- 1 view
Saklıkent, Türkiye Cumhuriyeti’nin güneyinde, Antalya’nın Kaş ve Muğla’nın Fethiye ilçelerinde bulunan Saklıkent Millî Parkı içinde yer alan bir kanyondur. Kanyon, Fethiye’nin Foça Mahallesi’nde bulunmaktadır. Eşen Çayı’nın kolu olan Karaçay’ın oluşturduğu kanyon, Antalya'ya yaklaşık 200, Fethiye'ye 46 ve Kaş'a 64 kilometre mesafededir.
Saklıkent Kanyonu Hakkında Bilgi
Saklıkent Kanyonu taban debisi yüksek suyla dolu olduğundan, suyun içine girilemiyor. Geçiş ve giriş için kanyonun dik yamaçlarına demir çubuklarla asılmış 200 metrelik tahta bir köprü kullanılıyor. Köprü sonrasında oldukça soğuk olan Karstik kaynaklar karşınıza çıkıyor.
Alan yaz mevsiminde piknik yeri olarak da kullanılıyor ve yılda ortalama 180 ile 210 bin arası turist ziyaret ediyor. Kanyonun çevresindeki alan 06.06.1996 tarihli Resmi Gazete yayınıyla Saklıkent Milli Parkı ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Bu milli park alanı içinde Kaş ve Fethiye’nin üç tane köyü de yer alır. Alanda bitki çeşitlerinden, yüksekliğe göre Maki, Kızılçam, Karaçam ve Sedir topluluklarını görmek mümkündür.
Kanyonun keşfedilmesi ise çok yakın bir tarihte olmuştur. Rivayetle göre bir çobanın keçisi kaçınca onun peşine düşer, bu sayede kanyonun olduğu yere gelir ve alanı keşfeder. Çobanın bildirmesiyle beraber Çevre ve Orman Bakanlığı Saklıkent’i Milli Park ilan eder, daha sonra özel firmaların da sponsorluğu ile Saklıkent bugünkü durumuna gelir. 1989 yılında hizmete açılan Saklıkent 1990 yılına kadar sadece çevre köylerdeki halkın bildiği bir yerdi. 1990 yılında TRT televizyonunda yayınlanan tanıtım filminin ardından Saklıkent dünyaca tanına bir turizm alanı olmuştur.
Saklıkent’e Nasıl Gidilir?
Saklıkent’in içinde bulunduğu Fethiye’ye, Türkiye’nin birçok farklı noktasından şehirlerarası otobüs vasıtası ile ulaşmak mümkündür. Fethiye’ye en yakın havalimanı ise 50 kilometre uzaklıkta Muğla’da yer alan Dalaman Havalimanı’dır. Saklıkent, Fethiye merkeze 46 kilometre mesafede yer almaktadır. Buradan kanyona ulaşmak ise oldukça kolaydır. Fethiye Otogarı’nın önünden hareket eden Fethiye-Saklıkent minibüsleri ile yaklaşık 1 saatlik yolculuk sonucunda kanyona ulaşmak mümkündür.
Saklıkent’in Özellikleri
Saklıkent’teki kanyonun taş duvarlarının yüksekliği, güneş ışınlarını kesecek kadar fazladır. Tam anlamıyla bir doğa harikası olarak değerlendirilen ve bir turizm merkezi olan Saklıkent’i yıl boyunca on binlerce turist ziyaret etmektedir. Ortasından bir akarsu geçen Saklıkent’te 16 adet mağara keşfedilmiştir. 3.000 yıl öncesine kadar buralarda insanların yaşadığı bilinmektedir. 16 kilometre uzunluğa sahip olan kanyon denizden 1.000-1.100 metre yüksekliktedir. Kanyondaki kaya duvarların yüksekliği 200 ila 600 metre arasında değişmekte, kayaların arasındaki uzaklık ise bazı noktalarda 2 metreye kadar daralmaktadır. Bu noktalardan gökyüzü neredeyse görülememektedir.
Kanyon girişinin yakınında yer alan kayalıklarda kükürtlü suyun kaynadığı ufak bir kaplıca bulunmaktadır. Bu kaplıca yöre halkı tarafından şifa amaçlı kullanılmaktadır. Suyun cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır. Kanyonun girişinde kafeterya ve dinlenme alanı mevcuttur. 18 kilometre uzunluğa sahip olan kanyonun sonuna kadar profesyonel kişilerin haricinde yürünmesi mümkün değildir. Kanyon içerisinde yürüyüş ise duvarlara tutturulmuş ince köprüler üzerinde yapılmaktadır. Burada ancak tek sıra halinde yürünebilmektedir.
Saklıkent’e Ne Zaman Gidilir?
Kanyonun içinde buz gibi su aktığı için bölgeye yapılacak ziyaret yaz aylarında gerçekleştirilebilir. Kanyon, yaz sıcaklarından uzaklaşıp serinlemek için ideal bir noktadır. Bölgeyi sakin bir haldeyken görebilmek için ziyaret hafta içi gerçekleştirilebilir. Hafta sonlarında ve bayramlarda Saklıkent oldukça fazla sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Saklıkent’te Yapılacaklar
Saklıkent’te yürüyüş haricinde yapılacak daha birçok aktivite imkânı bulunmaktadır. Akarsu yüzünden, ziyaret sırasında ıslanmak söz konusu olduğundan buna hazırlıklı olmak gerekmektedir. Saklıkent, uluslararası alanda rafting yapmak için tercih edilen bir noktadır. Birçok yabancı turist sadece rafting yapmak üzere buraya gelmektedir. Akarsuyun akıntısı çok fazla olmadığından burada çocuklar bile rafting yapabilmektedir. Profesyonel bir rehber eşliğinde 45 dakikadan 3 saate kadar parkur seçenekleri mevcuttur.
Saklıkent’te yapılabilecek bir diğer aktivite olarak ise çamur banyosu sayılabilir. Rafting turu sonunda da gidilebilen çamur havuzundaki şifalı çamurdan faydalanmak mümkündür. Kanyonun müthiş manzarasını tepeden görebilmek için zipline yapma imkânı da mevcuttur. Ayrıca adrenalin tutkunları için bungee jumping alanı da kurulmuştur. Saklıkent’te güneşin batışını izlemek ise oldukça ayrıcalıklı bir deneyimdir. Kanyonun ziyareti sırasında bu manzarayı görme imkânı da değerlendirilebilir.
Saklıkent’e Giderken Yapılacak Hazırlıklar
Saklıkent’e giderken deniz ayakkabısı gibi bir lastik ayakkabı hazır bulundurmak gerekmektedir. Su geçirmez bir çanta ve kıyafetler de oldukça önemlidir. Yürünen yolda su bazen bel seviyesine kadar yükselebilmektedir. Akşam saatlerinde hava serinlemeye başladığından kuru yedek kıyafetlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca yere düşünce korunabilmek için başa sarı baret de takılabilmektedir.
Saklıkent Yapılacaklar
Saklıkent Kanyonu’nda kil katmanından oluşan bir alanda çamur banyosu yapabilirsiniz. Vücut sağlığı açısından şifalı olduğu bilinen bu kil toprağın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Helen, Roma, Likya ve Osmanlı döneminden kalma tarihi kalıntılara rastlayabilirsiniz. Geziniz sırasında kaya mezarının içine de bakabilirsiniz. Kayalar içinden fışkıran sular sayesinde Karaçay Nehri meydana geliyor ve Sesen Çayı ile birleşerek Kumluova Çayağzı’ndan denize dökülüyor. Bu doğa harikası yerde kayalara açılan deliklere bağlanan tahta bir iskele yardımıyla gezebiliyorsunuz. Doğa yürüyüşü seviyorsanız birkaç saat boyunca burada gezebilirsiniz. Civarda alışveriş yapabileceğiniz marketler, restoranlar, barlar ve tesisler bulunuyor. Piknik alanını da atlamamak gerek. Mekanlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
Çayırbaşı Yağmur Restoran: Saklıkent’in buz gibi sularının aktığı mekanda suların üzerine çakılmış tahta oturaklarda dinlenip harika doğanın tadını çıkarabilirsiniz
Uçar Su Restoran: Kendi seçtiğiniz balığı yemek isterseniz havuzun başında oltayla balığınızı tutabileceğiniz bir mekandan bahsediyoruz. Balığınız siparişinizden yaklaşık 15 dakika sonra istediğiniz şekilde pişirilmiş olarak salatanızla birlikte servis ediliyor. Hamak üzerinde sallanıp sakin zaman geçirmek isterseniz yine burayı tercih edebilirsiniz.
Ayrıca buradan ayrılırken doğal ürünler ve hediyelik eşyalar alabileceğiniz yerler de bulunuyor. Yerli halkın kendi ürettiği pekmez, zeytinyağı, zeytinyağı sabunu, baharat, tarhana ve çeşitli köy ürünlerinden oluşan bir alışveriş yapabilirsiniz. Yöreye ait el dokuması kilimler, havlular, buzdolabı süsleri ve anahtarlık benzeri ürünler satın alıp, buradan sevdiklerinize hediye götürebilirsiniz.
Saklıkent Ağaç Evler
Saklıkent’e gidip burayı çok beğenirseniz ve dönmekten vazgeçerseniz konaklama yapabileceğiniz harika ağaç evler bulunuyor. Doğayla iç içe bu atmosferde ayrıca havuz keyfi, balık terapisi, hamam sefası, bölgedeki adalara tur gibi pek çok hizmetten de faydalanabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra bungee jumping, rafting, çamur banyosu, doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerde de bulunabilirsiniz.
Saklıkent Giriş Ücreti
Saklıkent’e giriş ücretleri sivil ve öğrenci olarak 5-10 TL. Gezi için lastik ayakkabı almak isterseniz yaklaşık 20 TL, kiralamak isterseniz 5 TL vermeniz yeterli oluyor.
* Fiyatlar Nisan 2017 tarihinde güncellenmiştir.