Riva Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Riva’nın adının, Rumca bir kelime olan “Rhebas”tan geldiği düşünülmektedir. Rhebas Rumca “bataklık, sulak alan” anlamına gelmektedir. Başka bir söylence ise Riva’nın eskiden “İrva” olarak söylendiğine dairdir.

Riva, Riva Deresi’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde bulunan bir köydür. Beykoz’a bağlıdır, Beykoz’un İstanbul’un bir ilçesi olmasından sonra, Riva Mahalle statüsüne kavuşmuştur. İstanbul’dan uzaklaşmak isteyenlerin duraklarından biri olan Riva, bol ağaçları, Karadeniz kıyısındaki sahili ve sessiz sakin sokaklarıyla huzur dolu bir beldedir. Hafta sonları oldukça kalabalıklaşan Riva’nın tadını çıkarmak için Hafta içi daha iyi bir zamanlamadır. Deniz oldukça dalgalı olduğu için dikkatli girmekte fayda vardır hatta yüzme bilmeyenlerin uyarıları dinleyerek hiç girmemeleri gerekmektedir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=-P8uPU8NelU

Riva ile İlgili

Riva Nerededir?

Riva, İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı, Karadeniz Kıyısı’nda yer alan bir mahallesidir.

Riva’ya Nasıl Gidilir?

Riva’ya özel aracınızla; 1. ve 2. köprüden “Şile” tabelalarını takip ederek, TEM Otoyolundan ise “Kavacık” kavşağından itibaren “Riva” tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Riva’ya toplu ulaşımla ulaşmak içinse; Beykoz’dan kalkan 137 numaralı İETT otobüslerini kullanmanız yeterlidir.

Riva’ya Ne Zaman Gidilir?

Riva Karadeniz Kıyısında olması nedeniyle, kuzey rüzgârları etkisi altındadır. Ancak buna rağmen Kışları çok sert geçmez. Yine de en yüksek sıcaklık ortalamalarına sahip yaz aylarında dahi akşam saatleri serin geçmektedir. Yazları ortalama sıcaklık 30 dereceyi geçmemektedir. Bu nedenle özellikle hafta sonları İstanbul’dan uzaklaşmak isteyen tatilciler çok uzaklara gitmek zorunda kalmadan soluğu Riva’da almaktadırlar.

Riva’da Nerede Kalmalı?

Riva’da konaklamak için çok fazla seçenek bulunamamaktadır. Riva beldesinde, Karadeniz kıyısı üzerindeki halk plajına sadece 500 metre uzaklıktaki bir nehir deltasının yanında yer alan Hürrem Sultan Konağı, ızgara biftek ya da balık gibi lezzetli yemekler servis edilen otel bünyesinde yer alan bir alakart restorana da sahiptir. Tur masası Riva Deresi'ne turlar düzenleyerek ya da Anadolu Feneri Köyü'ndeki deniz feneri, Riva Kalesi gibi yerel turistik mekânlar hakkında bilgi vererek konuklara yardımcı olabilir.

Riva’da yer alan popüler otellerden bir diğeri olan Rhebas Hotel ise plaja 6 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır. Rhebas Hotel, açık yüzme havuzu ve palmiye ağaçlarıyla dolu geniş bir bahçeye sahiptir. Otelin alakart restoranı, yaz aylarında havuz bölgesinde açık havada, kış aylarında kapalı mekanda hizmet vermektedir.

Riva’da Gezilecek Yerler

Riva, tarihsel anlamda oldukça eski ve İstanbul’a yakın olması bakımından hareketli bir geçmişe sahip olsa da pek fazla kalıntı bulundurmamakta kalan tarihi eserler ise hayli yıpranmış durumdadır. Riva’da tarihsel geçmişini anlatan bir müze bulunmamaktadır. Riva, hafta sonu kaçamağı için, yazları günübirlik deniz turları için birebirdir. Kahvaltı mekânları, balık restoranları iştah kabartıcı olsa da Riva’da daha fazla bir şey bulmanız çok olası değildir.

Devamını Oku

Riva Mutfağı

Riva İstanbul’un sebze-meyve yetiştirmek için en elverişli bölgelerinden birinde yer alıyor. Yoğun yağış oluyor oluşu ve elverişli toprağı mahallede pazarlarda sürekli taze sebze-meyve bulmayı sağlıyor ve tabi ki bölgenin taze sebzelerinden yapılan yemeklerin de tadına doyum olmuyor. Karadeniz kıyısında yer alması sebebiyle de balık restoranları en sık karşılaşılan restoranlar.

Popüler restoranlar

Kalyon Balık Restaurant: Riva Deresi’nin tam Karadeniz’e döküldüğü yerde yer alan, harika manzaralı eski bir tekneden dönüştürülmüş restoran. Kışları yanan sobasıyla ve lezzetli ana yemekleri/mezeleriyle Riva’nın popüler seçeneklerindendir.

Riva İskele Restaurant: Yanyana restoranlar arasında, harika müzikleri nefis mezeleri ve uçuk olmayan fiyatıyla tercih edilebilir restoranlardan. Özellikle balıklarının tazeliği ve mezelerinin lezzeti için fiyatı oldukça makul.

Riva Vira: Deniz kenarında, kumsalın içinde yer alan bu restoran, özellikle akşamüstü birası için ideal. Yazları plaj işletmesi olarak işletilen mekanda 90’lı yılların pop şarkılarını dinleyip deniz manzarası eşliğinde biranızı içip aperatiflerinizi yiyebilirsiniz.

Diğer restoranlar: Riva Köy Balıkçısı, Demircan Restaurant, Riva Balıkçısı Faruk

Bahşiş

Riva’da bir restorana gittiğinizde sizden beklenen bahşiş miktarı yüzde 10’dur.

Riva’da Alışveriş

Riva’dan yerlilerin kurduğu tezgâhlardan, taze sebze meyveler, ev yapımı ekmekler ve süs ürünleri satın alınabilir. Riva’ya özgü bir takı, tekstil ya da hediyelik eşya türü olmasa da kurulan tezgâhlarda ya da dükkanlarda Riva’dan süs olarak götürebileceğiniz objeler bulabilirsiniz.

Riva Gece Hayatı

Riva’nın gece hayatı hareketli değildir. Belki akşam yemeği yediğiniz balık restoranında gecenin ilerleyen saatlerine kadar rakınızı içmeye devam edebilirsiniz ama eğlence mekânı olarak sabahın ilk saatlerine kadar müziğe ve hizmete devam eden mekanlar bulunmamaktadır.

Riva Festivaller

Riva’da hala düzenlenmeye devam eden bir festival bulunmamaktadır. Ancak birkaç sene üst üste düzenlenmiş bazı festivaller vardır.

Riva Düş Köyü Uluslararası Festivali; Türkiye Futbol Federasyonu’nun düzenlediği bu festival, 2008 yılından itibaren, 3 yıl üst üste düzenlenmiştir. Gençleri spora yöneltmeyi amaçlayan bu çerçevede etkinlikler düzenlenen festivalde; futbol dışında satranç, yürüyüş, golf ve masa tenisi gibi sporlar da yer almıştır.

Geleneksel Riva Festivali; Çeşitli sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilen festivalin, 2011 yılında 8. Ve sonuncusu düzenlenmiştir. Konserlerin yanında kahvaltı etkinlikleri de düzenlenmiştir.

Riva İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Riva Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1,935/ Dil: Türkçe  / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Marmara İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: Yarım gün