Fethiye Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

Muğla’nın 13 ilçesinden biri olan Fethiye, şehrin en geniş yüzölçümüne sahip ilçesidir. Aynı zamanda yaklaşık 151.474 nüfusuyla Muğla’nın diğer ilçelerine göre en fazla nüfusa sahiptir. Huzurlu bir coğrafyaya sahip olması ve denize kıyısı olmasının nüfus artışında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Şehrin karmaşasından uzaklaşarak daha sakin ve yeşillikler arasında bir hayat sürmeyi planlayanların en gözde yerleri arasında bulunuyor Fethiye.
 

Tanıtım Videosu:
 

 

Devamını Oku

Fethiye Nerededir?

Muğla içerisinde şehrin doğusunda yer alan Fethiye, batısında Akdeniz, doğusunda Antalya, kuzeybatısında Dalaman, kuzeyinde ise Denizli ve Burdur illerini bulundurur. Ayrıca Muğla’nın en büyük ilçelerinden birisidir.

Fethiye’ye Nasıl Gidilir?

Fethiye, Muğla merkeze 2 saat uzaklıkta bulunmaktadır. Türkiye’nin birçok yerinden direkt olarak Fethiye’ye gelemeseniz bile Muğla’ya gelerek buradan direkt olarak Fethiye’ye kısa sürede ulaşabilirsiniz. Otobüs yolculuğu sevenler için bulunduğunuz ilden Fethiye’ye seyahat edeceğiniz otobüs firmaları bulunuyorsa konforlu ve güvenli bir şekilde buraya ulaşabilirsiniz. Otobüsle İstanbul’dan yaklaşık olarak 11 saat süren yolculuk sonrası Fethiye’ye ulaşmış oluyorsunuz. İzmir’den ise İzmir-Muğla yolu üzerinden 5 saatte varılmaktadır.

Çevre iller olan Denizli, Antalya, Aydın’dan yaklaşık 3 saat sürmektedir. Yoldan ve zamandan tasarruf etmek istiyorsanız Dalaman Havalimanı’na uçuş planlayabilirsiniz. Ayrıca Antalya Havalimanı’na da uçuş planlayarak buradan da Fethiye’ye ulaşabilirsiniz. Dalaman Havalimanı’ndan Fethiye yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Antalya Havalimanı’ndan ise 3 saate Fethiye’ye ulaşmış oluyorsunuz. Önde gelen havayolu şirketlerinin İstanbul’dan Dalaman’a direkt uçuşları bulunuyor. Şunu belirtmeliyiz ki yaz aylarında oldukça popüler olan Fethiye için uçak biletlerinizi erkenden almanızda fayda vardır. Yerli ve yabancı turistlerin ilk olarak tercih ettiği bu bölgeye yazın hem dilediğiniz günde uçuş için yer bulamayabilirsiniz hem de uçak rezervasyonunuzu son dakikaya bırakırsanız pahalı bilet fiyatlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Fethiye’ye Ne Zaman Gidilir?

1

Fethiye’nin mavisinin güzelliği yılın her ayı güzelliğini korumayı başarıyor. Ancak deniz kum güneş üçlüsünden ayrılmayan bir tatil planı olanlar için en uygun zamanlar tabii ki yaz aylarıdır. Yazları sıcak ve kurak geçen kentte, kışları da aynı oranda ılık ve yağışlı geçer. Yaz aylarında sakinlik ve bol bol dinlenmek isteyenlerin aklına ilk olarak Fethiye geliyor. Yıllık ortalama sıcaklığı 17 derece olan Fethiye, yılın her ayı keyifle gezebileceğinizin göstergesidir. Yüzmeyi çok sevenler için ayrıca şunu belirtmeliyiz ki, Fethiye’ye kış aylarında bile gelseniz deniz sıcaklığı 16 derecenin altında değildir. Denize uzaktan bakmakla yetinmeyenler için iyi bir sıcaklık olduğunu düşünüyoruz. Kentin en sıcak olduğu aylar ise şüphesiz temmuz-ağustos ayları. Yazın farklı yerde tatilini yapanlar işte kışın da rahatlıkla tatiline devam edeceği ender yerlerden birisidir Fethiye. Üstelik sonbaharda tatile çıkma planınız varsa ve yamaç paraşütü yapmaya hevesliyseniz ekim ayında düzenlenen Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali’ne katılım sağlayabilirsiniz.

Fethiye Otelleri

Turkuaz denizi ile cennetten bir köşe olan Fethiye, yaz tatillerinin en çok ilgi gören bölgelerinden sadece biridir. Antik çağlarda Telmessos olarak adlandırılan bölge, sahip olduğu coğrafi yapı nedeniyle yamaç paraşütü için de çokça tercih edilir. Eşsiz güzellikteki doğası, tertemiz koyları, tarihi dokusu, ünlü restoranları ve gece hayatı ile yerli, yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Bunda dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi, Saklıkent Kanyonu, Babadağ gibi doğa harikası yerler, birbirinden güzel sayısız koy ve dillere destan Ölüdeniz bölgesi etkilidir. Bu ilgi sebebiyle her geçen gün çeşitlenen Fethiye otelleri her yaş grubuna ve her türden zevke hitap etmekte ve misafirlerini farklı farklı konseptlerde ağırlamaktadır.  

1

Devamını Oku

Denizin Tarihle Dans Ettiği Fethiye'den Büyüleyici 10 Yer

1

Dünyaca ünlü koylara ve plajlara sahip Fethiye, her geçen yıl popülaritesini arttırmaya devam ediyor. Yerli ve yabancı turistlerin en çok merak ettiği bölgelerden biri olan Fethiye’de doğal güzelliklerin yanı sıra tarihî güzellikler de göz dolduruyor. Fethiye’de keşfedilecek o kadar güzel yerler bulunuyor ki hem yaz tatili hem de kültür tatili yapmanıza olanak sağlıyor.

Tatil planı için harika bir rota olan Fethiye, denizin ve doğanın eşsiz güzelliklerine hayran kalacağınız bir bölge. Burada günün doğuşuna da batışına da ayrı güzellikte hâkim oluyorsunuz. Tarihsel gezi sonrası plajlarında dinlenmek, dağ yamaçlarında aksiyon sonrası yeşillikler arasında vakit geçirmek, tüm bunlar bu kenti hayranlıkla keşfetmenize sebep oluyor. Gelin, nerelerin keşfedilmesi gerektiğini, nerelerinde kızgın kumlardan serin sulara atlamanız gerektiğini birlikte inceleyelim.

Fethiye Gezilecek Yerler

Öncelikle bu kenti bir başka ayrıcalıklı kılan anıt mezarların bulunmasıyla Amintas Kral Mezarı’nı görmenizi öneririz. Erken Roma Dönemi’ne ait olan Telmessos Amfi Tiyatro, ilk yerleşim yerlerinden biri olan Kayaköy ve Paspatur ise kültür turunuza katmanız gereken noktalar arasında yer alıyor. Kültürel keşif sonrası kendini ödüllendirmek isteyenleri Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Saklıkent ve Çalış Plajı’na yöneltebiliriz. Fethiye gezisinden kentin tarihi ve kültürel detaylarını da incelemeden gitmek istemeyenler için Fethiye Müzesi’ni mutlaka görmelerini tavsiye ederiz.

Devamını Oku

Fethiye’de Şehir İçi Ulaşım

Fethiye’de ulaşım sakin ve huzurlu yürüyüşler eşliğinde geçiyor. Kent içinde kısa yürüyüşlerle pek çok noktaya ulaşabilmeniz mümkün. Tarihî yerlere, çarşısına, mavinin tüm güzelliklerine kolayca ulaşabilirsiniz. Ancak plajlarına ve koylarına ulaşmak için otobüs, dolmuş veya taksileri tercih etmeniz gerekir. Faralya, Ölüdeniz, Tlos, Saklıkent gibi birçok turistik noktaya dolmuşlar bulunmaktadır. Dolmuşların ana durağı eski itfaiye istasyonunun arkası olup Yeni Camii’den yolcu alarak seferlerine başlamaktadırlar. Fethiye Belediyesi’ne ait otobüs seferlerinden bahsetmek gerekirse de otobüslerle Taşyaka, Çatalarık, Patlangıç, Çalış, Karagedik ve Zincirli Kavak yönüne ulaşabilirsiniz. Biletleri ise otobüsün içerisinden alabiliyorsunuz. Belediye otobüslerinin hizmet verdiğin saatler genellikle 06.30 - 19.00 arası. Detaylı sefer bilgilerini Fethiye Belediyesi’nin resmi web sitesinden inceleyebilirsiniz. Dolmuşların ve otobüslerin hizmet verdiği saatler dışında sizi istediğiniz yere ulaştıracak taksiler her zaman hizmetinizde. Taksi ile de dilediğiniz her yere her noktadan ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Kentte, yalnızca yaz sezonu boyunca hizmet veren deniz otobüsleri de bulunmaktadır. Deniz otobüsleriyle Fethiye Marina’dan Çalış ve Şövalye adalarına seferler düzenlenmektedir.

Fethiye Mutfağı

Ege mutfağına hayran kalanlar için vazgeçilmeyen bir bölge olan Fethiye’de tatiliniz boyunca yemek keyfini doruklara çıkarabilirsiniz. Öncelikle deniz kıyısı bir yer olduğu için elbette deniz mahsulleri ile başlamamız lazım. Birçok balık çeşidini bir arada göreceğiniz Balık Hali balık sevenler içi biçilmiş kaftan. Balık tezgâhı etrafına kurulu restoranlardan oluşan Balık Hali’nde restoranlar tezgâhtan seçtiğiniz dilediğiniz balığı sizin için pişirir ve servis eder. Mutlaka tatmanız gereken bu balıkların her zaman taze olarak sunulduğunu da belirtmekte fayda var. Balıktan sonra et olmadan sofraya oturmayanları da Paspatur Çarşısı’na yöneltebiliriz. Çarşı’da yer alan ve tadıyla klasikleşmiş Mutfak adlı mekân Paspatur Çarşısı’na geldiğinizce tadına doyamayacağınız tantunisiyle ünlü bir mekândır. Gayet makul fiyatlarda menüye sahip Mutfak’ta az paraya birçok yiyecek için ödeme yapabilirsiniz.

Fethiye Kordon’da yürüyüş esnasında acıktığınızı hissettiğinizde sizi kordon sonunda karşılayan meşhur İksirci Tezcan, açlığınızı hafifletmeye kararlı bir müessese. Tazı sıkılmış meyve sularıyla enerji depolayarak tatilinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yine kordonda yer alan çay bahçelerinde manzara karşısında simit-çay ikilisiyle manzaraya karşı seyre dalabilirsiniz.

Kentten biraz uzaklaştıysanız Kayaköy’de evlerinin önünde hamur açan kadınların elinden gözleme yemeden dönmememizi tavsiye ederiz. Esmer un ile yapılan gözlemeler ister peynirli ister ıspanaklı isteseniz de çevreden toplanan çeşitli otlarla yapılıyor. Fethiye gezi planınızı nisan ayına oluşturduysanız Yeşilüzümlü’de yapılan Kuzu Göbeği Mantar Festivali’ne mutlaka katılmanızı öneririz. Hasat zamanı toplanan mantarlardan oluşa lezzetler dışında festivalde geleneksel yemekler de servis ediliyor. Ayrıca Yeşilüzümlü halkının uğraşı olan ev şarapları da ikram ediliyor.

Gelelim Fethiye’nin vazgeçilmez ikilisine: Arapaşı çorbası ve keşkek. Arapaşı çorbası, Fethiye’nin Yanıklar mahallesine özgü bir çorbadır. Etli ve tavuk suyundan yapılan çorbanın yanında fırında güzelce pişirilmiş hamurlar da servis edilir. Yine bölgeye özgü şekilde yapılan keşkeği de mutlaka yemenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle özel günlerin vazgeçilmezi olan keşkek, halk tarafından sıkça tüketilen yemekler arasında. Dibek taşında iyice öğütülerek dövülen buğday ve etin sakız kıvamına gelerek yapılmasından oluşan doyurucu ve lezzetli bir tattır.

Fethiye’ye özgü olan ve değişik bir lezzete sahip olan bulgurlu sakız ağacı filizi ile Fethiye lezzetlerini taçlandırabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere sakız ağacı otunun iyice kaynatılarak bulgur eklenmesiyle oluşan farklı bir yemektir. Yine sakız ağacı filizi, sarmısaklı yoğurtlu olarak da sık sık bölgede tüketilir. Yalnıza Fethiye Pazarı’ında satılan Sılcan filizi de yoğurtlu olarak birçok yemeğin yanında servis edilir.

Fethiye’de Alışveriş

1

Yazın en sevilen yanlarından birisi de tatil beldesinde yapılan alışverişlerdir. Gittiğini yerden size ve sevdiklerinize hatıra kalacak eşyalar alınması hem sevdiklerinizi ve kendinizi sevindirecek hem de bölgeyi her seferinde sizlere anımsatacaktır. Fethiye’den eliniz boş dönmek istemiyorsanız sizi doğrudan Paspatur Çarşısı’na yönlendirelim. El dokuma ürünleriyle meşhur olan çarşıda, halı, kilim, deriden imal edilen ürünler ve takıcılara sıkça rastlayabilirsiniz. İstek ve ihtiyacınıza göre birçok şeye ulaşma imkânı sağlayan Paspatur Çarşısı, turizm açısından en işlek noktalardan birisi.

Dillere destan Ege lezzetinden birkaç parça tatla dönmek isterseniz her cuma kurulan Fethiye Organik Pazarı’na mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Özellikle domatesin tadına bakmanızı öneririz. Tarladan gelen pek çok meyve sebze ile hem tatiliniz boyunca harika tatlar elde etmiş olursunuz, hem de tatil dönüşü birkaç şey depolayarak Fethiye’nin tadı damağınızda kalmaya devam eder. Bunlar arasında bölgeye özgü olan farklı tattaki şaraplar ve şekerlemeler de bir alternatif olabilir.

Tatile gelmişken kordonda yer alan hediyelik eşya dükkânlarını dolaşmadan dönmek olmaz. Bunun için en iyi adres ise Çalış Kordonu’dur. Özellikle ne alacağına karar vermeyenler için yöreye özgü yapılan heybeleri tercih edebilirsiniz. Heybe, kıldan, pamuk ipliğinden ya da yünden dokunarak yapılan çantaya benzer bir torbadır. Yaz aylarında hem eşyalarınızı koymaya yarayan hem de kumaşıyla sizi sıkmayacak rahat ve kullanışlı tek gözü bulunan çantaları tavsiye edebilirsiniz. Üzerinde Fethiye’yi anımsayacağınız figürlerin yanı sıra farklı figürlerden de yapılan çantalar tam bir yaz hediyesidir. Ayrıca Fethiye temalı anahtarlıklar, magnetler, havlular, çerçeveler ve mücevherler de alışveriş çantanıza renk katabilir. Tüm bunları Hisarönü ve Ölüdeniz Çarşısı’nda da farklı çeşitleriyle bulabilir, yöreye özgü birçok hediyeyle dönebilirsiniz. Hediyelik eşya dükkanları dışında birçok kafelerin de bulunduğu Çalış Kordonu’nda, alışveriş esnasında bir şeyler yiyip içerek gece gündüz koyun manzarası karşısında harika anlar geçirebilirsiniz.

Fethiye’de Gece Hayatı 

56063998.jpg

Binlerce yıllık tarihi ve muhteşem manzarasıyla kendine hayran bırakan Fethiye’de yılın her anı dolu dolu geçiyor. Turistik mekânlar arasında bir hayli popüler oluşuyla yıl içerisinde enerjisini her zaman koruyan kıyı kentlerinden birisidir. Yazın kamp alanlarındaki eğlence dolu zamanlar, tatil köylerindeki birbirinden renkli aktiviteler, kent merkezinde yer alan sayısız kafeler, restoranlar ve barlar ile Akdeniz turizminin en renkli bölgelerinden biridir. Gün batımından itibaren şehrin ışıklarının körfeze yansıyan manzarasıyla gece hayatı uzun soluklu geçiyor. Özellikle Balık Pazarı’ndaki şarkılı türkülü mekânlar gece hayatına adım atmanıza davetiye çıkarıyor. Kent merkezinden Ölüdeniz’e kadar uzanan partiler, etkinliklerle her noktası ayrı coşku dolu bir tatil beldesidir. Fethiye’de gece hayatı denildiğinde akla gelen bir başka yer ise Ölüdeniz’de bulunan Hisarönü Barlar Sokağı’dır. Havanın kararmasıyla gece hayatının aydınlandığı barlar sokağı özellikle yabancı turistlerin uğrak noktası. Gece hayatının en renkli adreslerinden birisi de Paspatur Çarşısı’dır. Çarşıda bulunan birçok barlarda sabaha kadar müzikler elçiliğinde doyasıya eğlenebilirsiniz. Paspatur’da yer alan barların en güzel yanı ise müzik için ekstra ücret alınmaması. Bu da eğlenceniz için ayırdığınız bütçeyi korumanıza sebep oluyor. Canlı müzikli mekânları tercih edebileceğiniz gibi karaoke yaparak da arkadaşlarınızla oldukça keyif alacağınız mekânları da tercih edebilirsiniz. Gece hayatında çok da pahalıya kaçmayan Fethiye’de barlar ve kulüpler arasında bütçenize uygun yerler bulacağına şüphe olmasın. Ancak gece yarısından sonra eğlenmeye devam edecekseniz ulaşım sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Kentte gece yarısından sonra toplu taşıma aracı bulunmamaktadır.

Fethiye’deki Festivaller

1

Fethiye, turizm açısından en gözde bölgelerden biri olduğu için yıl içerisinde hem yaz hem de kış aylarında belirli aktiviteler ve festivallerle misafirlerine coşku dolu anlar sunuyor. Yıl boyunca coşkusunu yitirmeyen Fethiye’de detaylı etkinlik bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Devamını Oku

Fethiye İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Polis: 155

Jandarma: 166

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0252 614 10 20

Fethiye Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 10oC
    • Şub 10oC
    • Mar 12oC
    • Nis 15oC
    • May 19oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 23oC
    • Eki 19oC
    • Kas 14oC
    • Ara 11oC

Kısa Kısa

Nüfus: 151.474 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün