Seydişehir Genel Bilgiler / Rehber
Seydişehir, İç Anadolu Bölgesinde Konya İline bağlı olan ve şehrin merkezine 85 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Seydişehir, doğuda Konya ve Çumra, güneyde Bozkır ve Akseki, kuzeyde ise Beyşehir ile çevrelenmiş olup kapladığı alan 2219 km2 dir. Seydişehir’in batı kesiminden başlayıp güneye doğru uzanan Toroslardan olan Küpe Dağı, güneyde zengin Boksit yataklarının bulunduğu Gidengelmez Dağı ile devam eder. İlçe eski zamanlarda Küpe Dağı’nın eteğinde kurulmuştur ve rakımı 1123 metreyi bulur. İlçe merkezini, batı ve güneydoğudan saran Küpe Dağı’nın yüksekliği ise zirvede 2550 metreye kadar ulaşır. Güneyinde ise Toros Dağları bulunmaktadır. Bu yüksek dağlar arasında kalan ilçe merkezi, gün batımını izlemek için en güzel yerlerden biridir. Güneş Toroslar’ın ardından batarken, ilçeye yavaş yavaş karanlık hakim olur.
Seydişehir’in iklimi, yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Bölge karasal iklimden Akdeniz iklimine geçiş özellikleri taşımaktadır. Seydişehir’de yıllık ortalama yüksek sıcaklık 24.01 oC, yıllık ortalama düşük sıcaklık –1.85 oC’dir.
Seydişehir antik çağdan günümüze kadar bir yerleşim yeri olarak tarihte yerini almayı başarmış bir bölgedir. Günümüzde Konya ilinin bir ilçesi olarak kendini gösteren Seydişehir,
antik çağlarda Amblada, Vasada, Arvana, Elita, Dalisandus gibi şehirlerinde yerleşim yeri olarak karşımıza çıkmaktadır. 1970 yılında yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan Roma devri Antik Tiyatrosu kalıntıları da tarihi açıdan Seydişehir’in önemini vurgulamaktadır. Seydişehir’in 1310 yılında Horasanlı Seyit Harun Veli tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Seydişehir daha sonra Anadolu beyliklerinden Eşrefoğulları, Hamidoğulları, Karamanoğlu’na ev sahipliği yapmış olup Fatih Sultan Mehmet dönemindeyse Osmanlı Devleti’nin himayesine girmiştir. Seydişehir’in ilçe olmasına ise 1915 yılında karar verilmiştir.
Seydişehir yöresine özgü yemekler arasında bulunan yağ balığı, ıspanaklı ve peynirli börek seyahat sırasında mutlaka denenmelidir. Toros Dağı eteklerinde kaynayan doğal suların yer yüzüne çıkan soğuk pınarlarından buz gibi su içerken bölgedeki tesislerde alabalık yemelisiniz. İlçe merkezinde, Konya yöresine özgü etli pide yiyebilirsiniz. Etli pide kıymalı veya kuşbaşılı alternatifleri ile hazırlanan yörenin en meşhur yöresel lezzeti olup İç Anadolu mutfağının da en lezzetli yemekleri arasındadır.
Seydişehir Gezilecek Yerler
Tınaztepe Mağarası: Seydişehir’de görülecek yerlerin en başında gelen bu doğal su kaynakları ilçenin çok eski bir yerleşim merkezi olması nedeniyle oldukça önemlidir. Burada antik yerleşim yerlerine ait izler bulunmuştur. Toros Dağları’ndan gelen doğal güzellikler, yaylalar, avlaklar yerli ve yabancı turistler için ilgi merkezidir. Seydişehir ve Antalya yolu üzerinde bulunan mağara deyim yerindeyse doğal bir harikadır.
Ilıca: Seydişehir’de termal özellik taşıyan Ilıca, özellikle sağlık turizmi açısından önem taşımaktadır. Ilıca’nın yanı sıra Pınarbaşı ve Kuğulu gibi doğal su kaynakları da oldukça önemlidir. Ilıca tepesindeki kaplıcaların tarihinin antik çağlara dayandığı düşünülmektedir. Deri, kemik, açık yaralar ve kadın hastalıklarına şifa bulduğu inanılan kaplıcalar biri açık üçü kapalı havuz olmak üzere hizmet vermektedir.
Seydişehir manevi açıdan tam bir doyum noktasıdır. İlçede Seyit Harun Camii ve Türbesi, Muhammed Kuddisi Türbesi, Hacı Abdullah Efendi Türbesi, Seydişehir Kalesi, Halife Sultan Türbesi, Rüstem Bey ve Sultan Hatun Türbesi bulunmaktadır. Seydişehir’de her yıl 5 Ağustos tarihinde, Seyit Harun Veli Anma ve Kalkınma Bayramı törenleri-şenlikleri düzenlenmektedir.
Oldukça eski bir yerleşim yeri olan Seydişehir bölgesi arkeolojik açıdan zengin kalıntılara sahiptir. Roma Şehri, Arastepe Roma Şehri, Eziktepe, Hitit Şehri, Kilise Duvarları, Ketenli Kasabası, Akçalar Höyüğü, Karabulak Höyüğü, Vasata Antik Tiyatro, Tınaztepe-Güvercinlik- Ferzine Mağaraları, Vervelit Şehri Kalıntıları, Arnava Şehri Kalıntıları bu kalıntılar arasındadır.
İlçenin güney şeridi boyunca uzanan Toros Dağları silsilesinde yaban domuzu, yaban keçisi, tavşan ve keklik gibi hayvanlar barınmaktadır. Bu nedenle bölgede Yaban Hayvanları ve Yaban Hayatını Koruma Sahaları olarak belirlenen Bulamaç Kazanı Elmasut Yaylası, Keçili Köyü, Mortaş, Susuzşahap Yaylası, Gölyeri Mevkii, Karakışla Yaylası, Alacabel, Çataloluk Çeşmesi, Elmalı Yaylası, Giden Gelmez Dağı yörelerinde av turizmi kontrollü olarak yapılmaktadır.
Seydişehir’e Nasıl Gidilir?
Ankara üzerinden Seydişehir’e gitmek için Ankara-Seydişehir arasında çeşitli firmaların otobüs seferleri bulunmaktadır. İstanbul’dan ise direkt olarak geçiş bulunmamaktadır. Konya ve Alanya tarafına giden otobüsler genellikle Seydişehir’e uğramaktadır. Seydişehir’in çevresi il ve ilçe merkezleriyle bağlantılıdır. Konya-Seydişehir-Manavgat karayolu, bölgenin önemli güzergahlarındandır. Seydişehir-Antalya arası 215 km, Seydişehir-Alanya arası 173 km, Seydişehir-Manavgat arası ise 140 kilometredir.