Akabe Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akabe, Akabe Körfezi kıyısında Ürdün'ün güneyinde bulunur. Liman şehridir hatta Ürdün’ün denize açılan tek limanı olmasıyla ülke için önemli şehirlerden biri durumundadır. Akabe'nin hemen yanında ise İsrail'in Elyat şehri yer almaktadır. Akabe, Orta Doğu’nun en önemli noktaları arasında yer aldığı için oldukça tarihî bir derinliğe de sahiptir.

7. yüzyılda Müslümanların idaresine geçen Akabe, 1115 yılında Haçlıların hâkimiyetine girmiştir. 1170 yılında ise Selahaddin Eyyubi, Haçlılardan şehri geri almıştır. Akabe, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi ile 1516 tarihinde Osmanlı hâkimiyetine geçmiştir. Haçlı saldırılarını engellemek için Osmanlı tarafından şehre bir kale inşa edilmiş ve yolların emniyeti sağlanmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda coğrafik konumu sebebi ile oldukça büyük bir öneme sahip olan Akabe, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de geniş yer bulmuştur.

Akabe, Osmanlı topraklarından Hacca giden ziyaretçilerinde önemli dönüş noktalarından birisi olmuştur. Şam ve Mısır üzerinden gelen kişilerinde buluşma noktası olan Akabe, aynı zamanda önemli bir ticaret merkezi olarak görev görmüştür. 1869 yılında Süveyş Kanalı'nın, 1908'de demir yolunun açılmasıyla Akabe eski önemini kaybetmiştir ve bu tarihten itibaren ticaret merkezi olma özelliğini de yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştır.

I. Dünya Savaşı'ndan sonra Arabistanlı Lawrence lakaplı Thomas Edward Lawrence'ın kışkırtmasıyla ayaklanan Arap göçebelerinin Türk kalesine saldırması ile Akabe, 1946 yılında İngilizlerin eline geçmiştir. Bu tarihten itibaren Akabe İngilizler tarafından bir şehir olarak ilan edilmiştir. 1948'deki Arap-İsrail Savaşı’ndan sonra ise şehre birçok mülteci ve göçmen gelerek Akabe nüfusunun kozmopolit bir hale bürünmesini sağlamıştır. İngilizler ile şehir haline getirilen Akabe, ticari olarak tekrar büyük bir önem kazanmıştır. Günümüzde Akabe’nin en önemli geçim kaynağı ticarettir. Önemli bir fosfat kaynağı olan Akabe, ülkenin en fazla ihracatı yapılan şehirleri arasında yer almaktadır. Şehir ticari ve turistik açıdan oldukça önemli bir gelir kaynağına sahiptir. Bu yüzden şehirde aynı zamanda lüks oteller ve bir de havalimanı bulunmaktadır. Ülke, hem ticaret hem de turizmini canlandırmak için, özel bir yasayla Akabe şehrini “Özel Ekonomik Bölgesi” olarak ilan etmiştir.

Ülkenin en önemli şehirlerinden biri olan Akabe’nin nüfusu 70.000’dir. Oldukça kozmopolit bir yapıya sahip olan şehir birden fazla kültürü de içerisinde barındırmaktadır. Turist olarak şehre gelen herkesin dikkat edeceği ilk şey şehirdeki farklı kültürlerin nasıl bütünlüklü bir şekilde yansıtıldığıdır. Oldukça misafirperver olan Akabe halkı, şehri gezerken sizlere gülümseyen yüzleriyle selam vermektedirler.

Akabe, sadece tarihî güzellikleri ile değil, eğitim kalitesi ile de oldukça gelişmiştir. Ülkenin tüm şehirlerinde, mahallerinde kız ve erkek liseleri bulunmaktadır. Bunun yanında Ürdün üniversiteleri bölgesel ve küresel yükseköğretim açısından da oldukça gelişmiştir. Eğitime oldukça önem verilen şehirde, oldukça kaliteli üniversiteler bulunmaktadır. Bunların arasında Aqaba Universtiy of Technology, American University of Aqaba ve English University of Aqaba sayılabilir.

Akabe turizm açıdan da oldukça gelişmiştir. Şüphesiz bunda şehrin tarihi bir geçmişe sahip olması büyük bir rol oynamıştır. Dünyadaki 7 harikadan biri olan Petra Antik Kenti buraya çok yakın konumda bulunmaktadır. Tarihseverlere bu şehre geldiklerinde antik kentin bulunduğu bölgeyi kesinlikle gezmelerini tavsiye ederiz. Akabe Kalesi, Ayla Arkeolojik Müzesi, Akabe Müzesi, Wadi Rum Akabe’de mutlaka görülmesi gereken diğer turistik mekânlar arasında yer almaktadır. Önemli bir liman kenti olan Akabe, deniz turizmi ile de oldukça fazla turiste ev sahipliği yapmaktadır. Oldukça popüler bir turistik şehir olan Akabe’de konaklama ve yeme, içme ücretleri oldukça uygundur. Dolayısıyla Akabe bütçenizi aşırı derecede sarsacak bir gezi turu olmayacaktır.

Akabe aynı zamanda oldukça meşhur baharatları bir arada bulabileceğiniz ender şehirlerden birisidir. Ara sokaklarında bulunan baharatçılar sizi kokuları ile kendine çekmektedir. Renkli baharat dükkânlarında dilediğiniz tüm baharatları bulmanız mümkündür. Şehirde, çok ünlü ve çok rağbet gören baharatçı dükkânları mevcuttur.

Kentin eşsiz derinliğini ve güzelliğini keşfetmek için rotanızı muhakkak Akabe’ye çevirmenizi tavsiye ederiz. Oldukça keyifli bir gezi yaşayacağınız Akabe’de Orta Doğu kültürüne, yemeklerine ve insanına dair oldukça farklı bilgi edinme şansı yakalayabilirsiniz. Ürdün ile Türkiye arasındaki vize sorunu ortadan kalktığı için, Akabe’ye gidişinizde de herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız.
 

Tanıtım Videosu