balık lezzeti ortaya koyan oldukça fazla işletmeyle karşılaşabilirsiniz. Bunun yanında Muğla yöresinin küçük küçük yapılan yöresel köfteleri de Milas’ta da deneyebileceğiniz lezzetlerden. Tabii deniz mahsulünden kırmızı etine, sebzelerinden otlarına kadar mutfakta sıkça kullanılan tüm bu lezzetlerin baş tacı olan zeytin ve zeytinyağı da yöre mutfağının en karakteristik lezzetlerindendir. Ege bölgesi demişken zeytin ve zeytinyağı kadar karakteristik başka bir ürün de kuşkusuz otlardır. Dönemine göre farklı otlardan yapılan salatalar, yemekler, mezeler ve haşlamalar da yöre mutfağının vazgeçilmezlerindendir.

Milas merkezde yer alan yöre insanının işlettiği, sıcak ve samimi bir ortamı olan Bi Gaşık Kahvaltı ve Ev Yemekleri, özellikle sabah ve öğle saatlerinde uğrayabileceğiniz, yerel lezzetlerle keyifli bir kahvaltı yapabileceğiniz veya öğle yemeği yiyebileceğiniz yerlerdendir. Ayrıca Bafa Gölü yakınındaki, Pınarcık köyü doğası ve manzarasıyla büyülerken bu güzelliğin içerisinde yer alan Natura Panaroma Restoran da bir başka alternatif olarak misafirlerini bekler. Yöresel ve doğal ürünleriyle hazırladıkları kahvaltıları deneyebilir ya da diğer öğünler için meşhur yılan balığı ve mezelerini denemek üzere yolunuz düşerse uğrayabilirsiniz. Ayrıca Çökertme köyünde dalgalar, doğa ve harika yemeklerden oluşan bir mola vermek isterseniz de İhtiyar Balıkçılık deneyebileceğiniz bir diğer alternatiftir. Yine Çökertme’de bulunan Kaptan İbrahim Restoran da sabah kahvaltısı, diğer öğünler de balık ve et menüsüyle misafirlerini ağırlayan işletmelerdendir. Milas’ta yer alan Adalılar Köfte 1962 yılından gelen lezzetiyle, zeytinyağında kavurduğu ciğeriyle dillere destan olan Nazmi Usta’nın Yeri de tercih edilebilecek diğer mekânlardır.

Milas’ta Alışveriş

Birçok ziyaretçi gittiği, keşfettiği yerlerden ayrılırken kendilerine oraları ve oralarda geçirdikleri zamanları anımsatacak hatıralık eşyalar almak ister. Ayrıca doğal bir şekilde yetişmiş meyve ve sebze gibi ürünlerden de yanlarında götürüp bu ürünleri uygun koşullarda saklayarak yıl boyu bu lezzetlerin tadını çıkarmak isterler. Milas da birçok tatil yöresi gibi bu isteklere cevap verecek türde bir ilçe. Milas’ın en meşhur değerlerinden biri kuşkusuz el dokuması halılar. Orta Asya’dan bugüne kadar gelebilen bu değer, yıllar boyu süren bu geleneğin ve bu yıllarda farklılaşan kültürün zenginliğini yansıtan en önemli el işidir denebilir. Geçtiği her dönemden izler taşıyan Milas halısı % 100 pamuklu iplerin tamamen doğal ürünlerle, kök boya tekniği renklendirilmiş halleriyle dokunur ve emekçisinin attığı on binlerce düğümden oluşur. Halılarda kullanılmış bilinen 26 renk olsa da en baskın renk kırmızı ve sarıdır. Kırmızı ve sarının tonları kullanılarak dokunan halıların yapımı her geçen gün azalmaktadır. Kurulan halı tezgâhlarının başında hem emeklerini hem de sanatlarını konuşturan emekçiler artık endüstriye direnemiyor olsa gerek. Bozalan köyünden ünü yayılmış olsa da artık ilçenin her halıcısında bu halılara ulaşılabilmektedir. Farklı boyutlarda üretilen halılar satın alabileceğiniz ürünlerin başında gelir. Halı gibi el dokuması kumaşlardan yapılmış ürünler, ipekler, oyalar ve yazmalar da tekstil alternatifleridir.

Halı ve tekstil dışında da elbet tazecik dalından koparılmış, lezzetlimi lezzetli gıda ürünlerinden de almadan dönmek olmaz. Salı günleri kurulan Milas pazarına uğrayıp mevsim meyve ve sebzeleri, ev yapımı tarhana, reçel, salça ve kuru biber, patlıcan, domates ve bunlar gibi envai çeşit ürün alınabilir. Özellikle yakın ilçelerin de ürünlerini bulabileceğiniz pazardan limon, Bodrum mandalinası, Datça bademi,kantaron yağı, kurutulmuş domates, biber, patlıcan gibi kışa hazırlık ürünlerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Tabii her şeyin zamanı olduğu gibi bu ürünlerin de zamanına rastlarsanız görebilirsiniz.

Milas’ta Gece Hayatı  

beer-2218900_960_720.jpg

Bütün senenin yorucu iş temposu, gündelik sıkıntıların yüklediği stres ve buna benzer bunaltıcı tempolardan bir nebze olsun arınmanın yolu da kuşkusuz keyifli bir tatildir. Tatil planı yapılırken gündüz gezilip görülecek yerler, özellikle yöresel olarak meşhur yiyecek içecek alternatifleri, bütçeye uygun en iyi konaklama önerileri gibi gece eğlencesi için lokasyonda bulunan alternatifler de araştırılan konulardandır.

Milas gece hayatı konusunda yakınlarında bulunan Bodrum ve Marmaris’in gölgesinde kalmıştır. Bodrum’un ışıltılı ve hareketli gece hayatına yalnızca 50 kilometre uzaklıkta yer alan Milas, Bodrum’un aksine sakin ve nispeten sessiz bir gece hayatına sahiptir. Genellikle kafe, bar ve çay bahçelerinde şekillenen gece hayatı bazı mekânlarda zaman zaman canlı müzikle renklenir. Milas ilçe merkezi kadar sahildeki mahalleleriyle de değerlendirilmesi gerekir. Milas ilçe merkezinde Artemis Pub, Lucca Cafe & Bar gibi işletmelerde alkollü ya da alkolsüz içeceklerin yanında alacağınız atıştırmalıklarla keyifli ve sakin bir akşam geçirebilirsiniz. Özellikle Milas ilçe merkezi Ören ve Güllük gibi mahallelerin aksine iç kısımda kaldığı için gece hayatı adına en sönük nokta olma özelliğini taşımaktadır. Tam olarak sahil kesimine geçmeden önce Bafa Gölü kıyısından da bahsetmekte fayda var. Bafa Gölü bölgesinde de gece hayatı oldukça sakin geçer. Otel, pansiyon ve restoranlarda huzur dolu bir akşam yemeği yedikten sonra yudumlanan içkilerle dinlenmek mümkündür. Ayrıca bölgede kamp yapanlar izinli ve belirli yerlerde yakılmış kamp ateşlerinin başında sohbet edip müzik yapabilir, dinleyebilirler. Tabii kamp ateşi için hava sıcaklığı belirleyici bir unsurdur. Ayrıca Bafa Gölü gibi bir yerde cırcır böceklerinin yaptığı müzikle, ışıl ışıl parlayan yıldızları izlemek en keyifli anlardan biri olmaya adaydır.

Devamını Oku

Milas’taki Festivaller

boots-3124119_960_720.jpg

Milas’ta kutlamalar ve şenlikler çok büyük ölçüde kültür ve sanata dönüktür. Farklı sebeplerden dolayı her yıl düzenlenemeyen etkinlikler de olacaktır kuşkusuz. Bu sebeple özellikle takip etmek istediğiniz etkinlik olursa gitmeden önce tarihlerini teyit etmenizi öneririz.

Milas Edebiyat Günleri: 15 – 17 Eylül 2017 tarihinde 8.’si düzenleniştir. Edebiyat konulu sempozyumlarla zenginleşmiş Edebiyat Günleri her yıl eylül ayında düzenlenmektedir.

Melih Cevdet Anday Anma Etkinlikleri: 2 - 4 Eylül 2017 tarihinde 12. kez gerçekleşen etkinliktir. Her yıl belirlenen bir dalda yapılan yarışmaları kapsar. Örneğin deneme, tiyatro, şiir bu türlerden yalnızca birkaçıdır. Her yıl ağustos - eylül aylarında gerçekleşir.

Turhan Selçuk Karikatür Yarışması: 2018 yılında 8. kez açılan yarışmada farklı turlarda elenerek finale kalan karikatürler arasından seçimler yapılır. Çok sayıda milletten katılımcıya kapılarını açan yarışma bu noktada uluslararası bir statü kazanıyor. Sonuçlar açıklandıktan sonra ödül alan, almayan birçok karikatür Turhan Selçuk Karikatür Evi’nde sergilenir.

Nebi Uslu Tiyatro Şenliği: 2018 yılında dokuzuncusu düzenlenmiş olan yarışmada farklı tiyatro topluluklarının performansları izleyiciyle buluşur. Mayıs ayında gerçekleşen bu organizasyonda tüm oyunlar ücretsizdir.

Bafa Kızlar Bayramı: Belediye tarafından düzenlenen, tek günlük bir şenliktir. Eylül ayında düzenlenmektedir. Davullu zurnalı gösterilerin ardından kortejlerle renklendirilen şenlik günün sonunda yöre halkının yaptıkları yemekleri hep birlikte yemesiyle son buluyor.

Milas İçin Faydalı Bilgiler

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

BelediyeBaşkanlığı: 0 252 512 14 16 / 512 10 25

Milas Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 136.162 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3-4 gün