Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi,Muğlanın Fethiye ilçesinin Ölüdeniz beldesinde ve 500 km’lik Likya Yolu üzerinde yer alan, doğal varlıkları ile adeta hazine niteliği taşıyan bir bölgedir. 350 metreye varan sarp kayalıkların çevrelediği Kelebekler Vadisi, endemik bitki türleriyle dikkat çeken Babadağ’ın eteklerinde bulunmaktadır. İsmini ev sahipliği yaptığı yaklaşık 100’den fazla kelebek türünden alan bu cennet vadi aynı zamanda Kaplan kelebeğinin de yaşam alanıdır.

Türkiye’nin en büyülü ve güzel koylarından biri olan Fethiye, Ölüdeniz ’in komşusu olan Kelebekler Vadisi, deniz ve yüksek kayalıklar vasıtasıyla dış dünyadan uzak kalmasından dolayı, kirlilikten oldukça az etkilenmektedir. Buna ek olarak vadideki işletmelerin ve koruma çabalarının katkısı, doğal yaşamın canlı kalmasını sağlamaktadır. Bu sayede kelebek popülasyonu da diğer bölgelere nazaran daha fazladır.

Profesyonel bir dağcı veya Likya yolunu yürüyen bir doğa yürüyüşçüsü değilseniz Kelebekler Vadisi’ne ulaşımınızı Fethiye, Ölüdeniz’den kalkıp vadiye giden teknelerle yapabilirsiniz. Diğer bir alternatif ise tekne turları. Tekne turları ile bu cennet koya bir saatlik kısa bir ziyaret yapabilirsiniz.

80’lerden bu yana yabancı turistlere ve kampçılara ev sahipliği yapmasıyla bilinen vadi halen pek çok seyahat sever için gözde bir nokta.


Kelebekler Vadisi'nin Tarihi

Kelebekler Vadisi’nin tarihi, MÖ 400’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Likya zamanında Perdicia yerleşimi, Vadi’nin tepelerinin hemen arkasında kurulmuştur. Bizans ve Yunan uygarlığından başlayıp Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar gelen, yamaçlara teraslar kurularak bahçecilik yapılması, günümüze kadar devam etmiş bir gelenektir. Kelebekler Vadisi’ndeki ilk turistik işletme, 1987 yılında kurulmuştur. 1960’lı yıllarda Vadi ihale ile çeşitli şahıslara satılmıştır. Burayı alan bir ziraat mühendisi, yaşlı olduğu gerekçesi ile devasa dut, narenciye ve çeşitli meyve ağaçlarını kesmiştir. Daha verimli olacağı düşüncesi ve az zamanda çok kâr niyetiyle buraya fidanlar dikmeyi planlamıştır fakat deniz aşırı konumdaki Vadi ile baş edemeyip burayı ağaçsız bir halde terk etmiştir. Vadi, 1987 yılında S.S. Anadolu Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin çalışmaları ile dağ keçilerine rağmen ağaçlandırılmış, bağ ve bahçeler oluşturulmuştur. Böylece Kelebekler Vadisi günümüzde de görüldüğü gibi, doğal bir cennet niteliği kazanmıştır.
 
Kelebekler Vadisi, Dünya Mirası Koruma Vakfı tarafından, sahip olduğu endemik bitki türleri ile dikkat çeken ve korunması gereken 100 dağ arasında gösterilen Babadağ’ın eteklerinde yer alan Ölüdeniz, Kıdrak ve Kabak gibi koylardan biridir. Doğal zenginlik açısından oldukça değerli olan bu dağ ve koylar, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından yasal koruma (sit) alanı ilan edilmiştir. Böylece bölgeye herhangi bir yapı inşa edilmesi mümkün değildir. Vadi’de bungalov ve kamp çadırlarıyla konaklama yapılabilmektedir.
 
Kelebekler Vadisi, koruma önlemleri ile kitle turizminin olumsuz etkilerinden uzak kalmaktadır. Vadi’deki işletmenin ekolojik tarım, ekolojik turizm, kültür, sanat, spor etkinliklerine ağırlık verme ilkeleri, Vadi’nin niteliklerini arttırmaktadır. Bir bölümünde permakültür uygulamalarının bulunduğu Vadi’deki bitki türleri arasında kekik, defne, zakkum, hayıt, ekşi nar, yabani üzüm, keçi boynuzu, kara ağaç, zeytin, kantaron, şeytan (sedef) otu gibi kendiliğinden yetişen türler mevcuttur.

Kelebekler Vadisi’nin İklimi 

Vadi’nin iklim şartları mevsim şartlarından farklılık göstermektedir. Akdeniz ikliminin bunaltıcı yaz sıcakları Vadi’yi vurmamaktadır. Gündüz vakti esen meltemler ve geceleri dağdan esen hava akımı rahatlatıcı ve serinletici etkiye sahiptir. Sonbahar mevsimi yaz gibi yaşanmaktadır, kış mevsiminde denizden gelen hava akımı ise havayı yumuşatmaktadır. Senede birkaç kez görülebilen ve Fethiye’yi bile vurabilen don olayı Vadi’yi etkilememektedir. Baharda plajı yarıp denize dökülen dereyi izlemek ise eşsiz bir deneyim olarak değerlendirilmektedir.

Kelebekler Vadisi’ne Ne Zaman Gidilir? 

Kelebekler Vadisi’nde havaların güzelleşmesi ile birlikte sezon nisan ayında başlamaktadır. Burayı nisan ayından eylül ayının sonlarına kadar, hatta zaman zaman ekim ayının ilk haftalarına kadar ziyaret etmek mümkün. Vadi işletmesinin sunduğu hizmet dönemi haricinde Vadi’de konaklamak mümkün değildir. Bölgenin su ve elektrik enerjisi devlet tarafından değil işletme tarafından sağlanmaktadır.

Kelebekler Vadisi’ne Nasıl Gidilir? 

Kelebekler Vadisi’ne kara yolu, tekne ve yakınında bulunan havalimanı sebebiyle hava yolu ile ulaşım sağlamak mümkündür.
 
Kelebekler Vadisi’ne en yakın havalimanı Fethiye’ye 55 kilometre mesafedeki Dalaman’dır. Dalaman’da Türkiye içinden ve yurt dışından birçok uçuş düzenlenmektedir.
 
Kara yolu ile ulaşmak için öncelikle Fethiye’ye gelmek gerekmektedir. Fethiye’ye Türkiye’nin birçok şehrinden otobüs seferleri düzenlenmektedir. Fethiye’den Vadi’ye ulaşmak içinse öncelikle otogarın önünden kalkan dolmuşlarla Ölüdeniz’e gidilmesi gerekmektedir. Ölüdeniz’den Vadi’ye giden tekne servisleri kullanılarak Kelebekler Vadisi’ne ulaşılabilmektedir. Servis saatleri dışında ise Vadi aranarak zodyak bot servisleri temin edilebilir.
Vadi’ye tekne yolu ile Ölüdeniz’den ulaşılmaktadır. Tekne ücretleri gidiş-dönüş olarak kişi başı 30 TL’dir. Yolculuk yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Biletlerin karada değil tekne içinden alınmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde sahte bilet alınmış olunabilir.

Kelebekler Vadisi Konaklama

Kelebekler Vadisi yakınlarında otel ve pansiyon seçenekleri mevcut. Fakat Kelebekler Vadisi’nin doğal güzelliklerinin, muhteşem manzarasının tadını çıkarmak için en iyi seçenek kamp kurmak ya da vadide bulunan bungalov evlerde konaklamaktır.

Vadiye Ölüdeniz ‘den tekne ile gidiş geliş ücreti kişi başı yaklaşık 10 Euro. Çadırınızı kendiniz bile getirseniz çadırda konaklama yaklaşık 25 Euro..

Kelebekler Vadisi Kamp

Kelebekler Vadisi’nde kamp kurmak istiyorsanız, vadiye varır varmaz kamp kaydınızı yaptırıp ücretini ödemeniz gerekiyor. Eğer Kelebekler Vadisi’ne tekneyle gidiyorsanız zaten sizi sahilde kamp görevlileri karşılıyor olacak. Kamp yapmak yerine vadide günübirlik bulunmak istiyorsanız, saat 17.00’ye kadar sahilde vakit geçirebilirsiniz.

Faralya’ya giden yoldan yukarı tırmandığınızda, başka bir kamp seçeneği ile karşılaşacaksınız. Burada da uygun fiyatlara konaklayabilirsiniz. Ayrıca kahvaltınızı edebileceğiniz mekanlar da mevcut.

Kelebekler Vadisi Bungalov

Kelebekler Vadisi’nde bungalovlarda da konaklamak mümkün. Tıpkı kamp alanlarında olduğu gibi bungalov evlerde de farklı fiyat seçenekleri mevcut. Oldukça lüks ağaç evlerde konaklayabileceğiniz gibi yer yatağında yatabileceğiniz daha uygun fiyatlı seçenekler de bulabilirsiniz. Kamp yapmak istemeyip vadiden de uzak kalmak istemeyenlerin en çok tercih ettiği konaklama seçeneği bungalov evlerdir.

Kelebekler Vadisi'nde Neler Yapılır?

Kelebekler Vadisi şehir hayatından kaçıp detoks yapabileceğiniz bir yer. Ticari büyümenin aksine doğal büyümeye odaklanılan ve binalar yerine çadır ve bungalovların olduğu vadide çok sayıda zeytin, nar, limon, portakal, üzüm, ceviz, şeftali, kayısı ve palmiye ağaçları mevcut.

Kelebekler mi? Genellikle vadinin daha nemli ve kayalık yerlerinde oluyorlar ve gittiğiniz sezona göre az veya çok kelebek olabiliyor. 

Kelebekler Vadisi’nde vaktinizi güzel değerlendirmek ve doğal güzelliğin tadını çıkarmak için yapabileceğiniz bazı aktiviteler var. Kelebek turuna katılabilir, koyları gezebilir, dalış yapabilir ya da doğa gezisine katılabilirsiniz.

1) Kelebek Turu

80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi’nde, başta kaplan cinsi kelebek olmak üzere birçok kelebek türünü keşfetme imkanı yakalayabilirsiniz. Geziniz boyunca daha çok kelebek görmenin anahtarı ise vadinin derinliklerine ilerlemekten geçiyor. Çünkü kelebekler nemli, kuytu ve sakin ortamlardan hoşlanırlar. Kelebek keşif turu yapacak olanlar için dikkat edilmesi gereken nokta ise yüksek sesle konuşmamak çünkü yüksek ses zaman zaman kelebeklerin ölümüne yol açabiliyor.

2) Koy Turu

Kelebekler Vadisi çevresinde 7 adet koy bulunmaktadır. Bunlar; Şövalye Adası, Samanlık, Hillside, Akvaryum, Dalyan, Kızılada ve Çalış Plajı’dır. Bu durakların hepsini dolaşan ya da sadece birkaç tanesinde duraklayan turlar bulmak mümkün. Eğer vaktiniz varsa bu günlük turlardan birine katılabilir, farklı koylarda yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz.

3) Dalış

Eğer dalışla ilgiliyseniz, ya da denemek istiyorsanız Kelebekler Vadisi doğru adres. Vadi koruma altında olduğu için pek çok deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Suyun dışında olduğu kadar suyun altında da muhteşem manzaraların tadını çıkarabilirsiniz.

4) Doğa Gezisi

Kelebekler Vadisi, doğa yürüyüşü yapmak ya da tırmanmak için de oldukça uygundur. Vadinin içinde yaklaşık 900 metrelik bir yolu takip ederek kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Daha sonra yolun sonunda 100 metrelik bir yamaç tırmanışına da katılabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi-1

Kelebekler Vadisi'nde Ne Yenir? Ne İçilir?

Kelebekler Vadisi'nde konaklamanız süresince doğal besleneceğinize emin olabilirsiniz. Eğer bir kamp alanı ya da bungalov tarzı seçeneklerde konaklıyorsanız, genellikle orada çalışan insanların yetiştirdiği ürünlerden oluşan taze ev yemekleri servis ediliyor.

Sabahları peynir, zeytin salatalık ve domatesten oluşan bir serpme kahvaltı veriliyor. Akşam yemekleri büyük ölçüde sebze ağırlıklı. Arınmış olarak döneceğiniz garanti gibi. Vadi vegan ve vejetaryen dostu yemek servisi konusunda oldukça iyi. ancak vegan değilseniz de üzülmeyin. Kömür ateşinde tavuk ve kebap ızgara yapabileceğiniz harika mangal alanları da var.