Fethiye Mutfağı

Ege mutfağına hayran kalanlar için vazgeçilmeyen bir bölge olan Fethiye’de tatiliniz boyunca yemek keyfini doruklara çıkarabilirsiniz. Öncelikle deniz kıyısı bir yer olduğu için elbette deniz mahsulleri ile başlamamız lazım. Birçok balık çeşidini bir arada göreceğiniz Balık Hali balık sevenler içi biçilmiş kaftan. Balık tezgâhı etrafına kurulu restoranlardan oluşan Balık Hali’nde restoranlar tezgâhtan seçtiğiniz dilediğiniz balığı sizin için pişirir ve servis eder. Mutlaka tatmanız gereken bu balıkların her zaman taze olarak sunulduğunu da belirtmekte fayda var. Balıktan sonra et olmadan sofraya oturmayanları da Paspatur Çarşısı’na yöneltebiliriz. Çarşı’da yer alan ve tadıyla klasikleşmiş Mutfak adlı mekân Paspatur Çarşısı’na geldiğinizce tadına doyamayacağınız tantunisiyle ünlü bir mekândır. Gayet makul fiyatlarda menüye sahip Mutfak’ta az paraya birçok yiyecek için ödeme yapabilirsiniz.

Fethiye Kordon’da yürüyüş esnasında acıktığınızı hissettiğinizde sizi kordon sonunda karşılayan meşhur İksirci Tezcan, açlığınızı hafifletmeye kararlı bir müessese. Tazı sıkılmış meyve sularıyla enerji depolayarak tatilinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yine kordonda yer alan çay bahçelerinde manzara karşısında simit-çay ikilisiyle manzaraya karşı seyre dalabilirsiniz.

Kentten biraz uzaklaştıysanız Kayaköy’de evlerinin önünde hamur açan kadınların elinden gözleme yemeden dönmememizi tavsiye ederiz. Esmer un ile yapılan gözlemeler ister peynirli ister ıspanaklı isteseniz de çevreden toplanan çeşitli otlarla yapılıyor. Fethiye gezi planınızı nisan ayına oluşturduysanız Yeşilüzümlü’de yapılan Kuzu Göbeği Mantar Festivali’ne mutlaka katılmanızı öneririz. Hasat zamanı toplanan mantarlardan oluşa lezzetler dışında festivalde geleneksel yemekler de servis ediliyor. Ayrıca Yeşilüzümlü halkının uğraşı olan ev şarapları da ikram ediliyor.

Gelelim Fethiye’nin vazgeçilmez ikilisine: Arapaşı çorbası ve keşkek. Arapaşı çorbası, Fethiye’nin Yanıklar mahallesine özgü bir çorbadır. Etli ve tavuk suyundan yapılan çorbanın yanında fırında güzelce pişirilmiş hamurlar da servis edilir. Yine bölgeye özgü şekilde yapılan keşkeği de mutlaka yemenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle özel günlerin vazgeçilmezi olan keşkek, halk tarafından sıkça tüketilen yemekler arasında. Dibek taşında iyice öğütülerek dövülen buğday ve etin sakız kıvamına gelerek yapılmasından oluşan doyurucu ve lezzetli bir tattır.

Fethiye’ye özgü olan ve değişik bir lezzete sahip olan bulgurlu sakız ağacı filizi ile Fethiye lezzetlerini taçlandırabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere sakız ağacı otunun iyice kaynatılarak bulgur eklenmesiyle oluşan farklı bir yemektir. Yine sakız ağacı filizi, sarmısaklı yoğurtlu olarak da sık sık bölgede tüketilir. Yalnıza Fethiye Pazarı’ında satılan Sılcan filizi de yoğurtlu olarak birçok yemeğin yanında servis edilir.