Milas, Ege Bölgesi’nin en batısında yer alan Muğla ilçesine bağlı bir sahil ilçesidir. Muğla’nın yüz ölçümü bakımından ikinci büyük ilçesi olan Milas, il merkezine de 64 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Sodra Dağı’nın etekleri ile dağın ön tarafında yer alan tepelerde kurulmuş ve zamanla ovalara doğru büyüyerek yayılmıştır. Uzunca bir kıyı şeridi vardır. İlçenin, batı ve güneyden Ege Denizi’ne, doğudan Yatağan ve Muğla’ya, güneybatıdan Bodrum’a ve kuzeyde Aydın’a sınırları bulunmaktadır. Bir başka deyişle Bodrum, Mandalya Körfezi, Bafa Gölü ve Gökova Körfezi ile çevrelenmiştir.
Bölgede hâkim olan iklim tipi Akdeniz İklimidir. Yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiği gözlenebilir. Milas’ta en sıcak ve kurak ay temmuz ayıdır. Temmuz ayında sıcaklık ortalaması yaklaşık olarak 30 derece civarındadır. Yılın en yağışlı ayı ise aralık ayı olmakla birlikte en soğuk ay ortalama 9 derece ile ocak ayıdır. Sıcaklığın sıfır derecenin altına düşmesi ise çok nadir görünen bir durumdur. Ülkemizde Karadeniz’den sonra en çok yağış alan yerler de burada bulunur. Konum ve iklim itibari ile bakıldığında bölgeye bahar ve yaz aylarında seyahat etmek konfor açısından en iyi olabilecek aralıktır. Sahil hattı denize girmek için çok elverişli olan Milas’ın Ören beldesinde yamaç paraşütü, Bafa Gölü bölgesinde kısa kaya tırmanışı ve çeşitli doğa sporları yapılmaktadır. Ayrıca Milas geniş, verimli ovaları ve hâlâ işletilen mermer ocakları ile önemli bir konumda yer almaktadır. Dünyaca ünlü Milas halısı yörenin etnografik özelliklerinden izler taşıyan bir başka değeridir. Plajları, gölleri, antik kentleri ve Türk – İslam eserleri ve doğasıyla gezilip görülmeye değer harika bir yerdir…
Milas, coğrafi ve iklimsel güzelliklerin yanında tarihî zenginliği ile de görülmesi gereken önemli bir merkezdir. Bölgede yaşamın MÖ 3000 yılında başladığı düşünülmektedir. Bölge, tarih boyunca Mylassos ve Mylasa isimleri ile anılmıştır. Batı Karia’nın en önemli ve en büyük merkezlerinden olan Mylasa, MÖ 5. yüzyıldan itibaren Karia Bölgesi’nin başkenti olmuştur. Ayrıca Zeus Karius Mabedi ve Zeus Labranda Mabedi’nin de yörede oluşu, Mylassa’yı dönemin din merkezi haline getirmiştir. Ayrıca bu coğrafya, tarih dönemleri boyunca Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Menteşoğulları ve Osmanlıların hâkimiyetlerine tanıklık etmiştir. Bu dönemlerden bir kesit olan Bizansların hüküm sürdüğü zamanlarda da bölge piskoposluk merkezi haline gelmiştir. 1079’da Türk akınlarının da etkisiyle, Latmos Keşişleri manastırları terk etmeye ve bölgede Türk izleri yer almaya başlamıştır. Süreç içerisinde, 12. yüzyılın ikinci yarısındaki dönemlerde, Bizanslıların dikkatini Balkanlar’a vermesi ile bölgede uç beyliği olarak konuşlanan Türkler bu politikadan yararlanarak 1261 yılında, Karia’yı ele geçirmiştir. Türklerin eline geçen ilk Bizans toprağı olma özelliği taşıyan bölge, Menteşoğulları tarafından Bizanslılardan alınmış ve başkent olmuştur. Bu kadar verimli ve hareketli topraklarda yaşayan tarihi ile Milas ilçesinde toplam 27 antik kent bulunmaktadır. Bu antik kentlerin bazıları gezilebiliyorken basılarından ise günümüze çok az eser ulaşmıştır. Ayrıca daha yakın tarihin izlerini taşıyan, 19. ve 20. yüzyılda inşa edilmiş, zaman içerisinde restorasyona uğramış ve hâlâ kullanılmaya devam eden Milas Konakları da görülmesi gereken mimari örneklerindendir. İki katı bulunan bu konakların bir avlusu bulunmaktadır ve evin bazı bölümleri bu avluda yer almaktadır. Yakın dönem sivil mimarisi ile ilgili gezginlerin beğeneceği yapılar ilçe merkezinde görülebilecektir.
Özel araç ile Milas’a ulaşmak isteyen sürücüler için ise mesafeler çıkış noktasına göre değişiklik gösterir. Antalya’dan Milas’a kara yolu ile ulaşmak isteyen bir ziyaretçinin yaklaşık olarak 380 kilometre yol kat etmesi gerekiyor ki bu da tahminen 5 saatlik bir zaman dilimini kapsayacaktır. İzmir’den yaklaşık 190 kilometre bir mesafe ve tahmini olarak da 2,5 saatlik biz uzaklıkta bulunmaktadır. Ankara’dan Milas’a gelecek ziyaretçinilerin ise yaklaşık 680 kilometrelik bir mesafeyi ve buna bağlı olarak da tahminen 8,5 saatlik bir yolculuğu göze alması gerekmektedir. İstanbul’dan Milas için yola çıkan bir ziyaretçi de yaklaşık 650 kilometre ve tahminen 8 saatlik bir yolculuk yapacaktır. Tabii bu verilen değerler tahmini olup, şehirlerarası toplu ulaşım imkânı ile ziyaret edecek yolcuların 1 – 2 saat daha fazla bir zamanı göze almaları gerekmektedir. Bunun yanında hava yolu da ihtimallerden bir başkasıdır. Milas – Bodrum Havalimanı Milas ilçe merkezine 15 kilometre mesafededir. Ayrıca uçak iniş saatlerine göre planlanmış HAVAŞ ve MUTTAŞ da yolcuların Muğla, Bodrum ve Milas gibi bölgelere aktarımı için hizmet vermektedir. Sefer sıklığı, bilet fiyatları gibi konulardan dolayı Milas – Bodrum Havalimanı’nı kullanamayan ziyaretçiler için ise diğer hava yolu ulaşım opsiyonları, 150 kilometre uzaklıktaki Dalaman Havalimanı ve 200 kilometre uzaklıktaki İzmir Adnan Menderes Havalimanı’dır. Hava yolu ile farklı bölgelere gelindiğinde şehir içi dolmuşları ile Milas’a kolaylıkla ulaşım sağlanabilecektir